Ga naar inhoud

verzamelaar

Lid
  • Items

    149
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door verzamelaar

  1. Ik woon in een nieuwe woning opgeleverd in 2012. Isolatie zover het oog rijkt, HR++ glas, HR ketel met warmtepomp, minimale ventilatie, LT vloerverwarming beneden en boven radiatoren die bijna dicht staan, boven stoken doen we niet. In een jaar met een rustige winter zoals afgelopen jaar verstook ik zo'n 1100 kuub gas, in een jaar met een strenge winter zo'n 1350 kuub. Het is een 535 kuub grote hoekwoning en heb me laten vertellen dat we een laag verbruik hebben. Toch zijn we aan het kijken en sparen voor een pelletkachel. Deels om minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers, deels comfort, en deels besparing. Wel is het zo dat hoe beter een woning is geïsoleerd hoe lager de besparing. Maar goed, besparen is niet de enige motivatie om zo'n ding aan te schaffen. Ik verwacht hiermee een besparing van zo'n 800 kuub gas minimaal mee te gaan behalen. Enige waar we dan nog gas voor nodig zouden hebben is koken en warm tapwater. Ook hiervoor ben ik al stiekem aan het loeren naar een warmwatersysteem voor op het dak. Koken kan ook elektrisch, hoef ik alleen maar mijn fornuis te vervangen. Dan zou ik in theorie van het gas af kunnen. Ja maar, hoor ik jullie al zeggen, zo'n pelletkachel verbruikt ook stroom. Ja dat klopt, tijdens de opstartfase ongeveer een 100 watt, dit duurt enkele minuten, daarna nog maar ~ 40 watt. Een minimum vergeleken met de warmtepomp bij mijn CV. wat de warmtepomp bespaart aan gaskosten, kost ie dubbel aan de stroom. En als de pelletkachel gestookt wordt hoeft de ketel niet te stoken en de wamrtepomp ook niet aan te slaan, 2 vliegen in 1 klap. Wat? 3 vliegen zelfs. Elektrisch onafhankelijk zijn van het net zal lastiger zijn vanwege de weinige beschikbare ruimte voor panelen. Ik zou het wel kunnen door er een paar op het platdak van de keuken te leggen, een paar op het schuindak van het hoofdgebouw, een paar op de schuur in de tuin en een paar op de carport. Met een dergelijke opstelling zouden er ook meerdere omvormers geplaatst moeten worden en dan zou het systeem zo ongans duur worden dat het de komende 20 jaar niet terugverdiend is. Daarbij wordt in 2020 het salderen "geëvalueerd', wat er in de praktijk op neerkomt dat de regeling gaat verdwijnen. Zou ik dus zoveel willen opwekken als wat ik in en door het jaar heen verbruik zal ik het voorgenoemde PV-systeem met een factor 4 moeten uitbreiden (winter, minder zon, minder opbrengst per zonuur) en een hele zwik aan accu's moeten neerzetten om overschotten in op te slaan zodat ik kan gebruiken als de zon onder is. Conclusie: van het gas af is te doen, van het stroomnet blijf ik helaas wel afhankelijk Er bestaan ook thermostaten met een open haard functie erop. Die houden het verwarmingswater op een door jouw ingestelde temperatuur, lijkt me een stuk handiger dan de thermostaat verplaatsen met alle breekwerk en leidingen verplaatsen wat erbij komt kijken.
  2. heeft niks met preppen te maken, gewoon ouderwets gezond verstand gebruiken. edit: ben ik effe blij dat ik +NAP woon.
  3. preppen verborgen houden???? ja sommige dingen houd ik wel verborgen ja maar de meeste dingen zijn gewoon zichtbaar. Ik heb bijvoorbeeld de kippen in de voortuin lopen, in de ren, waar ik ook een perenboom heb staan. In de achtertuin heb ik een nieuw aangelegde moestuin, gewoon in het zicht wegens ruitjeshuis en bamboe wat boven de schutting uitkomt . Ik heb een regenton onder mijn carport staan, gewoon zichtbaar voor de buurt. Allemaal onder het mom van hobby en landelijke woonomgeving en dat soort dingen. Bij ons in de buurt zijn er veel hobbykippenhouders en moestuinrambo's En regelmatig hebben we bezorgingen aan huis maar die plan ik zo dat er geleverd wordt als er iemand thuis is. Dan heb ik nog de verborgen voorraad. nouja, verborgen. Opgeborgen voorraad, water, voedsel, batterijen, kookstelletje, etc gewoon in huis op een plek waar het niet in de weg staat. Dit wordt gewoon met de rest van de boodschappen binnengebracht. Ik maak er ook geen geheim van dat ik het leuk vind om in de tuin te kloten, eigen voedsel verbouwen, kippetjes zijn leuk, zelf brood bakken. Daar hoop ik mee te bereiken dat mensen zien dat dit soort dingen leuk zijn om te doen en dat je er niet een of andere afgeschoten yank op natgeo voor hoeft te zijn. Hieruit voortvloeiend hoop ik natuurlijk ook mensen te inspireren om hier zelf ook iets mee te doen.
  4. peren zijn ook goed in te maken. Ik heb in mijn kippenren begin van de winter een perenboompje gezet en komt nu helemaal vol te staan met bloesem, Ik hoop dat er ook al peren aankomen. Verder kun je met aardbeien, bessen, bramen en frambozen hele lekkere jam maken. Wil je ze liever puur eten zijn deze eventueel ook in te maken of in te vriezen.
  5. Huh? vanwaar die specifieke datums waarop er geplant moet worden? En waarom zou het niet kunnen/mogen op 4 maart? verder wel een interessant onderwerp, deze komt ook op mijn wishlist. onderaan, maar toch erbij.
  6. okee, ik ben overtuigd. ik wil mijn steentje bijdragen. hoe kan ik dat het beste doen in mijn bescheiden doch volle tuin? kan ik de wereld redden door een paar van die kekke insectenhotelletjes op te hangen? of toch beter die paar meter die ik over heb volstouwen met kasten? En dan het voedsel voor die diertjes? hoe weet ik of de plantjes en bloemen die ik in mijn tuin heb niet uit af fabriek in pesticiden gedrenkte zaden komen? Ik heb wel heul veul zonnebloemzaden geurillastyle door de buurt gestrooid die ik geoogst heb van de zonnebloemen van vorig jaar, dus daar maak ik me niet zo druk om. En als er eens een vlinder in mijn tuin komt gefladderd bescherm ik die ook goed door de kat, die erachteraan zit, weg te hoeken.
  7. verzamelaar

    Water bewaren?

    barleduc heb ik geen ervaring mee. Wel met water van de Aldi in een PET-flesje. Vorige week eens een flesje opengedraaid die ik toch al minimaal een jaar of 3 in bezit heb en die ook in aanraking is geweest met licht en warmte. was goed te drinken overigens, geen rare geurtjes of smaakjes. Ik heb ooit eens gehoord dat je water wat je uit een beek ofzo haalt, en niet helemaal vertrouwd qua bacteriën e.d. in PET flessen moet doen en dan in de zon zetten voor een paar uur. De theorie erachter is dat het type kunststof (polyethyleentereftalaat) waarmee PET flessen worden gemaakt werkt als een soort van omgekeerd prisma, wat zonlicht bundelt en dat daardoor de UV straling zo geconcentreerd wordt dat bacteriën het niet overleven. Ofzoiets.
  8. jaja, snap ik, was ook meer een algemene vraag, niet specifiek naar jou gericht maar naar iedereen, liefst degene die het antwoord weet.
  9. Ik heb zelf de Hatsan mod 125 sniper buks met demper. Die demper ziet er dik uit maar is echt nutteloos. dat ding maakt een kabaal van zewelste. Verder wordt aangeraden om een vizier met dampamount te monteren want je schiet dat ding helemaal aan barrels. Wat voor vizier je gebruikt hangt van het doel af, korte afstand, lange afstand, welke munitie je gebruikt etc. deze dus.http://www.dicks.nl/media/catalog/product/cache/1/image/800x600/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/h/a/hatsan-mod-125-sniper-luchtbuks.jpg
  10. http://www.vitexnatura.com/a-27895893/marseille-zeep-vlokken/natriumbicarbonaat-baking-soda1000g/ Maarre, die marseille zeepvlokken, die kan je dus in Belgie gewoon in de supermarkt halen? Op voornoemde website moeten er verzendkosten betaald worden en daar heb ik geen zin in.
  11. ikzelf heb 10 jaar gereden zonder winterbanden en als je je rijgedrag aanpast was het goed te doen. Ik heb wel eens een keer een half uur gedaan om alleen maar een parkeerplaats af te komen smorgens. Ik heb de auto 3 keer moeten uitgraven. was wel grappig. ik reed toen meet name ouder opeltjes tot ik een paar jaar geleden een wat duurdere audi kocht, toen heb ik ook maar een setje winterwielen aangeschaft. Wel netjes pas als de temperatuur onder het vriespunt (en risico op sneeuw) kwam gemonteerd, je voelt echt wel het verschil in grip. Dit jaar zijn de winterbanden de schuur niet uitgeweest. naar het schijnt is het nu goed zaken doen in Kiev voor 2e hands bandenhandelaren.
  12. bij lidl in de aanbieding, 5 kilo rijst voor iets van 7.50 ofzo. kun je mooi nog voor 2.50 wat ragout oid kopen om op smaak te brengen.
  13. Ik heb ooit eens een keer Wagyu rundvlees gehad. das een Japans runderras. Heb je in verschillende prijsklassen en de duurdere worden zelfs gemasseerd. Als je dat hebt gegeten hoef je nooit meer zo'n schoenzool uit de supermarkt.
  14. Hartstikke leuk verhaal maar genen spelen ook een grote rol. Ik heb helaas het gebit van mijn vader meegekregen tijdens mijn productie en ik kan je zeggen dat ik er niet bijster blij van wordt. om te beginnen heb ik weinig tot geen glazuur op mijn tanden, dit houdt in dat ik veel last van gaatjes heb en veel last van aanslag van koffie en sigaretten. terwijl ik toch niet overmatig veel zoetigheid eet en drink. overigens is het qua gaatjes veel beter sinds ik elektrisch poets. daarnaast is bij mijn boven en onderkaak de raak te klein wat inhoud dat er stomweg niet genoeg plaats is voor alle tanden en kiezen. Ik kan ook bevestigen dat pijnstillers niet goed werken. Ik heb ooit eens een ontsteking gehad in mijn bovenkaak. Ik heb geloof ik iets van 10 x 600 mg ibuprofen gehad die dag. afleiding werkte op dat moment ook niet, we hadden die dag bouwvakborrel. Wat hielp was dat ik de dienstdoende tandarts die avond een sneetje in mijn tandvlees had gemaakt zodat de druk van de ontsteking af kon.
  15. sorry Raycoupe maar voor 6 tientjes per maand ga ik in mijn huis geen kou lijden. Ik woon in een nieuwbouwwoning, het ding is van fundering tot dak op en top geïsoleerd en betaal nu 140 euro per maand. Let wel op, dat is voor gas EN stroom De C.V. staat dag en nacht op een comfortabele 21 graden. Alleen beneden, boven stoken we niet, er gaat voldoende warmte via de vloerverwarming in de gang naar boven om het boven warm genoeg te krijgen En wat ik ga doen wanneer er nu een SHTF situatie plaatsvind? sowieso geen fikkie stoken in huis. Ik wil niet dood. ik ga beginnen om met zeilen mijn woonkamer een stuk kleiner te maken om zo de warmte die van onze lichamen en kaarsen afkomen beter vast te houden. We hebben wel plannen om op korte termijn (misschien dit jaar, anders volgend jaar) een houtkachel/allesbrander aan te schaffen. Dit heeft in eerste instantie te maken met gezellig en lekker en berenvel voor de kachel enzo en dan pas voor noodsituaties. Mocht er een noodsituatie zijn dan is alles boven vriespunt voor mij acceptabel. Ik ga niet zeggen het moet minimaal 15 graden zijn. Zolang het binnen maar niet vriest vind ik het prima. Waarschijnlijk ben ik dan toch te druk met van alles en nog wat om het überhaupt koud te krijgen. Ik heb in dienst gezeten en de eerste weken was een soort van introductiekamp, toevallig midden in de winter. Hierdoor kan ik bevestigen wat je zegt dat je ontzettend snel went aan koude temperaturen, zeker als je bezig bent krijg je het vanzelf warm.
  16. *kijken naar pools vastgoed doet*
  17. ik zou toch de mogelijkheid eens gaan bekijken of je geen bak binnen kan houden, dan kan je het hele jaar door je afval kwijt, heb je het hele jaar door compost en percolaatproductie en je wormen vinden het ook prettiger. zo buiten is het in de winter doorgaans te koud, dan vriezen ze dood, ook met wat stro tegen de bak. en in de zomer in de zon wordt het erg warm onder zo'n vuilniszak. Zeker omdat er ook geen luchtgaten inzitten. wil je het toch buiten doen adviseer ik je om toch iets degelijkers te bouwen met de mogelijkheid van een goede isolatie, het liefste beschut onder een struik of zo dat de bak uit wind, zon en regen staat en ik zou ook meer gaten in de bodem boren en een 2e bak eronder als afvalbak voor het percolaat. Je hoeft niet bang te zijn dat de wormen eruit kruipen. Goeie eerste poging, ben benieuwd naar de foto's van deDIY wormenbak 2.0.
  18. maar nu even over die melk want dat werd me niet helemaal duidelijk. moet je die laten staan wat vliegen afweert? vliegen de vliegen daarin om er nooit meer uit te komen? moet je die melk zelf opdrinken waardoor je gaat spacen en vliegen leuk begint te vinden? wat moet ik met die melk?
  19. Ik Heb nog nooit gehoord dat de NLse overheid wormenbakken of thuiscomposteren op wat voor manier dan ook promoot, in Belgie wel. Wat betreft eierschalen, deze mogen/kunnen in geplette toestand gewoon de bak in. eigenlijk mag al het GFT afval erin zolang het maar plantaardig en niet bereid is, dus ongekookt. Grasmaaisel, oude snijbloemen, sla, groetes, fruit en fruitschillen. geen vlees, geen vis, niet de inhoud van de kattenbak, geen vet etc, Mocht de bak te nat worden dan kan je hier zuiver karton (in stukjes gescheurd natuurlijk in) hooi, stro of droog gras oid in doen. wat betreft wetgeving. ik heb geen enkel idee of eierschalen wel of niet mogen van Rutte (lijkt me vrij absurd) maar ik kan me niet voorstellen dat oom agent ineens op de stoep staat om mijn bak te controleren.
  20. Ben er niet in thuis maar weet wel dat in as van zuiver hout, dus geen spaanplaat, mdf of tuinhout, veel stoffen zitten die de groei van planten bevorderen. chapeau met je goede werk om een kringloop te starten en daarbij duurzaam te werk gaat. Als ik je nog een tip mag geven, schaf een wormenbak aan http://www.wormenbak.nl
  21. als je rijst opslaat, let er dan op dat het witte gepelde rijst is, dus zonder vliesje. Dan is rijst in principe (mits goed bewaard) een eeuwigheid houdbaar. Verder mis ik hier soep, in blik. Ook wederom gigantisch lang houdbaar. Bij de Aldi kun je soep kopen van hete ketel, das een merk. Is niet, duur hebben ze heel veel smaken van en smaakt super. Deze soep is goed gevuld (voor deze prijscategorie). Eventueel kun je er zelf nog wat groentes, beschuit of rijst oid bijkieperen. Heb je een complete maaltijd binnen. Geloof me, als de SHTF en je bent koud en verkleumd na een dag stropen buiten en je komt weer thuis is een lekkere warme gevulde soep een moraalbooster. Blikvoer is eeuwig houdbaar, zorg voor variatie. Dus niet alleen maar bonen uit blik maar ook lekkere fruitcocktail, vis, verschillende groentes, soep niet te vergeten. eventueel kun je een vitaminegebrek in die blikken aanvullen door multivitamines in te nemen. Sla die dus ook op. en vergeet vooral pleepapier niet. Dit wordt vaak onderschat. Zeep, ook heel belangrijk, kun je niet genoeg hebben, neem zeep waarmee je je lichaam alsook je kleding mee kan wassen, Inslaan dat spul. En natuurlijk ook ruilmiddelen zoals aanstekers (op marktplaats en beverwijkse bazaar 50 stuks vanaf een eurootje of 5,6) Alcohol is ook goed om te gebruiken als ruilmiddel, ik zag hierboven iets staan van bier. Ik weet niet of er donker bier of pils werd bedoeld maar ik heb ooit een blik pils geprobeerd wat 5 maanden over datum was, nou, ik kan je zeggen dat die niet meer goed was. Ik ben iig wel van mening dat je niet alleen op je voorraad kan vertrouwen. Je moet een duurzame oplossing hebben voor wanneer je voorraad op is. Ik zelf was aan het denken om een hydroponicssysteem te gaan bouwen. De voedingsstoffen zouden dan van mijn wormenbak moeten komen, maar das weer een ander topic.
  22. Met Verbazing heb ik (bijna) al jullie posts gelezen. Gaan jullie op wereldreis of zo? In een land als Nederland is buiten de standaard zaken als een zaklamp, ehbo setje en gevarendriehoek niet heel veel meer nodig dan wat waxinelichtjes, telefoonoplader en een deken. Als ik een week ga kamperen neem ik nog niet mee wat enkele van jullie meenemen naar de AH. En als je gewoon zorgt dat al je vloeistoffen regelmatig gecontroleerd en eventueel bijgevuld worden (ook de brandstoftank) dan is er niks aan de hand. Begrijp me niet verkeerd he, ik vind het een goed iets dat mensen zich voorbereiden op de omstandigheden maar je bent in Nederland, niet in Alaska.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...