Ga naar inhoud

verzamelaar

Lid
 • Items

  149
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  brabant
 • Nieuwsbrief
  Ja

verzamelaar's prestaties

Survivor

Survivor (4/11)

130

Reputatie

 1. Ik woon in een nieuwe woning opgeleverd in 2012. Isolatie zover het oog rijkt, HR++ glas, HR ketel met warmtepomp, minimale ventilatie, LT vloerverwarming beneden en boven radiatoren die bijna dicht staan, boven stoken doen we niet. In een jaar met een rustige winter zoals afgelopen jaar verstook ik zo'n 1100 kuub gas, in een jaar met een strenge winter zo'n 1350 kuub. Het is een 535 kuub grote hoekwoning en heb me laten vertellen dat we een laag verbruik hebben. Toch zijn we aan het kijken en sparen voor een pelletkachel. Deels om minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers, deels comfort, en deels besparing. Wel is het zo dat hoe beter een woning is geïsoleerd hoe lager de besparing. Maar goed, besparen is niet de enige motivatie om zo'n ding aan te schaffen. Ik verwacht hiermee een besparing van zo'n 800 kuub gas minimaal mee te gaan behalen. Enige waar we dan nog gas voor nodig zouden hebben is koken en warm tapwater. Ook hiervoor ben ik al stiekem aan het loeren naar een warmwatersysteem voor op het dak. Koken kan ook elektrisch, hoef ik alleen maar mijn fornuis te vervangen. Dan zou ik in theorie van het gas af kunnen. Ja maar, hoor ik jullie al zeggen, zo'n pelletkachel verbruikt ook stroom. Ja dat klopt, tijdens de opstartfase ongeveer een 100 watt, dit duurt enkele minuten, daarna nog maar ~ 40 watt. Een minimum vergeleken met de warmtepomp bij mijn CV. wat de warmtepomp bespaart aan gaskosten, kost ie dubbel aan de stroom. En als de pelletkachel gestookt wordt hoeft de ketel niet te stoken en de wamrtepomp ook niet aan te slaan, 2 vliegen in 1 klap. Wat? 3 vliegen zelfs. Elektrisch onafhankelijk zijn van het net zal lastiger zijn vanwege de weinige beschikbare ruimte voor panelen. Ik zou het wel kunnen door er een paar op het platdak van de keuken te leggen, een paar op het schuindak van het hoofdgebouw, een paar op de schuur in de tuin en een paar op de carport. Met een dergelijke opstelling zouden er ook meerdere omvormers geplaatst moeten worden en dan zou het systeem zo ongans duur worden dat het de komende 20 jaar niet terugverdiend is. Daarbij wordt in 2020 het salderen "geëvalueerd', wat er in de praktijk op neerkomt dat de regeling gaat verdwijnen. Zou ik dus zoveel willen opwekken als wat ik in en door het jaar heen verbruik zal ik het voorgenoemde PV-systeem met een factor 4 moeten uitbreiden (winter, minder zon, minder opbrengst per zonuur) en een hele zwik aan accu's moeten neerzetten om overschotten in op te slaan zodat ik kan gebruiken als de zon onder is. Conclusie: van het gas af is te doen, van het stroomnet blijf ik helaas wel afhankelijk Er bestaan ook thermostaten met een open haard functie erop. Die houden het verwarmingswater op een door jouw ingestelde temperatuur, lijkt me een stuk handiger dan de thermostaat verplaatsen met alle breekwerk en leidingen verplaatsen wat erbij komt kijken.
 2. heeft niks met preppen te maken, gewoon ouderwets gezond verstand gebruiken. edit: ben ik effe blij dat ik +NAP woon.
 3. preppen verborgen houden???? ja sommige dingen houd ik wel verborgen ja maar de meeste dingen zijn gewoon zichtbaar. Ik heb bijvoorbeeld de kippen in de voortuin lopen, in de ren, waar ik ook een perenboom heb staan. In de achtertuin heb ik een nieuw aangelegde moestuin, gewoon in het zicht wegens ruitjeshuis en bamboe wat boven de schutting uitkomt . Ik heb een regenton onder mijn carport staan, gewoon zichtbaar voor de buurt. Allemaal onder het mom van hobby en landelijke woonomgeving en dat soort dingen. Bij ons in de buurt zijn er veel hobbykippenhouders en moestuinrambo's En regelmatig hebben we bezorgingen aan huis maar die plan ik zo dat er geleverd wordt als er iemand thuis is. Dan heb ik nog de verborgen voorraad. nouja, verborgen. Opgeborgen voorraad, water, voedsel, batterijen, kookstelletje, etc gewoon in huis op een plek waar het niet in de weg staat. Dit wordt gewoon met de rest van de boodschappen binnengebracht. Ik maak er ook geen geheim van dat ik het leuk vind om in de tuin te kloten, eigen voedsel verbouwen, kippetjes zijn leuk, zelf brood bakken. Daar hoop ik mee te bereiken dat mensen zien dat dit soort dingen leuk zijn om te doen en dat je er niet een of andere afgeschoten yank op natgeo voor hoeft te zijn. Hieruit voortvloeiend hoop ik natuurlijk ook mensen te inspireren om hier zelf ook iets mee te doen.
 4. peren zijn ook goed in te maken. Ik heb in mijn kippenren begin van de winter een perenboompje gezet en komt nu helemaal vol te staan met bloesem, Ik hoop dat er ook al peren aankomen. Verder kun je met aardbeien, bessen, bramen en frambozen hele lekkere jam maken. Wil je ze liever puur eten zijn deze eventueel ook in te maken of in te vriezen.
 5. Huh? vanwaar die specifieke datums waarop er geplant moet worden? En waarom zou het niet kunnen/mogen op 4 maart? verder wel een interessant onderwerp, deze komt ook op mijn wishlist. onderaan, maar toch erbij.
 6. okee, ik ben overtuigd. ik wil mijn steentje bijdragen. hoe kan ik dat het beste doen in mijn bescheiden doch volle tuin? kan ik de wereld redden door een paar van die kekke insectenhotelletjes op te hangen? of toch beter die paar meter die ik over heb volstouwen met kasten? En dan het voedsel voor die diertjes? hoe weet ik of de plantjes en bloemen die ik in mijn tuin heb niet uit af fabriek in pesticiden gedrenkte zaden komen? Ik heb wel heul veul zonnebloemzaden geurillastyle door de buurt gestrooid die ik geoogst heb van de zonnebloemen van vorig jaar, dus daar maak ik me niet zo druk om. En als er eens een vlinder in mijn tuin komt gefladderd bescherm ik die ook goed door de kat, die erachteraan zit, weg te hoeken.
 7. verzamelaar

  Water bewaren?

  barleduc heb ik geen ervaring mee. Wel met water van de Aldi in een PET-flesje. Vorige week eens een flesje opengedraaid die ik toch al minimaal een jaar of 3 in bezit heb en die ook in aanraking is geweest met licht en warmte. was goed te drinken overigens, geen rare geurtjes of smaakjes. Ik heb ooit eens gehoord dat je water wat je uit een beek ofzo haalt, en niet helemaal vertrouwd qua bacteriën e.d. in PET flessen moet doen en dan in de zon zetten voor een paar uur. De theorie erachter is dat het type kunststof (polyethyleentereftalaat) waarmee PET flessen worden gemaakt werkt als een soort van omgekeerd prisma, wat zonlicht bundelt en dat daardoor de UV straling zo geconcentreerd wordt dat bacteriën het niet overleven. Ofzoiets.
 8. jaja, snap ik, was ook meer een algemene vraag, niet specifiek naar jou gericht maar naar iedereen, liefst degene die het antwoord weet.
 9. Ik heb zelf de Hatsan mod 125 sniper buks met demper. Die demper ziet er dik uit maar is echt nutteloos. dat ding maakt een kabaal van zewelste. Verder wordt aangeraden om een vizier met dampamount te monteren want je schiet dat ding helemaal aan barrels. Wat voor vizier je gebruikt hangt van het doel af, korte afstand, lange afstand, welke munitie je gebruikt etc. deze dus.http://www.dicks.nl/media/catalog/product/cache/1/image/800x600/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/h/a/hatsan-mod-125-sniper-luchtbuks.jpg
 10. http://www.vitexnatura.com/a-27895893/marseille-zeep-vlokken/natriumbicarbonaat-baking-soda1000g/ Maarre, die marseille zeepvlokken, die kan je dus in Belgie gewoon in de supermarkt halen? Op voornoemde website moeten er verzendkosten betaald worden en daar heb ik geen zin in.
 11. ikzelf heb 10 jaar gereden zonder winterbanden en als je je rijgedrag aanpast was het goed te doen. Ik heb wel eens een keer een half uur gedaan om alleen maar een parkeerplaats af te komen smorgens. Ik heb de auto 3 keer moeten uitgraven. was wel grappig. ik reed toen meet name ouder opeltjes tot ik een paar jaar geleden een wat duurdere audi kocht, toen heb ik ook maar een setje winterwielen aangeschaft. Wel netjes pas als de temperatuur onder het vriespunt (en risico op sneeuw) kwam gemonteerd, je voelt echt wel het verschil in grip. Dit jaar zijn de winterbanden de schuur niet uitgeweest. naar het schijnt is het nu goed zaken doen in Kiev voor 2e hands bandenhandelaren.
 12. bij lidl in de aanbieding, 5 kilo rijst voor iets van 7.50 ofzo. kun je mooi nog voor 2.50 wat ragout oid kopen om op smaak te brengen.
 13. Ik heb ooit eens een keer Wagyu rundvlees gehad. das een Japans runderras. Heb je in verschillende prijsklassen en de duurdere worden zelfs gemasseerd. Als je dat hebt gegeten hoef je nooit meer zo'n schoenzool uit de supermarkt.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...