Daarom is een gezond bodemleven, met al z'n beestjes, bacteriën, schimmels en gisten zo vreselijk belangrijk. Die houden de cyclus in stand die compost/organische mest omzet tot bouwstoffen voor de planten. Daarom ben ik niet zo'n voorstander van het telen in bakken maar in de volle grond. De natuur het werk laten doen, dat voorkomt tevens een hoop ziektes en plagen en is nog minder arbeidsintensief ook. (Ik spit hoogstens één keer bij een nieuw stuk op een speciale manier om het kweek kwijt te raken)
Compost kun je het beste gewoon tussen de planten strooien, want er zijn zuurstof minnende bacteriën nodig om ze om te zetten in voedingsstoffen voor de planten. Dierlijke mest uitsluitend aan het einde van het teelseizoen aanbrengen, helemaal bovenop want zonder die zuurstof minnende bacteriën werkt het alleen tegen je (dus niet onderspitten!!) Kan deze mest de hele najaar/winter en gedeelte van het voorjaar afgebroken worden.
De bovenste laag van grofweg zo'n tien centimeter bevat deze bacteriën, daar beneden spelen de anaerobe bacteriën een grotere en tevens belangrijke rol. Daarom is spitten ook het best te vermijden, het kost flink wat tijd voor een door elkaar gehusselde grond om weer in balans te komen.
@nu even niet: Helemaal mee eens. Zaaigoed, zaailingen en nieuwe planten krijgen tijdelijk wat extra water voor de rest is bewateren zelden nodig. Helemaal niet als je een goede humuslaag hebt en het oppervlakte zoveel mogelijk bedekt met vegetatie. Keurig geharkte, kale, zwarte aarde verliest daarentegen zeer snel z'n vocht.
PS,
Nooit een opleiding hierin gehad, maar op een paar jaar na in mijn leven, altijd een moestuin om me heen gehad en de rest geleerd van Pieter Boxman,zowel van zijn boeken als in levende lijve.
Dit jaar staat de moestuin ook op een laag pitje, simpelweg omdat ik teveel weg ga zijn dit jaar.