Het gedeelte dat de deeltjes filtert, het keramiek of de holle vezeltechniek zoals de Sawyer, is zeer lang houdbaar, bijna onbeperkt.
Zoals Simurgh en Prepass aanhalen, de reactieve componenten hebben een beperkte levensduur, de actieve kool en eventuele zilverionen. Sommige smaakverbeteraars zoals marmerkorrels (voor extra calciumzouten in het water) zijn eveneens oneindig houdbaar. Die laatste zie je veel in Britta-achtige filters, meestal een combi van actieve kool en marmerkorrels.
Het preppen van actieve kool heeft dus zijn limieten en helaas kun je het niet zelf maken of regenereren, ook al zijn er 1000 youtube filmpjes die je anders doen geloven en met een petfles en houtskool van 't kampvuur wat aanprutsen. Actieve kool is duizenden malen reactiever dan kampvuur houtskool, dus zolang je daar niet meteen met hele kubieke meters komt aanslepen is dat zinloos.
Helaas blijkt dunne bleek ook slecht houdbaar, na een jaar of twee ben je de helft kwijt. Poolshock (voor zwembaden) holt nog harder achteruit.
Uiteindelijk is een goed deeltjesfilter onmisbaar en mijns inziens de eerste op het lijstje om aan te schaffen als prepper. Dat haalt de schadelijke bacterieen eruit, schadelijke virussen los in het water zijn er niet in Europa, wat je daarna nog doet om de smaak te verbeteren is bonus.
Sterk ijzerhoudend water kun je laten oxideren door blootstelling aan zuurstof, vaak schudden met 80% gevulde jerrycan en daarna alsnog filteren met een deeltjesfilter.
Actieve kool haalt naast smaakjes ook een deel chemische verontreinigingen uit het water. Zware metalen laten zich lastig vangen, zelfs met actieve kool, het heeft lang contact nodig om te binden.
Zo'n Grayl vind ik zelf meer een filter voor hedendaagse trips, waar het gemak de mens dient en de beperkingen geen probleem zijn (aantal liters o.a.).