Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 12/16/19 in alle zones

  1. Leuk bezig al in je nieuwe tuin. Normaal gesproken zou ik niks met de grond doen in deze periode tenzij je op zware klei zit, dan is omspitten van een moestuin noodzakelijk om het door vorst te laten breken, zodat het in het voorjaar beter bewerkbaar is. Verder wat snoeiwerk, voorzichtig met vorstgevoelige planten, zoals vlier, vlinderstruik, hortensia etc. Beter om die pas in het voorjaar te snoeien. Hier wordt er wel eens paardenmest onder gespit in moestuinen, compost kan ook al zou ik niet van die gratis compost van de milieustraat nemen vanwege veel onkruidzaad. Wel gebruik ik die gratis compost in mijn grote houten bloembakken, gaat heel erg goed. Voor nu kan je evt. je tuin wat opleuken met bijv. winterheide in de bloembakken. Bomen en struiken kan je nu het beste aanplanten, zijn goedkoper ook als losse wortelplantgoed ipv dadelijk weer die uit een plastic pot. Om in de winter wat minder kaal erbij te zitten kan je kiezen voor een mix van bladhoudende, blad verliezende en groenblijvende bomen, heesters etc. Hortensia's Annabel Strong zien er schitterend uit met rijp op de bloemen. Variatie in bloeitijd is ook aan te raden om zolang mogelijk kleur te houden gedurende het jaar. Wanneer je tijdig je (bijna) uitgebloeide bloemen weghaald, geven sommige planten een tweede bloei, denk bijv.aan Lavendel, ook met stokrozen gaat dat, dit jaar getest. Had je nog kippen in je tuin? Ik heb 3 zelfgemaakte houten bloembakken, 1 met frambozen en de ander met meerdere muntsoorten. Beide in bakken omdat deze via hun wortels enorm kunnen woekeren. De derde bak ben ik nu aan het vullen voor het komende jaar, eerst een laag stammetjes en takken, dan geregeld stro met kippenmest van mijn eigen kipjes, houtas uit mijn kachel en later nog compost met wat aarde uit de tuin. Als ik wormen vind stop ik ze daar in, dat zijn goede grondbewerkers. Met een bezoek aan een Arboretum, opengestelde tuinen van particulieren kan je veel inspiratie op doen, daarnaast geeft een rondje op een tuincentrum ook een goed beeld van hoe planten er momenteel bij staan kwa bloei, blad, sierwaarde etc. Veel plezier komend jaar met tuinieren ?
    2 punten
  2. Door de verhuizing heb ik een nieuwe tuin en wat ik elke winter toch wel merk is hoe kaal alles dan is. Nu hier zoveel steen in ligt valt dat helemaal op. Nu heb ik al heel veel straat in grond veranderd afgelopen seizoen, eetbaar hek met oesterzwammen(zie oogst foto, ruim en kilo), fruit aangeplant in de vorm van klimmers tegen de schutting en 2 bomen, 3 vierkante meter bakken met etages voor kruiden etc. Een nog een groter deel voor volle grond teelt voor volgend jaar. Maar nu is het zo kaal en desolaat, wat doen jullie met de tuin in de winter. Nu snap ik dat geduld er voor zorgt dat ik straks grotere permanente struiken heb etc, maar bijvoorbeeld de kale grond om in te tellen. Die jullie dat nog iets mee? Groenbemesters planten , afdekken, bemesten, geen idee? Jullie wel?
    1 punt
  3. Vele schoenen vind ik niet prettig lopen. Herenschoenen is vaak de wreef anders als van damesmodellen. Nadeel is dat ik buiten een grote maat voor vrouwen hebt (43) heb ik ook nog eens een brede voet waardoor je maar weinig keuze hierin hebt en zijn bijvoorbeeld Meindl's te krap voor mij. Inmiddels heb ik zo een maand geleden eindelijk weer een hele fijne wandelschoen gevonden die prettig zitten, goede ondersteuning en waar ik lange afstanden op kan lopen. namelijk de Skechers outdoor ultra. https://www.officeshoescee.com/shoes-skechers-boots-ooutdoor-ultra-adventures/20214
    1 punt
  4. Mijn ervaring op klei is dat je beter niet kan spitten, je sloopt niet alleen de bodemstructuur waardoor de grond eerder dichtslaat maar daarmee ook het bodemleven dat nodig is voor een goede groei (planten en bodemleven wisselen grondstoffen uit). Na 2 jaar no-dig met jaarlijkse compostgift blijft er geen water meer staan en krioelt het van de regenwormen. Merk ook dat planten sterker zijn dan voorheen. Bijkomend voordeel is dat je veel minder last van onkruid hebt omdat je de grond afdekt met een laag compost. En compost is in Nederland niet duur als je het afzet tegen de uren die je per jaar besteed aan spitten en schoffelen/wieden. Kijk op youtube eens op de kanalen van Charles Dowding en Richard Perkins, daar is enorm veel info te vinden.
    1 punt
  5. Op dit moment al bijna 8 jaar autonoom, maar mijn tractie accubank 620Ah is slecht geworden (destijds brand gehad in schuur ernaast). Woensdag dus nieuwe accubank met 5x 2.4Kw Lithium power 48V. Hoop dat capaciteit voldoende is. Moet er wel aanpassingen voor doen, zoals firmware update omvormer/lader, extra lcd scherm voor installatie en uiteraard instellingen nasr Lithium wijzigen. Maar daarna kan ik via de app overal ter wereld de stand van zaken zien en/of meldingen ontvangen.
    1 punt
  6. Leuk om dit draadje zo te lezen met tips en tricks van andere, zelf heb ik een aantal jaren voor Shimano Benelux en Shimano service centers gewerkt. Toen de tijd was ik een redelijk fiets fanaat iets wat weg geebt is, maar de afgelopen 2 jaar weer helemaal terug gekomen is. Het begon bij mij rond november 2018 toch weer erg te jeuken, toen kwam ik een mooie GT (me favoriete merk) tegen en ik kon het niet laten om hem te kopen. Wou een kruising hebben van een wielren/mtb dus zodoende heb ik die toen ook opgebouwd, en ondertussen tot heden vandaag heb ik er nog 4 gt's bij gekocht. De meeste van deze modellen waren als grotendeels met Shimano afgemonteerd, maar sommige helaas ook met truvativ en sram niet mijn favoriete merken. Hierbij wil ik wat tips geven bij het kopen van een 2 de hands fiets. Kijk of er speling op de assen van de wielen zit, minimale spelling mag nog en is op te lossen maar hoe groter de speling hoe meer je af moet gaan vragen wat er mee is gebeurd. Daarna kijk naar de aandrijving, slijtage van de aandrijving is goed van de ketting af te lezen. Kijk hoe de ketting in de tandbladen valt en hoeveel ruimte er tussen de ketting en de opstaande tanden zit, kan de ketting veel bewegen tussen de tanden dan is de kans groot dat slijtage in een ver gevorderd stadium is. In zo een geval is het aan te raden om een nieuwe cassette ketting en nieuwe bladen voor op te plaatsen, kijk tevens ook naar de tandwielen van de derailleur deze zijn meestal van plastic en zijn ook aan vervanging toe. Mocht het zijn dat de verkoper een keer onderuit gegaan is met de fiets, dan kan je dit ook zien aan de einddoppen van het stuur deze zullen zwaar bekrast zijn. En de voorvork en achterbrug zullen ook krassen of deuken kunnen vertonen. Waar ik persoonlijk ook naar kijk is hoe de bouten eruit zien, het kan zijn dat 1 of andere hobby bob aan je fiets heeft gesleuteld en het binnenwerk heeft beschadigt. Het is op te lossen maar het vergt tijd moeite en creatief denken. Banden plakken doe ik dan weer niet aan, is mijn band lek dan pak ik een nieuwe uit mijn voorraad en check ik eerst de buitenband. Hele binnenkant na voelen met je vingertoppen, mocht je iets scherps tegen komen dan is het meestal glas of metaal. Oude binnenbanden kunnen op velen manier een 2de leven krijgen Zorg ervoor dat je een aantal dingen reserve (Tandwielen, kettingen, remblokken, olie voor de schijfremmen, binnenbanden + buitenbanden) hebt liggen, je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt en of te krijgen is. Maar pas op het fietsvirus kan verslavend zijn? Voor je het weet staat de schuur er vol mee, hier bij mijn 4 parade paardjes en dan staan er nog 3 niet bij op ?
    1 punt
  7. @Rataplan, dat was een mooie tocht vond ik, en zeker voor herhaling vatbaar! Kan binnenkort ook wel, maar is hier wat off-topic :P. Wat betreft de juiste schoenen vind ik ook moeilijk. Qua schoenen waar ik een flink stuk op kan lopen heb ik nu de Lowa Rennegade huppeldepup, maar die zijn niet van leer en vind ze voor het lompe baggerwerk minder geschikt. Ik moet wel zeggen dat ze echt ongelooflijk fijn lopen! Voor het survival / bagger werk, dus zeg maar waar ik een tocht deels in de regen mee kan lopen en door de modder kan baggeren heb ik een paar Meindl M1's overgenomen van @frans81 laatst. Deze zijn nu bij de schoenmaker voor een hakverhoging. Over het model ben ik wel te spreken, had ze toen in Zweden ook aan, alleen die waren een maat te klein waardoor ik soms pijn had. Maar ik begrijp toch goed dat de Island Pro's ook gewoon Meindl M1's zijn, alleen de M1's hebben dichte ogen voor de veters?
    1 punt
  8. @Rataplan Zelf ook een paar jaar geleden Meindls gekocht en inderdaad een heel fijn merk, en als ze goed onderhouden worden gaan ze ook lang mee. Loop in verband met mijn werk ook gemiddeld 10/15 km per dag dus daar heb ik toen ook meindls voor aangeschaft, liep eerder op grisport werkschoenen maar kon die om 9/10 maanden nieuwe halen omdat ze op waren. Eerder liep ik altijd op m90 kisten en heb ik ook nog magnums gehad, maar de keuze die ik nu gemaakt heb stap ik letterlijk en figuurlijk niet snel van af.
    1 punt
  9. Ik heb sinds dit jaar een paar prachtige Meindls Vakuum gekocht, had hier al meerdere goede verhalen over gehoord. Tijdens een SC in de Ardennen heb ik deze meegenomen om in te lopen....werd uiteindelijk een hike van zo'n 15-17 km samen met @NielsAchterhoek , prachtige dag en een schitterende hike overigens. Heb de tocht op mijn nieuwe Meindls gelopen zonder een centje pijn, geen blaren of iets, ze zaten gelijk fantastisch, een aanrader wat mij betreft.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...