Erelijst
Populaire inhoud
Toont inhoud met de hoogste reputatie op 04/03/15 in alle zones
-
Bezuinigen op gas, water en elektra is voor de volle 100% rendabel! Beetje jammer dat financiën over het algemeen de grootste motivator is, terwijl een kleinere voetprint zeker zo zwaar, al dan niet zwaarder zou moeten wegen, en boven alles zoveel mogelijk onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen na te streven,... Toch zeker als preppert zijnde lijkt mij.3 punten
-
ff een oude topic *bump (en vanwege het feit dat het volgende filmpje zo triest is dat het eigenlijk niet bij humor geplaatst mag worden..) [video=youtube;1Y1ya-yF35g] Samenvatting: Het nucleair arsenaal in de VS wordt beheert door o.a. 'zo'n deur die lijkt op die Cheyenne Mountain (die kennen de meesten vast wel) die kapot is en wordt gehanteerd met een koevoet, software dat staat op floppy disc's zoals deze, door personeel dat o.a. dronken is/net voldoendes scoort op tests waarvan ze antwoorden naar elkaar kunnen smsen en dat af en toe wel is per ongeluk 4 ICBM's onbeheerd anderhalve dag op een vliegveld laat staan... Had ik al gezegd dat de VS zichzelf al bijna 2x heeft opgeblazen met een nucleaire bomb? *Ow en ik geloof me te herinneren dat het password om te lanceren 8x0 was..dus..00000000 om te lanceren.. How the hell did we even got this far without blowing this shit up?!1 punt
-
Tja, het een vind ik heel erg belangrijk en het ander is noodzaak om nog een beetje leuke dingen te kunnen doen in mijn geval. Jullie zijn op dat gebied gigantisch ver, daar kan ik niet aan tippen en ben trots jullie te kennen, veel van geleerd. Hopelijk lukt het mij ook ooit iets dergelijks te verwezenlijken. Een positief puntje op grote schaal is dat 'eco' in is bij de rijkere mensen, vooral/zelfs in Amerika. Elektrische auto's, zonnepanelen, zijn cool tegenwoordig. Ook op landelijke schaal verandert er veel momenteel in de wereld op dat gebied (zie Duitsland), al was het alleen maar omdat de olie toch eens op raakt. Soms zijn de oplossingen net zo krom als het geen ze moeten vervangen, maar op energie gebied heb ik wel hoop in de komende 20 a 30 jaar, iets wat ik nog ga meemaken waarschijnlijk.1 punt
-
Dat is toch wel boeiend. Dus als je brood uit je menu schrapt, ben je al een heel stuk gezonder bezig. Toch nog eens overwegen.1 punt
-
Ach ja, beetje open deur verhaal, laat ik er ook eens een intrappen. Je zou ook kunnen stellen, dat je minder afhankelijk bent van fosiele brandstoffen en hierdoor meer geld bespaard, waaarop je dit ook zou kunnen omzetten in vrije tijd, die je dan weer kan benutten om nog meer onafhankelijk te worden.1 punt
-
Ah, een aanvulling. Dus het zei niet genoeg. Hihi hoewel KS en ik natuurlijk onwijs veel op elkaar lijken (zou het m'n baard zijn?) is hij hij en niet ik Maar goed, on-topic: nee hoor dat vergat ik niet Daarom heb ik het ook over "het gewicht dat bij jouw lichaam past". In mijn cola-redbull-snoep-koek-chips-tijd woog ik 56kg. En ik at niet alleen ongezond maar ook VEEL. Na twee zwangerschappen woog ik 60kg. 60kg is overigens bij mijn lengte ook het minimale gezonde gewicht, dus ik had altijd ondergewicht. Nu weeg ik 68 kg. Geen overgewicht, maar dus wel 12kg meer dan voorheen en ik voel me er top bij. Ik denk dan ook dat dit gewicht voor mij gezond is, bij mijn lijf past. Ik denk dan ook niet dat je van gezond eten afvalt, ik denk dat je door gezond te leven (wat natuurlijk meer is dan alleen gezond eten) wel een voor jou gezond gewicht krijgt. Voor sommige mensen zal dat inhouden dat ze flink afvallen, voor anderen dat ze aankomen. -edit: @Shush volgens mij was vanaf 19 een gezond gewicht, ik heb het net tenminste gescheckt, en bij mij komt 60kg op een BMI van 19 en dat werd toen aangegeven als gezond gewicht. Nou weet ik niet wat ik van die cijfertjes moet vinden, zelf had ik dan een BMI van 17,5 en tja, ik was indd behoorlijk dun. Maar volgens mij moet je gezondheid indicatie zijn, en niet zo'n cijfertje...1 punt
-
1 punt
-
Dat is precies wat ik altijd bedoel met verwisseld doel/middel. In mijn ogen zou het doel van een boer moeten zijn om gezonde voeding te produceren voor zijn klanten. Geld zou daarbij een middel moeten zijn. Nu is echter vaak geld het doel en het geleverde product het middel om dus zo veel mogelijk geld te verdienen in zo min mogelijk tijd, met zo min mogelijk middelen en zo min mogelijk inzet. Ook de "gezondheidsgoeroes" zijn vaak alleen bezig met zo veel mogelijk boeken verkopen, om hypes te creëren waaraan verdiend kan worden ipv mensen daadwerkelijk te adviseren over gezonde voeding. Daarnaast wordt volgens mij de nadruk enorm veel gelegd op gewicht en afvallen, als er dan een artikel verschijnt dat je niet afvalt door [noem maar wat gezonds] en dat je niet aankomt door [noem maar wat ongezonds], dan zien veel mensen dat als de bevestiging die ze zoeken om hun ingebakken voedingspatroon voort te kunnen zetten. Ik wil potjandikkie helemaal niet afvallen, ik wil gewoon gezonde voeding voor mezelf en mijn kinderen, maar als ik dan google naar gezonde voeding krijg ik massa's sites over afvallen. Persoonlijk denk ik dat gezond eten en een gezonde leefstijl zorgt voor een gezond lijf, en een gewicht dat bij jouw lichaam past en dus jouw natuurlijke gewicht vanzelf volgt op het moment dat je gezond leeft. In mijn ogen zou afvallen niet het doel moeten zijn maar een gevolg van gezond eten. Ik ga tegen niemand zeggen wat ie wel of niet moet eten, en ik ga mijn voedingskeuzes aan niemand verantwoorden. Ik ken beide kanten van de medaille, ik rookte, dronk drie blikjes redbull per dag, een hoop cola, en minimaal 1 zak snoep en een zak chips werkte ik zo naar binnen per dag. Nou heb ik geen aanleg om dik te worden, dus in die tijd was ik zelfs dunner dan dat ik nu ben, maar ik was wel altijd aan het kwakkelen met mijn gezondheid. Mijn kinderen aten een stuk gezonder dan ik (lekker hypocriet) maar wel veel brood, en allerlei sapjes, af en toe een snoepje, kleurige feestelijke toetjes, regelmatig van die knorr wereldgerechten, je kent het wel. Mijn zoontje was ook altijd aan het kwakkelen met zijn gezondheid, heel vaak hoofdpijn, buikpijn, allerlei kwaaltjes, en op een gegeven moment werd ie echt ziek. Heel verhaal, ga ik nu hier niet over beginnen, maar dat was voor mij wel een extra stimulans om me in gezonde voeding te verdiepen en ons voedingspatroon aan te passen. Ik ben niet met een of andere hype meegevlogen maar heb me serieus ingelezen, van allerlei producten de verhalen van voor- en tegenstanders gelezen en op basis daarvan keuzes gemaakt. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat ik geen voedingsdeskundige ben, maar voor mezelf kan ik mijn keuzes verantwoorden en wat voor mij het aller belangrijkste is: het gaat ontzettend goed met allebei mijn kinderen. Hier worden dus geen geraffineerde suikers meer gegeten, überhaupt nauwelijks granen maar sowieso geen witmeel, zo min mogelijk geraffineerd zout, bijna geen aardappels, geen "pakjes en zakjes". Wel veel verse groentes, noten, fruit, kruiden etc. en zo veel mogelijk biologisch. Zelf maak ik er een sport van iedere keer weer dingen te bedenken die de kids lekker vinden en dus toch gezond zijn. Het leukste vind ik om dingen die ze niet lekker vinden op zo'n manier klaar te maken dat ze het wel lekker vinden. Nou heb ik enorm dankbaar publiek, vooral mijn zoontje is enorm leuk om voor te koken en te bakken. Bij bijna alles dat ik maak roept ie enthousiast dat het het lekkerste is dat ie ooit gegeten heeft Behalve wanneer hij het niet lekker vindt, dan laat ie dat ook weten haha, gelukkig komt dat niet vaak voor.1 punt
-
Volgens mij was deze al een keer gepost maar dan nog maar een keer al is het offtopic. https://swpfuture4you.wordpress.com/2011/04/18/daling-voedingswaarde/1 punt
-
@Loreen, ik heb het specifiek over de verhouding zetmeel/gluten, dus niet de voedingsvezels, want dat punt klopt als een bus. De veredeling zet in op zoveel mogelijk opbrengst per vierkante meter van zetmeel, het kiempje en schilletje zijn ondergeschikt. @FKAGB: Ik denk er precies zo over. Af en toe een keertje 'zondigen' is geen enkel probleem, als je basis maar goed zit. Van één gevulde koek ga je niets merken, hoe beroerd die dingen ook zijn, maar elke dag eentje........ @Keyser Suze: Ik ga niet pretenderen je uitgebreide info over de stoffen in granen en hun effecten op het menselijk lichaam te snappen. Dat vergt heel wat weken zo niet maanden van studie voor een leek als mij om het een beetje bij te benen, net als de pdf die ik eerder postte. Daarom is het fijn iemand zoals jij in ons midden te hebben, met de medische kennis en de interesse in deze zaken. Dat voeding het belangrijkste middel is om je gezondheid te bewaken (met wat beweging) staat buiten kijf. @FincaInSpanje: Ik denk nog geeneens dat die veredelde paprika rassen (of andere groenten) het grote probleem zijn. Het grootste probleem is dat we ze zo snel mogelijk de grond uit willen stampen en de groentes alleen de voedingsstoffen krijgen die nodig zijn om een dikke paprika te vormen. Veel sporenelementen komen veel minder voor door uitputting van grond (of ander gebruikt medium), bv magnesium en selenium. Zou je deze paprika rassen telen op een normale manier en in goede grond dan zijn ze volgens mij net zo gezond als de oude rassen. Het grootste probleem is volgens mij dat mensen liever kant en klaar, bewerkte rommel eten en fabrikanten liever smaakversterker (de beruchte E621) toevoegen dan bv. meer paprikapoeder voor de smaak, want dat is goedkoper. Ook is het veel goedkoper vulmiddelen te gebruiken in bv. leverworst, dan echt vlees en meestal is dat zetmeel. Dat is goedkoop en onze consumptie van dit eenzijdige spul is dan ook veel te groot. Kijk voor de grap maar eens in hoeveel producten er al dan niet gemodificeerd zetmeel op de ingrediëntenlijst staat, in producten waar je dit niet verwacht. Smaak is trouwens heel relatief, subjectief en kan veranderen. Heel lang geleden was ik een dikkertje en langzaam aan ben ik de smaak van vele gezonde dingen gaan waarderen. Rauwkost en groenten zijn nu favoriet bij me, van een frikandel krijg ik echt een rare bijsmaak in m'n mond. Nog steeds hou ik van vrij uitgesproken smaken, voor mij geen vleugje dit of dat, mijn salades worden rijkelijk voorzien van lekkere azijnen, kruiden en oliën, hoewel ik ook kan genieten van de pure smaak van bv. een paprika (het terugkerende voorbeeldje). Mijn belangrijkste 'Staple food' is zilvervlies rijst, daar hoeft voor mij trouwens ook lang niet altijd een sausje over. Ik denk dat het prima mogelijk is behoorlijk gezond te eten uit de supermarkt, mits je alle kant en klare producten, zakjes kruidenmix, etc maar laat staan. Zelf koken, ja je moet het leren, dat kost inspanning en tijd. Ook de vleesconsumptie is veel te eenzijdig en te groot en als er één onbewerkt product is wat wel aantoonbaar dramatisch in kwaliteit is achter uit gegaan de laatste 60 jaar, dan is het wel ons vlees en vergeet ook al die gekweekte vissoorten niet. Zelf eet ik bijzonder weinig brood, ik eet nog liever het kliekje van gisteren. Op advies van @Highway bestaat mijn ontbijt tegenwoordig ook vaak uit yoghurt met havermout, honing, fruit en tegenwoordig ook wat lijnzaad. De voedingsindustrie draait je een rad voor ogen, maar net zo goed doet de ene na de andere gezondheidshype, allebei met hetzelfde doel, GELD! Blijf nadenken.1 punt
-
Gliadine is een ander eiwit welke in tarwe gevonden wordt. Gliadine heeft aangetoond verantwoordelijk te zijn voor het vrijkomen van zonuline in dunne darmcellen. Zonuline op haar beurt, veroorzaakt een verhoogde permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de darmcellen – de darm raakt 'lek'. In een Zweedse studie van patiënten met type I Diabetes, had 42% (141 van de 339) van de patiënten abnormaal hoge concentraties zonuline in vergelijking met gezonde mensen van dezelfde leeftijd. Opvallend was dat een groep eerstegraads verwanten van de mensen met type I Diabetes ook verhoogde waardes zonuline vertoonden (tweemaal de standaard deviatie). Er werd een duidelijk verband aangetoond tussen eerstegraads familieleden van de type I Diabeten (die dus nog geen type I hadden!) en verhoogde zonuline spiegels; een aanzienlijk deel van hen ontwikkelde inderdaad binnen enkele jaren type I Diabetes. De onderzoekers stellen, dat één en ander verklaard kan worden door een genetische predispositie voor (bepaalde) auto-immuun aandoeningen (zoals type I Diabetes) en blootstelling aan bepaalde stoffen (gliadine, een bestanddeel van tarwe). Kort door de bocht, mogelijk is type I Diabetes een gevolg van de consumptie van tarwe. Ik verwacht dat in de komende jaren meer negatieve berichten over graan consumptie bekend worden. Wat we verder weten, is dat IEDEREEN na consumptie van graan(producten) een activatie geeft van het immuunsysteem (!!!!!!) en wel het 'primitieve' complementsysteem (zoek maar eens op Wiki hoe dat werkt). Bij mensen die OVERGEVOELIG reageren, is er vervolgens sprake van verdere (hogerop, heftiger) activatie van het immuunsysteem, waardoor de klachten zoals we die kennen bij coeliakie (gluten allergie) zich openbaren. Verder moet je weten dat de wetenschap de mate van de reactie van deze 'heftiger' of 'hogerop'-reactie van je immuunsysteem, namelijk de productie van een bepaald Immuunglobuline, ge-indexeerd heeft. Pas boven een bepaalde waarde, is er dan sprake van coeliakie. Als die waarde bijvoorbeeld met 20% omlaag zou worden gesteld, zouden er ineens heel veel meer mensen coeliakie hebben (!!!).1 punt
-
Ik heb gisteren nog 2 broodjes frikadel op. Heerlijk, gewoon niet nadenken wat er allemaal in zit.1 punt
-
Vandaar mijn zorgvuldig gekozen woordje "meer" Overigens eet ik zelf geen brood, maar ALS ik brood koop lees ik labeltjes. Dus geen tarwe, geen bloem, geen andere troep. En dan kom je op een brood van 4,39 van de ekoplaza1 punt
-
Ìk moet wel bekennen dat ik mijn broodinname tot een minimum heb beperkt. Als ik bak, doe ik dat voor Fkaprinsesje en dan maak ik meestal een mix van speltmeel, speltbloem en een beetje roggemeel. Sinds is nagenoeg helemaal ben gestopt met brood en over ben gegaan op vlees, noten en zaden, eieren, groente en fruit voel ik me een stuk fitter en ben ik heel wat kilo's kwijt geraakt. Maar als je inderdaad verknocht bent aan je bammetjes, dan is zelf bakken het devies. Het is trouwens ook erg makkelijk om zelf te doen, zeker als je een broodbakmachine hebt, maar ik vind zelf kneden wel een fijne bezigheid dus heb ik de machine jaren geleden al weg gedaan. *disclaimer, ik hang geen speciaal dieet aan en ben ook geen health freak. Ik bestel regelmatig een kapsalon of ga een patatje oorlog halen. De belangrijkste stelregel blijft: alles met mate. Van een keer in de maand een kapsalon wordt je echt niet dikker als je voeding verder goed in balans is.1 punt
-
Ook dat is niet helemaal waar, of helemaal niet zoals je wilt. Doordat Spelt een moeilijk te verbouwen gewas is, wordt de als jarenlang gekruist met tarwe. Hierdoor zijn sommige speltrassen voor wel 99% genetisch gelijk aan tarwe.Het is de vraag in hoeverre het hierdoor gezonder is dan tarwe. Ik vraag voor de gein wel eens bij de bakker van welk ras zijn speltbrood is gebakken. Er is er geen een die het me kan zeggen. Als ik dan vraag of het brood tenminste wel voor 100% uit spelt bestat is er slechts een enkeling die het weet. Wat ik vaak hoor is dat het waarschijnlijk niet zo is. Een brood dat voor 50% uit tarwe en 50% mag nog steeds een speltbrood heten en aangezien bakkers geen etiket op het brood hoeven te plakken kun je er bijna altijd vanuit gaan dat het brood wel spelt zal bevatten maar niet 100% uit spelt bestaat. Ik weet in ieder geval wel dat als ik zelf een brood bak van spelt die ik zelf maal (en nee ik weet ook niet 100% zeker wel ras ik heb) dan krijg ik een heel ander brood als dat ik in de meeste winkels kan krijgen. Spelt bevat inderdaad minder gluten en die zijn juist belangrijk voor het rijzen van het brood. Omdat we tegenwoordig lucht brood zouden willen worden er tarwegluten aan het brood toegevoegd. Dan kunnen we zeggen dat we gezond aan de spelt zijn maar we hoeven nog steeds geen moeite te doen om het brood echt te kauwen voordat we het door kunnen slikken.1 punt