Erelijst
Populaire inhoud
Toont inhoud met de hoogste reputatie op 09/04/14 in alle zones
-
Overigens, we hebben het nu over een tweede leven, hergebruik dus. De argeloze bezoeker van mijn huis die van design houdt, krijgt te maken met een stevige cultuurshock. Behalve hergebruiker ben ik vooral doorgebruiker. Voor mij geen spaanplaat van IKEA, ik koop liever gebruikte maar eerlijke materialen. Met als gevolg dat het interieur van mijn huis zo in de dertiger jaren van de vorige eeuw - of eerder - te plaatsen is. Zo heb ik veel oud emaille in gebruik, onverslijtbaar, mijn koffiezetter is een pruttelpot, mijn bijna twee eeuwen oude staande klok gebruikt geen batterijen en door heel lang pielen aan de slinger loopt hij bijna net zo nauwkeurig als een digitale evenknie, in mijn keuken staat een onverslijtbare Berkel weegschaal (voor het laatst geijkt in 1970) die tweezijdig af te lezen is omdat hij uit een buurtwinkeltje komt en die het op kan nemen tegen alle BLOKKER-weegschalen. Ik gebruik overwegend zinken emmers, de hengsels van plastic emmers worden door de fabrikanten getest op een beperkte levensduur zodat ze kunnen blijven verkopen. Eigenlijk was ik al een preppert voordat het woord preppert was verzonnen. Voor mijn slaapkamer heb ik gekozen voor eerlijk grenen. Een prettig bijverschijnsel is dat het uitstekend combineert met ander eerlijk grenen. Alleen wat betreft mijn matrassen koop ik nieuw, om de tien jaar en dan let ik op de eerste plaats op kwaliteit, daarna pas op muntjes. Nou begrijp ik wel dat niet iedereen zich dit soort spullen financieel kan permitteren. Ik heb kennelijk het geluk dat ik mijn smaak / mijn voorkeur als heel vroeg ontwikkeld had. Al rond mijn twintigste. Echter: nu kost het me heel weinig de ‘hardware’ van mijn huishouding in stand te houden. En dan nu het mooie: ik kijk al jarenlang aan tegen spullen die over het algemeen prettiger ogen dan de goedkope troep die de meesten zichzelf aanschaffen en waarvan je kunt vermoeden dat de levensduur beperkt is. Maar goed, ik dwaal af. We hadden het over hergebruik. Al een tijdje geleden kreeg ik een Kayser-naaimachine aangeboden. Ondanks dat me werd verzekerd dat het merk de overtreffende trap van een Singer zou zijn, besloot ik de naaimachine achter de coniferen te sodemieteren en het onderstel te schuren en opnieuw te schilderen. Op het onderstel monteerde ik een halfrond blad. Het is nu mijn keukentafel. Geloof me: het is daar uitstekend toeven als er een lief op bezoek is. Om even terug te komen op spaanplaat: het kastje van Lewieke is wat mij betreft echt een uitzondering omdat het per m2 opslagruimte wel erg goedkoop is en ik nogal veel voorraad heb.2 punten
-
Als je een beetje zelfredzaam wil leven heb je heel wat spullen nodig . Al die spullen kosten geld soms veel geld . Daarom maak ik veel zelf en geef ik spullen tools en andere functie . Of gewoon een tweede leven . Zo moest ik gisteren een kamerplant weg halen bij mijn dochter . Ze was die beu gekeken omdat die uit een vorige relatie was . Nu de kamerplant zat in een rieten mand . Ik vond het zonde om die weg te gooien . Dus heb ik er zelf 2 handvatten aan gemaakt . Wat nijlon touw en 2 stukjes tuinslang . Die ga ik nu gebruiken om aardappelen ui en andere gewassen uit de moestuin te halen . Veel beter dan een kunststoffen emmer . Wie van jullie geeft ook dingen een tweede leven .1 punt
-
DEEL 1 Disclaimer: Een echte review is dit niet omdat ik te weinig serieus hak werk met deze bijl heb verricht. Wel wat houtjes maar niets om echt serieus te nemen. Overigens deed de bijl dat kleine werk uitstekend. Ik wilde graag een redelijk bijltje hebben en nadat via dit forum mij werd aangeraden (sorry weet niet meer wie) om eens naar een Cold Steel tomahawk te kijken. De reden voor het hebben van een bijl is niet omdat ik momenteel een haard heb of veel in de tuin werk (heb ik ook niet) maar ik wl wel graag iets praktisch in huis hebben om WSHTF wat brandhout te kunnen verzamelen en dat te verwerken. Gezien mijn woonsituatie hebben we het dan per definitie over kleinere diameters dus aan een kloofbijl heb ik niets. Het zal eerder sprokkelen zijn en het afhakken van dode takken. Last but not least: het kan een geducht wapen zijn en gezien de historie van de tomahawk (strijdbijl) ook gewoon een leuk object om te hebben, ik blijf toch een jongetje . http://en.wikipedia.org/wiki/Tomahawk_%28axe%29 Na wat research op internet raakte ik meer en meer gecharmeerd van de eenvoud van een tomahawk. Relatief klein, licht en toch voldoende potentie om wat eenvoudige houtbewerkingen mee uit te voeren, vuurhout te verwerken enz. Dat dit specifieke model beschikt over een hamer aan de achterzijde zie ik ook als een voordeel, voor tentharingen of om wat dan ook plat of murw te slaan. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling om met de achterzijde van een tomahawk te hameren omdat dan het oog (waar de steel in zit) zou kunnen scheuren maar ik begrijp dat het ontwerp van deze specifieke hawk hierop berekent is. (zie ook het demonstratie filmpje van Cold Steel). Verder kan de hawk geworpen worden maar het grote voordeel daarvan zie ik niet zo, behalve in een nood situatie misschien. Een ander aantrekkelijk aspect van de tomahawk is dat de bijl kop eenvoudig van de steel gehaald kan worden. Omdat de bijl kop vrij klein is kun je daardoor gedetailleerder werk doen, als schraper gebruiken of als splijt wig. Het allergrootste voordeel is natuurlijk dat als je steel breekt je vrij eenvoudig een nieuwe kunt maken om in ieder geval de bijl te kunnen blijven gebruiken. Verder is de bijl van 1055 carbon staal en daardoor vrij makkelijk scherp te krijgen en te houden (wel roestgevoelig). Uiteindelijk kocht ik de Trail Hawk bij KATO en de levering verliep bij hen, zoals altijd, vlekkeloos en snel. http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-cold-steel-trail-hawk.htm Ik wist door de research al van tevoren dat de afwerking van de Trail Hawk niet geweldig zou zijn. Er zijn vele video's op YouTube waarin mensen allerlei modificaties aanbrengen om de hawk “tot zijn volle potentie te brengen”. Hij is ziet er inderdaad niet erg spannend uit als je hem ontvangt, dus nam ik mij voor er een projectje van te maken. Zie ook de lelijke dikke laag lak die op de bijl kop zit om hem te beschermen tegen roest. De bijlkop zit vast geschroeft met een imbus schroef. Totale nonsens want dan kun je dus niet de kop van de steel halen, dee hoort gewoon door frictie vast te blijven zitten. Toen de schroef er uit was zat de kop los, bleef niet vast zitten en kan van links naar rechts bewegen. De steel was ook erg ruw dus heb ik de steel met de hand geschuurd tot deze aardig glad was. Daarbij ook extra aandacht besteed aan de bovenkant en met steeds tussentijds testen was het eenvoudig om de bijlkop frictie vast te krijgen zonder beweging naar welke kant dan ook. Met het schuren verwijder je ook de (zeer dunne) beschermende laag op de steel dus die moest ik herstellen en daarnaast wilde ik de steel wat donkerder hebben. Ook heb ik een gaatje geboord in de steel voor eventueel een lanyard / polskoord. Op advies van @ghostwhiper heb ik Birchwood stain gekocht en Birchwood wax, beide worden gebruikt voor gweerkolven. De stain aangebracht in meerdere lagen (zeer gemakkelijk te verwerken) en daarna de steel ingewreven met de wax om deze te beschermen tegen vocht een weersinvloeden in het algemeen. Ook wilde ik de lak van de bijlkop hebben om de bijl een wat oorspronkelijker en ouderwets uiterlijk te geven. Beschermen tegen roest kan ook met olie, was en dergelijke alhoewel een lak natuurlijk wel wat meer foolproof is, in iig geval op de kortere termijn totdat deze lak ook weggesleten is. Om de lak te verwijderen heb ik simpelweg een verfstrip pasta gebruikt en dat ging eigenlijk vrij gemakkelijk. Half uur laten inwerken en vervolgens met een ijzerborstel de lak er af borstelen. Proces nog een keer herhaald om de restjes ook eraf te krijgen en het ding was kaal. Vervolgens met een vijl ook de lak aan de binnenkant van het oog grotendeels verwijderd en de randen van het oog wat bijgewerkt omdat die wat ruw waren (vreten dus in de steel). Daarna de bijlkop een half uur in balsamico die flink over de datum was gelegd om het staal wat donkerder te maken. Misschien maak ik de kop later nog donkerder. Het schijnt dat waterstofperoxide met zout zorgt voor een donkere oxidatielaag die tevens de bijl beschermt tegen roest ( @vheeswijk ?) vervolg in deel 2 -->1 punt
-
Als je een rieten mand met liefde weet te redden, dan heb je m.i. zeker reden een prachtig gietijzeren onderstel uit de smurrie te trekken en een tweede jeugd te verlenen.1 punt
-
1 punt
-
Mee eens, hoewel ik geen vegetariër ben heb ik bijna geen vlees geprept, puur omdat die goedkope ingeblikte zooi meer uit troep bestaat dan daadwerkelijk uit vlees. Ik heb wel veel gedroogde peulvruchten, die prima zijn als "vleesvervangers". Wat vlees betreft, allereerst ben ik het totaal niet eens met de huidige bio-industrie. De manier waarop er met levende dieren wordt omgegaan vind ik verschrikkelijk, net als alle groeihormonen en antibiotica die in je vlees zitten. Dan komt daar nog alle troep bij die in verwerkt vlees zitten, er blijft weinig "gezonds" van over. Toch ben ik geen vegetariër, ik ben van mening dat "we" omnivoren zijn en vlees dus ook bij mijn dieet hoort. Wel probeer ik zo veel mogelijk biologisch vlees te kopen, en anders op z'n minst scharrelvlees (al vind ik ook dat alles behalve optimaal). Vleeswaren voor op brood bijv koop ik helemaal niet, als ik mijn kinderen voor de overblijf iets van vlees mee geef is het een stukje gerookte of gekookte kip. Daarnaast koop ik bijna alleen "onbewerkt" vlees, dus geen worsten of gekruide dingen ofzo. Als we hamburgers eten koop ik gewoon bio-gehakt dat we vervolgens zelf kruiden en waar we zelf hamburgers van maken. Persoonlijk kan ik hier best goed mee leven, maar ik heb er ook alle respect voor als iemand er voor kiest wel vegetariër te zijn/worden. Wat de kosten betreft, het is maar net wat je er voor wil betalen. Bijna al mijn geld (los van de vaste lasten) gaat naar voeding: verse biologische groenten, fruit, kruiden, vlees. Daar staat dan wel tegenover dat we geen frisdrank en snoep ed eten/kopen. Persoonlijk vind ik goede voeding echter wel heel belangrijk, dus ik heb liever dat m'n kinderen (en ik zelf) goed en gezond eten dan dat ik tig paar schoenen heb ofzo =/1 punt
-
Bedankt voor je antwoord @elloco999 mooie goede EDC heb jij! Ik ga die van mij aanpassen met feedback uit dit draadje. Waarom een full tang?1 punt
-
Ai, als er iets is wat ik vanuit gezond eten niet graag lees is goedkoop vlees. Koop beter MINDER vlees van goede kwaliteit dan rotzooi volume. Als je weet hoe de vleesindustrie werkt, geef je me direct gelijk. Ook beter iedere dag een klein beetje vlees, dan één keer in de week een dikke steak! Een beetje vlees zorgt namelijk dat je ook uit plantaardig voedsel, gemakkelijker zaken opneemt.1 punt
-
Als je het zo uit de doos gebruikt heb je niet zo'n beste werkbank. De staanders knikken heel makkelijk door, ook door er tegen aan te stoten en zelf bij montage. TIP: vul die hoekijzers op met een vierkant houten latje, genoeg gaatjes om ze vast te schroeven, en de stabiliteit neemt drastisch toe. En voor de Nollanders: dezelfde rekken zijn ook bij ons op veel plaatsen verkrijgbaar. O.a. bij de Gamma. Laats waren ze voor een stuiver minder dan twintig euro in de aanbieding. EDIT: excuses Lewieke, ik zag je post van 21.58 pas na mijn post.1 punt
-
Doe ik hier ook zo veel mogelijk aan. Een bruikbaar plankje wordt bijgehouden voor later gebruik pvc panelen gebruik ik als deksel voor mijn m2 tuintjes, of ik bouw er nadien een overdekt serretje van voor de tomaatjes Pet flessen veranderen in slakkenringen, Plastic emmers worden aardappelkweekbakken binnenbanden worden elastieken om plankjes samen te houden Kledij eindigt zonder knopen (knopendoosje) als vod whiskeyflessen worden flessen voor wijnazijn betonijzers en bamboestokjes worden tomatengeleiders metalen of blikken onderdeeltjes worden in stukken gezaagd op maat als er eens iets uit metaal nodig is Kurken van flessen worden aflsuiters voor flessen Jam- en honingpotten worden hergebruikt, eventueel met nieuw deksel olijfolie (olijven in olie) wordt gebruikt om de kachel aan te jagen gras en groenafval wordt compost oude hemden worden schildersschorten voor mijn dochter lange stalen (gerecupereerde) bouten worden gebruikt als 'doorslag' restjes verf worden gebruikt als grondlaag verpakkingsplastic wordt gebruikt om groenten en planten te beschermen Stevig karton en restjes kaars dienen voor het aanmaken van de kachel oud brood wordt 'verloren brood' Mislukte schilderexperimenten van mijn dochter worden overschilderd koffieprut wordt slakkenverjager oude dubbelbedlakens worden afdekvodden en enkelbedlakens 10 paar gelijke kousen worden langzaamaan 1 zielig overgebleven sok als er geen vriendjes meer zijn om mee te combineren. De kousen worden dus op ééntje na allemaal versleten. Maar ik heb een hekel aan verstelde kousen, dus dat doen we niet. oude schoenen worden werkschoenen feestelijk wijnflessenverpakking wordt hergebruikt plastic zakjes worden bijgehouden om later te gebruiken Lege ijsdoosjes worden hergebruikt voor zelfgemaakt ijs In lege broodzakken doen we steenkool, die je in de kachel kan leggen, zo krijg je geen smurrie in huis Lege toiletrolletjes komen achter tv, dvd en computers om kabels in weg te bergen yoghurtbekertjes worden verknipt en krijgen met permanent marker een label voor de groententuin, dat spaart gekochte labeltjes oude handdoeken dienen voor huisdieren zakdoeken vervangen papieren tissus Een opbergrek werd een werkbank door het op halve hoogte te gebruiken [ATTACH=CONFIG]12628[/ATTACH] (onbehandeld) Radijszaad dat dreigt te vervallen wordt kiemzaad schoendozen worden opbergdozen Emmers met deksel van oplossoepen en sauzen (bejaardentehuis) worden opbergtonnetjes voor meel, rijst, suiker, zout, ... kartonnen en houten kratjes worden kratje voor eigen groenten, aardappels Sierplanten (topinambour) worden aardappelvervanger Gekregen vaasjes, kannetjes, mandjes van bloemstukken worden hervuld met gekochte bloemen en dienen als geschenk (we kunnen stilaan een bloemenwinkel beginnen) Manden van (gekregen biermanden, fruitmanden, ...) worden hervuld en hergebruikt Restjes white spirit, brandalcohol, wasbenzine, ... worden gebruikt als aanmaakvloeistof. OPLETTEN ! Gasbrandertje wordt keukentool voor flamberen [ATTACH=CONFIG]12629[/ATTACH] Roofingtoorts wordt gebruikt voor het wegbranden van onkruid aluminiumfolie wordt hergebruikt bakpapier wordt verschillende keren gebruikt Versuikerde honing wordt gebruikt als zoetstof in thee stekkers en schakelaars van defecte apparaten worden gebruikt om defecte stekkers te vervangen van tafellampjes ... Vaak worden van toestellen dezelfde merken en type gekocht bij vervanging, dan kan het ene toestel gebruikt worden om het andere te herstellen al is het vaak zo dat dezelfde onderdelen stuk gaan (twee identieke broodmachines, senseoapparaten, stoompotten, ...) Ik zou nog eens moeten rondkijken wat we nog doen.1 punt
-
Ahhhhh....nou weet waar dat zwijn laatst vandaan kwam....die op de BBQ beland is... @FincaInSpanje.....:-P1 punt
-
Niet doen, sap pasteuriseren en dan laten afkoelen en koud bottelen.1 punt
-
Ik maak ook sap. Wij pasteuriseren in een ketel,met een kraan aan de onderkant,en doe het sap in jug van 1 gallon.dus een soort mini jerrycans can ong 4 liters.niet ieder plastic is geschikt voor sap,door fruitzuur gaan somige plastic stuk. Ik denk wel dat je beter verkoop in glazen fles ,ziet er chiquer uit. Ik verkoop hetzelfde zeep bijna een $ duurder per stuk als ik het inpakt in een stuk bananen blad .1 punt
-
@lewieke hoe fileert je vis? Om gemakkelijk te werk te gaan heb je een fileer mes nodig . Dit is een mesje met een lemmer met grote buigkracht . Filesol genoemd . Ontworpen om tong (vis) te fileren . Heb daar ooit eens een prepper vriend mee gelukkig gemaakt . Eerst snij je de kop er af . Dan snij je op de rug naad tot op de ruggraat . ( dat is echt niet diep ) . Dat snij langzaam dieper telkens 5mm het mesje zoekt zijn eigen weg . Zo ga je verder tot de file er volledig af is . Dan draai je de vis en doet het zelfde voor de tweede file .1 punt