Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 06/02/14 in alle zones

  1. Zoals beloofd, maar wel een beetje laat, hier de recepten. Had eerder geen tijd, beetje druk geweest met het omspitten van 30 m2 achtertuin............... Maar de moestuin is nu een feit, ben ik ff blij. Terug naar de recepten: Creme: 5 gr bijenwas 4 gr cacaoboter 40 ml amandelolie 45 ml gedest water (of spa blauw, kan ook) Smelt de oliën en vetten. Dit au bain marie (betekend vet in een bakje doen, dat bakje in een pannetje met water, en dan vuur onder de pan). Verwarm het water, ook au bain marie, en probeer dat zo te doen, dat ze allebei zo'n beetje de zelfde temperatuur hebben. Zet het gesmolten vet in je gootsteen, en terwijl je druppelsgewijs het water toevoegt aan het vet, blijf je kloppen met een mixer, of staafmixer. Voor de volhouders onder ons, dit kan ook met een klopper, maar dan duurt t langer Wanneer je een mooie emulsie hebt, kun je werkstoffen toevoegen, maar dat moet niet. Werkstoffen bv: kleipoeders, etherische oliën. Op SC heb ik er bv rozenhout olie en sinasappel olie in gedaan. Zeep 2 cake blikken, bekleed met bakpapier, of iets dergelijks waar je de zeep in kan storten als deze klaar is. Dit recept is voor zo'n 2 kilo. 1000 ml olijfolie 50 ml wonderolie (Castor olie) 400 kokosolie 207,4 gr NaOH (gootsteenontstopper, goedkope, met alleen witte korreltjes, geen vloeibare) 560,8 gedest water (of spa blauw, kan ook) Het is zaak, alles nauwkeurig af te wegen. Doe de vetten in een schaal, en smelt deze au bain marie. De volgende procedure moet omzichtig gebeuren, en met de grootste voorzichtigheid. Daarbij kinderen en huisdieren uit de buurt houden. Gebruik handschoenen, en eventueel een veiligheidsbril als je die hebt. Doe dit in een goed geventileerde omgeving, bij voorkeur buiten. Doe het water in een glazen pot, die groot genoeg is. Voeg daar de gootsteenontstopper korrels voorzichtig aan toe, doe dit nooit andersom Dus de korrels aan het water toevoegen Voorzichtig met een lepel doorroeren. Je zult merken dan, dat het water onmiddellijk warm wordt. Je kunt nu wel even koffie drinken ofzo, want de temperatuur van het gesmolten vet, en het loog (water met opgeloste korrels) moeten ongeveer gelijk zijn. Ik voel dit altijd even aan de buitenkant van de pot loog (voorzichtig !), en met een vinger aan t vet. Het duurt best lang, voordat het loog een beetje afgekoeld is, naar de temperatuur van het gesmolten vet. Wanneer de temperatuur volgens jou gelijk is, dan de schaal met gesmolten vetten in de gootsteen, en voorzichtig de loogoplossing erbij doen, en pas op voor spatten ! Met een oude staafmixer kun je dan gaan mixen (altijd de staafmixer onder de vloeistof houden, anders gaat t spatten !) Wanneer de emulsie gaat tracen (sporen trekken, net als bij bijna geklopte slagroom), kun je weer werkstoffen gaan toevoegen. Daarna kun je de emulsie storten in de cake blikken bekleed met bakpapier of wat je daarvoor wilt gebruiken. Bovenkant voorzichtig afdekken met bakpapier, en het geheel voorzichtig inpakken met een oude handdoek. Wegzetten op een veilige plaats, en de volgende dag kun je er stukken van snijden. De zeep moet 3 tot 6 weken rijpen, voordat je 'm kan gebruiken. Er zijn verschillende sites waar je allerlei informatie kan ophalen, bv: google maar eens op zeep maken, en je komt vanalles tegen. De zeepesizer is een handige tool, om uit te rekenen, bij de hoeveelheid vet die je hebt, de hoeveelheid gedest. water en NaOH (korrels) je moet gebruiken. Ik hoop dat jullie het nog een beetje weten (de aanwezigen), of begrijpen. Bij vragen, brand maar los. Veel succes, Dree Dit alles mogelijk gemaakt dankzij de les die ik van @Mrsjones gekregen heb
    3 punten
  2. Ik heb het verhaal over de route's welke ik al eerder aan @Heksenboot gegeven heb terug gevonden, bij deze. Moeten jullie zelf maar even doorlezen en beslissen misschien op grond van de kosten welke route het word, ik hoor het wel. Naar HONGARIJE met de auto: 1e optie: Passau, Wels richting Wenen, alleen tol betalen voor Oostenrijk 1.332 km 12 u. 41 min. Richting Wenen A21, A2 richting Eisenstadt, Sopron, Keszthely en dan naar Sonia , minder tol, maar ca. 60 min. langer (vanaf Sopron naar Polany ca. 3 uur landwegen) 2e optie: Passau, Wels richting Graz, tol betalen voor Oostenrijk, Slovenië en evt. Hongarije en extra de 2 tunnels in Oostenrijk heen en terug 26 euro 1.349 km 12 u. 2 min. via Slovenië, iets meer tol en tunnelmaut = 17 km meer (snelwegen) maar sneller vignet verkrijgbaar bij benzinestations en aan de grens OOSTENRIJK Plaatsing van het vignet Het vignet dient te worden aangebracht linksboven op de binnenzijde van de voorruit. Er zijn 3 verschillende vignetten te verkrijgen: 2-maanden vignet: Auto: € 24,80 10-dagen vignet: Auto: € 8,50 (Door deze voertuigen getrokken aanhangers/caravans hoeven geen vignet) TUNNEL A 9 Pyhrn Gleinalm € 8,-- enkele reis TUNNEL A 9 Pyhrn Bosruck € 5,-- enkele reis SLOVENIË Plaatsing van het vignet Het vignet dient te worden aangebracht linksboven op de binnenzijde van de voorruit. 7-dagen vignet € 15,00 1-maand vignet € 30,00 HONGARIJE in Hongarije krijgt men geen vignet voor op het raam, maar je kenteken wordt in computer ingegeven, daar kan de politie je controleren en je krijgt een bonnetje met je gegevens. (Kenteken goed controleren) 1 week € 12.00 1 maand € 20.00
    2 punten
  3. Een goede actie van sbs6 om het uit te zenden voor mensen die niet naar national geograpic kijken. (en dat zijn er best veel want stel je voor dat je iets leert ) Vanmorgen kwam ik op m'n werk aan en m'n naaste collega was er razend enthousiast over en begon ook een klein beetje in te zien dat de overheid ook voor haar en het gezin geen toekomst kan geven. Zo heeft het in ieder geval weer bij zeker 1 persoon de ogen een heel klein beetje verder doen openen
    2 punten
  4. Ik vind het altijd wel interessant om te lezen wat anderen in hun BOB hebben zitten. Sommige basis-dingen als een mes, voedsel, en middelen om vuur te maken zitten eigenlijk wel in elke BOB. Af en toe zie ik lijstjes, en daar zie ik dan sommige dingen niet op staan waar ik dan over verbaas. Nu heeft iedereen zijn eigen gedachten en filosofieën over wat belangrijk cq onmisbaar is. Daar gaat dit topic over. Wat vind jij haast onmisbaar, en waarvan je al meermaals gezien hebt dat mensen dit niet in hun bob hebben zitten. Ik zal zelf aftrappen: sokken. Ik heb al heel wat lijstjes/foto's/filmpjes gezien waarin ze geen extra paar sokken in hun bob hadden zitten. Ik denk dat je in een bug-out situatie zo maar grote afstanden zou moet kunnen lopen. Een paar extra sokken is dan goud waard. (kosten weinig, en zijn licht van gewicht) Wat zijn jullie voorbeelden?
    1 punt
  5. Bij de brievenbus lag een bubbeltjes enveloppe. Nickx brander was er! Ik voelde me jarig toen ik de enveloppe opende. In een ziplock zakje zaten de plaatjes die op de foto van Nickx te zien zijn. Als eerste het zakje met plaatjes op de weegschaal gelegd. 140 gram licht zijn de plaatjes. Nu mocht ik hem uitpakken van mezelf. Het materiaal voelt heel anders als staal of aluminium. Het oppervlak is wat ruw. Als de plaatjes tegen elkaar aan komen maken ze een heel eigen geluid. Nickx zei dat er geen gebruiksaanwijzing bij hoeft. Het brandertje is simpel in elkaar te zetten. ‘S avonds waren er wat scouting jongens en meiden. Die heb ik gevraagd of ze de brander ook in elkaar wilde zetten. Het koste wat denkwerk en overleg maar toch kwamen ze er uit. Als test wilde ik eerst mijn Trangia brander gebruiken om wat water te koken. Helaas kreeg ik de Trangia-brander niet in de Nickx-brander. Dit was een kleine teleurstelling, maar gelukkig heeft de jongste hier al eens een spiritusbrander van colablikjes (60 mm) gemaakt (je weet wel, een is geen) De cola-brander past wel in de Nickx-brander. Spiritus er in en 11 minuten later kookte een liter water en was het tijd voor een kopje thee. Het pannetje had een klein beetje roet aanslag. De tweede test was met takjes. Ik vroeg een van de scouting jongens die bij ons waren om wat berken- en dennentakjes uit het bos te halen. Hij kwam terug met wat dunnen dennentakjes. Hij heeft snel het vuur aangemaakt. We merkten al snel dat met hele dunne stokjes, Twee dagen later was het tijd voor een tweede poging. De jongste kwam net terug van scoutingkamp waar hij een hak en vuur insigne heeft gehaald. Perfecte timing voor de volgende test. Samen met @styx heeft de jongste houtjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm gehakt. Daar hebben we feathersticks van gemaakt. Met wat droogtrommeltondel en berkenbast was het simpel om met de firesteel het vuur aan te maken. Een turboaansteker vinden de heren hier beneden hun waardigheid. Het vuur brandde prima. De houtjes moeten niet te dik zijn. Anders passen ze niet door het deurtje. Het deurtje is klein. En de ruimte in de brander ook. We hebben een extra blokje hout voor de brander gelegd om de houtjes horizontaal de verbrandingskamer in te laten steken. Het zelfde pannetje met een liter koud water er op en ongeveer een half uur later kookte het water. De pan was helemaal zwart van de roet. Conclusie: Als je de Nickx-brander op hout wilt stoken neem dan even de tijd om goed hout of pink dikke takjes te zoeken. Op hout duurt het langer voor het water kookt. Je moet het vuur blijven voeden. Maar ik vind het een meditatieve bezigheid. Een goede reden om even rust te nemen. Op de SC heb ik samen met oa Heksenboot met de Vargo Hexagon titanium van de Prepshop ‘gespeeld’. Deze had een grotere verbrandingskamer en toevoerdeur als de Nickx-brander. Voor hout vond ik dat prettiger. Op internet ben ik daarna nog even gaan zoeken naar kleine titanium branders. Gelijk vond ik de pocket stove titanium. Met daarbij een afbeelding hoe de Trangia brander in de Nickx-brander past . Tijd voor test vier. De Trangia past perfect in de Nickx-brander. Het deurtje schuift er wat stroef in. Maar de Trangia zit klemvast. Het geheel voelt heel stevig. De pan weer gevuld met een liter water. Spiritus in de brander. Deze keer wel met een aansteker vuur gemaakt. Het water begon na ongeveer 10 minuten te borrelen. Conclusie: De brander voelt stevig aan als de Trangia er in zit. Dit lijkt me toch veiliger als met de cola-brander. De vlam brand gelijkmatig. Er is geen rook, dus je trekt minder aandacht als met een vuurtje. Ik vind dit handiger dan de Trangia Stormcooker. Eindconclusie: De Nickx-brander en de Trangia-brander gaan mee op fietsvakantie. Als de spiritus op is of niet te krijgen kunnen we op houtjes koken. Als ik op fiets vakantie ga zal ik niet vaak een hele liter water koken. Waarschijnlijk op zijn hoogst 0,6 liter. Dat zal veel sneller gaan. Een paar plaatjes als gebruiksaanwijzing is toch wel handig. Al met al een leuke brander waar wij zeker veel plezier van zullen hebben. Dank je wel @Nickx. @Nickx krijgt van de scouting jeugd complimenten voor zijn vakmanschap en een schouderklopje voor zijn karma. Nu alleen nog de pan schoon boenen ...
    1 punt
  6. Gisteren heb ik mijn nieuwe BOT opgehaald . Dit zijn de eerste foto's . Geert
    1 punt
  7. Om 19.05 op NGC aflevering 1 van seizoen 3. Voor de liefhebber
    1 punt
  8. Hierbij de beloofde fotokes.
    1 punt
  9. Als je van plan bent een paar dagen off grid te gaan, kan ik je toerbrood aanbevelen. Zelf nemen we dit vrijwel altijd mee als we een meerdaagse trekking maken met het gezin. Het is smaakvol, je hoeft het niet klaar te maken onderweg, het is lang houdbaar en bevat vrijwel alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Doordat het vrijwel geen vocht bevat, is het compact en efficient - 625 gr grof volkorenmeel - 250 gr fijn volkorenmeel - 250 gr griesmeel - 125 gr roggemeel - 1 eetlepel zout - ca 250 gr gedroogd fruit - ca 250 gr noten - 150 gr roomboter - 100 gr honing - 125 gr rietsuiker - ruim een halve liter melk Daarna 15-20 minuten kneden, plat slaan tot ca. 2 dik op een bakblik en een klein uurtje in de oven op 180 graden. Op de foto's: 1. het gedroogde fruit van linksboven tot rechtsonder: appel, papaja, meloen, rozijnen, abrikozen, mango, ananas en vijgen 2. noten, van linksboven tot rechtsonder: ongebrande amandelen, ongebrande cashewnoten, walnoten, bruine hazelnoten, paranoten, pecannoten 3. rietsuiker, honing, zout, tarwemeel, griesmeel, roggemeel, roomboter, tarwebloem 4. de platgeslagen deegklomp op het bakpapier Eén toerbrood bevat ca. 9000 calorieën, dus genoeg voor 3-4 dagen ontbijt en lunch. [ATTACH=CONFIG]10611[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]10612[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]10613[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]10614[/ATTACH]
    1 punt
  10. Daar komen jullie weer in actie. Wij zorgen dat ze komen ;-)
    1 punt
  11. krijg ik nu als beroemdheid ook een mooie gouden rand om al mijn posts heen ofzo? haha grapje maar wel erg leuk om te zien dat er dan gelijk mensen bijkomen. ik vraag me af hoeveel er actief blijven.
    1 punt
  12. Leuke review! Met houtjes is het inderdaad een beetje spelen en ervaring op doen, zit zelf al een paar daagjes te stoken in m'n houtvergassertje en een beetje ervaring doet wonderen.
    1 punt
  13. Ok Normaal post ik niks. Sommige kennen mij wel van sc maar over het algemeen kennen mensen mij niet van het forum. Maar ik had nu toch wel echt de drang om dit te melden. Waarom heb ik niemand iets over watervoorziening zien posten? Bijvoorbeeld een lifestraw of een ander filter of tabletten enz enz. Ikzelf heb een mini sawyer en een catadyn maar in mijn Bob zit gewoon de lifestraw en koffiefilters. Als je dan toch water gaat of moet koken scheelt namelijk een hoop troep in je pannetje als je het ff door een koffiefilter haalt Niet om lullig te doen of zo maar je bestaat voor 90% uit water, lijkt me handig als je dat zo houd! Misschien heb ik wat van iemand over het hoofd gezien maar het viel me op dat het niet (in ieder geval veel te weing) naar voren komt. Ik snap dat sommige mensen denken dat als je vuur hebt je dus ook schoon drinkwater hebt maar in de praktijk is een vuurtje maken om je water te destilleren niet zo handig als je in een SHTF situatie zit en je ergens snel en veilig wil aankomen zonder op te op te vallen. Wil wel ff zeggen dat ik dit onderwerp super interessant vind en al wat dingetjes heb toegevoegd aan mij BOB. Thanx
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...