Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 10/01/13 in alle zones

  1. Poeh, nou ben ik wel vrij rustig van mezelf…. Maar nu begon de tikker toch een Braziliaanse drumband te imiteren… Wat. Een BUITENKANS! Ben dan wel een tijdje actief op het forum maar een vernieuwde kennismaking is wel aan de orde denk ik. Ik ben Yoyo, trotse moeder van drie rouwdouwers: F (12), M (10) en J (4) en echtgenote van een trucker die we A zullen noemen. In een grijs verleden was ikzelf chauffeuse, als het wielen had, dan kon ik ermee overweg. Dat was totdat ik zelf aangereden werd. Gevolg van dit ongeval? Einde carrière transport, fiks aan de revalidatie en nooit meer autorijden. Maar zoals elk nadeel zijn voordeel wel heeft en je niet bij de pakken moet gaan neerzitten dacht ik: wat ga ik nu doen? Na een korte tijd “manager interne bedrijfsvoering”, “hoofd facilitair bureau” en “kantinejuffrouw” te zijn geweest in mijn huishouden besloot ik van mijn hobby mijn beroep te maken. Ik woon vrij geïsoleerd in een kinderrijke omgeving. Dorpsgenoten moesten naar elders uitwijken om hun kinderen onder te brengen. Het idee om gastouder te worden was al snel geboren. In verband met verminderde mobiliteit was dit ideaal. Ik kon mooi vanuit huis werken. Dit had de nodige aanpassingen tot gevolg: omscholing, EHBO cursussen, brandveiligheid etc. etc. etc. Ik behaalde alle benodigde papieren, startte mijn eigen bedrijfje en begon clientèle te krijgen. Mijn huis werd een buurthuis. Mensen kwamen kinderen halen, deden een bakkie, deelden ervaringen en alles was koek en ei. 2007 kwam vervolgens om de hoek kijken. Kredietcrisis. 2010 met de Europese staatschulden die schrikbarende vormen gingen aannemen. Ouders van kinderen onder mijn hoede kwamen thuis te zitten. Hun budget holde achteruit en daarmee, indirect, ook mijn inkomsten. In de transportsector ging het al niet veel beter. Nou had ik altijd een voorraad aan spullen achter de hand (Ik kan namelijk niet “effe” op en neer naar de winkel) en bedacht me of het misschien niet handig was om in geval van nood iets achter de hand te hebben. De economie gaat namelijk niet heel lekker. Na wat omzwervingen op het internet uitgekomen bij preppers.nl (Nederlandstalig….heeeeeerlijk) en toen was het sponzen geslagen. Zoveel informatie, haast intimiderend! Nou ben ik van veel markten thuis…. maar ook van veel zaken weinig kaas gegeten… Door stom toeval (ik herkende het verhaal) kwam ik tot de ontdekking dat een van mijn cliënten ook lid was hier. (een of ander militair type…. Bulu? Bala? Bele? Bili? Iets in die trant in ieder geval… ) Samen met hem wat plannen gemaakt en opgesteld wat van toepassing was voor mijn specifieke situatie. Door mijn “bijzonderheden” ben ik min of meer gedwongen een “bug-in” te doen. Mijn man is meer dan 60%-70% van de tijd van huis. Hij rijdt van hot naar her, en ik heb een GHB voor hem samengesteld voor gebruik in zijn cabine. Afhankelijk van de afstand zal hij er meerdere dagen over kunnen doen om thuis te komen. Andere bijzonderheid is dat ik vijf dagen per week andermans kinderen over de vloer heb variërend van leeftijden tussen de 0 tot 9 jaar oud. Bij acute inslag van SHTF is het zeer aannemelijk dat de ouders van de kids elders zullen zijn en hun kinderen bij mij. Dat heb ik meegenomen in de voorbereidingen, ik zal tenslotte zorg dragen voor hun welzijn. Vandaar ook weer: Bug In. Afgezien van de opslag van voedsel en water is er bijvoorbeeld ook een Big Berkey Royal in huis gekomen, zeer uitgebreide EHBO voorzieningen en slaapgelegenheid voor iedereen. Energie wordt geleverd door de zon. Maar met de winter voor de deur bleef er toch een vraagteken openstaan: Bakken en warmte? Na een zeeeeer uitgebreide oriëntatie uitgekomen op een houtkachel. We hebben een koopwoning en gelijk de schoorsteen na laten lopen. Schoorsteen geschikt bevonden, er moest alleen een flexibele binnenvoering in aangebracht worden. Mooi! Dus verder oriënteren geblazen. Ik had wel wat specifieke eisen namelijk. Afgezien van het feit dat de kachel warmte moest leveren, moest ik er ook op kunnen koken en bakken. (ik ben in een vorig leven banketbakker geweest schijnbaar. Broden en taarten zijn mijn passie) Snel kwam ik uit op Beaufort. Dit in verband met de oven die er bijgeleverd kan worden. Ik wilde eveneens een pizzasteen en een Dutch Oven. Kortom: een volledig verwarm en kook/bak set en dat dan volledig offgrid! Na wat zoeken een goede deal weten te maken…. Bleek het een goedkoop Chinese kopie te zijn…. Zie review: http://www.youtube.com/watch?v=NO9ebxh2IPg http://www.youtube.com/watch?v=3Du6kID6Fa0 http://www.youtube.com/watch?v=sYIdsnvIaQU [video=youtube;6OWfqh53K-E]http://www.youtube.com/watch?v=6OWfqh53K-E Beetje jammer… Manlief ging op pad (en ondanks dat ik al ruimschoots voorzien ben ) kwam er een fiks bos hout voor de deur voor een echte Beaufort. En vervolgens ook in de tuin. Dus: Keuze gemaakt (check) Randvoorwaarden geschapen (check) Centjes gespaard (check) Ongeval dochter (check) Aanschaf kachel! (che…. Wat?) SHTF in het huishouden. Dochter had een ongeval en is eerst volledig blind geweest en nu alleen nog haar zicht in een oog kwijt. Dit had als gevolg dat we de prioriteiten aanzienlijk moesten bijschaven. Potkachelverdomme…. Kachel weer op de horizon gezet. Tot er een Frenzy binnen kwam… En nu zijn we hier en wil ik DOLGRAAG de Beaufort UITGEBREID reviewen. Punten die aan bod zullen komen: -Contactproces (hoe verloopt de communicatie? Service? Hoe verloopt advisering aan huis?) -Levering en installatie (hoe ingrijpend? Stap tot stap rapportage) -Bijkomende kosten (verzekeringtechnisch aspecten, bouwkosten, onderhoud) -Hoeveel gaat mijn gasverbruik naar beneden? Maar technische aspecten van de kachel zelf komen ook ruimschoots aan bod: -Hoe snel verhit hij de ruimte? -Hoeveel hout heb je nou nodig voor langere periodes? -Hoe verloopt het onderhoud? -Hoe maak je de houtkachel “child proof” en veilig? En wat kun je allemaal met de oven, speksteenplaat en rvs warmhoudplaat : -Wat zijn de temperaturen die de oven bereikt? -Hoe lang duurt het om water te koken op de kachel, etc.? -Welke gerechten zijn uitermate geschikt om er mee te bereiden? Alles vergezeld van een uitgebreide fotorapportage en meerdere video’s Ik zal de inbouw van de trekkap en de flexibele binnenvoering overlaten aan het personeel van Het Stokertje. Om een compleet overzicht van de kachel te verkrijgen op het gebied van zowel verwarmen als koken zal ik op eigen kosten ook de speksteenplaat en de demontabele bakoven daarbij bestellen. Uiteraard ook bij het Stokertje. Daarop aanvullend zal ik op het forum (iom de forum administrators) een eigen “kookshow” beginnen waarin “offgrid” koken en bakken centraal staat. Van recepten uit grootmoeders tijd, het bakken van broden tot aan “SHTF koken uit je voorraad. Geïnteresseerden mogen een kopje koffie/thee komen leuten (met een puntje eigengebakken lekkers ernaast!) en alle vragen stellen die ze willen, evenals de kachel in actie komen bekijken. Groetjes Yoyo
    2 punten
  2. Sinds enkele weken zijn de tomtato's op de markt. Voor zover ik heb kunnen zien en de kweker rapporteert, is het geen GMO. De tomtato is een product van horticulture bedrijf Thompson and Morgan uit de UK, schijnt een hoge opbrengst te hebben (500 tomaatjes en 2 kg aardappelen per plant), goede smaak en heeft weinig ruimte nodig. Het filmpje spreekt voor zich: Meer informatie: http://www.thompson-morgan.com/vegetables/vegetable-plants/all-vegetable-plants/tomtato/t47176TM
    1 punt
  3. En toch heb ik liever werk, niet alleen voor de financiële voordelen. Ik doe constant stoer, ken alle regelingen en maak daar gebruik van, maar denk je niet dat ik mijn oude financiële onafhankelijkheid terug wil? Pffftttt.
    1 punt
  4. Moet ik mijn laatste post herhalen?
    1 punt
  5. Klopt helemaal! heb ondertussen de farmlight lampolie in mijn electronisch geregelde zibro en in de handgeregelde zibro gebruikt en al een aantal liter verstookt. Veel minder stank bij het aan en uit gaan dan bij de extra zuivere zibro brandstof en veel goedkoper bij de jumbo ,natuurlijk.
    1 punt
  6. Dit is er ook eentje http://www.101woonideeen.nl/praktisch/schoonmaken/oma-weet-raad.html
    1 punt
  7. Ik heb 1 grote tip voor de preppers/survivalists onder ons! PUROL! Echt superspul. Vroeger met gure winter/schaatsen kregen wij dit op ons gezicht gesmeerd. Het houd echt alle kou buiten. Daarnaast is het super voor droge handen, lippen e.d. en zelfs wondjes, kloofjes e.d. helpt het herstellen en stoppen. Multifunctioneel wat dat betreft, en een stuk beter dan vaseline o.i.d. Mijn absolute tip zou dan ook zijn een blikje hiervan in je BOB te gooien! Heb je te weinig ruimte voor een blikje? (zijn er ook in het heel klein trouwens, gewoon kruidvat ed.) Dan kun je zelfs de lippen-versie nemen. Wat minder heftig, maar zeker ook al fijn!
    1 punt
  8. Nu weet ik niet wat zo'n blikje kost, maar ben nogal zuinig en heb er iets op gevonden. [ATTACH=CONFIG]5542[/ATTACH] Ik heb een emmer kokosolie gekocht en is ook behalve voor droge huid en kloven ook geschikt voor (ouderdoms) jeuk, dan huid eerst nat maken smeert makkelijker. En ook tegen droge huid en winterhanden. Maar het wordt verkocht als gezonde vervanger van; onder andere olijfolie. braden, wokken, bakken of frituren, gaat tot 2 jaar mee in frituurpan. Ook goed als margarine op brood (smaakt nergens na). Kocht emmer van 2,5 liter voor 20 euro in de aktie http://www.koopjesdrogisterij.nl/products/manufacturer/royal-green/limit:48?gclid=CJjat46u9rkCFcdZ3god2zUAug Wel zelf in kleine potjes doen voor de medicinaal gebruik, is hygiënischer dus niet met je grote handen in de emmer om zo je handen in te smeren en dan weer als bak olie gaan gebruiken. En je kunt het ook in je haar smeren http://www.urbanlotus.nl/haarmasker.html
    1 punt
  9. Vind dit van je tegenvallen. @dR3 Inzendingen inhoudelijk bekritiseren als zijnde deelnemer getuigt van weinig sportiviteit. Daarnaast: Ik lees weinig verschil tussen jullie inzendingen op inhoudelijk niveau. "Foto's, video, kom langs, koken, bakken etc." Verschil zit in de presentatie. Het gaat idd om de review, en wie de moeite wilt doen om er wat van te maken. Droge lappen tekst met specs google ik wel. Stukje productiewaarde. Daar zoek ik naar. Maar goed, evengoed succes. Verstuurd van mijn sponzige nozem brein. Met rozijnen.
    1 punt
  10. Helemaal met je eens maar... In de inleiding stond ook dit: Doe je best, maak er iets origineels van en laat ons lachen :-)
    1 punt
  11. Ik heb dan al eens het genoeg gehad om even met je te sparren en ben zeker van plan om dat nog eens te doen. Ik kijk uit naar een paar lessen van je. En idd ik vind je verhaal mooi en dat je het wilt delen nog veel mooier. Ik vind toch al dat iedere prepper iets van zelfverdediging zou moeten doen maar dit is een mooie voor iedereen die twijfelt. Succes
    1 punt
  12. zout houd vocht vast. dus beide is waar.. te veel zout onttrekt te veel vocht maar te weinig zout en je houd geen vocht vast...
    1 punt
  13. Dat kan men niet beu worden toch . Met 21 friettenten in mijn gemeente variatie genoeg . . Geert
    1 punt
  14. Het centrum van menig grotere stad of plaats ligt vaak bezaaid met dergelijke "Kabouterpost voor de neus".....
    1 punt
  15. Bedankt voor de tip @DutchSurvival101... die komen hier zeker bij de verzameling. @Alice... gewoon zorgen voor genoeg water. In een SHTF-situatie ga ik me geen zorgen maken over "gezond" voedsel. Je mag blij zijn dat je eten hebt. Gr. en suc6, Martin.
    1 punt
  16. Mooie site @Ronin Kogaratsu en waanzinnig dat je op deze manier je kennis gaat delen! Ik heb je al een aantal keer ( op de voor jou zo kenmerkende rustige manier ) technieken zien uitleggen en mensen zien neerleggen en weet zeker dat dit veel mensen aanspreekt. Succes met je site en de lessen maar dat gaat zeker goed komen!
    1 punt
  17. Zie net dat het mijn 1000 ste post is, neem gelijk een cognac-je op dit heugelijke moment. Wie had dat gedacht 1000 keer iets opgenoteerd. Ben helemaal niet zo'n tiep miep, (zeg ik altijd tegen mijn vrouw, doet kantoor werk). zo nu nog maar eentje op de feestvreugde, vrouwtje gaat naar bed en ik neem er nog eentje op de 1000 ste post;)
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...