Simurgh Geplaatst: 10 mei 2012 Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Hoi allemaal, lang voordat ik me bezig hield met preppen, was ik fan van billtong. Het is gedroogd vlees ala beef jerky, maar dan uit zuid-afrika. Het drogen van vlees is niet meer zo gewoon als dat het vroeger was, dat is jammer, het is gemakkelijk en vooral ook erg lekker. Billtong Eenvoudige billtong zijn repen vlees van een centimeter of 3 doorsnee. Deze laat je 24h uitbloeden, dan door een 50/50 azijn water mix heen om dan door grof zout te halen met kruiden naar keuze. Enige wat nu nog rest is het op te hangen waar ongedierte er niet bij kunnen(ik gebruik de schuur). Afhankelijk van het weer kan het een midweek tot twee weken duren voor het door en door droog is. Pekelen, is misschien wel nog makkelijker. Een grote emmer of pan, een flink stuk vlees en water toevoegen en het zout. 100gr zout op 1 liter water. Dan zeker 48h laten staan en ophangen en drogen maar. Pekelen kan natuurlijk ook met vis. Maar dan is voor een grote vis 4 uur voldoende. Voor vis is gravad lax ook erg lekker. Het betekend, vis onder de grond. Het principe is erg eenvoudig, er moet gewicht op de vis drukken om het vocht er uit te laten lopen, dit kan onder de grond, maar ook in een braadslee met iets zwaars er op. De vis moet goed schoongemaakt en ingesmeerd met zout, dille en citroenzuur. De methoden zijn qua houdbaarheid zeker niet beter dan een diepvriezer, maar verlengen de houdbaarheid aanzienlijk. In de praktijk is het vooral de smaak die maakt dat het eerder op is dan dat ik de houdbaarheid kan testen. Succes en eet smakelijk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 10 mei 2012 Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Klinkt interessant en zeker het proberen waard. Eet je dat gedroogde vlees zo uit het vuistje of kun je het ook verwerken in gerechten? Zo ja, waar verwerk je het in? Ben zelf helaas niet zo thuis in gedroogd vlees Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
offgrid Geplaatst: 10 mei 2012 Delen Geplaatst: 10 mei 2012 ga k zeker eens doen al ben ik niet n echte vleeseter........................thanks goeie uitleg Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 10 mei 2012 Auteur Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Ik vind het vlees het lekkerst uit het vuistje met een glas wisky. Maar je kunt het klein snijden en doet bijvoorbeeld een soep.De gravad lax, is heerlijk in pakjes, vind je niet voor niets tijdens de feestdagen veel te duur in de supermarkt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dr.Prepper Geplaatst: 10 mei 2012 Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Neem aan dat het wel enkel rundvlees is? En nog grote verschillen in uitwerking of je eenvoudige riblappen of dure ossenhaas neemt? Juist vet of mager? So many questions ... :-) Ik ben overigens erg gebiologeerd over de unieke karakteristieken van varkensvlees voor het maken van worsten en salami's en dergelijke. Heeft iemand hier wel eens zelf (gedroogde of gerookte) worst gemaakt? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kopjethee Geplaatst: 10 mei 2012 Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Dankjewel voor deze smakelijke en waardevolle tips. Wanneer je vlees of vis pekelt, gebruik je dan standaard keukenzout of gebruik je andere zoutsoorten zoals bijv. Himalaya of Bretons zout? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 10 mei 2012 Auteur Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Rundvlees is makkelijk voor handen, maar het kan met alles denk ik, in elk geval wel met kangeroe, krokodil, impala, struisvogel. Dat zijn veel gebruikte vlees soorten voor billtong. Gezien de variëteit denk ik dat alles kan. Qua vet is wel een goede vraag, zo mager mogelijk, vet woord heel taai. Maar het kan wel. Voor zout gebruik ik grof zee zout, niets heel bijzonders. Bij het pekelen gewoon keuken zout, je lost het toch op. Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 10 mei 2012 Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Thanx Simurgh, Het barst hier in de buurt van die stomme damherten die hier niet horen te zijn..... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 10 mei 2012 Auteur Delen Geplaatst: 10 mei 2012 @ keyser suze, ik houd mij aanbevolen om te testen hoor! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Zanshin Geplaatst: 10 mei 2012 Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Thnx Simurgh, goeie uitleg...alsof ik het thuis ook kan. Jij hangt het in je schuur, maar kan je het ook in een ton met deksel erop hangen? Of droogt het dan onvoldoende (is er bewegende lucht nodig?). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 10 mei 2012 Delen Geplaatst: 10 mei 2012 @ keyser suze, ik houd mij aanbevolen om te testen hoor! ja zal toch wel in de buurt komen van gazelle ofzo...laatst met een wandeling stond er eentje op 15 meter, doodstil, ik uiteraard geen boog bij me; maar tsja, als je zo stom bent zo'n dier te schieten kun je bijna 200 kilo vlees door het bos sleuren, dus vrees dat er eerst SHTF aan de hand moet zijn wil ik biltong gaan maken. Maar je bent sowieso welkom, zeker als SHTF want met meer sta je sterker. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 10 mei 2012 Auteur Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Het drogen gaat het snelst met een ventilator, maar doet het wellicht niet als er iets aan de hand is. Maar de lucht circulatie is wel nodig, buiten met muskieten net. Op je BOB gebonden als je aan het trekken bent... Belangrijkste is lucht stroming en insecten etc weg houden. Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 10 mei 2012 Auteur Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Tja 200 kilo is niet makkelijk en ik denk ook dat je aan een schuur als die van mij (2vierkante meter) ook niet veel hebt. Het zou wel een feest maal zijn. Ik zou niet weten wat ik je zou moeten vinden, maar het gebaar waardeer ik. Ik denk ook dat je met meer in een betere positie bent, we blijven kudde dieren. Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 10 mei 2012 Delen Geplaatst: 10 mei 2012 Ik heb een mooi plat dak op de zolder, kunnen geen katten bij, briesje en het ligt op het zuiden, enige probleem zijn meeuwen. Een van de andere preppers had een linkje naar een droogkast dacht ik, maar misschien heb ik dat zelf wel gevonden bij beetje surfen op survival/preppers; iig is een oude ijskast met onderkant eruit ook een optie zegt men. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 29 mei 2012 Auteur Delen Geplaatst: 29 mei 2012 Zo weer eens een stukje drogen. Het heeft eerst een dag mogen uitbloeden, 2 dagen in zout water en nu ophangen met ventilator er op in de schuur. De foto is na 1 nacht Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Sandokan Geplaatst: 29 mei 2012 Delen Geplaatst: 29 mei 2012 in bushcraft gaat het gepeperde vlees eenvoudig over een rek buiten in de wind en brand je een buurtje in de buurt zodat de rook de vliegen weg houdt kan niet wachten om dat weer een keer te maken - yummie! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 29 mei 2012 Auteur Delen Geplaatst: 29 mei 2012 Het is allemaal heel makkelijk en erg lekker. Maar een vuur in onze tuin, dan kan ik rekenen op een bezoek van de brandweer Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
medan Geplaatst: 29 mei 2012 Delen Geplaatst: 29 mei 2012 een rookkast kan ook he. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnRambo Geplaatst: 16 juni 2012 Delen Geplaatst: 16 juni 2012 Ik zou een droogmachine gebruiken. http://www.marmelot.com/marmelot/voedsel-droog-machines-c-59.html?language=nl&osCsid=4ca5ee26bfe974ea27a0936b835f5e74 En voor het drogen kun je het vlees met veel dingen bewerken, zoals bijvoorbeeld honing. Gewoon even experimenteren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rodin Geplaatst: 16 juni 2012 Delen Geplaatst: 16 juni 2012 Klinkt allemaal erg goed. Maar wordt dat vlees niet taai? Ik las ook eens iets over de Mongolenhorde van Djengis Kahn. Die deden gedroogd vlees onder hun zadel en na enkele dagen door Azie hopsen was het lekker mals. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 16 juni 2012 Delen Geplaatst: 16 juni 2012 Gedroogd vlees met paardenzweetsmaak. Lekker Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rodin Geplaatst: 16 juni 2012 Delen Geplaatst: 16 juni 2012 Gedroogd vlees met paardenzweetsmaak. Lekker Precies, hoeft niet meer te worden gezouten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnRambo Geplaatst: 16 juni 2012 Delen Geplaatst: 16 juni 2012 Klinkt allemaal erg goed. Maar wordt dat vlees niet taai? Ik las ook eens iets over de Mongolenhorde van Djengis Kahn. Die deden gedroogd vlees onder hun zadel en na enkele dagen door Azie hopsen was het lekker mals. Door het kauwen en het speeksel in je mond wordt het weer een beetje normaal. In sommige winkels verkopen ze "beef jerky". Weet je ongeveer hoe het smaakt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ivan Geplaatst: 17 juni 2012 Delen Geplaatst: 17 juni 2012 Vlees drogen, roken en pekelen zijn de ouderwetse methoden. beefjerky verkopen ze ook bij de plaatselijke supermarkt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Zanshin Geplaatst: 17 juni 2012 Delen Geplaatst: 17 juni 2012 Laatst deze gegeten...ik vond het vies, net hondenvoer (alsof ik weet hoe dat smaakt, maar dat idee kreeg ik erbij). En slechts 1 jaar houdbaar in mijn geval.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.