Sofie Geplaatst: 27 januari 2013 Delen Geplaatst: 27 januari 2013 Beste preppers, Ik ben zelf al een hele tijd op zoek naar vetten met zo min mogelijk kankerverwekkende transvetten. In een duitse supermarkt kwam ik een bakje "Palmin Soft" tegen, van de fabriek http://www.palmin.de De inhoud bestaat uit palmvet/olie: (100%) - plantaardigvet - plantaardige olie - lucht zie: http://de.wikipedia.org/wiki/Palmin Ik heb er nu al verschillende keren iets mee gebakken, en persoonlijk vind ik de smaak vrij neutraal. Eigenlijk alleen maar voordelen zou je zeggen. Zelf ben ik geen culinair specialist dus ik vroeg mij af of iemand hiermee ervaring heeft? en waarom ik een soort gelijk product nog nooit in een Nederlandse supermarkt heb gezien. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast gebruikersnaam Geplaatst: 27 januari 2013 Delen Geplaatst: 27 januari 2013 Een van de voordelen van kokosolie is dat het vloeibaar is bij lichaamstemperatuur, dus klontert het ook niet in je lichaam zoals de "gewone" vetten. Wij gebruiken het al jaren, staat in de biologische winkel gewoon in het rek en ik heb het ook al in de gewone super gezien. Is buiten de koelkast lang houdbaar Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
zilver Geplaatst: 27 januari 2013 Delen Geplaatst: 27 januari 2013 ook fijn als zalf (ipv vaseline) en "persoonlijk smeermiddel" volgens wiki laag smeltpunt betekent wel dat ook het kookpunt waarschijnlijk lager ligt, dus opletten met oververhitten Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
RauweBonk Geplaatst: 27 januari 2013 Delen Geplaatst: 27 januari 2013 Bij mijn weten is kokosolie ook 1 van de beste vetten om in te bakken/frituren. Die van aman prana is erg goed, maar hangt ook wel een prijskaartje aan. Hier een linkje met wat meer info. http://www.ximenes.nl/forum/viewtopic.php?t=179&sid=9d1335b09974feb68eba756f274661bd Ik heb al twee potten op voorraad, maar er zullen er ter zijner tijd wel een paar bijkomen. Ik aas nog op aanbiedingen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Sofie Geplaatst: 28 januari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 28 januari 2013 @RauweBonk De 500gr bakjes in de duitse supermarkt (Allkauf) waren bij mijn weten niet duurder dan alternatieve vetten. Maar nu ik dit gelezen heb neem ik volgende keer wat meer bakjes mee. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
IfThenElse Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Wij bakken al een tijd alleen nog maar in (biologische) kokosolie en dan de geurloze variant, want anders smaakt en ruikt alles naar kokos . Het bakt echt supergoed en geeft geen extra smaak aan hetgeen je bakt. Het is bijna volledig verzadigd vet, maar super gezond. Beste vet waarin je kan bakken wat mij betreft. Het is voor je lichaam heel makkelijk in energie om te zetten, i.t.t. de meeste andere vetten. En ook nog eens goed voor je cholesterol niveau. Het is lang houdbaar en hoeft niet gekoeld te worden. Wij hebben wat bakjes in de voorraad staan Het smeltpunt ligt rond de 25 graden, dus in de zomer kan het wel eens smelten, maar normaal gesproken is het met Nederlandse temperaturen hard. Prijs is wel wat hoger dan bijv. olijfolie. (Wij kopen het altijd bij de natuurwinkel of De Tuinen). Dus als iemand weet waar het goedkoop te krijgen is houd ik me aanbevolen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ronin Kogaratsu Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Wij bakken al een tijd alleen nog maar in (biologische) kokosolie en dan de geurloze variant, want anders smaakt en ruikt alles naar kokos . Het bakt echt supergoed en geeft geen extra smaak aan hetgeen je bakt. Het is bijna volledig verzadigd vet, maar super gezond. Beste vet waarin je kan bakken wat mij betreft. Het is voor je lichaam heel makkelijk in energie om te zetten, i.t.t. de meeste andere vetten. En ook nog eens goed voor je cholesterol niveau. Het is lang houdbaar en hoeft niet gekoeld te worden. Wij hebben wat bakjes in de voorraad staan Het smeltpunt ligt rond de 25 graden, dus in de zomer kan het wel eens smelten, maar normaal gesproken is het met Nederlandse temperaturen hard. Prijs is wel wat hoger dan bijv. olijfolie. (Wij kopen het altijd bij de natuurwinkel of De Tuinen). Dus als iemand weet waar het goedkoop te krijgen is houd ik me aanbevolen. voordeel van cocos olie is ook dat er laurine zuur in zit, daar kan de borrelia bacterie slecht tegen afkomstig uit besmette teken. wel handig als je vaak in de bossen bent. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Is buiten de koelkast lang houdbaar Hoelang? En hoe is het verpakt? In een conservenblik? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Wat is er mis met olijfolie? Oneindig houdbaar, geen transvetten, etc.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Wat is er mis met olijfolie? Oneindig houdbaar, geen transvetten, etc.... Te gek! Vertel eens... Ik zoek met rot naar zeer lang houtbaar vet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 @Nonkel_Ries: Vroeger hebben we jaren lang olijfolie gebruikt uit monsterpotjes. Dat waren monsters genomen van olijfolie die aankwam in de haven van Rotterdam in de jaren 60. In de jaren 80 deze potjes gewoon gebruikt. Waren weliswaar met was luchtdicht gesealed, maar een dichte fles olijfolie is dat ook. Ik koop mijn olijfolie in relatief grote hoeveelheden, losse flessen, maar dan 12 tegelijkertijd. 'k Heb even in de kast gekeken, de fles die nu open is, is anderhalf jaar over THT. Nog nooit een fles ranzige olie tegengekomen. Vandaar dat ik olijf olie op voorraad heb. Olijfolie oxideert onder invloed van zuurstof. Alle onverzadigde vetzuren zijn gevoelig voor oxidatie. Zaak is dus de olijf olie luchtdicht en in 't donker te bewaren. Olijfolie kan ranzig worden, maar dat ga je ruiken/proeven. Let wel, de kwaliteit van je extra virgin olie gaat er uiteraard niet op vooruit. Olijfolie die je voor dressings gebruikt, zou ik, zeker na opening, binnen een paar maanden opmaken. Om te bakken, zijn de eisen natuurlijk minder, als het maar niet ranizg is (en dat ruik je!) Stukje van forum fok.nl van de gebruiker Vork die het uitgebreid uitlegt: "Ranzig komt van het rans worden van een product, of vet in dit geval. Dit komt door oxidatie. Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op het oxidatieproces, waarvan het toedoen van zuurstof en licht het belangrijkste zijn. Olijfolie zit ook niet voor niets vaak in een donkere fles en aangeraden wordt om de olie donker en luchtdicht te bewaren. Bij bijvoorbeeld auto-oxidatie (door toedoen van zuurstof) worden in feite onder invloed van zuurstof uit de vetzuurmoleculen vrije radicalen gevormd. Deze reageren weer met zuurstof en er ontstaat een peroxideradicaal die weer met vetmoleculen reageert tot een hydroperoxide. Hierbij wordt er ook weer een nieuw radicaal gevormd dat weer op een zelfde manier kan reageren (kettingreactie) en zo krijg je van een heel klein beetje een hele berg vrije radicalen. De gevormde hydroperoxiden zijn niet stabiel en vallen snel uiteeen in verschillende stoffen, de zogenoemde secundaire oxidatieproducten. Dat zijn de geur en smaakstoffen die de olie van smaak doen veranderen. De afwijking in smaak en geur die dan ontstaat wordt ook wel ransheid genoemd. Dan is je olie ranzig (dat ruik en dan proef je) en kun je het wegflikkeren. Het proces is omontkeerbaar. Het is helaas wel zo dat onverzadigde vetzuren (waar olie uit bestaat) gevoeliger zijn voor oxidatie dan verzadigde vetzuren. Een vetzuur bestaat uit een lange koolstofketen, waarbij onverzadigde vetzuren (meervoudig) dubbele bindingen hebben gevormd. Een beetje olijfolie moet toch wel 2 jaar houdbaar zijn. Maar bij gebruik en dus ook blootstelling aan zuurstof, kan zo'n product op ten duur wel rans worden. Dit ruik en proef je waarschijnlijk en het is verder niet heel erg schadelijk (alleen erg vies). Sommige oxidatieproducten kunnen echter toxisch zijn, maar tegen die tijd heb je de olie allang weggeflikkerd, omdat het niet lekker meer is. " Verzadigde vetten oxideren dus minder snel, maar bij olijfolie merk je dus snel of het nog goed is. Donker en zuurstofvrij opslaan is het devies. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Is kokosvet beter dan olijfolie, of langer te bewaren? Ik heb zelfs zes flessen olijfolie op voorraad. Zou graag een grote hoevelheid vet opslaan waar ik geen onkijken naar heb. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Is kokosvet beter dan olijfolie, of langer te bewaren? Ik heb zelfs zes flessen olijfolie op voorraad. Zou graag een grote hoevelheid vet opslaan waar ik geen onkijken naar heb. Ik zou bijna zeggen, koop van beide wat en kijk over twintig jaar.... Verzadigde vetten, zijn beter bestand tegen oxidatie, dus ik snap wel waarom mensen ook nadenken over kokosvet/palmvet. Mijn ervaringen met olijfolie over de datum zijn positief, vandaar dat ik zelf kies voor olijfolie, goed luchtdicht afgesloten en in 't donker bewaard. Bovendien voor vanalles te gebruiken, voor de huid, maar ook als lampenolie. Eventueel ranzig geworden olie zou ik opstoken, hoewel ik nog nooit ranzige olijfolie ben tegengekomen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Twintig jaar wachten is voor een prepper net iets teveel. Maar net als jij heb ik olijfolie op voorraad. Blijf echter om me heen kijken. Bedankt voor je advies! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rescue Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Een alternatief voor palmolie voor in je BOB, is de palmvet in poedervorm van de globetrotter. http://www.globetrotter.nl/bestellijst.html Erg handig, goed vervoerbaar, en erg lang houdbaar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
renone Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Kokos kan je ook heel goed gebruiken voor een droge huid en beschermd je huid tegen weers invloeden. Gebruik het zelf regelmatig je huid word er zacht en soepel van Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast gebruikersnaam Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Wat is er mis met olijfolie? Oneindig houdbaar, geen transvetten, etc.... minder geschikt bij verhitten, komen dan wat minder gezonde stoffen bij vrij. Kokosolie heeft dat niet Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gemini Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Wij hebben dit https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/9799/Kokosolie-Virgin-Witsenburg-2220-ml er is ook een geurloze variant en zijn beide nog biologisch ook. FF off topic :als je lang houdbaar vet zoekt zou ik ook KTC Butterghee (geklaarde roomboter)aanraden. Zit in blik, te koop bij Hanos ea, lang houdhaar ,als je ghee neemt het best de volledig dierlijk anders krijg je margarine (synthetische) Ghee. 'Goed vet' is niet goedkoop maar wel beter voor je lichaam en brein dan synthetische vetten.=>.http://www.natuurlijkerwijs.com/vetten.htm Olijfolie is minder geschikt voor zeer lang houdbaar maar kan gewoon gerouleerd worden,idd rauw erg gezond ,bij bakken niet laten walmen(te heet) zodat de chemische samenstelling niet kan veranderen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Wij hebben dit https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/9799/Kokosolie-Virgin-Witsenburg-2220-ml er is ook een geurloze variant en zijn beide nog biologisch ook. FF off topic :als je lang houdbaar vet zoekt zou ik ook KTC Butterghee (geklaarde roomboter)aanraden. Zit in blik, te koop bij Hanos ea, volgens mij eeuwig houdhaar ,als je ghee neemt het best de volledig dierlijk anders krijg je margarine (synthetische) Ghee. 'Goed vet' is niet goedkoop maar wel beter voor je lichaam en brein dan synthetische vetten.=>.http://www.natuurlijkerwijs.com/vetten.htm Olijfolie is minder geschikt voor zeer lang houdbaar maar kan gewoon gerouleerd worden,idd rauw erg gezond ,bij bakken niet laten walmen(te heet) zodat de chemische samenstelling niet kan veranderen. @Nonkel_Ries Kijk dan ook eens in dit draadje met een recept hoe je heel gemakkelijk zelf Ghee / geklaarde boter kunt maken. http://preppers.nl/forum/threads/2018-Zelf-geklaarde-boter-Ghee-en-Kokosolie?highlight=ghee Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Redhotchiliprepper Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 De kokosolie die wij hier in huis hebben is 1 jaar houdbaar volgens het potje. We halen deze overigens gewoon bij de plaatselijke toko......scheelt €11 met dezelfde hoeveelheid kokosolie van deTuinen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Bedankt Gemini, zodra ik weer bij Hanos ben ga ik kijken. @Mrs.Lotte Is dat werkelijk zo makkelijk te maken? Kan dat ook in bijvoorbeeld glazen potten van bonen? Of moet je het echt wecken? 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Riesie Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Wat is er mis met olijfolie? Oneindig houdbaar, geen transvetten, etc.... Bij de farao's terug gevonden, en bij verwarming bleek het gewoon bruikbaar. Wonder spul, net als honing THT datum 2000 jaar en meer. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Bij de farao's terug gevonden, en bij verwarming bleek het gewoon bruikbaar. Wonder spul, net als honing THT datum 2000 jaar en meer. Precies, perfect prepspul, tht gewoon vergeten. Koop echter liever tweede persing ECHTE olijfolie, dan goedkope zogenaamde Extra Vierge eerste persing. Dankzij EU regelgeving mag je dit al op een fles plakken als er 51% echte eerste persing in zit. Hopelijk is de rest dan aangevuld met tweede persing, maar vaak ook met goedkope zonnebloemolie. Bij de turkse winkels en toko's kunnen grote blikken krijgen met 10 liter. Dat is echt spul en goed te betalen. Door het blik is het perfect houdbaar. Dat olijfolie niet goed tegen verhitting zou kunnen, zoals gezegd in dit draadje, is onzin. Er zijn nog betere olie's om in te bakken, maar olijfolie scoort erg goed. Het kan zelfs goed tegen verhitting en is een van de weinige olieen die je kunt verwarmen tot 160 C en weer afkoelen, zonder kwaliteits verlies (Extra Vierge wordt dan natuurlijk bruin, 't zelfde als de tweede, warme persing). 't Wordt al duizenden jaren voor allerlei doeleinden gebruikt. Cosmetica, smeermiddel, bakken en braden, olie voor in de lamp, preserveren van hout en dan vergeet ik er nog een bult. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 De plaatselijke toko is inderdaad geweldig om kokosolie te halen voor niet te veel geld. Maar ook bij de xenox hebben ze diverse kokos producten zoals gedroogd kokos, kokosolie en vet voor een klein prijsje. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 3 februari 2013 Delen Geplaatst: 3 februari 2013 Kan ook in gewone glazen potten met een deksel idd, is echt heel gemakkelijk en zo klaar! geklaarde boter, bij kamertemperatuur praktisch onbeperkt houdbaar volgens de kenners: ongezouten (biologische of gras) boter op het vuur zetten en zachtjes te laten smelten. Dan schep je steeds (dus een aantal keren) het schuim eraf. Ong. 30-40 min. zachtjes laten opstaan om het water te laten verdampenVoor de veganisten schijnt dit ook te werken met margarine. Ook erg geschikt voor mensen met een lactose intolerantie omdat het de eiwitten eruit haalt. Daarna laat je de boter afkoelen en giet je het via een gestreken theedoek of koffiefilter in glazen (weck)potjes. Dop erop en op kamertemperatuur bewaren (dus NIET in de koelkast)> 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.