Ga naar inhoud
GENEGEERD

Eigen groente & fruit verbouwen


CGPrepper

Aanbevolen berichten

Aardappel en mieriksworte (grotere opbrengst)l zijn goede buren.

aardbei en Pyrethum (tegen ziekten), borage tijm.

Biet: ui en koolraap

Bloemkool: Selderij en doorgeschoten radijs (tegen de rupsen van het koolwitje)

Bonen: Selderij

Erwten: bonen

Knolselderij; Prei

Komkommer: Mais aan windzijde

Kool: dille Kamille, salie en andere geurige kruiden(tegen de rupsen van het koolwitje)

Mais: komkommer en pompoen

Peen: prei, ui schorseneer knoflook sjalot (tegen de wortelvlieg)

Prei: Knolselderij

Radijs: oostindische kers, kervel (gunstige uitwerking op de smaak)

Sla: kool

Tomaten: perteselie en afrikaantjes

ui: bieten kamille en peen.

 

Rechts staan dus de goede buren van de gewassen links,

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 159
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

  • 1 maand later...

Zo, na een zondag lekker bezig met de fruitbomen

 

image.jpg.227062db908d1b9ae5deeb65403b0d69.jpg

 

Een 10 kilo peren geschild, klaargemaakt als stoofperen en ingemaakt :)

 

DSCF3279.jpg.6eec3d92d03a7ffb7047fab2fe801902.jpg

 

2 jaar geleden hetzelfde gedaan, en daar heb ik nog 1 pot van (de rest smaakte heerlijk) als proef, hoe lang je het kunt bewaren, en ziet er goed uit.

 

DSCF3282.jpg.d5ff41ba0c4977d95b5e7c1bb3f2b08d.jpg

 

Hier nog wat fruit uit eigen tuin op de fruitschaal, behalve de bananen natuurlijk

 

DSCF3283.jpg.1cf27adc5c3552a003dd3d7571a91a30.jpg

 

En nog wat gedroogd spul uit eigen tuin, en kamille, die @gebruikersnaam eens voor me geplukt had, toen hij langskwam.

 

DSCF3281.jpg.283cf50faa7fca45981429cd52aa20e6.jpg

 

Zo een hele vruchtbare zondagmiddag gehad, waar je best blij van wordt, zeker als alle nieuwe potdeksels geklikt hebben, dat betekend dat het goed gelukt is :D

 

Zo zie je maar, fruitbomen kunnen heel wat opleveren, en hebben relatief weinig onderhoud nodig.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow, lekker bezig @Amazing Dree. Cool!

 

Hee, zitten die peren nou in gewone potten met schroefdeksels? Gewoon heet erin doen en klaar (alles steriel natuurlijk)?

 

Ja, dat klopt, eerst heetste programma van vaatwasser gebruiken, potten op zijn kop op een schone theedoek, ondertussen die stoofperen opzetten, een half uur laten koken, en dan heet in de opnieuw met heel heet water uitgespoelde potten scheppen, deksel erop schroeven, op zijn kop zetten, en hopen op de klik.

De klik is wanneer de pot vacuum trekt, wanneer de in de pot aanwezige lucht afkoelt, en krimpt, dan trekt de dekselnaar binnen.

 

Wel handschoenen gebruiken, is een heet werkje !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Ja, dat klopt, eerst heetste programma van vaatwasser gebruiken, potten op zijn kop op een schone theedoek, ondertussen die stoofperen opzetten, een half uur laten koken, en dan heet in de opnieuw met heel heet water uitgespoelde potten scheppen, deksel erop schroeven, op zijn kop zetten, en hopen op de klik.

De klik is wanneer de pot vacuum trekt, wanneer de in de pot aanwezige lucht afkoelt, en krimpt, dan trekt de dekselnaar binnen.

 

Wel handschoenen gebruiken, is een heet werkje !

 

Okee! Thanx weer. :)

 

Hier staat een perenboom van 100 jaar oud. Peren zat.... :p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Amazing Dree,

 

Ik zie dat je kruiden en stoofperen in een potje doet (zoals bijv tijm). Dit zou ik ook willen doen. Kan je kort de procedure voor me beschrijven zodat ik ermee aan de gang kan gaan?

 

Kruiden:

 

Plukken als het droog is, op zijn kop in een schuurtje of andere droge donkere plaats hangen. na een paar weken blaadjes van de takjes halen en in een schone pot doen, etiket erop en klaar :)

 

Stoofperen zet ik er zo op ff geduld

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals ik het gedaan heb:

 

Eerst beschikbare potten en deksels in de vaatwasser proppen en op het heetste programma laten draaien.

 

Schil zo'n 10 kilo onrijpe peren (bij mij zijn het conferences, dus om te stoven moeten ze nog niet rijp zijn).

 

Twee grote pannen (5 liter pannen) vullen tot zo'n 3 cm onder de rand met de geschilde peertjes.

 

In iedere pan dan een halve zak gelei suiker, en een halve zak gewone suiker (goed conserveermiddel)

In iedere pan dan een halve fles rode merlot wijn (niet zelf van drinken :p) ,ook een goed conserveermiddel.

Als laatste een eetlepel kaneel erbij per pan, en in iedere pan 6 kruidnagels.

Dan de pan afvullen met water, totdat de peertjes net niet onderstaan.

 

De pannen aan de kook brengen, en als het kookt, een half uur rustig laten doorkoken.

 

Ondertussen de potten uit de vaatwasser halen, en omgekeerd op een schone theedoek zetten.

Deksels afdrogen met een schone theedoek en ook op de schone theedoek leggen.

 

Wanneer de peren gaar zijn, iedere keer een pot super heet onder de kraan afspoelen binnen en buitenkant, dan is de pot al voorverwarmd en minder kans op barsten door de hitte.

Pot uit laten druppen en gelijk vullen met stoofpeertjes en sap tot 1 1/2 cm onder de rand.

Rand droogwrijven met stukje schoon keukenrol, deksel erop, goed dichtschroeven, en op zijn kop wegzetten op weer een andere schone theedoek.

 

Als het hele proces goed gebeurd, klikt het deksel bij afkoeling van de potten naar binnen, en klaar is kees.

Wanneer het deksel niet in klikt, kun je die pot wel in de koelkast zetten en binnen een paar weken dan maar op eten, want die kun je niet bewaren.

 

Succes hiermee !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de snelle reactie! Ik ga morgen de kruiden plukken en ophangen. Op deze wijze kan ik aan het eind van het seizoen de kruiden nog goed gebruiken!

Ipv de kruiden als verloren te beschouwen, aan het eind van de zomer zijn de planten juist op hun grootst. Ik ga ermee aan de gang (ook met de peren, heb 3 perenbomen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de snelle reactie! Ik ga morgen de kruiden plukken en ophangen. Op deze wijze kan ik aan het eind van het seizoen de kruiden nog goed gebruiken!

Ipv de kruiden als verloren te beschouwen, aan het eind van de zomer zijn de planten juist op hun grootst. Ik ga ermee aan de gang (ook met de peren, heb 3 perenbomen)

 

Nou, hardstikke leuk, veel succes ermee.

 

Die grote potten heb ik van de Xenos, daar waren ze het goedkoopst :)

 

Ik hoor graag de resultaten !!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Amazing Dree Super! Mijn zoon en ik hebben de hele dag peren gesorteerd bij buurman boer voor de veiling. Veel gelachen en geleerd.

Maar ook 6 kisten mee naar huis gekregen, dus je begrijpt wel wat ik morgen ga doen:D

 

Whahahahahahaha, das nou eens echt toevallig en leuk, oke, veel succes !!!

Ik hoor graag de resultaten !!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kruiden:

 

Plukken als het droog is, op zijn kop in een schuurtje of andere droge donkere plaats hangen. na een paar weken blaadjes van de takjes halen en in een schone pot doen, etiket erop en klaar :)

 

Stoofperen zet ik er zo op ff geduld

 

Heb vandaag een paar grote bossen kruiden te drogen gehangen. Gaan over een paar weken een potje in. Had foto genomen maar lukt me niet om deze in de post te krijgen.

Vandaag ook de rode wijn voor de peren gekocht, gaat helemaal goed komen!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb vandaag een paar grote bossen kruiden te drogen gehangen. Gaan over een paar weken een potje in. Had foto genomen maar lukt me niet om deze in de post te krijgen.

Vandaag ook de rode wijn voor de peren gekocht, gaat helemaal goed komen!!

 

Veel succes ermee dan :D Laat het resultaat maar zien als het lukt met die fotootjes.

Leuk dat je ook enthousiast bent !

Vandaag weer een 20 kg peren geschild, en ingemaakt, wel een hoop werk, maar als je al die potten ziet staan, lijk ik wel een fabriekje :)

 

Nou nog wat potten appelcompote maken, en dan vind ik het wel best voor dit jaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Zelf heb ik in de buurt een volkstuintje liggen van 85m2 met paar fruitboompjes (die stonden er al) en wat fruitstruikjes (rode bes, kruisbessen).

Dit jaar zelf wat dingen gezaaid (beetje op een ongelukkig moment beschikking over de tuin gekregen, waardoor ik en moest zaaien en de boel moest opknappen want de grond was zo onvruchtbaar als ik weet niet wat).

 

Volgend jaar wil ik ook wat kruiden gaan kweken, mijn ervaring met kruiden is dat het vaak fout gaat...althans, binnenshuis is het me nog nooit gelukt (kan ook komen omdat vrouw lief niet zo fanatiek is met tuinieren haha).

 

Wil me nog wel eens verdiepen in het wecken, jammer genoeg moet ik dit allemaal alleen doen omdat mijn vrouw het onzin vind.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik beschik sinds april over een m2 tuin. In de praktijk bebouw ik slechts 8.5 m2, door het optimaliseren van bevloeiing, bemesting, een goede grond, compost en het intensief onderhouden, slaagde ik er in ons gezin van pakweg half mei tot eind september te voorzien van verse groenten. Vandaag werden de 2 laatste witte kolen en een emmer platte kervel en een grote bundel peterselie geoogst. Volgend jaar wil ik de beschikbare oppervlakte verdubbelen. Dankzij de vierkante meter tuin krijg ik drie oogsten per seizoen op elk plekje. We aten continu aardbeitjes, augurken, sla (allerlei soorten), worteltjes, radijsjes, boontjes, tomaat, selder, venkel, broccoli, witte kool, ...)

 

Aardappelen kweekte ik dit jaar in emmers. Van 6 kleine aardappeltjes kreeg ik een volle emmer nieuwe oogst. Voor volgend jaar kocht ik 50 grote emmers. Het is de bedoeling om tussen 150 en 200 aardappelen te planten van verschillende soorten. Dit zou dankzij betere methodes, meer en betere grond en bevloeiing ongeveer 15 emmers vroege aardappelen moeten opleveren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...