Nebreg Geplaatst: 4 juli 2015 Delen Geplaatst: 4 juli 2015 Sinds we zonnepanelen op het dak hebben liggen, ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt in wat je nog meer met de zon kan doen. Al zoekende kwam ik allerlei varianten tegen van solar cookers en voedseldrogers. In m'n voorsteldraadje had ik beloofd wat foto's te maken, dus bij dezen. Vandaag was wel de perfecte dag om met zonne-energie te klooien Voor m'n projecten kies ik het liefst voor low-tech oplossingen: eenvoudig en goedkoop te maken en zo min mogelijk onderhoud. Koken en houtskool maken met zonne-energie Als eerste probeersel om te koken op zonne-energie heb ik gekozen voor een schotelantenne. Het idee heb ik hier opgedaan: http://solarkoken.blogspot.nl/. Via Marktplaats heb ik voor een fles wijn een schotelantenne gescoord. Als basis heb ik het onderstel van een bureaustoel gebruikt waarvan de gasveer kapot is. Het kunnen rijden en draaien is handig bij het afstellen. Dit moet ongeveer elk kwartier (afhankelijk van het oppervlak van het te verhitten object). Verder heb ik een balk gebruikt die mijn achterbuurvrouw wel wilde opofferen voor het experiment, een rekje van een barbecue, haken waarmee ik voorheen mijn fiets ophing in de schuur en een stuk touw. De enige investering was een flesje wijn van € 5,95 en 2 liter benzine. Bij elkaar nog geen € 10,-. Edit: de schotel heb ik beplakt met aluminiumtape om er een spiegel van te maken. Dit had ik nog over van het isoleren van ons dak. (Eerst goed schoonmaken en ontvetten.) De opstelling: Bij de eerste tests hebben we water gekookt tijdens de zonnige periode in april. Een halve liter water aan de kook brengen duurde toen ruim drie kwartier. Veel te lang voor twee kopjes thee en ik moest de schotel ook drie keer bijstellen. De grote fout was om een glimmende pan te nemen (de goedkoopste uit de kast). Die reflecteerde het geconcentreerde zonlicht. Op naar de kringloopwinkel om een zwarte pan te zoeken. Voor 3 euro een zwarte pan gevonden met glazen deksel (handig om te zien wat er gebeurt zonder warmte te laten ontsnappen). Nu kostte het koken van een halve liter water nog geen 10 minuten, zonder bijstellen. Inmiddels had ik me verder verdiept in de mogelijkheden van deze opstelling. Ik stuitte op het maken van houtskool, dus dat wilde ik wel proberen. Bij het failliete tuincentrum nabij heb ik voor 7 euro een simpel ketelmodel barbecue gekocht. Vandaag heb ik er een paar stukken berkenhout in gestopt. Na een half uur was dit het resultaat: Na twee uur was het voorste stuk hout vrijwel volledig verkoold (en de andere stukken ook grotendeels). Daar hebben we later de barbecue mee gestookt. Wat ik nog wil verbeteren: - Het touw wordt vervangen door nog een set haken. Ik heb het touw al eens per ongeluk laten doorbranden, waarna de barbecue op de grond viel. - Het barbecue-rekje wordt vervangen door een stuk gaas dat ook voor schuttingen gebruikt wordt. Dat ga ik vierkant maken zodat het stabieler is dan nu. Ook wordt het groter, zodat ik pannen en/of barbecue er zonder hinder van de kabels in en uit kan nemen. - De hoogte van de pan boven de schotel nog beter afstellen om nog meer energie in het te verhitten object te krijgen. Ik weet nog niet of het brandpunt in de pan moet liggen (iets minder verwarming van een groter oppervlak) of precies op de pan (puntverwarming) Voedseldroger Toen ik dit project begon, las ik al op het forum en raakte geïnteresseerd in het zelf conserveren van voedsel. De achterbuurvrouw weckt al enige tijd en droogt kruiden in de magnetron. Ik wilde op zonne-energie drogen en koos voor dit relatief simpele ontwerp: Zie http://www.solarfooddryer.com/Info/Z-Flow_Concept.htm Investeringen: - Glasplaat op maat: € 17,50 - Plaat multiplex 600 x 1200 x 9 mm: € 12,00 - Barbecue-thermometer: € 4,95 - Twee meubelscharnieren: € 2,00 - Slotje: € 2,00 - Isolatieband (6 m): € 3,95 - Aluminium profiel om de ruit vast te zetten: € 5,00 - Spuitbus mat zwart: € 8,95 Reeds aanwezig: - IKEA pootjes van plm. 10 cm hoog ( - Een paar vuren latten voor het geraamte - Horrengaas om ongedierte buiten te houden. - Aluminium plaat (gekregen) Dit was het resultaat vanochtend om 11:15 uur: Dit was rond 12:00 uur: Morgen ga ik op het rooster van de oven wat appels omtoveren in appelchips. Dit was een eerste versie, waar ik nog niet tevreden over ben. Het zal z'n werk wel doen, maar 9 mm triplex is te dun. De lagen laten los van elkaar en de kortste schroefjes steken er zichtbaar doorheen, met potentiële kans op verwonding. De volgende versie maak ik van onbehandelde rabatdelen (mes-groef) van 18 mm dik. Latten voor het geraamte zijn dan ook niet meer nodig, maar alleen om de droogramen op te leggen en voor montage van de collectorplaat. 5 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 Prima oplossingen, ik hou persoonlijk ook van low tech. Dat zijn vaak de leukste en beste oplossingen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 @Nebreg - fantastisch gedaan! Dit zijn de onderwerpen waar het prepperhart sneller van gaat kloppen! Kudo! Goede uitleg en foto's. Klasse. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 Gave experimenten en mooi verslag @Nebreg . Ga je nog verder dingen uitproberen met isolatie van de pan en de droger? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nebreg Geplaatst: 5 juli 2015 Auteur Delen Geplaatst: 5 juli 2015 De droger ga ik nog een keer opnieuw bouwen met 18 mm vuren. Isolatie van de kast heb ik (nog) geen plannen voor. Ik heb wat recepten bekeken voor het drogen van voedsel en meestal gebeurt dit bij zo'n 60 graden. Dat haalt de kast op een zonnige dag in mei ook met gemak. De pan van de solar cooker wil ik wel isoleren. Het plan is om er een ring omheen te maken die afkoelende wind bij de pan weghoudt. Ik denk dat ik die maak van een oude grote braadpan waar ik de bodem uithaal. Hout is in ieder geval niet geschikt. Eenmaal niet (kunnen) opletten en de boel staat in de hens. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
CrossbowClan Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 @Nebreg erg leerzaam verslag met mooie foto's. Vooral dat koken met een schotelantenne is een geweldige vorm van slow-cooking. Ik ga het draadje eens opzoeken waar je met zonlicht niet verwarmd, maar juist koelt. Het werkt met bloempotten, water en theedoek... zover ik me herinner. Zonder koelkast zijn mijn biertjes nu wel erg warm. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
CrossbowClan Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 http://www.youtube.com/watch?feature...H0K-Qhuw#t=234 Hier de link... met dank aan @Wonderland. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wiskers Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 Wat een leuk en leerzaam verhaal! Top hoor, ik vind lowtech toepassingen geweldig.. Bedankt voor het delen (en herinnert zich mijn oude schotel die vorige week naar de gemeentewerf is gebracht) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 De droger ga ik nog een keer opnieuw bouwen met 18 mm vuren. Isolatie van de kast heb ik (nog) geen plannen voor. Ik heb wat recepten bekeken voor het drogen van voedsel en meestal gebeurt dit bij zo'n 60 graden. Dat haalt de kast op een zonnige dag in mei ook met gemak. De pan van de solar cooker wil ik wel isoleren. Het plan is om er een ring omheen te maken die afkoelende wind bij de pan weghoudt. Ik denk dat ik die maak van een oude grote braadpan waar ik de bodem uithaal. Hout is in ieder geval niet geschikt. Eenmaal niet (kunnen) opletten en de boel staat in de hens. Hout zou ik niet doen, nee. Zat zelf te denken aan een buitenring (groot blik, of grotere pan) met glaswol o.i.d. ertussen. De "zonne-pan" kan je evt. ook nog aanpassen, zodat er alleen hete lucht uitkomt, die weer in je zonne-droger gaat. Beetje een combi dus. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
drent Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 Hout zou ik niet doen, nee. Zat zelf te denken aan een buitenring (groot blik, of grotere pan) met glaswol o.i.d. ertussen. Is glaswol niet ook brandbaar? En ik weet niet of het enkel op de foto's niet te zien is, maar volgens mij mis ik de ventilatie bij je zonnedroger? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 Ha @Nebreg, dit zijn posts waar ik vrolijk van word! Goede uitleg en met duidelijke foto's. Eindelijk weer eens een verfrissende post die een fijne bijdrage aan het forum levert! Dank! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 Is glaswol niet ook brandbaar? En ik weet niet of het enkel op de foto's niet te zien is, maar volgens mij mis ik de ventilatie bij je zonnedroger? Nah, zo heet wordt het ook weer niet. Ventilatie is belangrijk ja. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nebreg Geplaatst: 5 juli 2015 Auteur Delen Geplaatst: 5 juli 2015 Ventilatie zit nu aan de zijkant (de twee ronde gaten). Indien nodig maak ik er aan de achterkant nog extra gaten bij, maar dat doe ik liever in de definitieve kast met een ventilatierooster. Dan is de doorstroming regelbaar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tanfana Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 hoi Gerben. Leuk project! Als je voor de definitieve kast gaat wil je dan een bouwtekening maken? In het verleden heb ik op mijn werk al eens deze kast laten bouwen. Die werkt prima maar is best groot. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
anonimoes Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 Voedseldroger Zie http://www.solarfooddryer.com/Info/Z-Flow_Concept.htm Lijkt me een eigen topic waard, deze wil ik wel nabouwen, Laat eens weten of ie lekker werkt. En hoelang je dingen moet drogen lukt dat in n dag? lukt t ook met fruit? als je meer ventilatie maakt krijg je dan nog een beetje temperatuur? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JJ&A Geplaatst: 5 juli 2015 Delen Geplaatst: 5 juli 2015 Ventilatie zit nu aan de zijkant (de twee ronde gaten). Indien nodig maak ik er aan de achterkant nog extra gaten bij, maar dat doe ik liever in de definitieve kast met een ventilatierooster. Dan is de doorstroming regelbaar. Een kachel pijpje monteren hoe warmer hoe meer er trek in de pijp is, wel aan de buitenkant isoleren, zodat bij wind de pijp niet afkoelt en de trek minder is. Groet, J.J Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nebreg Geplaatst: 6 juli 2015 Auteur Delen Geplaatst: 6 juli 2015 Het idee van een kachelpijp spreekt me zeker aan, al heb ik nu nog geen 3 cm om dat te realiseren. In het oorspronkelijke ontwerp (zie de officiële website), zit er een regelbare klep met ventilatiegaten achterop bovenin. Met 9 mm multiplex en de gebruikte latten ging dat niet lukken, want het ontbreekt dan aan constructiemogelijkheden. Wellicht is mijn kast te laag, maar heet wordt ie wel. Vandaag had ik appels willen halen om het droogeffect te testen (we zijn niet echt fruiteters). Het is er niet van gekomen. Momenteel ben ik padre de familia voor 7 personen (niet-gezin) verdeeld over 4 generaties, aangezien niemand anders het kan opbrengen. Maar da's offtopic. Bij de volgende bouw zal ik zeker rekening houden met de installatie van een pijp, denkend aan zo'n 40mm. Het maken van een schoorsteen op het originele ontwerp maakt het wel weer een experiment, maar dat ik wil ik zeker wel doen. Een gat van een kachelpijp is altijd om te toveren in een sleuf voor een ventilatierooster. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.