Ga naar inhoud
GENEGEERD

De broodoven zelfbouw


Gast tom666

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 172
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

@Geert

 

Idd we hebben 2 houten blokjes gemaakt voor de metskoord en 2 planken recht gezet...Hmmm mn muurtje staat precies iets rechter nu:D:D:D..Echt waar...ik kan veel ..echt heel veel maar metsen kan ik niet goed...

Beter geprobeerd en niet geslaagd, dan niet proberen. Zo leer je nog 'es extra het vakmanschap van een ander waarderen en je leert weer bij.

Respect voor het geleverde goede werk EN voor het nemen van een stap terug.

EMMA-STONE-thumbs-up-eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3-132.gif

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Geert

 

Das just maar proberen kan geen kwaad he...al de rest van de oven was ook de eerste keer en das ook gelukt he..maar metsen moet ge toch eerst een paar keer doen tegen dat het op iet trekt he..

@wodan

 

Tja soms kan je niet anders dan eens een stap terug zet voor je weer vooruit kan...als je dat niet kan worden sommige projecten moeilijk om af te werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ons waren ooit in het openluchtmuseum Bokrijk. Er waren toen workshops oude ambachten maar ook brood/bakoven cursussen. Dat was toen in combinatie met een actie om bakhuisjes in Belgie te redden van de ondergang. Er was ook een hele fotosite met foto's van diverse bakhuisjes en ovens. Ik heb net even gezocht (voor zo ver mogeleijk want er is geen zoekfunctie) op de site van Bokrijk maar kan dat nu niet meer terug vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hahahahaaaa:D

 

Bij nader inzien kan er een waarheid achter zitten...

Eens iets is gebouwd is een 2e ,3e enz makkelijker en haal je er de kinderziekten uit...

Dus kan het gebeuren dat wie hier een oven bouwt op nog betere ideeen of inovaties uitkomt...

 

Belangrijkste vind ik dan dat is dat iemand die zn oven bouwt er zijn persoonlijke toets aan geeft...

Als de binnenconstructie met vuurvaste stenen ok is volgt de rest vanzelfs...

 

Kijk het is van vorig weekend geleden dat ik een brood bakte..mn oven stond dan op toptemperatuur...

Gisteren was ik het deel koepel aan het bijwerken dat we hebben afgebroken om de voormuur te herbouwen..(die trouwens ook weer klaar is) en mijn oven was nog steeds ruim 50 graden binnenin...

Na 4 dagen !!!! dus das werkelijk fantastisch...

De buitenkant doe je zaols je zelf het liefst wilt he..maar een koepel met vuurvaste stenen werkt altijd!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ons waren ooit in het openluchtmuseum Bokrijk. Er waren toen workshops oude ambachten maar ook brood/bakoven cursussen. Dat was toen in combinatie met een actie om bakhuisjes in Belgie te redden van de ondergang. Er was ook een hele fotosite met foto's van diverse bakhuisjes en ovens. Ik heb net even gezocht (voor zo ver mogeleijk want er is geen zoekfunctie) op de site van Bokrijk maar kan dat nu niet meer terug vinden.

 

op deze site vind je de informatie terug :

 

http://www.mot.be/w/1/index.php/BakehousesNl/Bakehouses

 

met de info hoe te bouwen hierzo

 

http://www.mot.be/w/1/index.php/BakehousesNl/BuildingAnOven

 

de stages gaan niet meer door

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voila sé

 

Gisteren de koepel de laatste laag bezetting gegeven. Rond de oven staat nu 30 cm!!!!! van isolatie kippengaas en bezetting.

De schouw is vandaag gevoegd met wit voegsel...(wit zand en witte cement verhouding is bijna zo goed als 1:1).Proper gevoegd ..nadien terg mooi afgestreken met voegspatel en proper gemaakt met borstel.

Het is prachtig geworden...nu staat het zoals ik wou..

Binnenkant aan de schouwingang afgekit met vuurvaste stoofmastiek...wordt keihard bij stoken en kan 1500°C verdragen...

Binnen 14 dagen wordt de koepel geschilderd.

Morgen komt de schouwbuis er terug in samen met de rotswol en wordt deze rondom mooi dichtgemetseld.

Nadien (tegen eind dit jaar ) wordt de beton onderaan volledig bezet met steenstrips en mooi opgevoegd met wit voegsel.

Morgen volgen de fotos...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok

 

De schouwbuis is ingemetst. Dit deed ik als ik thuis kwam van het werk.

Nadien hier en daar nog wat opgeveegd en de oven is klaar.

Na het eten een klein vuurtje gemaakt om het 1e (2e :) ) bouwvocht te verdrijven.

Ik ben heel tevreden nu...

 

Eerst wat fotos en als filmpje klaar is volgt klein video verslagje...

 

20141117_182142.jpg.d2f144d82bfd290b561ec3571837a16d.jpg

 

20141117_182154.jpg.e5dbdd582f7099149b270e6d134c217a.jpg

 

20141117_205422.jpg.60489237373469a38a06c00e73bcdc88.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

@wodan

 

Dank je wel...ja dat zal heel moeilijk te verhuizen zijn...vooral die 4 pilaren in beton die een goeie meter diep zitten zouden ook wel eens kunnen tegenwerken...

Neen neen het is de bedoeling dat mn oven hier nog heel erg lang kan staan...ik ga er elke dag van genieten...al is het meer een 10 tal min een klein vuurtje in stoken...het is gewoon rustgevend...

Er komt nog een kort filmpje maar youtube is zo tergend traag nu...ik sta in wachtrij voor publicatie dus...nog effe wachten..

Link naar reactie
Delen op andere sites

En dan nu een klein VERS-lag.....:)

 

De eerste echte bak zit erop... 3witte en 3 bruine broden en 30 pistolets...

Zeker geslaagd en heel lekker...

 

Hier een klein filmke

 

[video=youtube_share;2czjsFrQuJM]http://youtu.be/2czjsFrQuJM

 

 

Ook wil ik mijn dank betuigen aan de ontelbaar vele pm's reacties en rep com. die ik heb gekregen.

Het is fijn om te lezen dat mensen dit project zo hebben gevolgd...

 

Op naar het volgende......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omdat er blijkbaar toch wat vraag is via pm

 

Hier de recepten

 

Bruin brood

 

500gr volkorenmeel

6gr droge gist

10 gr boter of margarine

1eetlepel suiker

2eetlepels zout

350ml melk

 

 

 

Wit brood

 

500gr surfina bloem aveve

8 gr droge gist

300ml water op kamertemp

15gr boter

8 gr zout

 

 

 

Mengen .....10 min met machine of 20 min met hand

afdekken... 40 min rijzen

kneden 1a 2 min

vorm geven

 

Rijzen ongeveer 40 min...volume verdubbelt ongeveer

 

Bakken op 225 graden 30 min maar in de oven gaat het iets sneller daar ik rond de 240 graden zat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook wil ik mijn dank betuigen aan de ontelbaar vele pm's reacties en rep com. die ik heb gekregen.

Het is fijn om te lezen dat mensen dit project zo hebben gevolgd...

Op naar het volgende......

 

Tom, een aanwinst voor dit forum. Mooie verslag, stap voor stap gedocumenteerd en gefotografeerd, zelfs filmpjes erbij. Alle vragen beantwoord.Dit is een mooi stappen plan voor een ieder die een broodoven zelf wil gaan maken.;)

 

KUDO 10+:cool:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voila sé

 

Vandaag uiteindelijk de ovenvoet kunnen schilderen en de stokkeerruimte vullen met hout;

Rondom heb ik 3 grote zakken boomschors gekapt...ik ben nu heel erg tevreden over het resultaat zowel qua uitzicht als werking.

 

20141126_164412.jpg.466b1e57489ba2095413cf5bd0b266af.jpg

 

20141126_164440.jpg.35cfc0b1169da5e54b890bafcffaa2dd.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...