Ga naar inhoud

GroningerPrepper

Lid
  • Items

    140
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door GroningerPrepper

  1. Op De Krim zitten 2 miljoen mensen in het donker na het opblazen door terroristen van vitale elektriciteitsmasten. Kan hier ook gebeuren. Heb wel eens begrepen dat als je in Nederland op een stuk of 10 strategische plaatsen masten/verdeelpunten opblaast, het ganse land in het donker zit. En niet voor een paar uur.
  2. Vraag me altijd af hoe dat gaat met de luchtverversing, hij wees even kort naar twee openingen, een voor aanvoer en een voor afvoer, maar je zit daar wel 3 meter onder de grond. Weet iemand hoe dat gaat? Zelfde met de Atlas Shelters die je op Youtube wel ziet. Ook een meter of drie onder de grond. Heb je dan een systeem nodig dat de zuurstof aanvoert? Maar wat als de stroom uitvalt?
  3. En ja, ik vermoed dat je met een of enkele kaarsen ook een halve graad stijging krijgt. Zou ik eens moeten testen. het idee van een bloempotkachel is dat de warmte meer geconcentreerd is en blijft, dus je kunt er wel makkelijk je handen aan warmen. Bij een kaars gaat de warmte meteen naar het plafond.
  4. Had laatst voor een paar euro een lamp gekocht bij de Action. Model stormlamp, alleen niet op petroleum maar op batterijen, met een stuk of 10 led-lampjes op de plaats van de kous. Geeft veel licht, althans wel zoveel dat het heel geschikt is om een ruimte tot ca. 25 m2 zo te verlichten dat je niet botst of struikelt. Maar mijn eigenlijke tip: ik had er voor de aardigheid een paar batterijen in gedaan die leeg zouden moeten zijn volgens de draadloze muis van de computer waar ik ze eerst in had. Tot mijn verbazing deden ze het nog heel goed in de led-lamp, wat maar aangeeft hoe weinig stroom led verbruikt. De lamp heeft al zo'n 15 uur gebrand op "lege" batterijen, en wordt nu pas wat flauwer van sterkte.
  5. Vandaag een bloempotkachel getest. Het idee is bekend: neem een ijzeren plaat o.i.d. Leg er twee dunne balkjes op, ca. 10 cm. van elkaar. Vier waxinelichtjes vlak bij elkaar, er tussen. Aansteken. Daaroverheen een stenen bloempot, en daaroverheen een wat grotere stenen bloempot, beide op de balkjes. De potten raken elkaar niet. Nu verwarmen de waxinelichtjes de binnenste pot, er volgt een luchtstroom tussen binnenste en buitenste pot. Die buitenste pot wordt ook flink heet. Voila, een kacheltje. Je zou ook nog het gat in de buitenste pot moeten afsluiten met een muntje o.i.d., maar dan gaan bij mij de vlammen uit. Maar werkt het? Wordt het warm? Nou nee, het zou kunnen werken in een hele kleine kamer of een bloemenkasje, maar ook dan krijg je niet meer dan 2 of 3 graden temperatuurverschil vermoed ik. Heb het zelf getest in de keuken, ca. 9 m2. Deur dicht. Temperatuur is ongeveer een halve graad gestegen nadat het kacheltje een uur gebrand had. Het stinkt wel erg naar paraffine, en de plaat precies onder de waxinelichtjes wordt erg heet. Dus ook nog brandgevaar. Meer waxinelichtjes of twee bloempotkachels zouden kunnen helpen, maar je hebt er wel heel veel nodig om de temperatuur echt flink te laten stijgen.
  6. 1 ster. Genoeg in huis om het een maand uit te houden qua eten, drinken, verwarming, verlichting, hygiene. Alleen voor WC-papier geef ik mezelf 5 sterren (genoeg in huis voor meer dan een jaar).
  7. Jumbo huismerk knackebrot, twee jaar over de datum. Bar le Duc bronwater 2 liter, anderhalf jaar over de datum. Roggebrood, 7 maanden over de datum. Jam, potje open in de koelkast bewaard. Ruim een half jaar over de datum. Allemaal niets aan de hand. Maar: koffiemelk, onaangebroken verpakking, Goudband van Friesche Vlag, drie maanden over de datum en niet meer te consumeren. Gebruik je zintuigen en je gezond verstand.
  8. Ik ben al heel lang bezig met financien. Altijd regel 1 aanhouden: nooit meer uitgeven dan er inkomt, en bij voorkeur 10% van het inkomen sparen. Lukte niet altijd, soms echter spaarde ik meer. Ben nu alleen, heb een vaste baan, en jaren geleden bewust gekozen een huis te kopen vlakbij mijn werk. Daardoor geen auto nodig. Altijd bewust gekozen voor zo weinig mogelijk langdurige verplichtingen van het type: mobiele telefoon, onnodige verzekeringen etc. Daardoor, en doordat ik geen auto heb, na 15 jaar genoeg gespaard om de hypotheek in een keer af te lossen. Zuinig met energie en water, wel geld steken in isolatie. Daardoor minimale energiekosten (water, gas, elektra samen 70 euro per maand en ik stook echt wel gas in de winter). Nu zijn mijn vaste lasten (krant, telefoon, energie, verzekeringen, een paar tijdschriftabonementen, lokale belastingen etc. etc.) gedaald tot precies 20% van mijn netto inkomen. Ofwel: ik kan 80% van mijn inkomen besteden aan wat ik maar wil. Dat noem ik financiele onafhankelijkheid, ook al ben ik afhankelijk van een baan en dus een baas. Spaarrekening is goed gevuld; een tip: hou zes netto maandsalarissen aan als minimale buffer wanneer je een gezin, eigen huis en auto hebt. Beste financiele tip die ik ooit kreeg: zo weinig mogelijk schulden aangaan, en als het dan toch moet, zo snel mogelijk aflossen. En NOOIT lenen voor een vakantie, een auto, een caravan. En trap niet in een GRATIS iPhone waar je vervolgens drie jaar lang elke maand 30 euro voor moet neerleggen aan abonnementskosten.
  9. En wat te denken van roadblocks, lege pompstations onderweg doordat alle vluchtenden tegelijk willen tanken, en dan nog de files des doods als iedereen tegelijk weg wil komen? Juist als iedereen in een file vaststaat is een potentiele overvaller of een bende van die lui natuurlijk heel kansrijk. Ik sluit me aan bij Kans en Enki, je moet al in je BOL zijn voor de eigenlijke problemen beginnen.
  10. Veters! Zonder (reserve)veters kom je niet ver als je lopen moet.
  11. Succes Myron, vertel ook maar dat we als samenleving er veel te veel op vertrouwen dat er altijd stroom, gas, water, voedsel is. Dat kan heel snel veranderen. Wij preppers weten waarom, en dat bijv. een supermarkt die, door wat voor oorzaak dan ook, niet aangevuld wordt in twee dagen he-le-maal leeg is.
  12. Gezien de spanningen momenteel niet meer tevreden met de huidige voorraad (was genoeg voor twee maanden), dus de laatste weken flink bijgekocht. Merkte tot mijn schaamte ook nog dat ik de laatste maanden redelijk veel "geleend" heb van mijn prep-voorraad voor dagelijks gebruik, maar niet weer aangevuld. Ook dat dus rechtgezet. Les geleerd: vaker en beter de voorraad controleren. Verder heb ik qua non-food vooral extra wc-papier, tandpasta, tandenborstels, lucifers, batterijen, veters, kaarsen, t-shirts, ondergoed, spullen voor de verbanddoos etc. geprept.
  13. Dit weekend een half pak knackebrot opgegegeten (rond model, van IKEA), houdbaar tot mei 2012. Dus bijna twee jaar over de datum, maar het was knapperig, lekker en ik ben er niet ziek van geworden.
  14. Klopt, dan is korte golf handig. Maar ik denk dat via lokale FM-zenders ook wel internationaal nieuws bekend zal worden. Niettemin, ik heb en hou twee radio's voor kortegolfontvangst, waarvan eentje draagbaar.
  15. Ik sluit me aan bij Zanshin; als je het normaal niet gebruikt, waarom het dan preppen, behalve als ruilmiddel? (Of voor preserveren. Maar denk eraan dat veilig wekken en pekelen niet zo makkelijk is, en zeer bewerkelijk). Waarbij weer de discussie ontstaat: wie mag weten dat ik spullen heb om te ruilen? Wie vertrouw je? Andere preppers zijn al voorzien; wat hebben niet-preppers je dan te bieden?
  16. Ik heb hem ook, puur als back-up. Nog niet getest met verontreinigd water, maar wel gemerkt dat het echt een mini is, want het is tamelijk bewerkelijk om een paar liter te reinigen.
  17. Ik zou BarLeDuc liever niet op een hete zolder bewaren, maar wie weet is het geen enkel probleem. Ik bewaar ze zelf in de kelder/gangkast. Ben wel benieuwd naar de invoed van de binnenkant van de verpakking (soort aluminium) op de smaak van het water, bij hoge temperaturen.
  18. Ik zie veel posts gaan over middengolf- en kortegolfradio's, maar ik vraag me af of dat interessant is voor een prepper. Ik sluit me aan bij Tom, iets eerder in dit onderwerp. Kortegolf- en middengolfradio's zijn steeds minder in omloop; het is de vraag of de overheid of reddingsdiensten via de korte- of middengolf zouden uitzenden tijdens een SHTF. FM ligt veel meer voor de hand: iedereen kan dat storingsvrij ontvangen in de auto, thuis, op de GSM etc. Daarbij komt dat middengolf en kortegolfzenders heel veel stroom nodig hebben om een signaal uit te zenden. De vraag is hoe lang dan diesel verspild zal worden voor generatoren tbv kortegolfzenders. Wat vinden jullie? Overigens heb ik zelf een Grundig wereldontvanger (Satellit 2400) die het al 33 jaar probleemloos doet. ik kan Grundig dus ook aanraden. En voor de liefhebbers: met middengolf- en kortegolfontvangst kun je langer met je batterijen toe dan met FM-ontvangst. Dat dan weer wel.
  19. Hier nog zo een; zeker vier kilo thee op voorraad, en ik doe twee jaar met een kilo suiker (voor gasten die het in de thee hebben)
  20. @ DELETE: ik heb ooit een kleine SHTF nagebootst, d.w.z. een weekend-lang off grid, en water uit pakken Bar Le Duc of uit een jerrycan de ik eerst gevuld had. Voor koken, thee of koffie, tanden poetsen en gewoon om te drinken dacht ik uit te kunnen gaan van 2 liter per persoon per dag. Dan komt er nog bij wat je gebruikt voor een beetje jezelf wassen, je handen wassen of de borden of het bestek af te wassen. Zeg 3 liter. Maakt samen 5 liter. Dat dacht ik tenminste, maar toen ik mijn kleine test deed kwam ik ongemerkt al gauw aan zeker 7 liter per dag. In mijn eentje.
  21. Ik heb een standaard EHBO-set gekocht, en die zeer ruim aangevuld met de dingen waar je veel van nodig hebt bij bijv. een relatief eenvoudige maar bloedige wond, maar waar slechts weinig van in een EHBO-set zit: steriel gaasjes, verband, pleisters. En ik ben zeer ruim voorzien van pijnstillers, jodium, brandzalf etc.
  22. Dit is een beetje een onsmakelijk verhaal. maar wat moet, dat moet. Een van de dingen waar ik weinig over kan vinden op dit forum is het gebruik van de WC tijdens een SHTF. Genoeg te lezen over de noodzaak om veel WC-papier in te slaan, en vochtige doekjes. Prima. Ik bedoel echter het gebruik an sich van het toilet. Ik heb in de kerstvakantie een paar dagen lang de WC als test slechts 1 keer per dag doorgetrokken. Ik woon alleen, dus dat is nog niet zo'n probleem qua stank en hoeveelheid poep. Maar wat nu als je met, zeg, drie of vier mensen bent? Zelfs als je met een gezin maar twee keer per dag doortrekt (en dan ligt de pot al aardig vol poep) kost je dat zeker 15 liter water. En als je nu nog een woning met tuin hebt, een volle regenton of een vijver dan gaat dat nog wel. Maar ik woon in een flat. Ik denk dat WC-gebruik dan echt een probleem kan worden. En weet iemand hoe het staat met de riolering? Als de stroom langdurig uitvalt, zullen de pompen van de waterzuivering ook niet werken, denk ik. Verstopt het riool dan? Ik heb het eerder aangekaart op dit forum: mijn theorie is dat als de hygiene sterk te wensen over laat je onverschillig wordt, als je onverschillig bent word je onvoorzichtig, en dat vermindert volgens weer mij je overlevingskansen.
  23. Ben een man alleen, gezien de omstandigheden van een appartement in een huizencomplex, heb ik geen houtkachel, geen zonnepanelen, geen wateropvang van betekenis (hooguit genoeg om de bloemen water van te geven op mijn balkon). Wel fanatiek bezig met besparen. Verbruik is langzaam maar zeker de laatste jaren terug gelopen door waterbesparende douchekop, energiezuinige lampen, zuinige WC, wasmachine etc. Verbruik is nu ca. 900 kWh stroom, 750 kuub gas en 25 kuub water per jaar. Kort douchen helpt enorm, net als dikke velours gordijnen, geen waterbed en niet overal altijd stroomvreters aan (sluipverbruik). Een nieuwe CV-ketel, enkele jaren geleden geplaatst, leverde mij het eerste jaar meteen al een besparing van ca. 30% aan gasverbruik op. Maar je moet wel eerst die 1500 euro investeren in die ketel (of meer, ik heb niet zo'n hele dure).
×
×
  • Nieuwe aanmaken...