Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 06/02/15 in alle zones

  1. Update project P: Er zijn een aantal wijzigingen aangebracht in de warmteinstallatie. We starten met een gelaagd buffervat van 1.000 liter met 4 warmtebronnen: - 30 heat pipes oostzijde - 30 heat pipes westzijde - lucht/water warmtepomp voor bijverwarming buffervat - Remeha 40kW gasketel / combiketel Het buffervat is uitsluitend buffer. Tapwater wordt onttrokken met een flinke platenwisselaar, zodat er geen energievretende legionella preventie hoeft plaats te vinden in het buffervat. En door de gelaagdheid en het grote aantal aansluitpunten kan de invoer- en retourtemperatuur optimaal worden afgestemd op het vat. Ook kan de buffer worden gebruikt om de vloerverwarming van ca. 25º te voorzien. De Kingspan heat pipes hebben korte circuits zodat ze een zo hoog mogelijke temperatuur leveren. Om die reden is de oostkant volledig gescheiden van de west kant, zodat er zo efficient mogelijk tapwater kan worden gemaakt, en al vanaf de vroege ochtendzon. De vrijstaande lucht/water warmtepomp wordt ingeregeld op de omgevingstemperatuur; indien deze boven de 15º is in de technische ruimte en zolders, zal de lucht worden afgezogen en met zeer hoge COP waardes worden omgezet naar warm water. Aangezien de warmtepomp in de ruimte staat met twee wasmachines, oven, warmtepompdroger, CV, inverter en extra vaatwasser, en er ventilatie is aangebracht vanaf de zolders (> 200m3) valt er veel restwarmte te hergebruiken. De Remeha ketel zal - voor wat het water betreft - uitsluitend als naverwarmer dienen als het tapwater via de platenwisselaar onder de 45º komt. De ketel levert voldoende vermogen om beide woningen te voorzien van warmte. Ik hoop dat in een volgende fase met een nog te plaatsen houtvergasser of pelletkachel, extra warmtepomp en grote buffervaten (2000-4000 liter) de gasketel overbodig wordt. De materialen staan in bestelling. Wordt vervolgd. [ATTACH=CONFIG]18803[/ATTACH] schets plan [ATTACH=CONFIG]18804[/ATTACH] huidige ruimte met oude apparatuur [ATTACH=CONFIG]18805[/ATTACH]
    2 punten
  2. ABCDE volgt na het overleven van de overstroming. A zou ik zo snel mogelijk na de S van STOP toepassen. Waarna toch al snel de rest (BCDE) volgt. Ik ben niet zo'n roker die het 3-4 minuten haalt. Het ABCDE'tje bevestigt je stelling dat een bivak een prio is. De A zegt alleen maar dat je beter eerst ff die slagaderlijke bloeding kunt stoppen. Het ABCDE'tje is wel degelijk een (zelfs) hele sterke vuistregel. Die je, zoals je hele survival repertoire, aanpast nav. omstandigheden. ABS, goeie ouwe tijd. Uit de ZHKH: Zelfhulp, Kameradenhulp. Wij noemden dat Zelfmoord, Kameradenmoord. De ZHKH methoden waren nogal drastisch. @Nazdrovje Ik ken die A ook als Attenderen. Je attendeert anderen op gevaar. Waarna ze zelf wel voor hun verdere veiligheid zorgen. Nu ja, je hebt erbij ......... Waarschijnlijk is die A ergens onderweg aangepast. En precies dat is het. Deze afkortingen zijn er om mee te trainen. Zodat je als het erop aan komt niet zoveel hoeft te denken. En je je meer kunt richten op het juist handelen. Waar je dan op kunt vertrouwen. "Je kunt de praktijk niet in ezelsbruggetjes stoppen". Het is juist de praktijk die deze ezelsbruggetjes hebben gevormd. De ervaringen en wijsheden van mensen. Die er over na hebben gedacht, en/of het hebben mee gemaakt. ( Sorry, kon het even niet laten. Je bedoelde er vast wat anders mee).
    1 punt
  3. 100% Mee eens. Je kunt de praktijk niet in ezelsbruggetjes stoppen. Echter voor het leren en inprenten van de meest essentiële zaken kunnen ze wel zeer nuttig zijn. Vaak worden mensen vanuit een luxe positie plotseling in een survival situatie worden geworpen. De auto begeeft het in 'the middle of nowhere', het vliegtuig stort neer, je pleurt van je cruiseschip, etc. Meestal gaat dat gepaard met een vorm van paniek, ongeloof van het gebeurde en sterke emoties die helder denken moeilijk maken. Je hoort dan ook vaak in verhalen van mensen die dit is overkomen, dat dergelijke ezelsbruggetjes een eerste vorm van logisch denken en realiteitszin op gang brachten.
    1 punt
  4. Netjes, vooral de eerste. Super man, heb je ook al schede voor gemaakt?
    1 punt
  5. Bosgrond is vaak moeilijke grond. Wat @Tanfana ook al goed heeft uitgelegd. Niet dat er niks wil groeien hoor, maar het heeft zijn eigenschappen. Wat ik nog wel eens doe is in het voorjaar, als bijna overal de zaden in de aanbieding zijn, een boel verschillende zaden kopen en gewoon tijdens het wandelen in het bos af en toe wat laten vallen. Wat er op komt komt er op. Zo niet, dan ben je niet veel geld en moeite kwijt en was het leuk geprobeerd. En in een bos is altijd wat voor een bij te vinden. Je bedenkt het niet zo gek of er is wel een plantje, struikje of boom waar een bij wat aan heeft. Vergis je daar niet in! Een bij is zelfs een bosbewoner van oorsprong, dus wij hoeven de bijen niet te vertellen waar ze op zoek moeten in een bos. Maar nu heb je nog niks aan deze post, want je wilde geen demotiverende redenen horen. Welnu....Je kunt op de volgende manier het bos een stukje helpen: - vuilbomen verstekken en planten - wilgentakken van bestaande wilgen afzagen en opnieuw de grond in steken. Minimaal een tak van een meter lang en 2cm dik. Deze steek je voor 1/3 de grond in. Doe dit in het voorjaar als de bosgrond goed vochtig is, dan heeft het het meeste kans van slagen. Beide bomen zijn héél erg waardevol voor bijen.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...