Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 01/07/15 in alle zones

  1. Ik geloof dat @Peerke gemist heeft waarover de suggestie met de kleurstof ging maar goed, ik blijf sceptisch. http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/forums/thread_display.html?forum_thread_id=13959&startat=20 (en volgens mij zijn moleculen véél kleiner dan 0.1 micron)
    1 punt
  2. Voor 1914 was de kerstboom onbekend in vlaanderen ( België ) de bezetters uit die tijd hebben het gebruik bij ons ingevoerd . Vandaar mijn vraag . Aan gezien Nederland niet heeft deel genomen aan de eerste WW hoe hebben onze noorderburen die traditie opgenomen .
    1 punt
  3. Het klopt dat polymeer kleurstoffen erg duur zijn (voor een paar gram betaal je al snel een paar honderd euro) dus dat is eigenlijk geen optie om daar je filter mee te testen. Een iets minder betrouwbare maar wel voordelige methode om de holle vezel te testen is de rode voedingskleur test (te koop voor een paar euro bij de toko) Let op: Deze test is dus niet geschikt voor de keramische of andere soorten filters. Het is wel van belang dat uitsluitend de rode voedingskleurstof gebruikt wordt dit is omdat de rode kleurstof geen mineralen bevat en het filter daardoor deze als een vervuiling ziet. Met andere kleuren zou het eventueel ook kunnen werken maar dan heb je een stuk minder zekerheid of je filter en de test echt goed is. Voeg 5 gram of ml toe aan een liter water en laat hiermee je filter doorlopen, er mag dan geen verkleuring uitkomen. Spoel vervolgens je filter wel goed na zodat je zeker weet dat er geen rode kleurstof meer in het filter bevind.
    1 punt
  4. Ja, was me net even te gortig Ik had nog een hoofdlamp met reserve batterijen bij me maar die zijn AAA en de fietslamp werkt op AA. En voor mijn LD12 had ik ook een reserve AA batterij bij me, maar dat was er maar 1. Dan had ik de andere uit mijn zaklamp moeten halen, de batterijen in mijn fietslamp moeten plaatsen en ze thuis weer vervangen (gebruik Eneloops voor mijn zaklampen en die zou ik niet in mijn fietslamp willen laten zitten). Was me te veel gedoe en nu was ik in een paar tellen klaar. Jawel, maar ik wil geen lijmresten aan mijn zaklamp (of mijn fiets). Plus het stuur is met een of ander schuimrubber bekleed dat wel eens kapot zou kunnen gaan als ik de duct tape los zou trekken... Vind ik persoonlijk niet erg prettig. En dan 10 min over de kuilen (het heet hier niet voor niets Kuilenburg) rammelen met een zaklamp in mijn mond is niet mijn idee van fun. Die veter, dat is een stukje touw dat ik in mijn broekzak heb zitten om knopen mee te oefenen als ik me verveel in de trein. Het zit ondertussen al weer in mijn broekzak, dus ik vind het niet echt zonde. Volgens mij is het officieel nog steeds verplicht om de verlichting op de fiets te hebben, maar wordt het gedoogd als de lampen op de tas/ persoon zitten ook al is het maar een lullig sleutelhanger lampje. Vind het zelf ook nogal vreemd dat het toegestaan wordt, sommige mensen zie je net zo slecht als wanneer ze helemaal geen verlichting zouden voeren. Als ze het echt veiliger willen maken moeten ze gewoon verplichten dat je goede verlichting op je fiets hebt. Ja mijn post is inderdaad overdreven, maar het was dan ook wel een beetje als een grapje bedoeld he... Ik doelde dan ook eigenlijk niet zozeer op mijn vermogen om oplossend te denken, maar meer op het bij me hebben van een zaklamp en touw. Ik vind te term McGyver trouwens veel te veel eer. McGyver zou waarschijnlijk met wat koperdraad dat hij in de hoek van de fietsenstalling vond, een lege toiletrol, magneetjes uit een oude radio en een lollystokje uit de prullenbak een dynamo gemaakt hebben en het geheel met een oude fietsband hebben vastgezet. Zo inventief was ik toch ook weer niet.
    1 punt
  5. Bij mij komt zo'n slimme meter of andere privacy schendende apparatuur er niet in. Nu wonen wij in een koopwoning en hebben we niets te verbergen, maar het gaat om het principe. Vanaf mijn drempel is het privé terrein. Ik vind het bovendien schokbarend dat er relatief weinig mensen zoals Ray bezwaar maken tegen dit soort privacy schendende middelen. Mocht de slimme meter worden verplicht ook bij koophuizen, dan sluiten ze mij maar af van gas en elektra. Dan gaat er een batterij zonnepanelen op mijn dak en ga ik volledig off grid met een dik accupack als back-up in mijn kruipruimte. Nu vind ik deze investering nog te hoog en richt ik mij vooral op mijn BOL, maar als ik de financiën had, dan had ik a la @lewieke zoveel mogelijk voor onafhankelijkheid gegaan.
    1 punt
  6. Sock it to me! Cold feet, at one time or another, have been the bane of all outdoor recreationists. At a minimum, cold tootsies make an otherwise pleasant outing a drag. On the other side of the coin, you could lose toes or even your entire foot to frost bite. While I’ll never write a book about footwear, I do have a fair amount of experience with socks. I have worn three pairs of “new” (holy socks don’t cut it) wool socks, sans shoes or boots, for years in cold, dry snowy conditions with great results. Put on the smallest pair of socks first, and then one or two larger pairs over the first pair. I reserve the outer sock for the pair that has the most wear. While this might seem like insane behavior, learning more about why feet get cold is all the explanation you should need. Why feet get cold: 1. The feet are located furthest from the heart, far away from a warm circulating blood supply. 2. Feet sweat a lot, up to a half a cup per day, thereby soaking a socks insulation. 3. Most shoes and boots act as a vapor barrier preventing sweat soaked socks from drying. 4. Poorly fitted foot wear, lacing boots too tightly or trying to stuff a foot with two pairs of socks into a summer shoe or boot makes for a tight fit, impeding circulation. Foot circulation will already be compromised due to peripheral constriction of the blood vessels from outside cold temperatures. 5. The insulation the sock provides is compressed by foot wear and the fact that its being stood upon. 6. Feet lose heat by conduction to cooler ground temperatures. Sweaty socks further increase conductive heat loss. Donning loose and layered, new wool socks allows for excess foot perspiration to freely evaporate while minimally compressing insulation and impeding circulation. Wool socks work best in cold, dry conditions (dry snow actually sucks the moisture from a waterlogged sock) but I’ve worn them in slush as well. Experiment in your back yard to see what works for you. In the wilderness, if your ability to walk is compromised due to lost or damaged foot wear, you might be headed for disaster. Two extra pairs of wool socks in your pack, kept dry in a freezer bag, might allow you to comfortably walk away from a deadly scene.
    1 punt
  7. misschien slim om je meeste belangrijke spullen bij elkaar te pakken. Dan koop je de grootste kussensloop (natuurlijk materiaal zoals katoen) die je kunt vinden, legt dit voor 24uur in een mengsel van lijnzaad olie en wasbenzine (1:1) 3 dagen laten drogen en je hebt oil cloth (oil cloth word zelfs gebruikt als emmer) dan in een normale waterafstotende tas en klaar, kussensloop kan alleen vanaf boven open en anders knip je de zijkanten gedeeltelijk los en heb je een flap voor erover.
    1 punt
  8. Water - filters met 'hollow fibers' kan men testen met hoog-moleculaire kleurstoffen: Google: High molecular weight dyes en polymeric dyes Je kunt ze alleen kopen bij gespecialeerde chemicaliënboeren (bv. Aldrich, Sigma). Deze researchchemicaliën zijn erg duur. Zo'n polymere kleurstof mag dan niet door het filter lopen. Ik ben geen specialist op dit gebied. Specialisten zul je vooral vinden onder histologen, micro-biologen, cel-biologen en bio-chemici. @Vempain ? Helaas kan ik voor de niet-gespecialiseerde prepper geen eenvoudig middel aan de hand doen. Koolfilters zijn effectief in het verwijderen van organische verontreinigingen maar uiterst ongeschikt voor zware metalen (an-organisch). Gebruik voor zware metalen een zeoliet filter. @fragalot @Raycoupe @Simurgh EDIT: De meest robuuste configuratie voor zeer vervuild water is de volgende reeks filters: Tamponfilter => Zeolietfilter => Koolfilter => hollow fiber of keramisch filter
    1 punt
  9. Je kerstboom brand wel lekker, opeten is er niet bij. Jonge uitlopers, topjes, kun je wel eten of bv. in je honing drukken. Vooral als dergelijke smaakmakers heb ik ze wel eens gebruikt. Dennennaalden kun je het hele jaar door gebruiken om thee van te zetten, zit nog flink wat vitamine C in ook. In de winter zelfs een hele goede en makkelijke bron, maar in het voorjaar en zomer toch echt veel lekkerder. Dit is een van de weinige dingen die ik echt voor m'n plezier doe in het voorjaar en vroege zomer, veel van wat eetbaar is in de natuur is vrij bitter en kun je prima op overleven maar doe je niet voor de lol. Er zijn maar enkele soorten waarbij het nut heeft om de zaden uit de dennen-, of sparrenappels te winnen. Pijnboompitjes kennen de meeste mensen wel. Ook wordt dennenhars, maar ook de naalden gebruik als ontsmettingsmiddel, ook als toevoeging aan zeep. Het blijkt idd antiseptisch te zijn: http://omedicine.info/sosna-obyknovennaya-pinus-sylvestris.html (google translate helpt) Dennenhars kan samen met gemalen kooltjes uit het vuur een redelijke stevige lijm/bindmiddel opleveren. Een dennenboom (sparren wat minder, zijn zeg maar de mietjes onder de dennen) beschermd zichzelf tegen ongedierte en rotting met terpentine en is hier ook de natuurlijke bron voor.
    1 punt
  10. ik zal dit hier even achter laten. zeg nooit nooit. ONBREEKBAAR bestaat niet. Zeg ik dat deze bijlen oerslecht prul zijn? Nee. Zeg ik dat je er zeker geen moet kopen? Nee. werken ze voor alledaags gebruik? Ja, prima. maar zeg niet dat ze 100% onfeilbaar zijn, en beter zijn dan een traditionele kwaliteitsbijl. Geef mij en @MyronPrps maar een degelijke GB, wetterlings, of super goed 2dehands antiek spul.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...