Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 02/17/23 in alle zones

  1. Heeft iemand ervaring met het bakken met een gietijzeren pan in een houtkachel? Met andere woorden: Hoe bakt een dutchoven in de kachel? Werkt het ook met een geëmailleerde gietijzeren pan, of springt het email er dan af? Het gaat mij niet om recepten, maar of, en hoe het werkt. Groetjes van Moestuin
    1 punt
  2. Nog wat prep/bespaartrucjes. Een hele kool is hier vaak te veel om in een keer te eten. De rest kun je nog wel even bewaren in koelkast. Je kunt ook de rest fermenteren (zuurkool). Met kool is dit heel erg makkelijk, omdat het al veel goede enzymen bevat. Je neemt een schoon potje, stopt er de gesneden kool in en rond de 2 procent zout. Je zorgt dat het onderwater staat, dus eventueel iets zoutwater toevoegen (2 - 2,25 % zout). Een klein schaaltje of blaadje of steentje erop, zodat het eronder blijft. Dan een op kamertemperatuur laten, zodat het gaat fermenteren. Op iets koudere temperatuur, gang bijvoorbeeld, kan ook en kan iets meer smaak geven. Afhankelijk van hoe snel het proces gaat (o.a. temperatuur) kun je met 3 dagen tot 3 weken het klaar hebben en koud wegzetten. Dit is lang houdbaar, is het niet goed, zie of proef je het wel. Een schepje van iets gefermenteerds per maaltijd, kan de vertering heel goed ondersteunen vanwege het zuurtje en de enzymen. (echter heb je sibo/ teveel flora in je darmen, dan kun je meer gas of buikpijn krijgen. Zo niet kun je het ook zien als goedkope probiotica) Je kunt bottenbouillon lang opzetten tot wel dagen afhankelijk van het soort bot/vlees, maar ik heb laatst gelezen dat je met een half uurtje al veel voedingsstoffen hebt. Een hele mooie bron is Voedzame Tradities van S. Fallon. Er is een gratis PFD online te vinden. Of Nourishing Traditions als je het als boek wil. Het boek Guts and Psychology Syndrome van N Campball McBride vertelt meer over bouillon en je maag en darmen, heel erg interessant. Als je helemaal gezond bent, misschien een beetje medisch/saai om te lezen, tenzij je een nerd bent als ik 😛 Vitamines ga ik ook nog preppen, maar deze zijn niet ongevaarlijk. Je kunt je sneller vergiftigen ermee, de balans verstoren, en ook zijn ze vaak niet effectief. Te veel vitamine C bijvoorbeeld kan tot diarree leiden, je kunt dan de dosis wat verlagen. Te veel vitamine C kan in je lijf omgezet worden in oxaalzuur en dat is op meerdere manier giftig, maar heeft ook nog eens de vorm van scheermesjes en maakt cellen stuk. Hiermee meteen mijn volgende punt. Oxaalzuur zit niet alleen in de bekende spinazie en rabarber, die we netjes eten met krijt, zuivel of ei. Ik denk dat het ook handig kan zijn ook krijt te preppen, denk dat dat ook lang en makkelijk houdbaar is, maar hier moet ik me nog in verdiepen. Het zit trouwens nog in veel meer producten (chocola, koffie, kiwi, bietjes, wortels, kolen, kruisbessen, zelf beetje in bonen en peulvruchten). Ik ben eigenlijk nog op zoek naar een boek die de chemie van planten beter uitlegt en ook bereidingmogelijkheden ed, ik sta open voor tips. Het hele dier van kop tot staart bevat veel voedingswaarde. Orgaanvlees zijn een van de rijkste voedingsbronnen die er zijn. Vaak zijn deze goedkoper te verkrijgen, omdat ze niet populair meer zijn.
    1 punt
  3. Zoals belooft... een filmpje van onze Karatekip!
    1 punt
  4. Op de Veluwe werd er vroeger met eek (eikenschors) gelooid. eekschillen was seizoensarbeid. Iets over die historie kan je hier lezen. http://www.mijngelderland.nl/files/verhalen_pdf/Eekschillen_Seizoensarbeid_uit_vroeger_tijden.pdf In het openluchtmuseum in Arnhem wordt het nog wel eens gedaan.
    1 punt
  5. Goede draad dit. Moet ik ook eens proberen. Overigens is het makkelijk gist extra te maken, verwijder het fruit en doe er een beetje suiker bij (lijkt me dat het fruit snel achteruit gaat namelijk). Gistcellen kunnen daar op groeien. Let wel op, alcohol vormt zich ook, als het percentage alcohol te hoog wordt, dood het gistcellen (precies de reden waarom bier maar maximaal een bepaald alcohol percentage kan krijgen. Op een gegeven ogenblik worden suikers niet meer omgezet). Overigens is het zo dat gistcellen zich ook in bestaand brood kunnen bevinden. Theoretisch kun je dus ook een beetje brood pakken, suiker en dat in een pot met water zetten. Ook werd vroeger bier gemaakt door het in de open lucht te laten vergisten, gist bevind zich namelijk altijd al in de lucht. Hmmm.... ik voel een experimentje aankomen Slapp.
    1 punt
  6. Je kunt ook zuurdesem maken. Dit wordt gemaakt met een papje van meel, wat je een paar dagen laat gisten.. Gistsporen in de lucht maken er zuurdesem van.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...