Ga naar inhoud

Esmeemeer

Lid niveau 2
  • Items

    47
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    2

Esmeemeer won de laatste dag op 27 april 2023

Esmeemeer had de meest gelikete inhoud!

3 Volgers

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Esmeemeer's prestaties

Survivor

Survivor (4/11)

55

Reputatie

  1. Interessant! Ze hadden ook hele goedkope brillen ook met - sterkte (bijziend), nu niet meer, misschien nog online. Geen degelijke kwaliteit, helft ging stuk ofzo, maar voor bedrag nog oke. Misschien zijn dit interessante links over de vraag waarom men zoveel brillen nodig heeft. Dr. Bates is een zeer mooie bron. Net als Weston Price al van begin vorige eeuw, maakt ook duidelijk hoe onze gezondheid wordt uitgebuit... https://volzicht.nl/blog/ (deze heeft de beste visie w.b. voeding en het belang van persoonlijke ontwikkeling; lees ontspannen en hoe gedachten daarbij uitmaken. Ontspannen is de sleutel naar scherp zien.) http://www.natuurlijkzien.nl/waarom-zien-zonder-bril (gratis online curus) Ik heb zelf zeker een verbetering behaald van ik denk wel 1 punt, maar heb niet echt doorgezet. Maar alleen beter kunnen ontspannen bij ogen is een grote gezondheidswinst.
  2. Ik snap dat we niet massaal met bushcraft kunnen overleven (en ik al helemaal niet 😅). Maar het geeft wel aan wat men behoort te eten evolutionair. Ik denk dat er nog genoeg ruimte is om allemaal zo te kunnen leven. Maar ergens zijn we met te veel mensen nu of in de toekomst. Moeten we allemaal onze gezondheid opofferen om iedereen te laten leven? Voor mij betekent dat zelfmoord of nog even ongelukkig tijdrekken, kinderen zien ziek worden, etc. Als wij dat überhaupt zouden willen doen, denk je dat het enig effect heeft? Geen enkele hulp of wat dan ook komt helemaal goed terecht. Dus of geboortebeperking vrijwillig/onvrijwillig of linksom of rechtsom mensen dood laten gaan of het natuurlijk op zijn beloop laten gaan. Als we allemaal meer zouden leven met omgeving/natuur in omgeving/natuur, dan zou vanzelf blijken of we met te veel zijn of niet en zouden we er allemaal dan ook wat aan doen. In zo'n situatie wil je ook geen kinderen en die keuze kunnen we zelfs makkelijk maken met geboortebeperking. Toch zie ik de meest bewuste mensen tegenwoordig meer kinderen nemen. Eigenlijk wil ik hiermee aangeven dat het misschien een verhaal is wat ons ingegeven of aangepraat wordt. Los van of het waar is of niet. Waarom ons dat aan praten? Wij mens zijn slecht voor het milieu. (kan dat uberhaupt?) Wij mens zorgen voor overbevolking. (we zijn slecht en andere mensen zijn slecht) Iedereen staat vrij alles te doen en kan ook alles bereiken, dus je mag niets zeggen. etc etc Dit zijn geen gedachten die onze vorige generaties hadden, tenminste de gemiddelde normale mens denk ik. Die deden dingen voor samenleving. Voor het geloof (bepaalde waarden). Hielpen elkaar. Waren nog enigszins samen zelfvoorzienend. Ik denk dat de gemiddelde mens zich eerder druk zou (moeten) maken om vervuiling van voeding en leefomgeving. En vervuiling tegengaan schijnt al de meeste problemen op te lossen wat betreft milieu. En dan is stront een natuurproduct in mijn ogen 😅 Geen vervuiling en gif is weer insecten hebben (=vastegelegde CO2, hihi) en kunnen bij benzinepomp vliegen van voorruit wassen 😅🙈 En gezonde kindjes.
  3. Ik baseer mijn visie vooral op natuurvolkeren die 100 jaar geleden leefden (en toen leefden zij al in zeer grote aantallen, naar schatting 300mljn indianen 100 jaar geleden waren en landen met 20 mljn mensen in Afrika die nadat de westerse mens er kwam werden uitgedunt tot 2 mljn, dat is niet in een generatie hersteld). Zij zijn eigenlijk de brug tussen de prehistorische mens en Paleo en de huidige. Op basis daarvan kan ik het niet met alles eens zijn. De eerste zullen de opportunisten zijn en daardoor hersenen hebben ontwikkeld Daarna jaagden ze echt met pijlen en netten en waren zeer behendig. De neanderthaler had fijnere motoriek dan de homo sapiens, ze hadden landbouw niet nodig omdat ze konden jagen en het op waarde wisten te schatten. Landbouw is het begin van verwoestijning en te grote mensenmasssa's. Ik vind water in NL eigenlijk niet echt tot de discussie bijdragen. Helemaal gezien de industrie letterlijk alles heeft leeggetrokken. Ik ken mensen die een gasbelletje hadden voor eigen gebruik, die ook mee is weggezogen, volgens mij kun je het nog zien op bepaalde kaarten. En nu zouden wij burgers een aderlating moeten doen vanwege dat. Die ik persoonlijk niet ga nemen vanwege gezondheidsredenen. Ik doe meer aan milieu dan al mijn vega vrienden bij elkaar en heb geen zorg kosten. Ik heb ook geen paard of te grote auto of vliegvakanties. Ik ga me hier niet schuldig om voelen, ook omdat het niet nodig is, zie bijv Allan Savory van greening the dessert en dat moet toch echt met grazers, of het olifanten zijn of runderen maakt niet uit. Een maag verzuurd niet, het hoort gigantisch zuur te zijn om eten te verteren, je te verdedigen tegen parasieten ed, de darmen aan te sluiten. Maagzuurklachten krijg je door te weinig maagzuur, waardoor er geen signaal naar de maagklep wordt gegeven om te sluiten. Hoe zuur de maag is maakt eigenlijk niet uit, want nadat het voedsel uit de maag komt, verminderd je lijf meteen de zuurgraad zodat het mee kan in het volgende deel. Zuurgraad wordt uiteindelijk bepaald door de verschillende mineralen die je in je lijf hebt. Heb je meer ijzer of zwavel dan nodig, dan plas je het uit. Maakt ook niet uit of je plas iets zuurder is, beter gezegd zelfs handig om kans op blaasontsteking te verminderen. Ik ben wel mee eens dat landbouw en veeteelt beter moet. Ik zit ook bij lokale initiatieven. Helaas moet in bijna alle bedrijfstakken dingen beter en lukt dat nog niet zo erg hard. Ik weet ook niet hoe het straks gaat als er een economische crisis komt. Dan maakt milieu bar weinig uit ben ik bang. En eerlijk gezegd, the great reset wil de aarde redden o.a. met co2 budget. Dit lijkt leuk, maar het is gewoon een verhaal om mensen de onderdrukking te laten accepteren. En daarna veranderd er net als altijd niets, want wie gaat dat systeem managen, de grootste vervuilers. Net zoals nu zie ik geen reden om aan te nemen dat de regels ook voor de elite gaan gelden en die rijksten vervuilen (alsnog) het meeste. Het hele systeem is uiteindelijk gedoemd te mislukken, in de tussentijd zal het ellende worden. Je denkt minder vliegen en minder vlees en dan gaan we de aarde redden. Maar eigenlijk geef je ze een knop om aan te draaien. Behalve dat alle burgerrechten zo van tafel (kunnen) worden geveegd. Mensen gaan alsnog ongelukkig worden en het systeem gaat haperen. Om nog veel meer redenen dan dit. En dan heeft iedereen schijt aan alles. Los van dat oorlogen ook zware milieuvervuiling zijn 😅. Wie betaald nu trouwens al die onderzoeken dat veganisme gezond is? 😅
  4. Maagzuur bij mens is 2 en als mens kun je zelf niet genoeg vitamine a aanmaken. Verder ga ik niet eens kijken.
  5. In mijn ogen verdraai je de geschiedenis. We zijn geen roofdieren, we zijn jagers. Doordat we konden samenwerken en hulpmiddelen konden maken en gebruiken zijn we zo geëvolueerd met grote hersenen met hoge energiebehoeften. Het is simpelweg onmogelijk om in het wild op langere te overleven met alleen planten. Vraag iemand met bushcraft ervaring, vraag een neuroloog, vraag iedereen die niet door Bill Gates is gesponsord waarschijnlijk. Dit blijft toch een nietes/wellus discussie, dus ik ga hier nu niet verder op in. Over 10 of 20 jaar blijkt wel wie er gelijk heeft. Genoeg testpersonen nu.
  6. Ik had 2,2 lang geleden een keer gehoord. Misschien leven we veiliger en is het nu minder geworden. Op zich positief, behalve voor de overbevolking 😆 Ik weet ook niet of ze hierin de levensverwachting meenemen, dan zou hij weer omhoog gaan, want we gaan vroeger dood 😅
  7. Ik kom tot andere conclusies. We stammen af van jagers die de vetste mammoeten aten. We zijn kwetsbaar, maar doordat we door de jacht konden samenwerken konden we wel dieren vangen die groter en gevaarlijker waren. Net als honden. Ons verteringsgestel lijkt veel meer op een beer dan op een herbivoor. Onze magen zijn even zuur en belangrijkste verteringsorgaan. Deze stuurt ook de darmen aan. Kijk naar praktisch alle natuurvolkeren en wat ze aten, toch allemaal zeer ruim in dierlijk, ongeacht wat voor dierlijk. Daarnaast waren er naar schatting evenveel bizons als runderen in Amerika voordat de westerlingen er kwamen. Toen raakte het drinkwater ook niet vervuild. De lobby van de veeteelt is maar heel klein. Er zit maar erg weinig marge op een koe. Daarentegen zit er tot over 90% marge op plantaardige oliën. Dus de lobby van Unilever en de farmacie is velen malen groter. Hoeveel reclame zie je nu voor vlees? En hoeveel ontiegelijk veel voor vega en vegan? En hoe gezond zijn we nu? Dieren om grasland vervuilen niet. Geploegde akkers daarin tegen wel. Die putten de bodem uit, hebben extra bemesting nodig. En extra gif, omdat door kunstmest te hard groeit en ongezond is. En omdat er monocultuur akkers zijn. Weet je hoeveel extra akkers je nodig hebt om genoeg meststof voor een groenteakker te hebben. Dan is een koe evolutionair en biologisch het meest efficiënt. Maar bij de totale voedingsindustrie is er een zwaar management probleem en die oplossen lukt nog niet zo makkelijk in deze wereld. Te veel belangen, te weinig kennis. Een koe hoort in de wei en anders een potstal. Een akker kan beter in stroken zodat je meer verschillende soorten naast elkaar kunt zetten. etc. etc. Vruchtbaarheidsproblemen hebben meerdere oorzaken. Een is ontregeld hormoonhuishouden, en daarvoor heb je echt verzadigde vetten en vetoplosbare vitaminen nodig. Nog los van de invloed van suiker en overmatig koolhydraten in algemeen (die je meer eet met vega dieet). Ik zie duidelijk in mijn omgeving dat de vruchtbaarheidsproblemen bij vega's zijn en bij mensen die al ziek zijn icm met te veel koolhydraten. Ziek kan ook al een chronische schimmelontsteking zijn met oorzaak ontregelde darmen. Onvruchtbaar zowel het niet kunnen krijgen van kinderen als ernstige afwijkingen hebben. (Dna foutjes ontstaan ook sneller als het lichaam niet alle mineralen en vit a genoeg heeft om het dna materiaal te beschermen bij deelfoutjes te herstellen) Als je 'Guts and psychology syndrome' of nog mooier vanwege de foto's van natuurvolkeren 'Voeding en fysieke degeneratie' van Weston Price hebt gelezen zie je dat de meeste ziekten niet zomaar pech zijn. Natuurvolkeren hadden zeer grote zorg voor de juiste voedingswaarde voor hun kinderen en jongvolwassen. Zij hadden praktisch geen geboorteafwijkingen. Laat staan maar zoiets als een beugel nodig (=ondervoeding).
  8. Dit boek heb ik wel te leen https://janvanarkel.nl/herstellende-landbouw/ en nog meer permacultuurboeken. Deze geeft echter ook de voedingswaarde aan, erg interessant. Enige puntje is dat ze zeggen brood door noten te vervangen. Graan is niet echt heel gezond, maar van noten kun je ook beter niet te veel eten om meerdere redenen. Echter beter iets te eten dan niets.
  9. In mijn ogen is veganisme een depopulatiemethode. Onderzoek een dieten die helpen bij vruchtbaarheidsproblemen, geen enkele is vega laat staan vegan. Uitzonderingen daargelaten, maar die eten vaak dan tegelijktijd opeens geen suiker meer. Voor het milieu hoef je geen vegetarier te worden (wel voor de farmacie): of deze: De nederlandse bevolking krimpt al, maar nu door immigratie niet meer, met alle problemen van dien die we hier al niet kunnen oplossen. Zoals armoede, huisvestiging, homo haat. Dit probleem erkennen heeft niet met dicriminatie te maken. Sommige extreme milieu activisten zijn ook tegen immigratie en bevolingsgroei. Als mensen het goed hebben krijgen ze over het algemeen minder kinderen. Opleiding, cultuur, welvaart zal hier allemaal mee te maken hebben. Maar hier worden we al echt onvruchtbaarder. Als er geen ivf en andere behandelingen waren, waren er nog veel minder kinderen hier. Je hebt 2,2 kind nodig om bevolking op hetzelfde peil te houden. De meesten krijgen er al maar twee. Kijk naar China, die hebben nu andere problemen. Of India (en China) wat betreft verhouding jongens/meisjes. Opzich leidt dit ook tot minder groei😅, wel tot meer ongelukkige mensen. Teruggrijpen op zwaar geloof zal ook bevolking doen groeien. Meer armoede, polarisatie en falende overheden zal hier ook toe leiden denk ik. We groeien zolang het goed gaat. Kan lang goed gaan. Hoe langer, hoe groter de ramp misschien ook als er niet voldoende voeding is of er ontstaat wel een keer een echt gevaarlijke ziekte. Door de armoede/voedseltekort/uitgeputte bodem zal iedereen zwakker zijn en zullen er nog meer mensen doodgaan. Maar ik denk dat deze scenario's niet op grote schaal zullen voordoen. Voordat het zover is, zal men denk ik genoeg ontevreden zijn dat er misschien eerder oorlog of uitroeien zal plaatsvinden. Ik denk niet direct dat ze de vaccins gebruiken voor depopulatie, daarvoor zijn wel andere opties en waarom degene die het meest gehoorzamen dood laten gaan? Ik denk wel dat het puur gewin is voor bepaalde partijen in de farmacie. Dat het echt nog maar experimenteel is en niet goed getest. En dat net als elk medicijn bijwerkingen heeft, en dat die nu misschien wel groter blijken te zijn dan de winst. Hier zijn steeds meer geluiden van. Los van dat zo'n 'lek' vaccin op grote schaal inzetten super dom is, omdat het in tegenstellingen tot andere vaccin wel resistentie tot gevolg heeft. Als er veel virusdeeltjes in de buurt zijn van het medicijn, gebeurt dit (zie mrsa), mensen die ingeënt zijn maken nog steeds deeltjes aan en geven die door. Lekker met g2 wel de kroeg in en je hebt je resistentie binnen no time, helemaal nu het vaccin nog slechter blijkt te werken. En nog wel boosteren met dezelfde 🤣 Maar wees niet ongerust, dit weet de farmacie ook wel, dus vaccin 2.0 zal er ook binnenkort wel zijn, je moet de markt wel optimaal benutten natuurlijk. Hopelijk wordt die dus alleen maar bij de kwetsbaren ingezet om het nog enigzins effectief te houden en geen burgeroorlog uit te roepen. Qua depopulatie is het rijke westen niet per se interessant denk ik, behalve als melkkoe.
  10. Ik denk dat het niet heel veel voordeel opleverd. Je kunt het uitproberen en gewoon met thermometer zien wat er gebeurd. Ik denk dat je beter dan de pan weer opnieuw op het vuur kunt zetten en dan weer in de kist. Hoe meer massa, hoe meer warmte je vasthoud, hoe beter/langer het werkt. Dus flinke volle pan. Ik heb eens in een wasmand vol met vulmateriaal in verpakkingen een zelfgemaakte hooikist gemaakt. De pan deed ik wel in schone katoenen handdoeken, ook tegen eventueel lekken. De temperatuur was na 8 uur nog net boven 80 graden (is voedselveilig). Dekens, slaapzakken, alles wat isoleert (veel volume, weinig gewicht) werkt bijna wel. Ik heb ook veel warm eten voor lunch tegelijk met ontbijt warmgemaakt en in themomok bewaart. Blijft heel heet. Maar dat was meer omdat ik geen magnetron wilde gebruiken. Ik denk dat voorweken van granen, peulvruchten en zelfs groente de kooktijd ook wel iets kan verkorten. Over het algemeen zul je met garen op lagere temperaturen meer voedingswaarde uit het eten halen. Bij hoge temperaturen krijg je ook wat meer schadelijke stofjes. Als je bakt (en anders eigenlijk ook )kun je beter verzadigd vet gebruiken. Onverzadigde kunnen niet tegen hoge temperaturen en worden ranzig. Gebruik dierlijk verzadigd vet of plantaardige tropische oliën (deze zijn ook stabiel).
  11. Nog niets op voorraad. Dit lijkt me nog best een goede oplossing, ook prijstechnisch. Een accu is al best duur. Ik wilde eigenlijk zonder stroom kunnen wanneer nodig, maar vriezer tijdje aan kunnen houden is wel een groot voordeel. En anders is het een mooi ruilitem. Alleen brandstof veilig opslaan vind ik dan nog wel een dingetje. Dat het misschien toch wat lekt. En brandgevaar/risico beperken wordt opeens veel belangrijker bij preppen. (extra branddeken, blusser en rookmelder gaan nu op de boodschappenlijst 😅)
  12. Heel erg leuk! Misschien hoef je de bomen niet eens allemaal weg te doen. Kijk eens naar permacultuurprincipes en voorbeelden. Zij gebruiken juist ook de hoogte en maken een gilde (ik zou dit niet zien als vereisten, klopt vaak niet, maar het is een mooi voorbeeld van hoe het kan). Bijvoorbeeld een appelboom, daartegen aan een klimmer, bijv druif, eronder verschillende kruiden. Je moet een beetje kijken wat samengaat met wortelgroei (breedte, diepte), en andere wensen, vochtigheid, bemesting, zonlicht. Vaak komt het er toch op neer een beetje te expirimenteren en leren. Elke grond en omgeving is toch weer anders. Ik zou er zelf eentje laten staan voor een koel plekje voor jezelf in de zomer. Ergens in de buurt van Utrecht is een voedselbos, daar hebben ze kiwiplanten onder de kersen gezet bijvoorbeeld. Ik heb wel wat boeken te leen, maar we wonen niet echt in de buurt.
  13. We kunnen misschien ook gezamenlijk in bulk inslaan? Ik kan eventueel wel iets voorfinancieren. Ik heb alleen nog niet uitgezocht hoe/wat/waar gunstig is. (Op een of andere manier heb ik met huidige ontwikkelingen haast om klaar te zijn met preppen :S ookal al wel weer wat stappen gezet ) Ik heb nu met een medeprepmaatje ook samen iets gekocht om verzendkosten te besparen. Hebben jullie toevallig tips voor snel, veel en liefst gunstig geprijsd. (e/o een ontspanningsmethode, haha 😛 )
  14. Nog wat prep/bespaartrucjes. Een hele kool is hier vaak te veel om in een keer te eten. De rest kun je nog wel even bewaren in koelkast. Je kunt ook de rest fermenteren (zuurkool). Met kool is dit heel erg makkelijk, omdat het al veel goede enzymen bevat. Je neemt een schoon potje, stopt er de gesneden kool in en rond de 2 procent zout. Je zorgt dat het onderwater staat, dus eventueel iets zoutwater toevoegen (2 - 2,25 % zout). Een klein schaaltje of blaadje of steentje erop, zodat het eronder blijft. Dan een op kamertemperatuur laten, zodat het gaat fermenteren. Op iets koudere temperatuur, gang bijvoorbeeld, kan ook en kan iets meer smaak geven. Afhankelijk van hoe snel het proces gaat (o.a. temperatuur) kun je met 3 dagen tot 3 weken het klaar hebben en koud wegzetten. Dit is lang houdbaar, is het niet goed, zie of proef je het wel. Een schepje van iets gefermenteerds per maaltijd, kan de vertering heel goed ondersteunen vanwege het zuurtje en de enzymen. (echter heb je sibo/ teveel flora in je darmen, dan kun je meer gas of buikpijn krijgen. Zo niet kun je het ook zien als goedkope probiotica) Je kunt bottenbouillon lang opzetten tot wel dagen afhankelijk van het soort bot/vlees, maar ik heb laatst gelezen dat je met een half uurtje al veel voedingsstoffen hebt. Een hele mooie bron is Voedzame Tradities van S. Fallon. Er is een gratis PFD online te vinden. Of Nourishing Traditions als je het als boek wil. Het boek Guts and Psychology Syndrome van N Campball McBride vertelt meer over bouillon en je maag en darmen, heel erg interessant. Als je helemaal gezond bent, misschien een beetje medisch/saai om te lezen, tenzij je een nerd bent als ik 😛 Vitamines ga ik ook nog preppen, maar deze zijn niet ongevaarlijk. Je kunt je sneller vergiftigen ermee, de balans verstoren, en ook zijn ze vaak niet effectief. Te veel vitamine C bijvoorbeeld kan tot diarree leiden, je kunt dan de dosis wat verlagen. Te veel vitamine C kan in je lijf omgezet worden in oxaalzuur en dat is op meerdere manier giftig, maar heeft ook nog eens de vorm van scheermesjes en maakt cellen stuk. Hiermee meteen mijn volgende punt. Oxaalzuur zit niet alleen in de bekende spinazie en rabarber, die we netjes eten met krijt, zuivel of ei. Ik denk dat het ook handig kan zijn ook krijt te preppen, denk dat dat ook lang en makkelijk houdbaar is, maar hier moet ik me nog in verdiepen. Het zit trouwens nog in veel meer producten (chocola, koffie, kiwi, bietjes, wortels, kolen, kruisbessen, zelf beetje in bonen en peulvruchten). Ik ben eigenlijk nog op zoek naar een boek die de chemie van planten beter uitlegt en ook bereidingmogelijkheden ed, ik sta open voor tips. Het hele dier van kop tot staart bevat veel voedingswaarde. Orgaanvlees zijn een van de rijkste voedingsbronnen die er zijn. Vaak zijn deze goedkoper te verkrijgen, omdat ze niet populair meer zijn.
  15. In een 'hooikist' kun je tot wel 8 uur lang het eten boven de 80 graden houden. Ik heb het een keer nagemeten. Je maakt gebruik van de warmtemassa, dus een grotere pan zal beter werken. Maar je kunt het altijd meten en tussendoor weer verhitten en terugzetten. Let op brandgevaar: Hete pan op synthetische stof kan ontvlammen en je wilt ook niet dat de inhoud van de pan over iemand heen komt. Bouillon: In tijden van schaarste (en anders wellicht ook )wil je zoveel mogelijk voedingswaarde binnenkrijgen. Van groenteschillen en botjes kun je bouillon maken en dat kan veel en makkelijk opneembare mineralen bevatten. Gelatinerijke bottenbouillon is erg gezond, makkelijk te verteren en de basis van elk dieet wat maag en darmen wil genezen (bij welke andere ziekte dan ook zal dit helpen, mits niet allergisch voor een bestandsdeel). Het bevat net weer andere vormen van eiwitten die niet zoveel in mager vlees zitten. Gelatine zit vooral in gewrichten, pezen, mergpijpjes, e.d.. De hooikist (of slowcooker) is ideaal om te gebruiken, omdat je een beetje tegen het kookpunt aan wil zitten en niet per se erover heen. Je kunt botten vaak nog een tweede keer gebruiken, je merkt zelf eigenlijk wel of er nog smaak vanaf komt. Wijzelf eten kippenpootjes of kip tijdens de maaltijd. De botjes daarvan stop ik in een pannetje en ik heb 'thee met voedingswaarde' je kunt botjes nog doorknippen, zodat er van het merg meer meekomt. Voorweken: Soms is het nodig bij bonen om het überhaupt eetbaar te maken. Maar bij de meeste gedroogde (en zelfs niet gedroogde) voeding verhoogt dit de voedingswaarde en vergemakkelijkt de vertering. Met voorweken ben je eigenlijk al een klein beetje aan het fermenteren en fermenteren heeft ook veel voordelen die nu ook meer algemeen bekend zijn. De meeste zaden, granen en peulen bevatten stofjes die de zaden beschermen tegen rotting en vraat. Dit zijn gifstofjes voor ons. Bijvoorbeeld fytinezuur, oxaalzuur (van spinazie/rabarber), solanine, etc. Voorweken breekt sommige van deze stofjes af en soms maakt het complexe koolhydraten kleiner, zodat het makkelijk te verteren is. Ook worden er minimaal (maar alle beetjes tellen) nog wat vitaminen b en c aangemaakt. Om bijvoorbeeld fytinezuur in graan af te breken heb je het enzym fytase nodig. Dit zit meestal in het vliesje, sommige granen bevatten echter weinig fytase en andere best veel (rogge), je kunt dat een schepje van iets anders erbij doen. Zuurdesembrood is een ideale manier om brood te bereiden. Daarnaast krijg je een stevig brood wat iets langer te bewaren is. Granen ed kun je het beste heel bewaren en maar kort voor gebruikt malen, omdat je anders voedingswaarde verliest. Gedroogd eten is ideaal prepvoedsel, omdat het droog is, maar het heeft nadelen en je kunt er op langere termijn i.m.o. niet gezond op overleven. Fytinezuur bindt aan mineralen, die mineralen kun je niet opnemen uit je voeding, soms onttrekt het zelfs mineralen uit je lijf, met de juiste bewerking kun je ook niet alle fytinezuur ongedaan maken. Dus probeer ook vers aan je menu toe te voegen. (of pemmikan, daar kan je lijf jaren mee vooruit) Je wilt geen scheurbuik. Vitamine C is niet de oorzaak van scheurbuik, wel een medicijn. Van vitamine c kan je lijf een verbinding maken die scheurbuik geneest. In vers vlees zit deze verbinding kant en klaar, dit is altijd nog een betere remedie geweest (voor de macht van de multinational) dan vers fruit en groente. Vitamine C is ook een conserveringsmiddel, als je uit blik eet krijg je vaak ruim voldoende binnen. (Zit ook in ?dennennaalden? topjes, rozenbottels, lever, bijnieren, ogen, hersenen en zelf in kleine aantallen in gewoon vlees).
×
×
  • Nieuwe aanmaken...