Erelijst
Populaire inhoud
Toont inhoud met de hoogste reputatie op 11/22/21 in alle zones
-
Hallo toppers! Ik ben momenteel veel geblikt eten aan het in slaan. Ik heb helaas maar beperkte opslag in de kast beneden waar het koud en droog is. Ik wil dus eigenlijk geblikt eten bij mij binnen in huis zetten. Maar daar gaat natuurlijk de verwarming aan en kan het wel 30 graden worden in de zomer! Ik kan niks vinden online over hoe lang geblikt eten goed blijft in dit geval. Ik weet dat als het koel en droog word bewaard dit makkelijk 20 jaar kan zijn, en dat het achteruit gaat als het een warme omgeving is, maar hoe hard? Weet iemand dit? Met vriendelijke groet. Edwin1 punt
-
Minder plastic eten, hoe kan je het grotendeels voorkomen. ((( Tips van Kassa Radar))) https://forum.preppers.nl/forum/21-gezondheid-medisch-en-verzorging/? Wil jij eigenlijk het liefst zonder al dat plastic in je leven? Met jou nog vele anderen, blijkt uit onze enquête. Maar heb je het gevoel dat het lastig is om zelf iets bij te dragen, omdat het probleem zo groot is? Ook daar herkennen veel mensen zich in, maar dat betekent niet dat je niets kunt doen. Plastic is namelijk meer dan alleen het plastic dat je om een paprika of komkommer ziet zitten in de Albert Heijn. Het is ook een groot onderdeel van producten die we dagelijks gebruiken, de plekken die we bezoeken, het eten dat we eten en zelfs het drinken dat we drinken. Vandaar dat Radar een hoop tips en tricks heeft verzameld die je helpen om je plasticverbruik te verminderen. Een overzicht van wat je kunt doen: Op een slimme manier boodschappen doen Misschien het meest voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk. Op het gebied van eten en drinken valt al een hoop plasticwinst te behalen. In de supermarkt kies je voor groente en fruit dat niet in plastic verpakt zit en als je frisdrank koopt, probeer dan grote kartonnen pakken te kopen in plaats van plastic flesjes. Kijk bij ieder product dat je koopt of er ook een variant van is die niet in plastic verpakt zit. Mocht je de mogelijkheid hebben, ga dan in plaats van naar de reguliere supermarkt naar een bulk- of ecowinkel. Hier kun je namelijk allerlei soorten pasta’s, rijst, noten en peulvruchten uit grote bakken zo in je eigen herbruikbare netjes of zakjes overscheppen. Zo neem je precies mee wat je nodig hebt en wanneer het op is, ga je weer terug om je zakje te vullen. Al deze boodschappen gaan uiteraard mee in een meegenomen duurzame tas, zoals een van katoen, die nog jarenlang meegaat. Eten opbergen in een plasticvrije keuken De boodschappen die je voornamelijk in bulkverpakkingen of los hebt gekocht, kun je thuis goed opbergen. Zorg dat je eerder gebruikte glazen potten altijd bewaart en goed schoonmaakt, zodat je hier je gekochte producten in kunt overgieten. Houd je na het koken vaak restjes over? Pak deze dan niet in vershoudfolie in, maar gebruik zogenaamde ‘foodhuggers’, gemaakt van voedselveilige siliconen die je gewoon af kunt wassen of gebruik doekjes van bijenwas. Werp daarnaast een kritische blik op de keuken: microplastics belanden snel in je eten door plastic snijplanken en roerspatels. Vervang deze voor houten of bamboe exemplaren en schaf een houten afwasborstel aan. Bovendien zou in negentig procent van het gebruikte tafelzout microplastic zitten. Wellicht dus een goed idee om het zout een minder prominente plek in je gerechten én in je keuken te geven. Eten en drinken zelf meenemen Het eten dat je buitenshuis doet, zoals op school, in de trein, tijdens een dagje weg of op kantoor, neem je mee in een handige broodtrommel of glazen bewaardoos die jarenlang meegaat. Daarnaast neem je ook je eigen koffiebeker, theeglas en duurzame waterfles mee. En haal je lunch in de kantine op kantoor? Kies de opties die niet in plastic verpakt zitten en blijft er dan bijna geen keus over, geef dit aan bij je bedrijf! Mocht je onderweg zijn en echt iets te eten nodig hebben, kies in wegrestaurants dan altijd voor voedsel dat niet is ingepakt. Er ligt meestal wel fruit of er zijn verse broodjes of warme snacks te halen die je mee kunt nemen in een kartonnetje of servet. Ga je naar de ijssalon? Vraag om een hoorntje bij je bolletje ijs, in plaats van een bakje en een plastic lepeltje. En haal je eten af, kijk dan altijd of dit plasticvrij ingepakt kan worden. Gebeurt dit niet, wees dan ook niet bang om een restaurant hierop aan te spreken en ze te bemoedigen dat het ook anders kan. Of verwijs naar het feit dat zij vanaf 2024 sowieso geen eten meer in plastic mogen verpakken. Thee en koffie zo puur mogelijk drinken Je huis zo plastic-proof mogelijk maken is dus een goed idee, maar ook via het eten en drinken zelf krijg je plastic binnen. Zo bleek eerder dat je elke week een creditcard aan plastic eet, maar ook in drinken kunnen microplastics voorkomen. Via een piramidevormig theezakje, dat dus meestal van plastic gemaakt is, kun je al miljarden microplastics binnenkrijgen. Het beste is dus om losse thee te kopen en deze middels een thee-ei of -zeef in je kokende water te dompelen. Drink je graag (veel) koffie, denk dan ook na over de manier waarop je het tot je neemt. Veel cups of pads zijn gemaakt van plastic en zorgen voor veel afval. De meest duurzame manier om koffie te drinken is om fiterkoffie te zetten met wasbare filters, zodat je vrijwel geen afval hebt. Hoewel aluminiumcups ook recyclebaar zijn, is dit product alsnog erg kostbaar om te maken en is voorkomen immers beter dan genezen. Maak je eigen cosmetica In de keuken zijn veel aanpassingen door te voeren, maar een ander aspect dat veel aandeel heeft in huis is de cosmetica die in je badkamer en elders te vinden is. Zo zijn shampoos, zeep en bodylotion ook in losse blokken te koop in plaats van in flessen en zijn er heel wat initiatieven die ook conditioners, scheerzeep en andere badkamerproducten in zero waste verpakkingen aanbieden. Daarnaast is veel cosmetica ook gemakkelijk zelf te maken. Zelf een conditioner maken van bijvoorbeeld kokos- en castorolie of zelf wasmiddel maken scheelt per jaar al bergen met plastic flessen. Probeer bovendien eens tandpastatabletten uit die verpakt zijn in recyclebaar karton en poets je tanden vervolgens met een bamboe-exemplaar. Wattenschijfjes kun je in herbruikbare vorm kopen en wassen en wattenstaafjes zijn er ook van bamboe in plaats van plastic. Ook scheermesjes bestaan in alternatieve vorm zoals ijzer of bamboe, die je vervolgens jaren kunt hergebruiken. Repareer gadgets en speelgoed Vele gadgets en speelgoed zijn gemaakt van plastic en gaan regelmatig kapot. Probeer iets eerst altijd te repareren en denk voor je iets koopt ook na of je het niet net zo goed tweedehands kunt halen. Op die manier recycle jij weer het eerder gekochte speelgoed van iemand anders. Weiger daarnaast het gratis plastic speelgoed van fastfoodketens. Is het tijd om een nieuwe telefoon aan te schaffen? Verkoop je oude dan aan een bedrijf dat deze recyclet of opnieuw kan verkopen. Op die manier belandt je telefoon niet in een la, waarna deze uiteindelijk alsnog op de storthoop terechtkomt. Geef en vraag ervaringen als cadeau Naast je dagelijkse verbruik van plastic verminderen en het duurzaam omgaan met elektronica en speelgoed, kun je ook plastic verbruik verminderen wanneer het aankomt op cadeaus. Geef de (klein)kinderen bijvoorbeeld in plaats van een nieuw speelgoed, een mooie ervaring door een dagje met ze iets leuks te gaan doen. En ben je zelf jarig? Laat de mensen om je heen dan weten dat je liever geen allerhande prullaria ontvangt, maar dat je liever iets gaat doen met je dierbaren of bijvoorbeeld geld ontvangt voor een goed doel. Op deze manier blijf je ook niet met allerlei cadeaus zitten waar je helemaal niet op zat te wachten. Overige manieren om minder plastic te gebruiken Naast de acties die je kunt voeren in deze specifieke categorieën is er natuurlijk nog veel meer. Hieronder nog een kleine opsomming van andere dingen die je kunt doen: Raap iedere dag ergens plastic op. In het park, langs de weg, aan het strand: maak er zo nodig een spelletje van. Ruim je iedere dag een plastic flesje op, dan zijn dat er aan het einde van het jaar toch weer 365 minder in de natuur. Vraag de bloemist om geen plastic om je nieuwe bloemen te vouwen, maar in papier of neem ze zo mee en bindt de bos bijvoorbeeld zelf vast met een touwtje. Koop een paar herbruikbare mondkapjes in kleuren die je makkelijk in de was kan gooien, zodat je geen plastic versies meer hoeft aan te schaffen. Plak een nee/nee-sticker op je brievenbus. Hoewel folders meestal nog van papier zijn, zitten ze echter vaak samengebundeld in plastic. Ga na waar jouw bank in investeert. Heeft jouw bank een plastic pact ondertekend? Of investeert jouw bank juist in bedrijven die veel plastic produceren? Ook door deze indirecte manier kun je weer tegengaan dat veel plastic wordt geproduceerd. Dit kun je bijvoorbeeld checken via de Eerlijke Bankwijzer. Koop je uiteindelijk toch een plastic product of iets dat in plastic verpakt zit? Probeer het plastic dan altijd te hergebruiken of verzin een andere toepassing voor het resterende plastic. Als dat niet mogelijk is, zorg dat je het recyclet en het op die manier op de juiste plek terechtkomt. Ik hoop dat we met elkaar wat hebben aan deze tips. Misschien heb je zelf ook nog tips, om te preppen op onze gezondheid.1 punt
-
Nog wat prep/bespaartrucjes. Een hele kool is hier vaak te veel om in een keer te eten. De rest kun je nog wel even bewaren in koelkast. Je kunt ook de rest fermenteren (zuurkool). Met kool is dit heel erg makkelijk, omdat het al veel goede enzymen bevat. Je neemt een schoon potje, stopt er de gesneden kool in en rond de 2 procent zout. Je zorgt dat het onderwater staat, dus eventueel iets zoutwater toevoegen (2 - 2,25 % zout). Een klein schaaltje of blaadje of steentje erop, zodat het eronder blijft. Dan een op kamertemperatuur laten, zodat het gaat fermenteren. Op iets koudere temperatuur, gang bijvoorbeeld, kan ook en kan iets meer smaak geven. Afhankelijk van hoe snel het proces gaat (o.a. temperatuur) kun je met 3 dagen tot 3 weken het klaar hebben en koud wegzetten. Dit is lang houdbaar, is het niet goed, zie of proef je het wel. Een schepje van iets gefermenteerds per maaltijd, kan de vertering heel goed ondersteunen vanwege het zuurtje en de enzymen. (echter heb je sibo/ teveel flora in je darmen, dan kun je meer gas of buikpijn krijgen. Zo niet kun je het ook zien als goedkope probiotica) Je kunt bottenbouillon lang opzetten tot wel dagen afhankelijk van het soort bot/vlees, maar ik heb laatst gelezen dat je met een half uurtje al veel voedingsstoffen hebt. Een hele mooie bron is Voedzame Tradities van S. Fallon. Er is een gratis PFD online te vinden. Of Nourishing Traditions als je het als boek wil. Het boek Guts and Psychology Syndrome van N Campball McBride vertelt meer over bouillon en je maag en darmen, heel erg interessant. Als je helemaal gezond bent, misschien een beetje medisch/saai om te lezen, tenzij je een nerd bent als ik 😛 Vitamines ga ik ook nog preppen, maar deze zijn niet ongevaarlijk. Je kunt je sneller vergiftigen ermee, de balans verstoren, en ook zijn ze vaak niet effectief. Te veel vitamine C bijvoorbeeld kan tot diarree leiden, je kunt dan de dosis wat verlagen. Te veel vitamine C kan in je lijf omgezet worden in oxaalzuur en dat is op meerdere manier giftig, maar heeft ook nog eens de vorm van scheermesjes en maakt cellen stuk. Hiermee meteen mijn volgende punt. Oxaalzuur zit niet alleen in de bekende spinazie en rabarber, die we netjes eten met krijt, zuivel of ei. Ik denk dat het ook handig kan zijn ook krijt te preppen, denk dat dat ook lang en makkelijk houdbaar is, maar hier moet ik me nog in verdiepen. Het zit trouwens nog in veel meer producten (chocola, koffie, kiwi, bietjes, wortels, kolen, kruisbessen, zelf beetje in bonen en peulvruchten). Ik ben eigenlijk nog op zoek naar een boek die de chemie van planten beter uitlegt en ook bereidingmogelijkheden ed, ik sta open voor tips. Het hele dier van kop tot staart bevat veel voedingswaarde. Orgaanvlees zijn een van de rijkste voedingsbronnen die er zijn. Vaak zijn deze goedkoper te verkrijgen, omdat ze niet populair meer zijn.1 punt
-
Onze Sedona droogoven hebben in het verleden wel gebruikt om groenten, fruit en granen te drogen. Na een tijdje vonden we dat te veel gedoe en stond de droogoven vervolgens jarenlang ongebruikt in een hoek op zolder. De laatste jaren gebruiken we de droogoven elke week om 8 tot 10 liter rauwmelkse yoghurt te maken. Per batch doen we 4 of 5 literflessen vol met rauwe melk en yoghurtstarter in de droogoven: Eerst flink wat verse room afscheppen voor de cappucinno's van mijn vrouw 🙂, dan per glazen literfles ongeveer 75 ml van mijn favoriete yoghurt erbij als starter, vervolgens 10 uur in de droogoven op 39 graden C, daarna de flessen uit de droogoven halen en snel afkoelen door ze een uur in koud water te zetten, dan de lauw/koele yoghurt de koelkast in met bevroren koelelementen er bovenop, na een uur of 12 is de yoghurt dan koud opgestijfd en klaar voor consumptie. Superlekker! De boerderij waar wij de rauwe melk halen neemt steeds de helft van de 'yoghurtproductie' af. Ze zijn daar gek op de verse rauwmelkse yoghurt van melk van hun eigen melkkoeien 🙂1 punt
-
Ziet er fantastisch uit! Ook de verwarming van de ruimte vind ik heel prettig voelen. Maar; vanuit prepper oogpunt (en gesproken door iemand die zich hier nog niet in verdiept heeft, dus misschien een hele suffe opmerking/vraag); kan zo'n apparaat ook werken op iets anders dan Pellets? Dus als de productie en/of distributie om wat voor reden dan ook een tijd stil zou liggen en je voorraad pellets is op, kun je je kachel dan nog wel gebruiken?1 punt
-
@petroman een 220V bron is te simuleren met een omvormer die je voedt via bijvoorbeeld een accubron. Met een goede omvormer kom je een heel eind. De inverter denkt dan het net aanwezig is. Het is dan wel een zaak om de opbrengst van de panelen te verbruiken (Anders heb ik mooi vuurwerk). Ik heb een flinke accupack staan die geladen kan worden en desnoods schakel ik een 9KW verwarmingselement van mijn boilervat aan. Al met al niet een ideale situatie maar puur voor nood. Er staat een offgrid installatie in de planning deze zal dan speciaal voor noodgevallen worden ingericht.1 punt
-
Ja wij hebben ook een pelletkachel (geen ketel). Ben benieuwd, heeft die van jou ook elektriciteit nodig en wat doe jij als de stroom uitvalt?1 punt
-
@Gamble Als je een goed c.v. systeem hebt is dit relatief simpel. De pelletketel vervangt jouw cv ketel. Uiteraard met wat kleine aanpassingen aan je systeem. Voor de efficiency is een buffervat voor de warmwater opslag wel handig en kun je een modulerend systeem maken. Ik zal wat foto's er bij zetten. Eenvoudige uitleg. 1. de vijzel haalt de korrels uit de bunker en brengt ze naar de brander 2. De brander gaat verwarmen en warmt het water op 3. De pomp circuleert het water tot het buffervat de ingestelde temp heeft bereikt. 4. Daarna stopt de ketel. 5. Als er een warmte vraag is in huis (via thermostaat) gaat de klep van het buffervat open en wordt het warme water door het c.v. systeem gepompt. 6. Klep gaat dicht als thermostaat uit slaat. 7. Komt de water temp onder een minimale ingestelde waarde (bijvoorbeeld 35 graden) dan gaan we weer naar stap 1.1 punt
-
We hebben op voorraad zo'n 25 kuub hout, daar kunnen we even mee vooruit. Plus een ton steenkool en enkele honderden kilo's aan briketten. En dan voor de noodzakelijke prik de 6.5 Kva agregaat. Diesel hebben we een schier eindeloze hoeveelheid van opgeslagen. Heeft allemaal niet onze voorkeur, maar ze krijgen ons er voorlopig niet onder....1 punt
-
Persoonlijk ben ik voor klein beginnen. bij de boodschappen wat meer meenemen zodat je rustig aan een voorraad opbouwt, ( natuurlijk wat lang houdbare dingen betreft ) Zo heb ik ook een eigen water filter gemaakt ( gebruik ik nu alleen voor de planten maar even koken en ik kan het ook drinken ) Natuurlijk moet je ook wel iets hebben om op te koken , Dan kan je allerlei richtingen op. ( ik ben aan het sparen voor zonne-energie zodat ik elektrisch kan koken ) Als je een tuin hebt kun je alvast beginnen met groentes en fruit verbouwen en leren inmaken op verschillende manieren,1 punt