Ik zit hier ook met zware klei/leemgrond en ik spit NOOIT! In de winter dek ik planten die niet heel goed tegen veel vorst kunnen af met stro (langs de voet, de plant zelf bedek ik niet), dit doe ik bij de artisjokken, rozemarijn en de tijm o.a. Ik oogst mijn wintergroenten, prei, boerenkool, groenlof en aardperen, snijbiet, paksoi en alles wat er nog leeft..
Een groot gedeelte van de moestuin dek ik af met stro met geiten- en schapenstront uit de stal, dit laat ik de hele winter liggen zodat beestjes eronder de boel lekker rul kunnen maken en in het vroege voorjaar het onkruid geen licht dus geen kans krijgt. In het voorjaar gaat alles wat nog los op de tuin ligt er afgeharkt en de composthoop op, wat er nog blijft liggen dan hark ik wat onder de aarde die dus lekker rul is dan.
Verder snoei ik in de winter al mijn struiken en bomen en verhaksel de takken in de hakselaar, dit haksel wordt elk jaar op de paden gelegd en deels op de "paddenstoelenhoop" een hoop met stro en haksel en wat stammetjes en zaagsel in de schaduw, hier komen geregeld wat paddenstoeltjes op waaronder ook eetbare.
Tijdens het moestuinseizoen gooi ik al het uitgetrokken onkruid terplekke neer en ook snoeiafval (van de tomatenplanten bijvoorbeeld, indien ze gezond zijn tenminste) gaat gewoon op de grond in de moestuin. Hierdoor wordt de grond veel humusrijker en heb ik nu na 4 jaar inmiddels geen klei-tuin meer maar een mooie humusrijke grond. Een ander voordeel van alles terplekke neergooien is dat de grond afgedekt wordt en dus beter vochtig blijft bij hitte en regenloze periodes, wat hier in Hongarije al snel enkele maanden per jaar is.
Verveel je je echt kan je ook al een peulen en erwtenrek fabriceren en neerzetten, deze kan je in februari dan meteen zaaien aan de voet van het rek.