In de bovenstaande posting wordt geelwortelpoeder gebruikt als een hulpmiddel bij het goed mengen van witte poeders. Het gebruik van gekleurde poeders voor het verkrijgen van homogene poeders is een ouderwetse apothekerstruc. Het Kurkuma wordt in deze pharmaceutische formulering overigens niet opgenomen door het lichaam.
De actieve stof (en kleurstof), in geelwortel is curcumine (goed overzicht).
Curcumine is door de Europese wetgeving goedgekeurd als voedseladditief met E-nummer E100. Het komt voor in de specerij kurkuma of koenjit in de Indonesische en Indiase keuken, en is de basis van wat onder de naam kerrie bekend is geworden.
Geelwortel (kurkuma, curcuma, koenjit) wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar ook als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson. In India waar massa’s kurkuma worden gegeten is bovendien gebleken dat het aantal prostaatgevallen het laagste is op de hele wereld. In India krijgen 5 van de 100.000 mannen de kankersoort, terwijl dit in landen als Engeland 116 mannen zijn. Overigens kan dit ook met de genen van de mannen te maken hebben. Interessant zou zijn om een dergelijk onderzoek te doen met mannen in India uit een Europese genetische "pool".
Kurkuma is helend voor lever, gal, darmen, longen en het bloed en heeft krachtige kankerwerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is anti-bacterieel, anti-schimmel, anti-parasitair en ook anti-viraal. Het is ook een natuurlijk antioxydant. Kurkuma is een van de krachtigste en meest veelzijdige natuurlijke geneesmiddelen en een van de belangrijkste medicijnen uit de Indische en Chinese geneeskundige traditie. In de Ayurveda geneeskunde is het medicijn nummer een!
De toepassingen van kurkuma tegen kanker zijn dus veelbelovend. Maar er zijn nog onvoldoende mainstream wetenschappelijke gegevens over het effect bij mensen met kanker, waardoor het ook nog niet veel wordt toegepast. Het probleem is, dat dit soort onderzoek ook nauwelijks plaatsvindt. En dat heeft helaas alles met commercie te maken. Kurkuma is namelijk 'niet-patenteerbaar'. Dat wil zeggen: op kurkuma is – net als op alle natuurlijke stoffen – geen patent aan te vragen. En dus is de verkoop niet exclusief voorbehouden aan degene die het onderzoekt. Curcumine (in Kurkuma) is met andere woorden niet lucratief. Als wetenschapper gaan mijn tenen dan sceptisch krullen, want dat is mij zo geleerd, maar mijn onderzoek leert ook dat de berichtgeving rond opmerkelijke resultaten met curcumin zó hardnekkig is en de bestaande onderzoeken zó professioneel zijn uitgevoerd dat ik toch geneigd ben aan te nemen dat veel bevindingen juist zijn en de farmaceutische industrie dit gegeven inderdaad doodzwijgt. Googelen op: Curcumin of Curcumine is zeer verhelderend.
Opneembaarheid (bioavailability) van Curcumine.
Een probleem met Curcumine, dat de farmaceutische industrie in de kaart speelt, is dat de opname van deze stof in het lichaam niet optimaal is. Wanneer het in het eten zit, nemen we er maar een beperkt deel van op. Dat maakt de stof wel heel geschikt voor plaatselijke behandeling en dat is ook gebleken uit het dieronderzoek: op vrijwel alle kankers van het maag-darmsysteem heeft kurkuma een gunstige invloed. Maar voor de verdere werking in het lichaam is een goede opname natuurlijk essentieel.
Olie/vet-oplosbaarheid van curcumine
Curcumin is slecht wateroplosbaar, vandaar dat het absoluut niet wordt opgenomen in de K-Mg-bruispoeder preparaat in de vorige posting. Het is wél goed vet/olie -oplosbaar. Het UCLA liet ook zien dat curcumine samen met visolie bood tegen cognitieve tekortkomingen, maar schrijver deses vermoedt dat dit voornamelijk komt omdat curcumine gewoon goed vet/olie-oplosbaar is. Voor een goede resorbtie van curcumine door de darmwand zal het toevoegen van Kurkuma aan vetten en oliën in de bereiding van het voedsel veel doelmatiger zijn. Nóg effectiever is het door het vet-compartiment een groot oppervlak te geven door dit te emulgeren en/of te binden zoals dit in sausen, jus, milks, gebonden soepen, etc. gebruikelijk is. Als de curcumine eenmaal is opgenomen door de darmwand doet zich een ander probleem voor. Curcumine wordt al in de 1e leverpassage verwijderd of onwerkzaam gemaakt. Het komt dan toch niet/nauwelijks in het lichaam terecht. We kunnen echter het snelle metabolisme van curcumine in de lever sterk vertragen, zegmaar de lever "foppen".
Zwarte Peper / piperine)
Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van een kleine hoeveelheid zwarte peper (dankzij de stof piperine, bv 20 mg) de serumconcentratie van curcumine vele malen verhoogt; volgens sommige berichten tot wel 2000 maal bij de rat en in de mens zonder nadelige effecten. Opmerkelijk is dat hiervoor maar weinig piperine (5-7%, in zwarte peper) nodig is. Piperine remt het metabolisme van curcumine in de lever aanmerkelijk waardoor het nu toch in de bloedsomloop komt. De combinatie van curcumine en piperine in een vet/olie-gedragen farmaceutische formulering ligt dus voor de hand. Deze farmaceutische formuleringen zijn gewoon in de winkel te koop of verkrijgbaar op het internet. [1] [2] [3] [4] .
De prijzen van dit soort preparaten zijn erg hoog en dat zal voor velen en zeker de prepper niet erg aantrekkelijk zijn. De prepper zal streven naar goedkope preparaten die liefst in grote hoeveelheden zijn te preppen. Ik heb een receptuur gevonden op het internet die voldoet aan de hierboven genoemde criteria: Om de opname te verbeteren en de smaak te verzachten kunt u het volgende doen: kurkuma mengen met zwarte peper, een paar lepels (lijnzaad- of olijf)olie en wat yoghurt. Eventueel kunt u als smaakmaker een beetje honing toevoegen. U kunt dit dagelijks gebruiken, bij het ontbijt of het avondeten.
Gezien de hierboven genoemde criteria: olie-oplosbaar, aanwezigheid van piperine (uit zwarte peper) en geëmulgeerd (yoghurt) is dit recept in de ogen van een chemicus erg geraffineerd!
Interessant, maar u zult geen beschikking hebben over yoghurt WTSHTF. Ik heb nagedacht over dit thema en ben tot de conclusie gekomen dat de meest eenvoudige en goedkope oplossing is zelf een "curry" te bereiden op basis van gemalen geelwortel (kurkuma) en fijn gemalen zwarte peper, waarin de curcuma overheerst. U moet hier zelf op smaak mee experimenteren en wel nú zodat u er een gewoonte van maakt. Uw eigen poeder-mix verwerkt u dan bij koken, bakken en braden voornamelijk in het vet/olie-compartiment van uw gerecht voor een optimale darmwand-passage. Er is in dit forum al meer dan eens sprake geweest hoe je met kruiden/specerijen de SHTF brouwsels een beetje kunt oppeppen. We kunnen nu met deze "farmaceutische formulering", deze WTSHTF-curry, het aangename met het heilzame combineren.
Referenties:
Google op: piperine curcuma
Kurkuma 1
Kurkuma 2
Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.
Piperine enhancing bioavailability:
Role of Piperine As A Bioavailability Enhancer
@vheeswijk (huischemicus)