Erelijst
Populaire inhoud
Toont inhoud met de hoogste reputatie op 06/30/14 in alle zones
-
Ik heb hier al meerdere keren de zoekfunctie gebruikt, maar heb tot nu toe nog geen berichten over santen gevonden (behalve dan als ingredient in twee recepten). In mijn zoektocht naar handig voedsel voor bij diverse soorten SHTF kwam ik uiteindelijk terecht bij santen. Voor degenen die het niet kennen, santen is een blok geconcentreerde kokoscreme. Het bestaat 100% puur uit kokos, zonder verdere toevoegingen. Volgens mij zijn er een aantal redenen waarom in iedere BOB santen zou moeten zitten, ik ben erg benieuwd wat jullie er van vinden (ik ben het nog nergens tegengekomen als survival-tip, dus vraag me af of ik iets over het hoofd zie of dat ik juist een goede tip kan geven). Edit: Volgens mij was mijn bericht niet duidelijk genoeg, vandaar deze toevoeging: santen is dus een blok kokoscreme, dat naast heel erg voedzaam ook nog eens heel erg gezond is. Als "extraatje" zit er aan het eind van ieder blok santen ook nog een stuk pure kokosvet/kokosolie (officieel is het olie, maar omdat het pas bij een graad of 25 smelt is het in Nederland meestal hard en dus vet). Die kokosolie is niet alleen heel gezond, maar ook enorm nuttig voor heel veel verschillende dingen. Hieronder wijd ik verder uit over het nut en gebruik van kokoscreme en van kokosolie, omdat je dus beide dingen vindt in een blok santen. Heel veel van de eigenschappen zijn volgens mij erg handig in geval van survivallen/SHTF, zoals de antivirale en antibacteriële werking, de snelle energieafgifte en het immuunverhogende aspect. Daarnaast zorgt het voor een betere opname van voedingsstoffen Santen dus, het zit lucht- en waterdicht verpakt in plastic, in blokken van 200 gr. Je koopt het gewoon bij de AH voor 1,09 euro per blok (merk: bon coco). Santen bevat 710kcal per 100 gram, dus 1 blok is 1420 kcalorieen. 100 gram santen bestaat voor 71gram uit vet, 8,9 gram uit koolhydraten, 12 gram vezels, 8 gram eiwitten en 32mg zout. Het is ook nog eens lang houdbaar, ongeopend zo'n 2 jaar (THT-datum), en na openen nog enkele maanden maar dan moet het wel koel bewaard worden. Je kan santen op verschillende manieren gebruiken. Je kan het op laten lossen in warm water, dan krijg je kokosmelk. Je kan het echter ook gewoon zo op eten, op internet staan ook recepten waarbij het wordt gemixt met bijvoorbeeld fruit of noten, niet alleen gezond maar zelfs super lekker. Je kan het ook nog eens door allerlei stoofpotten en curry's doen. Volgens mij is dit alles al een heel mooi lijstje met goede eigenschappen van santen, maar aan het uiteinde van ieder blok santen zit ook nog eens een stuk puur kokosvet (kokosolie). Niet alleen is dat super gezond, je kan het ook nog eens voor haast ontelbaar zaken gebruiken. Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken om in te bakken (vlees, groenten, noem het maar op), het kan gebruikt worden als vervanger van boter (op de boterham, maar ook bij het bakken van bijvoorbeeld cake), maar ook als non-food is het super handig: -het werkt huid- en haarverzorgend: je kan het gebruiken als lippenbalsem, voor droge handen, voor de nagelriemen, bij droog haar, etc etc -het werkt als natuurlijke zonnebrand -het werkt als natuurlijke aftersun -het kan als tandpasta worden gebruikt (met bijvoorbeeld een beetje zeezout) Op internet valt super veel te lezen over het nut van kokos en kokosolie. Sommige mensen laten zich verleiden door de claims dat kokosolie ongezond is vanwege de onverzadigde vetten, het betreffen echter middellange vetzuren, hieronder een quote hierover: Van deze site, hier staat nog veel meer nuttigs over kokosolie: http://www.reformhuissmulders.nl/Wetenswaardigheden/kokosolie-heilzame-werking-en-veelzijdige-toepassingen.html En dan hier nog een lijst met gunstige eigenschappen van kokos(creme): Van deze site: http://superfoodleven.nl/4-kokos-producten-voor-hormonaal-balans/ Zoals gezegd is er op internet enorm veel te vinden over kokos en kokosolie, ik zal niet alles gaan quoten en linken want dat is onbegonnen werk. Wat denken jullie? Ik neem tegenwoordig iedere keer als ik boodschappen doe gewoon een blok santen mee, zoals gezegd kost het maar 1 euro dus je merkt het niet eens bij het afrekenen. Natuurlijk is het niet geschikt als volwaardige voeding voor langere tijd, maar van wat ik nou allemaal gelezen heb denk ik dat het zeker wel een plek verdient in iedere BOB en EDC, niet alleen voor mede-budgetpreppers, maar gewoon in zijn algemeen super nuttig.2 punten
-
Klopt als een bus. Alleen bestaat de kans dat sommige bevolkingsgroepen geheel anders in elkaar steken. (Toevallig een leuk artikel over gelezen, de Belgen, sorry er werd geen onderscheid gemaakt, kwamen pittiger uit de bus dan den Hollanders. Toen ik dat las dacht ik trouwens direct aan jou:)) Greener1 punt
-
@Stuudje, eigenlijk bedoel ik overzicht houden. Ik heb inmiddels een studiehulp intergrale veiligheid gevonden. Zeer interessant om eens door te nemen.1 punt
-
ehm als ik mij niet vergis, kijk hoe ze in de veren zitten, de poten op misvorming, snavels op tekenen van snot en dat hun achterste schoon is(dat ze niet aan de dunne zijn). Dat zijn volgens mij de dingen om op te letten. Check ook of ze geringd zijn, daar staat vaak het geboorte jaar op. Ik weet niet of de info klopt, ik heb dat lang geleden van mijn vader te horen gekregen die had kippen achter zijn huis en duiven. ps altijd kijken of ze niet onder de bloedluis zitten.1 punt
-
Iedereen kent de tip intussen van koken met een deksel op de pot. En eerlijk waar, het werkt. Soms vind ik het een beetje moeilijk want als je water te hard kookt, kookt het wel eens over. Je bespaart met een deksel ongeveer 60% van je energie. Op jaarbasis ongeveer 60€ voor een gemiddeld gezin. Het kan nog beter. Gebruik een snelkookpan. De voordelen : - Je gebruikt minder water (dus ook minder water verwarmen) - Je kooktijd verminder fors (3 min koken voor aardappelen) waardoor minder energie nodig is. Akkoord een kwaliteits snelkookpan van Lagostina kost wel wat. Maar als je er voor zorgt gaan ze ook héél lang mee. De onze zijn 15 jaar oud en zien er nagenoeg splinternieuw uit. En dat bij dagelijks gebruik. Het is even wennen om de snelkookpan correct te gebruiken. Het voordeel van een goed merk is dat ze ook passen op verschillende kookfornuizen : elektrisch, inductie, gas, ... .1 punt
-
In de media worden we om de oren geslagen met spaarlampen. Vooral door fabrikanten zoals Philips die er wel belang bij hebben. Mijn ervaringen zijn anders. Een toelichting : - Spaarlampen zijn zuiniger dan gloeilampen. Correct. - Spaarlampen gaan langer mee dan gloeilampen in branduren. Fout. Spaarlampen kunnen misschien wel meer branduren aan dan gloeilampen, dat klopt wellicht in laboratoriumomstandigheden. In een huishouden gaat het licht vaak aan en uit. Het zwakke punt in spaarlampen zit in de starter. Ik maakte al vaak mee dat de meerprijs van een spaarlamp de investering niet verantwoordt in ruimtes waar de lamp vaak geschakeld wordt. De starter begeeft het voor zijn tijd. Je weet dat pas achteraf natuurlijk. Er is zogenaamd garantie op spaarlampen alleen vind je het kasticket niet meer terug als je het nodig hebt en wie gaat er ooit terug naar de winkel met een spaarlamp ? Dat is gewoon voor de meeste mensen te veel moeite. Bovendien heb je lampen al een tijd liggen in je voorraadkast voor je ze gebruikt. Dus verloopt de garantie. Om na te gaan hoe lang een lamp werkt noteer ik de datum van ingebruikname op de fitting (met een permanent marker). Gaat ze stuk, dan kan ik gelijk nagaan hoelang ze in bedrijf was. De goedkope lampen gaan beduidend minder lang mee dan de duurdere. Ook met Philips zijn mijn ervaringen niet goed. Een veel betere optie dan spaarlampen zijn Led-lampen. Die zijn tegenwoordig met steeds meer fittingen te krijgen en kunnen zelfs halogeen lampjes vervangen. In Action is er een voordelig assortiment Led-lampen. Het licht is vaak wat koeler daarom kies je led-lampen van minimaal 3000K. Dat licht is aangenamer en benadert de kleur van een gloeilamp. Is een gewone Led-lamp onvoldoende dan kan je kiezen voor power leds. Die geven wat meer licht en zijn toch nog voordelig in aankoop. De oudste leds die ik in huis heb zijn intussen 8 jaar oud. Nog nooit ging er eentje stuk. Veel voordeliger in aanschaf én in levensduur én in verbruik dus. Telkens als er een lamp stuk gaat, wordt ze vervangen door een zuiniger alternatief. Eerst door de lampen die we op voorraad hebben. Minder efficiënte verlichting wordt verbannen naar ruimtes waar minder vaak licht nodig is. In onze woning is nog 1 gloeilamp aanwezig. Ze brandt ongeveer een half uur per jaar in een ingemaakte kast. Aangezien we toch zuinige lampen hebben blijven er 's nachts 2 lampen branden, dit om ongewenste bezoekers de indruk te geven dat er nog iemand wakker is, wat de gemiddelde inbreker afschrikt. We zorgen ervoor dat niet altijd dezelfde lampen branden. Op sfeerverlichting wordt een tijdsschakelaar geplaatst om geregeld het licht aan en uit te knippen. Dit is mijn inziens ongeveer de goedkoopste investering in veiligheid die je kan doen. [ATTACH=CONFIG]11225[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]11225[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]11225[/ATTACH]1 punt
-
Verlaag de temperatuur van je boiler tot ongeveer 60-65°. Het temperatuurverschil tussen binnenkomend water en de gewenste watertemperatuur wordt veel kleiner. Er is in verhouding veel minder energie nodig om je Verwarmen naar 65°, binnenkomende temperatuur 14° dit betekent dat je de temperatuur verhoogt met 46° en we houden rekening met een kost voor aardgas van 0.6€/m3, dan kost dit voor een bad met 125l 0.537€ aan energie als we rekening houden met een ketelrendement van 85%. Verwarmen naar 85°, binnenkomende temperatuur 14° dit betekent dat je de temperatuur verhoogt met 71° en we houden rekening met een kost voor aardgas van 0.6€/m3, dan kost dit voor een bad met 125l 0.828€ aan energie als we rekening houden met een ketelrendement van 85%. De temperatuur ligt 30,7% hoger, het energiegebruik ligt 54,18% hoger. Meestal koel je het water nadien toch weer af tot een lagere temperatuur waardoor je eigenlijk relatief veel energie verliest. MERK OP : Om gezondheidsredenen is het belangrijk dat de boilertemperatuur niet lager ligt, het risico bestaat dat er bacterkieontwikkeling ontstaat bij lagere temperaturen. Wil je zeker zijn, dan breng je wekellijks de temperatuur voor korte tijd naar een hoger niveau 80à85°.1 punt
-
@jens, Als je de zak leeg hebt, de stop er niet op doen, en even laten drogen ondersteboven... Kan er ook geen legionella in komen...1 punt
-
Nou, de kooi is nu wel klaar hoor! eerst alle naden netjes dicht gekit van het binnenhok... Iedereen in het gezin heeft een handje toegestoken en nu zit de ren in de beits en het binnenhok is wit van binnen, groen van buiten, de bovenverdieping is gewijzigd naar een zitstok, er is een zandbadbak toegevoegd. Er staat een mooie plant als eerste decoratie stuk waar ze rondjes om kunnen rennen .. We hebben besloten dat we het bij 3 kippen houden op advies van @Geert's en mijn moeder Barnevelders worden het denken we...1 punt