Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 09/17/13 in alle zones

  1. Hier volgt een review van bami goreng, merk Kung-FU. Gekocht bij Appie H. voor € 1,62 / 680 gram. Voedingswaarde per 100 gram : - energie 140 kcal ; - eiwit 4,6 gram ; - koolhydraat 19,2 gram , waarvan suikers 2,5 gram ; - vet 4,6 gram , waarvan verzadigd 0,7 gram ' enkelv. onverzadigd 2,5 gram , meerv. onverzadigd 1,3 gram ; - voedingsvezel 1,6 gram ; - natrium 0,75 gram. Benodigdheden : - 1 blik Kung-Fu bami goreng ; - margarine (de houdbaarheid was tot 01-01-13, vorig jaar half opgemaakt en laten staan) ; - CO-pieper ; - Home Stove ; - mestin + vork ; - zakmes. De bami is houdbaar tot juli 2016. De pieper die ik gebruik is bedoeld voor de detectie van H2S, maar alarmeert ook bij de meeste andere schadelijke gassen (ruim voordat het gevaarlijk wordt) zoals methaan, propaan, butaan, benzeen, tolueen, xyleen en natuurlijk koolmonoxide. Tevens gaat hij in alarm bij een zuurstofwaarde 23% (v/d lucht). Voorbereiding ; - opstellen gasstel (Home Stove) en testen... werkt prima ; - pieper aanzetten... werkt ook ; - blik geopend met mijn zakmes... mes is nog heel ; - mestin ingesmeerd met boter ; - inhoud van het blik in de mestin... past precies. Even kijken of dit allemaal goed op het forum komt... met name de foto's. Deel 2 volgt direct...
    1 punt
  2. Als je zelf voedsel bewerkt om het lang te kunnen bewaren (inmaken/wecken/pekelen/drogen) loop je risico's. Groente uit eigen tuin hebben ook bepaalde risico's wanneer je de groente en je handen niet goed wast. Bepaalde bacteriën gaan juist niet dood door hoge temperaturen, maar worden juist geactiveerd, Enige kennis hierover lijkt me nuttig, want als je dan je eigen ingemaakte groente of gepekelde vlees gaat eten, wordt je er liever niet ziek van wanneer er geen faciliteiten meer zijn om de soms dodelijke besmettingen te behandelen. Door de nodige voorzorgsmaatregelen minimaliseer je het risico op besmetting. Hier een overzicht van bacteriën die voedselintoxicatie veroorzaken, hoe ze dat doen, de symptomen, de behandeling, de voorzorgsmaatregelen. Veel bacteriën produceren in bepaalde omstandigheden toxines of gifstoffen. Wie een levensmiddel eet waarin zo'n toxine aanwezig is, krijgt te kampen met een voedselintoxicatie. De symptomen van voedselintoxicatie treden op enkele uren tot dagen na consumptie van het besmette levensmiddel. Men onderscheidt neurotoxines, die op het zenuwstelsel inwerken, en enterotoxines die in het maagdarmkanaal actief zijn. 1. Clostridium Botulinum en botulisme Clostridium botulinum is een spoorvormende bacterie die de zeldzame maar levensgevaarlijke intoxicatie 'botulisme' veroorzaakt. Er zijn zeven verschillende typen (van A tot en met G) van C. botulinum bekend, waarvan de typen A, B, E en F gevaarlijk zijn voor de mens. Botulus is het Latijnse woord voor worst. Botulisme of worstvergiftiging was in de negentiende eeuw een bekend ziektebeeld in Zuid-Duitsland. C. botulinum komt vooral voor in de grond en vandaar in levensmiddelen (vooral groenten) en veevoeders. Vlees kan tijdens het slachten door uitwerpselen besmet worden. Vooral type B wordt in vlees aangetroffen. C. botulinum type E komt vooral voor in zeewater en vandaar in vis. In de jaren twintig werd botulisme geregeld veroorzaakt door ingeblikt voedsel. Dankzij de huidige betrouwbare fabricageprocessen in de levensmiddelenindustrie komt botulisme in commercieel gesteriliseerde glas- of blikconserven niet meer voor. Wanneer men "artisanaal" conserveert, b.v. weckpotten voor huishoudelijk gebruik, bestaat nog wel het risico voor botulisme. Wondbotulisme bestaat ook en komt slechts weinig voor. Hierbij wordt het toxine geproduceerd door C. botulinum, die een wond heeft geïnfecteerd. Vooral bij verwondingen, waarbij aarde in de wond is terechtgekomen, kan wondbotulisme optreden. De klinische verschijnselen zijn dezelfde als die bij botulisme ten gevolge van een voedselvergiftiging. Symptomen De eerste ziekteverschijnselen treden op één tot drie dagen na de consumptie van het vergiftigd voedsel. In een eerste fase gaat het om gastro-intestinale symptomen zoals misselijkheid, braken en diarree. In een tweede fase treden verlammingsverschijnselen op: oogverlamming, verlamming van de nekspieren, keelvernauwing, verlamming van de ademhalingswegen en het hart. Na 3 tot 6 dagen sterft de patiënt. Bij zuigelingen, van wie de darmflora nog niet voldoende is ontwikkeld, kunnen sporen van C. botulinum die met het voedsel in het lichaam komen alsnog ontkiemen. Het neurotoxine dat vervolgens in de darm gevormd wordt, is voor de zuigeling dodelijk (infantiel botulisme). Voorkomen Bij het vervaardigen van conserven moet het levensmiddel voldoende lang gesteriliseerd worden (gemiddeld 3 min. op 121°C). Gezwollen en gedeukte conservenblikken mag u niet meer gebruiken. Er mag tijdens de bewaring geen kleur-, geur- of smaakverandering optreden. Bij gepasteuriseerde vleeswaren die vacuüm verpakt zijn, bestaat de mogelijkheid dat sporen van de bacterie ontkiemen. Het gebruik van nitrietpekelzout in deze levensmiddelen kan het ontkiemen verhinderen. Bijzondere voorzichtigheid is geboden met gerookte, vacuüm verpakte vis. Zowel bij koud gerookte (28°C) als bij warm gerookte (70°C) vis kunnen sporen van C. botulinum (vooral type E) overleven. Daarom moet de vis na het roken snel worden gekoeld en na het verpakken koel worden bewaard ( 2. Clostridium perfringens Clostridium perfringens is een sporevormende bacterie die toxines produceert. De mens is een zeer belangrijke bron van besmetting van levensmiddelen met C. perfringens. Menselijke uitwerpselen bevatten steeds een aantal hitteresistente stammen van C. perfringens. Deze hitteresistente stammen worden ook gevonden in de uitwerpselen van varkens, runderen, kippen, schapen en ratten. Dieren die aan 'stress' onderhevig zijn, kunnen in hun spieren en inwendige organen besmet worden met C. perfringens. Vandaar het belang van 24 tot 48 uren rust voor het slachten. C. perfringens maakt ook deel uit van de bodemflora.Besmetting met C.perfringens in een wonde kan aanleiding geven tot gasgangreen. Ook stof is een belangrijke besmettingsbron. Zo bevat 90 % van de stalen die genomen werden van stof in ziekenhuiskeukens C. perfringens. Het C. perfringens- enterotoxine wordt meestal geproduceerd in de darm en zelden in het levensmiddel zelf . Het mechanisme van de voedselintoxicatie door C. perfringens verloopt dus als volgt: men eet een levensmiddel dat besmet is met een hoog aantal C. perfringens-cellen. De cellen vermenigvuldigen zich en vormen sporen in de darm. Daarbij worden enterotoxines geproduceerd. Symptomen Bij besmetting met C. perfringens treden na 8 tot 24 uren diarree en buikkrampen (meestal zonder braken) op, zonder koorts. Voor verzwakte personen kan de ziekte echter dodelijk zijn. 3. Staphylococcus aureus Er zijn verschillende toxines van de Staphylococcus aureus- bacterie gekend waarbij de enterotoxines A t/m E verantwoordelijk zijn voor de acute voedselvergiftigingen. Deze enterotoxines zijn opmerkelijk goed bestand tegen hitte: de toxines kunnen nog actief zijn na 30 min. koken. De belangrijkste besmettingsbronnen van S. aureus zijn mens en dier. S. aureus is aanwezig in de neus (50 %) en op de handen (5-30 %) van gezonde personen. Ze komen eveneens voor in het haar, de ogen, de keel en de ingewanden. De kiemen kunnen rechtstreeks - via contact met de handen of met besmet materiaal - maar ook via de lucht levensmiddelen besmetten. Het risico op de productie van toxines door S. aureus is groter in verhitte en gezouten levensmiddelen dan in rauwe levensmiddelen omwille van de verminderde of totaal verdwenen begeleidende microflora. Vooral eiwitrijke voedingswaren (b.v. ham, gebak met room, melkproducten...) vormen een goede voedingsbodem voor S. aureus. Voedselintoxicaties veroorzaakt door S. aureus zijn in de meeste gevallen het gevolg van slechte bereidingstechnieken in de keuken en in grootkeukens. Het risico is het grootst bij bereide gerechten die eerst worden verhit en daarna met S. aureus worden nabesmet. Wanneer deze besmette levensmiddelen traag of onvoldoende afkoelen, kan S. aureus zich sterk vermenigvuldigen en in het levensmiddel toxines produceren. Bij opwarming van het gerecht zullen de S. aureus- cellen afsterven, maar het hittebestendige toxine zal overleven en een voedselintoxicatie veroorzaken. Deze slechte bereidingsomstandigheden komen ook op industrieel niveau voor. De gevoeligste groepen levensmiddelen zijn de verhitte levensmiddelen die tijdens verdere verwerkingsprocessen met S. aureus nabesmet worden en te traag of helemaal niet worden afgekoeld. Symptomen Staphylotoxines veroorzaken een maagdarmontsteking die optreedt na een korte incubatieperiode van 3 tot 5 uren. De symptomen zijn braken en diarree met hoofdpijn, misselijkheid en buikkrampen. De symptomen duren 2 tot 3 dagen en verdwijnen meestal spontaan. Het risico op overlijden is zeer klein. 4. Bacillus cereus Bacillus cereus is een bacterie die hittebestendige sporen vormt. De sporen komen wijd verspreid in de natuur voor. Dit verklaart waarom veel plantaardige voedingsmiddelen (zoals graan, rijst en specerijen) sporen van B. cereus bevatten. B. cereus kan twee soorten toxines vormen: het ene veroorzaakt braken, het andere diarree. Symptomen De ziekteverschijnselen veroorzaakt door het braaktoxine van B. cereus lijken op een intoxicatie door S. aureus: misselijkheid en braken, meestal geen diarree. Na een halve dag is men doorgaans hersteld. De voedselvergiftiging, die een korte incubatietijd heeft (1-5 uren), ontstaat voornamelijk na het eten van Chinees-Indische gerechten die in een restaurant zijn bereid. In Chinese restaurants wordt de rijst meestal in grote hoeveelheden gekookt. Daarna laat men de rijst een dag drogen bij kamertemperatuur. De volgende dag wordt de rijst even voor het opdienen opgewarmd of gebakken. Door het koken van de rijst worden de sporen van B. cereus die vaak in grote hoeveelheid aanwezig zijn, niet gedood maar geactiveerd. Tijdens het drogen van de rijst bij kamertemperatuur ontkiemen de sporen tot nieuwe bacteriën die vervolgens in de rijst het toxine produceren. Dit braaktoxine is zeer goed bestand tegen hitte (nog actief na een verhitting van 90 min op 121°C) en wordt dus niet gedood door de rijst te bakken. De ziekteverschijnselen veroorzaakt door het diarree veroorzakend toxine doen denken aan een C. perfringens intoxicatie : buikkrampen, misselijkheid en een waterdunne diarree, maar doorgaans geen braken. De incubatietijd is langer (8-18 uren) en de symptomen verdwijnen spontaan na 12-14 uren. De levensmiddelen betrokken bij deze intoxicatie zijn zetmeelrijke producten zoals desserten, puddingen, sausen, soepen evenals vlees- en gevogeltegerechten en rauwe en gekookte groenten. Ook hier is het bewaren van het levensmiddel bij een lauwwarme temperatuur na het koken de oorzaak van de uitgroei van de sporen en de toxineproductie. B. cereus gedijt het best bij een temperatuur van 35-40°C en een minimumtemperatuur van 15°C. Recent echter werden ook stammen aangetroffen in gepasteuriseerde melk die bewaard werd bij 4-10°C. Deze stammen zijn in staat toxines te produceren bij deze lage temperaturen. Aangezien B. cereus veel voorkomt in de natuur, is het logisch dat men het soms ook in levensmiddelen terugvindt. Lage aantallen zijn ongevaarlijk, maar men moet voorkomen dat de sporen kiemen en de cellen zich vermenigvuldigen. Niet alleen voedsel, maar ook water kan met bovenstaande bacteriën besmet zijn. (zie daarvoor andere posts) Iemand aanvullingen wat je kunt doen ter voorkoming, andere gevaarlijke bacteriën, etc. m.b.t. voedsel bereiden/bewaren?
    1 punt
  3. Hehe, goed idee! Mental note: doos tissues in de auto voorraad gooien.
    1 punt
  4. Krijg net bericht van @Mr. Gold dat we er sushi van gaan rollen, incl. de pissebed
    1 punt
  5. Eindelijk een vervolg op het verhaal van de 30 jarige rijst. Goed en slecht nieuws. Het goeie nieuws is: ik leef nog steeds! Maar ik heb er dan ook nog steeds niet van gegeten Het slechte nieuws is .... kijk even mee naar de foto's .... Om deze zak rijst gaat het Hmmm, waarom zit daar schilderstape aan de bovenkant? En wat voor beestjes lopen daar? (in cirkel) De tape eraf halen. Aha, daarom was hij dichtgeplakt. Muizen? Kan je (30 jaar oude?) pissebedden ook eten? Kortom: hoe desperaat moet ik zijn om dit nu te willen eten? Wat wel leuk is: @Mr. Gold heeft toegezegd dat als ik het doe, dat hij gezellig mee eet. Begin oktober zitten we bij elkaar voor admin overleg [lees: Eindspel van Breaking Bad kijken] dus wie weet gaan wij strijdend en preppend met Heisenberg ten onder! Keep you posted.
    1 punt
  6. Ik wilde mezelf verwennen met een mooi mes. Mijn eerste serieuze aanschaf. Na veel wikken en wegen, doorbladeren van de 89 pagina's van deze thread, en mijn eigen eisen en wensen, werd de Esee Laser Strike mijn keuze. Ik ga daar niet verder op in, want het blijft toch een persoonlijke keuze. Wat ik wel miste in deze thread was wat concrete info over het aanschaffen in NL of in de VS. Dat wordt mijn kleine bijdrage om de 90 pagina's te gaan halen. Ik vond enkele NL websites waar het mes werd aangeboden, maar het was nergens op voorraad. Dus besloot ik het aan te schaffen in de VS, via eBay (kopersbescherming). Wat cijfers op een rijtje. Het mes: € 95,83 Verzendkosten: € 13,11 (USPS First Class mail) BTW bij invoer: € 19,74 (yep, TNT heeft braaf aangifte gedaan) PostNL kosten: € 13,00 Levertijd: bijna 4 weken.
    1 punt
  7. http://www.packrafting-store.de/Packrafts:::43.html?XTCsid=eqkpg9v5k50m2cj2gnpu8fj946 Vanuit Duitsland maar gratis verzending binnen Europa.
    1 punt
  8. Mooie post! Dit zet mij aan het denken om ook eens iets samen te gaan stellen. Zeker in combinatie met de post gisteren van @AWOL Wintervoorbereiding: voorraad in auto. Deze 2 posts samen geven me voldoende info om mee aan de gang te gaan en zijn voor mij de aanleiding om deze zaken (snel) te gaan regelen
    1 punt
  9. Je kunt er ook zo heeerlijk bovenop springen... ga zo door, ik heb weer flink gelachen.
    1 punt
  10. aanvulling: 6. Campylobacter Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip. Het kan ook zitten in rauwe melk en op rauwe groente. Besmetting kan voorkomen worden door hygiënisch te werken en vlees goed te bakken. Handen wassen is, zeker na het aanraken van rauw vlees, erg belangrijk. Omschrijving De bacterie Campylobacter leeft in de darmen van dieren en komt via hun uitwerpselen bijna overal op voor. Ze overleven goed op voedingsmiddelen, maar groeien er niet op verder. Campylobacter veroorzaakt een voedselinfectie. Er zijn maar weinig Campylobacter-bacteriën nodig om ziek van te worden. Het zorgt jaarlijks voor meer ziektegevallen dan Salmonella. De laatste jaren neemt dit zelfs nog toe. Soorten Campylobacter Er zijn 15 soorten Campylobacter. De belangrijkste soort is de Campylobacter jejuni die vooral bij vogels, maar ook bij varkens voorkomt. De belangrijkste bron van infectie zijn kippen, het maakt niet uit van welk ras ze zijn of van welke pluimveehouderij ze komen. Gezondheidseffecten Campylobacter kan een voedselinfectie veroorzaken. Niet iedereen is even gevoelig voor Campylobacter. Een lichte besmetting kan het lichaam opvangen. Ziekteverschijnselen treden meestal pas op 48 uur tot 1 week na de besmetting met Campylobacter. Klachten De klachten zijn lichte maag-darmklachten, griep, diarree waarin bloed kan voorkomen en buikpijn. De klachten houden ongeveer 5 tot 7 dagen aan. Patiënten kunnen nog wekenlang last hebben van darmkrampen. De bacterie kan in uitzonderingsgevallen het Guillain Barré-syndroom veroorzaken. Dit tast het zenuwstelsel aan. Heel soms is er blijvende spierzwakte met symptomen als ernstige verzwakking van spieren, polioachtige verschijnselen en pijn. Andere complicaties die kunnen voorkomen zijn een darmontsteking en gewrichtsproblemen, vooral in de knie. Risicogroepen Mensen met verminderde weerstand, zwangeren, jonge kinderen en ouderen zijn gevoelig voor een besmetting. Bij hen kan de Campylobacter zorgen voor een vochttekort. Een vochttekort kan zonder medische begeleiding levensbedreigend worden. Veiligheid Campylobacter leeft in de darmen van dieren. Door contact met dieren kan je besmet raken. Campylobacter komt vooral voor in rauw vlees en in niet-gepasteuriseerde melk en melkproducten. Kip is de grootste bron van besmetting. Campylobacter overleeft in zoet en zout water, waardoor ook schaal- en schelpdieren de bacterie kunnen overdragen. Door besmet water kunnen de bacteriën op groenten terecht komen. Drinkwater in Nederland is veilig, maar in het buitenland kan het besmet zijn. Campylobacter groeit bij een temperatuur van 30 tot 45°C. De optimale temperatuur is 42°C, de lichaamstemperatuur van vogels. Campylobacter gaat dood bij koken, bakken of braden. De bacterie is onschadelijk in gepasteuriseerde producten. Bij bevriezing neemt het aantal Campylobacter-bacteriën af, maar ze overleven het wel. Om besmetting met Campylobacter te voorkomen gelden de volgende adviezen: Was je handen voor het koken Was je handen na het aanraken van rauw vlees Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten of rauw te eten groente Bak vlees door en door gaar. Neem geen rauwe melk en producten van rauwe melk, zoals boter en zachte kaas Was rauwe groenten en fruit grondig onder stromend water Drink in het buitenland alleen kraanwater als dat veilig is verklaard Was je handen na het aanraken van (huis)dieren, vooral als die diarree hebben
    1 punt
  11. Ik zou hem graag willen hebben. Mocht dat niet door gaan en dat kan natuurlijk zo maar gebeuren met al de belangstelling voor de set. Weet iemand waar een soortgelijke set zou kunnen kopen?
    1 punt
  12. Zal ik het even kort samenvatten, althans dat ga ik proberen: Indien de Europese monetaire unie blijft zoals ze nu is, dan betalen de Noordelijke landen (vooral Duitsland) tot in lengte der dagen de rekening voor de Zuidelijke landen. Indien de monetaire unie wordt gebroken in een Noordelijk deel en een Zuidelijk deel, dan kunnen de Zuidelijke landen devalueren, slinkt hun schuld en kunnen ze weer concurreren. De Noordelijke landen moeten dan een tot 70% van hun welvaart inleveren. Ofwel als je €1.000 op de bank hebt, blijft daar nog €300 van over. Een gemakkelijke oplossing is er niet, maar doorgaan op deze manier is ook geen optie. Iemand die nu nog vóór de Euro predikt, is tegen een verenigd Europa. Het Europese monetaire monster is, heeft geleidt tot het ontstaan van Multinationals, zo machtig, dat die het politieke pad in Europa kunnen bepalen, zo zei Ewald Engelen in het slot. Maw de NWO in werking. We leven in een gevaarlijke tijd. Het doel van de euro: nooit meer oorlog in Europa, bergt het gevaar van het tegenovergestelde in zich.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...