Niet alle weekmakers zijn boosaardig. Tupperware zit vol weekmakers maar is wél food-grade. Er zijn ook "food-grade"emmers in de handel. Soms kun je een inprint vinden op de bodem van bakjes, emmers of het om "food-grade" plastic gaat.
Maar zélfs als het plastic niet "food-grade" is hoeft dit niet per se ongeschikt te zijn voor voedselopslag. Er is een chemische wet die zegt: "Like dissolves likes" ofwel 'soortgelijke stoffen minnen elkaar of '"trekken" aan elkaar. Weekmakers gedragen zich als 'vetten' en hebben derhalve grote affiniteit voor vetachtige stoffen. Ik zou daarom géén plantaardige oliën, vetten, mayonaise, frietsaus, e.d. in plastic verpakken tenzij de weekmakers/plastics "food-grade" zijn. Ook producten die oliën bevatten zoals noten, chips, chocolade, e.d. niet in plastic verpakken. Kijk maar naar de handels-verpakkingen van deze producten. Rijst, pasta, meel, bloem, zetmeel zijn 'waterminnende' stoffen en 'trekken' géén weekmakers uit plastics. Ik zou zelf absoluut geen bedenkingen hebben deze voedings-middelen op te slaan in plastics. Weekmakers migreren overigens inderdaad door de lucht van de doos zoals u terecht opmerkt.
Pasta en vooral rijst zijn 'waterminnende' producten. Rijst wordt zelfs wel eens gebruikt als droogmiddel. Deze producten trekken water aan, en als ze de kans krijgen kunnen ze boven een relatieve vochtigheid van 20% zelfs gaan schimmelen. Bewaar rijst (en andere waterminnende stoffen) boven een rigoreus droogmiddel zoals ik eerder heb beschreven. Dat is véél belangrijker dan je druk te maken over weekmakers (bij dit soort producten).
Succes!