Dr.Prepper Geplaatst: 3 mei 2014 Delen Geplaatst: 3 mei 2014 Terwijl ik net nog een kleine midnight snack in elkaar sta te zwaffelen bedenk ik opeens dat ik mijn liefde voor het Schaap en de Kip met jullie wil delen. Wanneer de SHTF hoop ik dat ik enig moment over een roedel schapen en een tros kippen kom te beschikken in mijn tuin. Een paar kippen hebben we overigens al wel, maar 2 van de 3 zijn al te oud op eieren te leggen. Zolang ze voorgesneden bij de poelier te krijgen zijn laat ik ze maar vers & rondlopen. De reden voor de Kip in de Ode is diens Ei. Elk ei is goddelijk. Een gebakken ei, een zachtgegookt ei, een hardgekookt ei geprakt tot eiersalade, een soufflé, een cake, homemade mayo. Dat alles is de ei in heilig. Maar dan, het Schaap. Al mijn lievelingseten is Made in Schaap! Neem de kazen: Roquefort (my fav!), Spaanse manchego, Griekse feta en Italiaanse pecorino. Deze kazen alleen al maken schapen meer dan de liefde waard om ze voor te herden. Maar wat dacht je van nachtkoning "Broodje schaap" Shoarma! En o jee, het water loopt me nu helemaal in de mond, denkend aan een dozijntje lamskoteletjes op de BBQ. Kwijl kwijl, lekkerder dan dat wordt het niet in dit leven ... zucht ... En als je dan ook nog bedenkt dat die lieve beesies ook nog bereid zijn hun vacht aan je af te staan in ruil voor een scheerbeurt, wat ons mensen hun schitterende wol oplevert - en vervolgens voor de echte crea bea een mooie yurt gemaakt van vilt - en aan het eind van z'n leven mag je ook nog zijn huid hebben om van alles van het leer te maken. Ongelofelijk, wat een dier. We doen deze en vele andere dieren weliswaar veel te veel leed aan, maar wat ben ik ze vreselijk dankbaar voor wat ze ons mensen bieden. LANG LEVE HET SCHAAP EN DE KIP! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Charlie Geplaatst: 3 mei 2014 Delen Geplaatst: 3 mei 2014 Tja @Dr.Prepper, daar zit een hoop waarheid in. En we zouden inderdaad wat meer respect moeten opbrengen voor dieren in het algemeen. Truste voor zo! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rambi Geplaatst: 3 mei 2014 Delen Geplaatst: 3 mei 2014 Een prachtige ode! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dr.Prepper Geplaatst: 4 mei 2014 Auteur Delen Geplaatst: 4 mei 2014 Dank! Vegetariër zou ik enkel met de grootst mogelijke moeite kunnen worden, maar als ik ze zelf ooit respectvol en dankbaar durf te slachten dan zou ik dat een hele mooie stap vinden ... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 4 mei 2014 Delen Geplaatst: 4 mei 2014 Ook Hans Dorrestein heeft op zijn eigen wijze eens een ode aan het schaap geschreven. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 4 mei 2014 Delen Geplaatst: 4 mei 2014 Een recept met schaap en kip (Marokkaanse style;)): Ingrediënten voor 8 porties: 2 eetlepels olijfolie 900 gr lamsvlees, in grote stukken gesneden 900 gr kipfilet, in grote stukken gesneden 3 uien, gehakt 3 teentjes knoflook, gehakt 400 gr tomatensaus 1 liter kippenbouillon 1 eetlepel Râs al Hânout 1 eetlepel gemalen komijn 1 eetlepel korianderpoeder 1 eetlepel gemalen salie 1 eetlepel paprikapoeder zout en peper naar smaak 4 knolrapen, geschild en in 8 stukken gesneden 4 wortelen, geschild en in dikke ringen gesneden 4 courgettes, gewassen en in dikke plakken gesneden 50 gr verse peterselie, gehakt 1 blik (400 gr) uitgelekte kikkererwten 1 kg couscous 100 gr boter, in blokjes 3 theelepels harissa Bereidingswijze Voorbereiding: 40min › Bereiding: 1uur20min › Klaar in:2uur Verhit de olie in een braadpan op hoog vuur en bak het lamsvlees en de kip gedurende 5 minuten of tot het bruin is. Voeg de uien en knoflook toe en bak nog enkele minuten tot ook deze goudbruin zijn. Voeg de tomatensaus, kippenbouillon, Râs al Hânout, komijn, koriander, salie en paprika toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat 10 minuten sudderen. Voeg de rapen, wortelen, courgettes en peterselie toe en laat gedurende 1 uur verder sudderen. Roer de kikkererwten erdoor en kook vervolgens nog gedurende 10 minuten. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de boter toe aan de couscous en meng goed met een vork, waarbij je de korrels goed los roert om te voorkomen dat er klonters ontstaan. Neem 2 of 3 pollepels van de bouillon uit de pan en giet dit in een kom, voeg de harissa hier aan toe. Meng goed. Serveer de pittige bouillon in de kom, samen met de stoofpot en couscous. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dr.Prepper Geplaatst: 4 mei 2014 Auteur Delen Geplaatst: 4 mei 2014 Een recept met schaap en kip (Marokkaanse style;)) Heerlijk recept lijkt me! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 4 mei 2014 Delen Geplaatst: 4 mei 2014 Schapen heb ik nog niet gegoed kippen daar en tegen wel . Een kennis van mij heeft een kleine kudde een paar ooien en een ram en natuurlijk een paar lammeren waaronder een drieling . Hij zegt dat een schaap met plezier opbrengst biedt naar werk . Als ze niet gestolen worden . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 4 mei 2014 Delen Geplaatst: 4 mei 2014 Dacht even dat ik een diepgaand stuk over mensen zou gaan lezen En vooral die kip wekte dan mijn belangstelling, het schaap kennen we allemaal wel? Maar dit is natuurlijk minstens net ze mooi. Recht toe recht aan. Beseffen wat waar vandaan komt en dat waarderen! Prep ze, K a n s Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vladimir Geplaatst: 4 mei 2014 Delen Geplaatst: 4 mei 2014 Terwijl ik net nog een kleine midnight snack in elkaar sta te zwaffelen Dank, ook dat zag ik direct voor me Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 4 mei 2014 Delen Geplaatst: 4 mei 2014 Dank, ook dat zag ik direct voor me moslims schijnen wel vaker schapen te zwaffelen, ik wist niet dat Dr.Pepper daar ook van hield. Als je echt goed lamsvlees weet te waarderen, koop dan eens Texels lam. Een echte aanrader. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.