Ga naar inhoud
GENEGEERD

Eeuwen oud bier recept !


Chinaka
 Share

Recommended Posts

Dit is een leuke maar slaat op niks.

Studenten van de Wits Universiteit in Zuid-Afrika zijn eraan geslaagd om een circa 9.000 jaar oud Chinees bier na te bootsen. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse nieuwssite Times Live.

Hier de link

Volgens mij nogal duidelijk dat wanneer je van alles en nog wat toevoegt en het alcohol percentage boost tot 8 % waarbij het origineel max 2% was je niet meer spreekt van een grootse ontdekking. En wat hebben ze dan nagebootst ? Bier !

Tijdens de Middeleeuwen waren het vrouwen die de kunst van het brouwen beheerste ( UK)

Wanneer ik mannen hoor verkondigen "Bier brouwen is koken voor manen " Moet altijd een beetje lachen.

De vrouwen tijdens "The Dark Ages " waren daar zo in gespecialiseerd dat ze gebruik maakte van de meest bizarre planten wat wij nu zien als onkruid.

Ze waren daar ook uren per dag mee bezig en het alcohol percentage was niet hoger dan 2%.

The Ale was born. Of is het toch bier ?

Het vocht was ook niet bestand tegen langdurig stockeren en moest binnen de korstte tijd geconsumeerd worden.

Ik weet dat heden vandaag sommige Ale niet zien als echt bier.

Maar laat me even verder gaan over onze bier /ale brouwende vrouwen.

Telkens ze een batch hadden gebotteld waren ze verplicht om een broom / borstel buiten hun woning te plaatsen en kwamen de testers langs.

Tuurlijk mannen. En die gaven toelating tot verkoop of niet.

Nu een bizarre zaak betreffende deze brew women was dat die ook werkten in abdijen en aldaar dan gebruik mochten maken van de tuin etc....

Waar zouden die patertjes hun kennis vandaan hebben he !)

De reden waarom de mensen toen zoveel bier dronken en ook baby's was omdat het water zo vies en besmet was.

 

Een korte introductie betreffende ons verleden en ale / bier tijdens de Middeleeuwen.

 

Groetjes Chin

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Wat een leuk stukje geschiedenis. De titel is wel verwarrend, ik had gehoopt op een echt recept:o
Ik zoek daar ook al jaren naar. Waarschijnlijk zoek ik op de verkeerde plaatsen. Hou je wel up to date hoor. Ik zoek ook niet alleen de recepten maar de handeling als die toen gaande was. Van water tot ale / bier zeg maar.

Weet al veel over de gebruikte planten / kruiden.

En hoe je te werk gaat. Maar heb toch nog behoorlijk veel vragen.

Een van de vragen die steeds weer opborrelen/ opborrelt is hygiëne.

Hoeveel mensen zijn er gestorven door geïnfecteerde batch's ? Werd er toen al hop of gagel gebruikt ? Vele bronnen zeggen van niet.

Boeit me uitermate.

 

Chin

Link naar reactie
Share on other sites

Je kunt kant en klare pakketten kopen. En gist is eeuwig te delen-gebruiken.
Die bier kits staan wel ver weg van hoe ze dat in de Middeleeuwen deden.

Een voorbeeld: Een bier kit tot batch verwerken hmm 30 min ongeveer, dan wachten tot het gistings proces stop en bottle maar. Je kan daar mee spelen en bv extra kruiden toevoegen enz... Maar het staat heel ver van hoe ze dat deden in 1500.

Link naar reactie
Share on other sites

Misschien een leuke aanvulling. De brouwerij Jopen, maakt ook een zogenaamd Gruitbier. Gruit is het kruidenmengsel, dat vroeger gebruikt werd i.p.v de hop. Gruit heeft een desinfecterende werking en draagt ( in sterke mate) bij aan de smaak van het bier. Hoofdbestanddeel van Gruit, was het plantje Gagel. Wanneer je dus wil ervaren hoe vroeger bier smaakte, is dit een tip. Het lage alcohol percentage van de bieren vroeger, had voornamelijk te maken met het gebrek aan kennis van het zogenaamde Maischprocces. Hierbij worden de enzymen in de gerst, in verschillende temperatuurstappen vrijgemaakt, waardoor er veel vergistbaar suiker vrijkomt. Dit proces heeft men al snel onder de knie gekregen met als gevolg betere bieren.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

uit de wikipedia:

Het brouwen van bier werd in de middeleeuwen toevertrouwd aan kloosters en abdijen, waar het voornamelijk door vrouwen werd gebrouwen. In de regel hadden abdijen een zware en een lichte versie van hun bier, waarbij de zware versie door paters en gasten en de lichtere versie door de nonnen werd gedronken.

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier

 

Die vrouwen waren dus nonnen. En ze konden minder goed tegen drank dan de mannen ?

Is dat niet nog steeds zo ?

 

Dat de kennis van de vrouwen vandaan kwam vind ik een wat aparte bewering, hoe kom je daarop ? Vind ik nergens terug.

 

In je hele stukje klinkt door dat mannen slecht en vrouwen goed zijn, uit ervaring kan ik je vertellen dat mannen EN vrouwen goed EN slecht zijn.

Hoe verpest ik een simpel geschiedenis-lesje noem ik dat. Hoe het bij feiten aub.

 

Bier is ook gemaakt van water, maar dat werd gekookt (!), tevens werd er zoveel bier gedronken omdat er voedingswaarden bijkwamen, het was behalve een drankje dus ook een soort boterham voor de niet welgestelden, die welgestelden dronken dan weer veel wijn.

 

Wat in die tijd ook nog vaak op die manier werd gedronken was mede, voor wie dat nog niet kent, proberen !! Superlekker !

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mede_%28drank%29

Link naar reactie
Share on other sites

Daar zitten we in Vlaanderen op te wachten, een slecht Chinees bier. Als ik alle Belgische geproefd heb ga ik het zeker eens proberen. Ben ongeveer halfweg de lijst.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_bieren

 

Als je u echt eens wilt onder zetten in mijn gemeente is een cafeetje waar men 1500 verschillende Belgische bieren in voorraad hebben . Ook 1 Nederlands bier .

 

Geert

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot
Als je u echt eens wilt onder zetten in mijn gemeente is een cafeetje waar men 1500 verschillende Belgische bieren in voorraad hebben . Ook 1 Nederlands bier .

 

Geert

 

Wordt dat een workshop?

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot
Ik denk dat de workshop wel iets spectaculairder wordt hoor, maar ik hou je graag nog een beetje op je honger. Ik mocht daarnet van Geert persoonlijk vernemen waar het om gaat en ik moet zeggen dat we elk op onze eigen manier toch wel gelijkaardige meningen hebben over veel dingen @Heksenboot.

 

Daar ben ik van overtuigd. :)

Link naar reactie
Share on other sites

Misschien een leuke aanvulling. De brouwerij Jopen, maakt ook een zogenaamd Gruitbier. Gruit is het kruidenmengsel, dat vroeger gebruikt werd i.p.v de hop. Gruit heeft een desinfecterende werking en draagt ( in sterke mate) bij aan de smaak van het bier. Hoofdbestanddeel van Gruit, was het plantje Gagel. Wanneer je dus wil ervaren hoe vroeger bier smaakte, is dit een tip. Het lage alcohol percentage van de bieren vroeger, had voornamelijk te maken met het gebrek aan kennis van het zogenaamde Maischprocces. Hierbij worden de enzymen in de gerst, in verschillende temperatuurstappen vrijgemaakt, waardoor er veel vergistbaar suiker vrijkomt. Dit proces heeft men al snel onder de knie gekregen met als gevolg betere bieren.
Frank was of is het de toevoeging van hop of vroeger gagel dat het verschil maakte tussen ale en bier?

 

Groetjes Chin

Link naar reactie
Share on other sites

uit de wikipedia:

 

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier

 

Die vrouwen waren dus nonnen. En ze konden minder goed tegen drank dan de mannen ?

Is dat niet nog steeds zo ?

 

Dat de kennis van de vrouwen vandaan kwam vind ik een wat aparte bewering, hoe kom je daarop ? Vind ik nergens terug.

 

In je hele stukje klinkt door dat mannen slecht en vrouwen goed zijn, uit ervaring kan ik je vertellen dat mannen EN vrouwen goed EN slecht zijn.

Hoe verpest ik een simpel geschiedenis-lesje noem ik dat. Hoe het bij feiten aub.

 

Bier is ook gemaakt van water, maar dat werd gekookt (!), tevens werd er zoveel bier gedronken omdat er voedingswaarden bijkwamen, het was behalve een drankje dus ook een soort boterham voor de niet welgestelden, die welgestelden dronken dan weer veel wijn.

 

Wat in die tijd ook nog vaak op die manier werd gedronken was mede, voor wie dat nog niet kent, proberen !! Superlekker !

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mede_%28drank%29

Ik ga er van uit dat je je schrijven op mij bedoelt ! Een quote is oh zo makkelijk. Ik baseer mij niet op Vlaanderen of Holland vanwege de weinige informatie. Maar ruimschoots te vinden in het Engeland van de 15 de eeuw. Het gaat ook niet over mannen of vrouwen maar over hoe vrouwen overleefde tijdens die periode en ja sorry hoor gedomineerd werden door mannen. En bier / ale brouwen was voor deze vrouwen een middel om te overleven, maar toch gecontroleerd door mannen. Moet ik nu braaf zijn en dat verzwijgen ?

Nu wees gerust tegen 1600 was het voorbij en werd brouwen een mannen aangelegenheid .

Dus het waren feiten die jij blijkbaar niet vatten kan omdat wiki het niet vermeld.

Link naar reactie
Share on other sites

Frank was of is het de toevoeging van hop of vroeger gagel dat het verschil maakte tussen ale en bier?

 

Groetjes Chin

 

Hoi Chin,

 

nee, ale is een vorm van bier, net als bijvoorbeeld een Lambiek dat is. Je kunt een Ale vooral vergelijken met een Pils, met dat verschil dat er geroosterde mout aan toegevoegd is, hetgeen de kleur bepaald. Ook is het in tegenstelling tot Pils, bovengistend en niet ondergistend. en bekend bier in Belgie en Nederland dat je een Ale zou kunnen noemen is Palm.

Gagel zal vast vroeger ook gebruikt zijn in de Ale's, maar maakt dus niet dat verschil.

Link naar reactie
Share on other sites

Sorry @Chinaka , ik was erg scherp met schrijven.

 

Vrouwen werden zeker onderdrukt, veel vrouwen werden daardoor zelfs non.

ik reageerde erop dat de kennis niet aanwijsbaar bij hun vandaan kwam.

 

Het is je vergeven en een sorry van mij naar jou toe die welgemeend is.

Laat me iets uitleggen.

Bier bestaat al heel lang en waar die kennis haar oorsprong heeft weet ik niet, waarschijnlijk zoal steeds door toevalligheid ontdekt en vandaar uit ontwikkelt.

We gaan dan makkelijk 2500 - 3000 jaar terug.

Maar kennis komt en gaat, bizar maar waar. Tijdens de Middeleeuwen onder de druk van vervuilt water zochten mensen een alternatief en dat was bier.

Je moet dat ook in de context zien, alle Germaanse stammen ( Kelten) brouwden bier.

Dat was een gezamenlijke bezigheid maar into de Middeleeuwen en door de opkomst van de catolieke werden vrouwen verbannen naar de kleine keuken.

Een zin uit de Middeleeuwen ( komt uit archieven) A man is the head of a women. Tja !

Dus die vrouwen moesten op een gegeven moment zien rond te komen en vele waren ook alleenstaand door bv de pest.

En zodoende gingen ze over tot het brouwen van bier wat uitgroeide tot een specialiteit waar ze uren per dag mee bezig waren.

Als ik zeg de abdijen hebben die kennis overgenomen dan is dat niet verkeert.

Je moet ook begrijpen dat bier voor barbaren was, terug in de tijd gaande de Romeinen hadden een afkeer van bier dat was iets voor het uitschot "Germanen"

Als je nu de wetenschap van hoe romeinen dachten over Germanen en hoe abdijen zijn ontstaan dan kan je daar niet echt uit concluderen dat de patertjes in de eerste zin waren opgezet met bier drinken, want dat deden de heidenen.

 

Ik hoop dat ik nu iets duidelijker ben geweest.

 

Groetjes Chin

Link naar reactie
Share on other sites

Ja, @Chinaka absoluut, dankjewel.

 

Ben wel blij dat ik van vikingen stam en niet die stoute germanen, haha.

 

Goed punt trouwens, geschiedenis word/werd immers altijd geschreven door de overwinnaar, en dat waren de vrouwen sowieso nooit.

Haha Die stoute Germanen , das een goei !

Vikings waren ook niet zo braaf. Maar beide hadden een cultuur en kennis waar we trots mogen op zijn en dat wil ik eren. Ik kan uren doorgaan over hoe de familiale structuur toen ter tijd werkte of gaande was maar wie wil dat nu weten? haha

 

Groetjes Chin

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...