Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik ben al heel lang bezig met financien. Altijd regel 1 aanhouden: nooit meer uitgeven dan er inkomt, en bij voorkeur 10% van het inkomen sparen. Lukte niet altijd, soms echter spaarde ik meer. Ben nu alleen, heb een vaste baan, en jaren geleden bewust gekozen een huis te kopen vlakbij mijn werk. Daardoor geen auto nodig. Altijd bewust gekozen voor zo weinig mogelijk langdurige verplichtingen van het type: mobiele telefoon, onnodige verzekeringen etc. Daardoor, en doordat ik geen auto heb, na 15 jaar genoeg gespaard om de hypotheek in een keer af te lossen. Zuinig met energie en water, wel geld steken in isolatie. Daardoor minimale energiekosten (water, gas, elektra samen 70 euro per maand en ik stook echt wel gas in de winter). Nu zijn mijn vaste lasten (krant, telefoon, energie, verzekeringen, een paar tijdschriftabonementen, lokale belastingen etc. etc.) gedaald tot precies 20% van mijn netto inkomen. Ofwel: ik kan 80% van mijn inkomen besteden aan wat ik maar wil. Dat noem ik financiele onafhankelijkheid, ook al ben ik afhankelijk van een baan en dus een baas. Spaarrekening is goed gevuld; een tip: hou zes netto maandsalarissen aan als minimale buffer wanneer je een gezin, eigen huis en auto hebt.

Beste financiele tip die ik ooit kreeg: zo weinig mogelijk schulden aangaan, en als het dan toch moet, zo snel mogelijk aflossen. En NOOIT lenen voor een vakantie, een auto, een caravan. En trap niet in een GRATIS iPhone waar je vervolgens drie jaar lang elke maand 30 euro voor moet neerleggen aan abonnementskosten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Interessant topic! Ik heb zelf ook de regel om nooit meer uit te geven dan er binnen komt, en heb al meerdere keren mijn uitgaven goed doorgenomen (abonnementen opheffen, alleen een zaterdag krant abonnement, verzekeringen doornemen, levensverzekeringen opgezegd, zuinig met energie, isolatie toepassen, zelf zonnepanelen geplaatst, geen telefoonabonnementen met lease contracten, etc.). Ik heb deze vaste inkomsten en uitgaven bijgehouden in een excel bestand, handig om te zien hoeveel je bespaard...

 

Beste financiele tip die ik ooit kreeg: zo weinig mogelijk schulden aangaan, en als het dan toch moet, zo snel mogelijk aflossen. En NOOIT lenen voor een vakantie, een auto, een caravan. En trap niet in een GRATIS iPhone waar je vervolgens drie jaar lang elke maand 30 euro voor moet neerleggen aan abonnementskosten.

Helemaal mee eens!

 

Daardoor, en doordat ik geen auto heb, na 15 jaar genoeg gespaard om de hypotheek in een keer af te lossen.

Ik heb een aantal jaren lang de belasting teruggave gebruikt om mijn hypotheek af te lossen. Hiermee heb ik mijn aflossingsvrije hypotheek volledig afgelost, en mijn spaarhypotheek verlaagd.

Eigenlijk zou ik mijn spaarhypotheek ook wel willen af lossen, maar dat geeft problemen. De laatste keer dat ik geld stortte voor mijn spaarhypotheek, kreeg ik een waarschuwingsbrief van de bank dat ik dan veel belasting moet betalen, dus die storting heb ik teruggedraaid. Er zijn dus hypotheken die je niet eens af kunt lossen, zelfs als je dat zou willen :-(

 

Door alle besparingen kom ik makkelijker rond met mijn geld. Ik moet wel eens overwerken, maar kan nu deze uren in tijd schrijven, en daarmee heb ik wekenlang een 4 daagse werkweek.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Dit is ook een onderwerp naar mijn hart, en ik zie FI als onderdeel van de Prepper strategy, wellicht zelfs de belangrijkste stap. Veel is reeds al gezegd, en ik sluit mij aan bij de suggesties om de sites http://earlyretirementextreme.com/ en http://forum.mrmoneymustache.com/ goed er op na te lezen. Wat ik hier nog aan kan toevoegen, is "probeer een baan in het buitenland te krijgen", het verdient over het algemeen beter dan in NL, bijvoorbeeld Dubai, wat je daar verdient netto, is bruto in NL, plus vaak krijg je huur-woning budget en auto-budget als extra, en er zijn meer van die lokaties. Natuurlijk je moet even over die emotionele grens om NL te verlaten, en ook al die lokaties zijn niet zaligmakend, maar zodra je het doet, zie je de voordelen: (a) je krijgt beter betaalt en extras = sneller sparen voor FI, (b) je krijgt ervaring om te leven in verschillende culturen = makkelijker emigreren in toekomst naar je BOL lokatie, © je krijgt een beter beeld van de wereld, waardeert meer wat je hebt (ook in NL) en je doet inspiratie op, ontmoet nieuwe mensen (internationaal netwerk) en uiteindelijk begrijp je zelf beter wat je verder wil.

 

Natuurlijk de onderliggende doel = "snel sparen", zorg dat je in 10-20 jaar FI wordt, het duurde mijzelf 17 jaar. En zoals gezegd, FI betekent niet dat je miljonair hoeft te zijn. Tenslotte als je naar een leuke lokatie gaat, zoals Hongarije, kan je van 1500 euro per maand vrij goed leven (all-in), ofwel 18k euro per jaar. Vermedigvuldig dit met ongeveer 30 = 540k Euro. Dit is het bedrag dat je nodig hebt, en als je dit goed investeert (gematigde risico's), dan kan je hiervan leven, redelijke inflatie inbegrepen (lees die bovenstaande websites er maar op neer). Ook kan je kiezen voor real-estate, en dan verhuren. Dat is wat ik deels gedaan heb (voor diversificatie), en ik behaal 5% hierop (netto, na aftrek buffer voor beheer en onderhoud).

 

Iedereen die jong is, raad ik aan dit so snel mogelijk te begrijpen, wordt geen slaaf van de bank, vermijd schulden, spaar snel, wordt FI en kies voor vrijheid in leven (dat kan nog steeds werken betekenen, maar dan wel wat je gewoon leuk vindt), je zult zien dat je dan meer kwaliteiten hebt dan je had gedacht, en je krijgt een rijker level ipv 40 jaar in dezelfde stoffige loonslaaf baan...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 maanden later...

Zie dit artikel of het Nieuwe boek van Luijendijk: http://www.nu.nl/weekend/4000251/joris-luyendijk-de-financiele-sector-gaat-weer-regelrecht-richting-ravijn.html

 

Zo dicht zaten we bij de afgrond. Het scheelde maar een haar of we hadden niet kunnen pinnen of de voedselvoorraden waren op geweest. Hier preppen we voor. Want het probleem woekert door en het is maar een kwesti van tijd voor het weer misgaat. Maar dan echt goed mis.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar dan echt goed mis.

Als het 'goed' misgaat leert men eindelijk de risico's van het wanbeleid kennen.

Dan leert men daarvan enzomeer bij de her- of doorstart na die gebeurtenis.

Maar of het een gebeurtenis gaat zijn waarvan men werkelijk leert is mijn grootste vraag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...