Bandoeng Geplaatst: 2 februari 2013 Delen Geplaatst: 2 februari 2013 tis wel een beetje fris hoor! Maar je bent welkom Heb trouwens ook een lekkere leem-pizza-oven om in te slapen, is wat warmer denk ik... Lief, dank je. Als ik aan Hongarije denk dan denk ik toch aan jou laatste tijd. Lekker hoor in pizza oven, en gelukkig ben ik niet de grootste. Lijk me heel leuk om je daar te bezoeken. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 2 februari 2013 Delen Geplaatst: 2 februari 2013 Duidelijk Ray, Kan ik nu alvast bonen kiemen? Ik heb wat droge bonen over, zoals mung bonen http://preppers.nl/forum/threads/4247-Mung-bonen, de touge is niet gelukt om te oogsten, we waren te laat (vergeten) toen kwamen bladeren aan. Dus die laten dan maar en binnenkort verplanten in aarde. Bedankt Je moet er rekening mee houden, dat je tot ongeveer 15 mei, nog lichte nachtvorst kunt krijgen. Alles wat je nu voorplant, zal uiteindelijk de tuin in moeten, omdat het z'n potje uitgroeit. 3 maanden van te voren voorplanten is dus voor veel soorten te vroeg. Met bonen heb ik geen ervaring, 'k hou er niet zo van, behalve sperzieboontjes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 2 februari 2013 Delen Geplaatst: 2 februari 2013 Inmaken, wecken, invriezen, op zuur, drogen... etc.. en dan in de kelder: Wauw @Piroshka, wat een geweldige kelder! Alleen de martelinstrumenten ontbreken nog. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 2 februari 2013 Delen Geplaatst: 2 februari 2013 Wauw @Piroshka, wat een geweldige kelder! Alleen de martelinstrumenten ontbreken nog. die liggen tijdelijk onder mijn bed, kelder moest nog ff drogen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bandoeng Geplaatst: 2 februari 2013 Delen Geplaatst: 2 februari 2013 Wordt t nog zwart geschilderd? ;)Dit wordt beetje offtopic Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 2 februari 2013 Delen Geplaatst: 2 februari 2013 Wordt t nog zwart geschilderd? ;)Dit wordt beetje offtopic hihi, nou laat ik dan maar geen antwoord geven... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 2 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 2 februari 2013 Ik had jou plannen al gezien op t moestuinforum @Piroska Echt een mooie kelder ook! Ik ben er jaloers van! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 2 februari 2013 Delen Geplaatst: 2 februari 2013 Ik had jou plannen al gezien op t moestuinforum @Piroska Echt een mooie kelder ook! Ik ben er jaloers van! Ja, maar toch maar even genoemd voor de anderen hier ... Mooi he? Moest flink opgeknapt hoor, er groeide van alles in en er woonde een das, het dak was ingestort en er was geen vloer, maar we zijn trots op het resultaat! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 2 februari 2013 Delen Geplaatst: 2 februari 2013 @IsaBo: Dit heb ik ook een keer geprobeerd, vorig jaar, maar is mij niet gelukt. Hoe heb jij dit voor elkaar gekregen? Dit is wel leuk, ik heb met een kameraad samen ook allerlei paprika's en tomaten gewoon gekocht voor eten uitgeplant en dit gaat perfect. Wat je moet weten bij tomaten is dat het vocht om de zaadjes heen als ze in de tomaat zitten, ervoor zorgt dat de tomaten dus niet gaan kiemen, het is een anti kiemmiddel. Mocht je de tomaten gewoon uit de tomaat halen en drogen kan een restant van dit vocht achter blijven en er zijn er die zeggen dat dit niet de juiste manier is. Een andere, dus de 2e manier om dit te doen is het pulp uit de tomaten te scheppen met zaad en al. Dit in een beker 3 kwart vol met gewoon lauw water te doen. Deze beker laten fermenteren, tot er een smerig goedje ontstaan is, na 2,3 of 4 dagen of zolang het duurt, dan de beker vol met water, en de beker draaien om het fermentatiegoedje los te weken van de zaden..De zaden zakken dan naar de bodem. Schenk langzaam de bovenste vloeistof helft van de beker weg.. dan weer bijvullen met schoon water en draaien maar. Na een x aantal keer heb je een schone vloeistof met alle zaadjes op de bodem.. Schenk het water weg, de zaadjes schoon blijven achter. Deze op keukenpapier heel erg goed drogen..of droger.. en dan heb je je zaden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 2 februari 2013 Delen Geplaatst: 2 februari 2013 Vorig jaar bio sla en tomaten gehad, het koste me veel moeite om bij een winkel aan biozaad te komen of er was zeer weinig keus. Weet iemand een geschikte bio zaad leverancier? Het moet natuurlijk ook zaad zijn die weer zaadjes gaat geven. Immers er is al heel veel zaad op de markt welke maar 1 keer gezaaid kan worden en de plantjes niet zelf voor nageslacht zorgen. Weet iemand of er al gesproken is over een group buy prepper zaadpakketje voor ieder? Ik heb hier veel onderzoek naar gedaan, de stelregel bij zaadleveranciers is dat als er GEEN F1 op staat het dus nakomelingen kan produceren wiens zaad je opnieuw kan planten. Een paar tips, die eigenlijk volgens mij insidersgeheimen zijn, maar nu niet meer : -Je lokale aardappelboer, ga erheen, als de aardappels nog lekker in het vuil zitten en niet schoongemaakt en er een lekkere berg vuil op zit, dan kan je deze gewoon gebruiken als pootaardappels. Getest en test gelukt! -Je lokale aardappleboer verkoopt ook van bonen per kilo voor praktisch niks, gewoon gebruiken als zaad. getest en test gelukt, ben al van 3e generatie aan oogsten en weer zaad verzamelen die de grond ingaat. -Alle bonen zijn per definitie zaadvast (door Ton Vreeken himself na persoonlijk gesprekje, van de site http://www.vreeken.nl) -Alles wat je bij hem op de site ziet, als er GEEN F1 bij staat is het dus zaadvast, en dat is bijna alles dus. Voor een goede bio site waar veel zaadvast is: http://www.vreeken.nl (logisch..) -Daarnaast reist hij erg vaak over de hele wereld en haalt exotische plantesoorten in huis die hij verkoopt, evenals zeldzame varieteiten. Nadeel dat anderen vinden is dat hij zo duur is, tja maar wat let je om de zaden te bewaren, dan hoef je maar 1 zakje zaden te kopen toch?? Hoezo tuinieren is duur??? 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 2 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 2 februari 2013 Ik vind vreeken niet duur, ik vind hem alleen hééél traag... Ooit wel 3 maanden moeten wachten op zaad, en dan is de beste tijd om te zaaien voorbij. Dus als ik iets van hun wil, ga ik het halen Goede ervaringen via internet bestellen heb ik met tabernal. De bezorgen altijd binnen 48 uur. Ook veel bio zaad, en F1 wordt ook duidelijk aangegeven. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 4 februari 2013 Delen Geplaatst: 4 februari 2013 Ik zaai veel vergeten groenten, de wat wildere en oorspronkelijke soorten zoals bijvoorbeeld wilde rucola, deze is meerderjarig. En waar ik ook helemaal gek op ben: winterpostelein. Ik hoor dat @Dick Berts altijd boerenkool aanraadt. Dat is een handige winteroverlever. Maar mijn winterpostelein heeft ook alle vorst van deze winter overleefd. Tijdens de strenge vorst in de afgelopen periode lieten de groene plantjes onder koud glas, hun blaadjes even hangen. Tot mijn verbazing staat alles er weer fris en fruitig bij, het kan zelfs weer geoogst worden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 15 februari 2013 Delen Geplaatst: 15 februari 2013 Ik zaai veel vergeten groenten, de wat wildere en oorspronkelijke soorten zoals bijvoorbeeld wilde rucola, deze is meerderjarig. En waar ik ook helemaal gek op ben: winterpostelein. Ik hoor dat @Dick Berts altijd boerenkool aanraadt. Dat is een handige winteroverlever. Maar mijn winterpostelein heeft ook alle vorst van deze winter overleefd. Tijdens de strenge vorst in de afgelopen periode lieten de groene plantjes onder koud glas, hun blaadjes even hangen. Tot mijn verbazing staat alles er weer fris en fruitig bij, het kan zelfs weer geoogst worden. Ja lekker! Winterpostelein, maar dat is echt wel een harde hoor, je kan hem nu ook veel in het wild vinden vooral in de duinen langs de paden.. lekker in een stampotje, yummie! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lucifer Geplaatst: 15 februari 2013 Delen Geplaatst: 15 februari 2013 Hier is mijn moestuin vorig jaar aangelegd, ik heb nog niet zo een groene vingers dus ik moet testen wat hier goed groeit op deze zandgrond. peterselie selderij basilicum stokbonen tomaten cherrytomaat komkommer ijsbergsla pluksla poging meloen hangaardbeien struikbonen. Kruiden staan nu binnen in kastje. Kan er nu al wat in de grond of in een koude kast? 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Pr3parator Geplaatst: 15 februari 2013 Delen Geplaatst: 15 februari 2013 Ik ben nu met kefir bezig.... Heel wat anders maar erg gezond voor vanalles en nog wat. Een soort plantje wat je in een liter houdbare volle melk stopt, 24 uur later zeven en je hebt een soort yoghurt/karnemelk. Ik ben er mee begonnen na een antibioticakuur, het is schijnbaar beter (en goedkoper) dan probiotica. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
tijgertje19 Geplaatst: 15 februari 2013 Delen Geplaatst: 15 februari 2013 Hier is mijn moestuin vorig jaar aangelegd, ik heb nog niet zo een groene vingers dus ik moet testen wat hier goed groeit op deze zandgrond. peterselie selderij basilicum stokbonen tomaten cherrytomaat komkommer ijsbergsla pluksla poging meloen hangaardbeien struikbonen. Kruiden staan nu binnen in kastje. Kan er nu al wat in de grond of in een koude kast? nee er kan nog niks naar buiten het vriest nog Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Prepzel Geplaatst: 15 februari 2013 Delen Geplaatst: 15 februari 2013 Afgelopen week heb ik binnen tomaat, peper en paprika voorgezaaid. Via de consuminder nieuwsbrief van annemiek van deursen ooit de tip gehad om je lege closetrollen te bewaren. Die zet je in een bakje, en vul je mat aarde, dan de zaadjes erin, en een beetje natsproeien. Maar 1 x per week een beetje nevelen, anders groeien ze te snel uit hun krachten en krijg je een hele hoge slappe hap.. Als de plantjes groter zijn, en het weer ok is om ze uit te planten, dan beschadigen de wortels minder doordat deze in het rolletje zijn gevormd. Je kunt het gehel in de grond zetten, de toiletrol verteert helemaal. Ik doe het al een paar jaar zo, en het gaat erg goed en makkelijk. wat er allemaal in de tuin komt en is: kersen blauwe druiven kweepeer framboos aardbeien bosbes tomaat peper paprika knoflook ui sjalotten pompoen courgette wortel bieten sla (verschillende soorten;mosterdsla, eikenblad, boter en lollo rosso) rucola bonen mais augurk komkommer doperwt blauwschokkers aardappel radijs munt bieslook tijm peterselie selderij lavas basilicum koriander verschillende wilde bloemen voor de bijen en vlinders de vijg heeft helaas de winter niet overleefd, daar moet nog een andere voor terug komen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
every-season Geplaatst: 15 februari 2013 Delen Geplaatst: 15 februari 2013 Misschien voor veel mensen al bekent, maar de Lidl heeft zaadjes in de verkoop vanaf 0.19 cent. Heb vanalles ingeslagen.. Heb er weer veel zin in.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
200m² Geplaatst: 16 februari 2013 Delen Geplaatst: 16 februari 2013 Ik vind vreeken niet duur, ik vind hem alleen hééél traag... Ooit wel 3 maanden moeten wachten op zaad, en dan is de beste tijd om te zaaien voorbij. Dus als ik iets van hun wil, ga ik het halen Jaja, een excuus om in Papendrecht naar de vlaaienwinkel te gaan ja! Alsof ik daar geen ervaring mee heb Maar trager kan idd niet. Zaden bestellen daar moet je uiterlijk in december doen en dat is al laat. En aangeven te schrappen wat niet op voorraad is. Dan heb je je zaad op 2-3 weken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
200m² Geplaatst: 16 februari 2013 Delen Geplaatst: 16 februari 2013 Ik ben nu met kefir bezig.... Heel wat anders maar erg gezond voor vanalles en nog wat. Een soort plantje wat je in een liter houdbare volle melk stopt, 24 uur later zeven en je hebt een soort yoghurt/karnemelk. Ik ben er mee begonnen na een antibioticakuur, het is schijnbaar beter (en goedkoper) dan probiotica. Da's geen plant maar clusters bacteriën. Kan je kaas mee maken ook. En verdikkeme lekkere kaas! Kruiden toevoegen naar smaak en zo. Je kan ze invriezen en later tot leven wekken. De mijne is helaas doodgegaan toen ik ziek was en niet in staat ze te verzorgen. Sindsdien is't terug aan de potjeskefir en daar kan je niets uit kweken. Al meerdere keren geprobeerd, ik krijg geen clusters maar kan wel een lepel in melk doen dan heb ik na 24u nieuwe drinkyoghurt. Na 3 weken moet ik wel een nieuwe pot aanschaffen wegens houdbaarheid van de minuscule kleine korreltjes. Voor wie interesse heeft, er bestaat ook waterkefir. Kan je ook gezonde dranken maken op basis van water, en vruchten toevoegen naar smaak. Beide kefirs zijn heel gezond voor de darmflora wat de algemene gezondheid ten goede komt. Ook belangrijk als je in een situatie zit. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Weebo Geplaatst: 19 februari 2013 Delen Geplaatst: 19 februari 2013 pffff hier heel veel aardappels spersiebonen doperwt peulen snijbonen pluksla wortel aardbei bramen framboos peterseliewortel koolrabi witlof prei lente uitjes augurken peper paprika tomaat appel kers pruim maggi plant eeuwige moes radijs en nog een aantal dingen en natuurlijk de kruiden niet vergeten kun je me vertellen waar je die "eeuwige moes" kunt halen? heb er meer over gelezen en ben benieuwd. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 19 februari 2013 Delen Geplaatst: 19 februari 2013 @Weebo: http://www.cruydthof.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=143&category_id=12&option=com_virtuemart&Itemid=71 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Weebo Geplaatst: 19 februari 2013 Delen Geplaatst: 19 februari 2013 Vorig jaar bio sla en tomaten gehad, het koste me veel moeite om bij een winkel aan biozaad te komen of er was zeer weinig keus. Weet iemand een geschikte bio zaad leverancier? Het moet natuurlijk ook zaad zijn die weer zaadjes gaat geven. Immers er is al heel veel zaad op de markt welke maar 1 keer gezaaid kan worden en de plantjes niet zelf voor nageslacht zorgen. Weet iemand of er al gesproken is over een group buy prepper zaadpakketje voor ieder? Ik haal de zaden bij Bolster http://www.bolster.nl/?gclid=CLqL4bOywrUCFUcV3godXwYAiA Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 19 februari 2013 Delen Geplaatst: 19 februari 2013 Ik haal de zaden bij Bolster http://www.bolster.nl/?gclid=CLqL4bOywrUCFUcV3godXwYAiA Ja, goeie biologische zaden daar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
tijgertje19 Geplaatst: 19 februari 2013 Delen Geplaatst: 19 februari 2013 kun je me vertellen waar je die "eeuwige moes" kunt halen? heb er meer over gelezen en ben benieuwd. ik heb de eeuwige moes bij http://www.hobbyzaden.nl gehaald zijn daar 0,35 cent maar nu tijdelijk uitverkocht. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.