Ga naar inhoud
GENEGEERD

Seizoen 2013, wat kweek/eet jij dit jaar?


eva1986

Aanbevolen berichten

tis wel een beetje fris hoor! Maar je bent welkom ;) Heb trouwens ook een lekkere leem-pizza-oven om in te slapen, is wat warmer denk ik...

 

Lief, dank je. Als ik aan Hongarije denk dan denk ik toch aan jou laatste tijd. Lekker hoor in pizza oven, en gelukkig ben ik niet de grootste. Lijk me heel leuk om je daar te bezoeken.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 92
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Duidelijk Ray, Kan ik nu alvast bonen kiemen? Ik heb wat droge bonen over, zoals mung bonen http://preppers.nl/forum/threads/4247-Mung-bonen, de touge is niet gelukt om te oogsten, we waren te laat (vergeten) toen kwamen bladeren aan. Dus die laten dan maar en binnenkort verplanten in aarde.

 

Bedankt

 

Je moet er rekening mee houden, dat je tot ongeveer 15 mei, nog lichte nachtvorst kunt krijgen. Alles wat je nu voorplant, zal uiteindelijk de tuin in moeten, omdat het z'n potje uitgroeit. 3 maanden van te voren voorplanten is dus voor veel soorten te vroeg. Met bonen heb ik geen ervaring, 'k hou er niet zo van, behalve sperzieboontjes. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had jou plannen al gezien op t moestuinforum @Piroska ;)

 

Echt een mooie kelder ook! Ik ben er jaloers van! ;)

 

Ja, maar toch maar even genoemd voor de anderen hier ...:)

 

Mooi he? Moest flink opgeknapt hoor, er groeide van alles in en er woonde een das, het dak was ingestort en er was geen vloer, maar we zijn trots op het resultaat!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@IsaBo: Dit heb ik ook een keer geprobeerd, vorig jaar, maar is mij niet gelukt. Hoe heb jij dit voor elkaar gekregen?

 

Dit is wel leuk, ik heb met een kameraad samen ook allerlei paprika's en tomaten gewoon gekocht voor eten uitgeplant en dit gaat perfect.

 

Wat je moet weten bij tomaten is dat het vocht om de zaadjes heen als ze in de tomaat zitten, ervoor zorgt dat de tomaten dus niet gaan kiemen, het is

een anti kiemmiddel. Mocht je de tomaten gewoon uit de tomaat halen en drogen kan een restant van dit vocht achter blijven en er zijn er die zeggen dat

dit niet de juiste manier is.

 

Een andere, dus de 2e manier om dit te doen is het pulp uit de tomaten te scheppen met zaad en al. Dit in een beker 3 kwart vol met gewoon lauw water te doen.

Deze beker laten fermenteren, tot er een smerig goedje ontstaan is, na 2,3 of 4 dagen of zolang het duurt, dan de beker vol met water, en de beker draaien om

het fermentatiegoedje los te weken van de zaden..De zaden zakken dan naar de bodem. Schenk langzaam de bovenste vloeistof helft van de beker weg..

dan weer bijvullen met schoon water en draaien maar. Na een x aantal keer heb je een schone vloeistof met alle zaadjes op de bodem..

Schenk het water weg, de zaadjes schoon blijven achter. Deze op keukenpapier heel erg goed drogen..of droger.. en dan heb je je zaden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar bio sla en tomaten gehad, het koste me veel moeite om bij een winkel aan biozaad te komen of er was zeer weinig keus.

Weet iemand een geschikte bio zaad leverancier? Het moet natuurlijk ook zaad zijn die weer zaadjes gaat geven. Immers er is al heel veel zaad op de markt welke maar 1 keer gezaaid kan worden en de plantjes niet zelf voor nageslacht zorgen. Weet iemand of er al gesproken is over een group buy prepper zaadpakketje voor ieder?

 

Ik heb hier veel onderzoek naar gedaan, de stelregel bij zaadleveranciers is dat als er GEEN F1 op staat het dus nakomelingen kan produceren wiens zaad je opnieuw kan planten.

 

Een paar tips, die eigenlijk volgens mij insidersgeheimen zijn, maar nu niet meer ;) :

-Je lokale aardappelboer, ga erheen, als de aardappels nog lekker in het vuil zitten en niet schoongemaakt en er een lekkere berg vuil op zit, dan kan je deze gewoon

gebruiken als pootaardappels. Getest en test gelukt!

-Je lokale aardappleboer verkoopt ook van bonen per kilo voor praktisch niks, gewoon gebruiken als zaad. getest en test gelukt, ben al van 3e generatie aan oogsten en weer zaad

verzamelen die de grond ingaat.

 

-Alle bonen zijn per definitie zaadvast (door Ton Vreeken himself na persoonlijk gesprekje, van de site http://www.vreeken.nl)

-Alles wat je bij hem op de site ziet, als er GEEN F1 bij staat is het dus zaadvast, en dat is bijna alles dus.

 

Voor een goede bio site waar veel zaadvast is:

http://www.vreeken.nl (logisch..)

 

-Daarnaast reist hij erg vaak over de hele wereld en haalt exotische plantesoorten in huis die hij verkoopt, evenals zeldzame varieteiten.

 

Nadeel dat anderen vinden is dat hij zo duur is, tja maar wat let je om de zaden te bewaren, dan hoef je maar 1 zakje zaden te kopen toch??

 

Hoezo tuinieren is duur???

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind vreeken niet duur, ik vind hem alleen hééél traag... Ooit wel 3 maanden moeten wachten op zaad, en dan is de beste tijd om te zaaien voorbij. Dus als ik iets van hun wil, ga ik het halen ;)

 

Goede ervaringen via internet bestellen heb ik met tabernal. De bezorgen altijd binnen 48 uur. Ook veel bio zaad, en F1 wordt ook duidelijk aangegeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zaai veel vergeten groenten, de wat wildere en oorspronkelijke soorten zoals bijvoorbeeld wilde rucola, deze is meerderjarig.

En waar ik ook helemaal gek op ben: winterpostelein. Ik hoor dat @Dick Berts altijd boerenkool aanraadt. Dat is een handige winteroverlever. Maar mijn winterpostelein heeft ook alle vorst van deze winter overleefd. Tijdens de strenge vorst in de afgelopen periode lieten de groene plantjes onder koud glas, hun blaadjes even hangen.

Tot mijn verbazing staat alles er weer fris en fruitig bij, het kan zelfs weer geoogst worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Ik zaai veel vergeten groenten, de wat wildere en oorspronkelijke soorten zoals bijvoorbeeld wilde rucola, deze is meerderjarig.

En waar ik ook helemaal gek op ben: winterpostelein. Ik hoor dat @Dick Berts altijd boerenkool aanraadt. Dat is een handige winteroverlever. Maar mijn winterpostelein heeft ook alle vorst van deze winter overleefd. Tijdens de strenge vorst in de afgelopen periode lieten de groene plantjes onder koud glas, hun blaadjes even hangen.

Tot mijn verbazing staat alles er weer fris en fruitig bij, het kan zelfs weer geoogst worden.

 

Ja lekker! Winterpostelein, maar dat is echt wel een harde hoor, je kan hem nu ook veel in het wild vinden vooral in de duinen langs de paden.. lekker in een stampotje, yummie!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is mijn moestuin vorig jaar aangelegd, ik heb nog niet zo een groene vingers dus ik moet testen wat hier goed groeit op deze zandgrond.

peterselie selderij basilicum stokbonen tomaten cherrytomaat komkommer ijsbergsla pluksla poging meloen hangaardbeien struikbonen.

 

Kruiden staan nu binnen in kastje.

 

Kan er nu al wat in de grond of in een koude kast?

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben nu met kefir bezig....

Heel wat anders maar erg gezond voor vanalles en nog wat.

Een soort plantje wat je in een liter houdbare volle melk stopt, 24 uur later zeven en je hebt een soort yoghurt/karnemelk.

 

Ik ben er mee begonnen na een antibioticakuur, het is schijnbaar beter (en goedkoper) dan probiotica.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is mijn moestuin vorig jaar aangelegd, ik heb nog niet zo een groene vingers dus ik moet testen wat hier goed groeit op deze zandgrond.

peterselie selderij basilicum stokbonen tomaten cherrytomaat komkommer ijsbergsla pluksla poging meloen hangaardbeien struikbonen.

 

Kruiden staan nu binnen in kastje.

 

Kan er nu al wat in de grond of in een koude kast?

 

 

nee er kan nog niks naar buiten het vriest nog

Link naar reactie
Delen op andere sites

Afgelopen week heb ik binnen tomaat, peper en paprika voorgezaaid. Via de consuminder nieuwsbrief van annemiek van deursen ooit de tip gehad om je lege closetrollen te bewaren. Die zet je in een bakje, en vul je mat aarde, dan de zaadjes erin, en een beetje natsproeien. Maar 1 x per week een beetje nevelen, anders groeien ze te snel uit hun krachten en krijg je een hele hoge slappe hap..

Als de plantjes groter zijn, en het weer ok is om ze uit te planten, dan beschadigen de wortels minder doordat deze in het rolletje zijn gevormd. Je kunt het gehel in de grond zetten, de toiletrol verteert helemaal.

Ik doe het al een paar jaar zo, en het gaat erg goed en makkelijk.

 

wat er allemaal in de tuin komt en is:

kersen

blauwe druiven

kweepeer

framboos

aardbeien

bosbes

 

tomaat

peper

paprika

knoflook

ui

sjalotten

pompoen

courgette

wortel

bieten

sla (verschillende soorten;mosterdsla, eikenblad, boter en lollo rosso)

rucola

bonen

mais

augurk

komkommer

doperwt

blauwschokkers

aardappel

radijs

 

munt

bieslook

tijm

peterselie

selderij

lavas

basilicum

koriander

 

verschillende wilde bloemen voor de bijen en vlinders

de vijg heeft helaas de winter niet overleefd, daar moet nog een andere voor terug komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind vreeken niet duur, ik vind hem alleen hééél traag... Ooit wel 3 maanden moeten wachten op zaad, en dan is de beste tijd om te zaaien voorbij. Dus als ik iets van hun wil, ga ik het halen ;)

 

Jaja, een excuus om in Papendrecht naar de vlaaienwinkel te gaan ja! Alsof ik daar geen ervaring mee heb :o

Maar trager kan idd niet. Zaden bestellen daar moet je uiterlijk in december doen en dat is al laat. En aangeven te schrappen wat niet op voorraad is. Dan heb je je zaad op 2-3 weken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben nu met kefir bezig....

Heel wat anders maar erg gezond voor vanalles en nog wat.

Een soort plantje wat je in een liter houdbare volle melk stopt, 24 uur later zeven en je hebt een soort yoghurt/karnemelk.

 

Ik ben er mee begonnen na een antibioticakuur, het is schijnbaar beter (en goedkoper) dan probiotica.

 

Da's geen plant maar clusters bacteriën.

Kan je kaas mee maken ook. En verdikkeme lekkere kaas! Kruiden toevoegen naar smaak en zo.

Je kan ze invriezen en later tot leven wekken.

De mijne is helaas doodgegaan toen ik ziek was en niet in staat ze te verzorgen. Sindsdien is't terug aan de potjeskefir en daar kan je niets uit kweken. Al meerdere keren geprobeerd, ik krijg geen clusters maar kan wel een lepel in melk doen dan heb ik na 24u nieuwe drinkyoghurt. Na 3 weken moet ik wel een nieuwe pot aanschaffen wegens houdbaarheid van de minuscule kleine korreltjes.

 

Voor wie interesse heeft, er bestaat ook waterkefir. Kan je ook gezonde dranken maken op basis van water, en vruchten toevoegen naar smaak.

Beide kefirs zijn heel gezond voor de darmflora wat de algemene gezondheid ten goede komt. Ook belangrijk als je in een situatie zit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

pffff hier heel veel

aardappels

spersiebonen

doperwt

peulen

snijbonen

pluksla

wortel

aardbei

bramen

framboos

peterseliewortel

koolrabi

witlof

prei

lente uitjes

augurken

peper

paprika

tomaat

appel

kers

pruim

maggi plant

eeuwige moes

radijs

en nog een aantal dingen en natuurlijk de kruiden niet vergeten

 

kun je me vertellen waar je die "eeuwige moes" kunt halen? heb er meer over gelezen en ben benieuwd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar bio sla en tomaten gehad, het koste me veel moeite om bij een winkel aan biozaad te komen of er was zeer weinig keus.

Weet iemand een geschikte bio zaad leverancier? Het moet natuurlijk ook zaad zijn die weer zaadjes gaat geven. Immers er is al heel veel zaad op de markt welke maar 1 keer gezaaid kan worden en de plantjes niet zelf voor nageslacht zorgen. Weet iemand of er al gesproken is over een group buy prepper zaadpakketje voor ieder?

 

Ik haal de zaden bij Bolster http://www.bolster.nl/?gclid=CLqL4bOywrUCFUcV3godXwYAiA

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...