Ga naar inhoud
GENEGEERD

Groenten & fruit die voor altijd blijven groeien


Flow

Aanbevolen berichten

Bij het snijden van groente en fruit houden we regelmatig delen over die we niet gebruiken. Zonde natuurlijk! Daarom bewaren we de overblijfselen om te kijken of we hier weer verse producten van kunnen kweken. Wist je dat je bijvoorbeeld met de bovenkant van een ananas weer een nieuwe kunt laten groeien? Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

 

Ananas

 

Snij de groene kop van de ananas en verwijder al het fruit totdat je de wortelknoppen ziet. Zet deze 2 weken in het water. Zet de ananas over in een pot met grond of plant in de tuin.

 

Knoflook

 

Zet de knoflookteen met de punt naar boven in een pot met grond (of plant in de tuin). Hou de grond vochtig en zet op een zonnige plek.

 

Citroengras, prei, venkel, bosui

 

Zet ze met de wortel naar beneden rechtop in een glaasje water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Ververs het water dagelijks. Na ongeveer een dag of 4 zie de eerste stengels groeien. Oogst wanneer ze volgroeid zijn. Citroengras moet je overzetten naar een pot met grond of in de tuin planten. Met de andere kun je dit ook doen.

 

Gember

 

Week de gember een nacht in een glas met water. Stop in een vochtige grond en blijf water geven totdat de uitlopers opkomen.

Uien Stop de uiteinden in een pot met grond (of plant in de tuin) en bedek ze onder een dun laagje grond. Hou de grond vochtig. Je kunt de nieuw ontstane uienplantjes scheiden van de oude (hou de wortels in tact!) en deze in grond overplanten

 

Aardappelen

 

Gebruik een stukje aardappel waar ‘ogen’ inzitten. Droog een paar dagen op kamertemperatuur. Stop deze diep in de grond en blijf aanaarden.

 

Champignons

 

Snij de steel van de champignon en stop deze in een vochtige grond (gemend met bijvoorbeeld koffiedik) waarbij je de bovenkant nog kunt zien. Zet op een donkere plek.

 

Sla, selderij, kool

 

Snij de stronk af en leg deze in een schaaltje met lauw water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Ververs het water om de paar dagen en spray ze een paar keer per week met water. Na ongeveer een week zie je de eerste bladeren groeien.

 

Avocado

 

Was de avocadopit. Steek hier vier tandenstokers in en plaats op een glas water (zorg dat de helft van de pit onder water staat). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Vervang het water om de 5 dagen. Knip de plant terug als hij ongeveer 15 cm is. Als dit nog een keer gebeurd is, zet hem in een pot met vochtige grond.

  • Leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Bij het snijden van groente en fruit houden we regelmatig delen over die we niet gebruiken. Zonde natuurlijk! Daarom bewaren we de overblijfselen om te kijken of we hier weer verse producten van kunnen kweken. Wist je dat je bijvoorbeeld met de bovenkant van een ananas weer een nieuwe kunt laten groeien? Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

 

Ananas

 

Snij de groene kop van de ananas en verwijder al het fruit totdat je de wortelknoppen ziet. Zet deze 2 weken in het water. Zet de ananas over in een pot met grond of plant in de tuin.

 

Knoflook

 

Zet de knoflookteen met de punt naar boven in een pot met grond (of plant in de tuin). Hou de grond vochtig en zet op een zonnige plek.

 

Citroengras, prei, venkel, bosui

 

Zet ze met de wortel naar beneden rechtop in een glaasje water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Ververs het water dagelijks. Na ongeveer een dag of 4 zie de eerste stengels groeien. Oogst wanneer ze volgroeid zijn. Citroengras moet je overzetten naar een pot met grond of in de tuin planten. Met de andere kun je dit ook doen.

 

Gember

 

Week de gember een nacht in een glas met water. Stop in een vochtige grond en blijf water geven totdat de uitlopers opkomen.

Uien Stop de uiteinden in een pot met grond (of plant in de tuin) en bedek ze onder een dun laagje grond. Hou de grond vochtig. Je kunt de nieuw ontstane uienplantjes scheiden van de oude (hou de wortels in tact!) en deze in grond overplanten

 

Aardappelen

 

Gebruik een stukje aardappel waar ‘ogen’ inzitten. Droog een paar dagen op kamertemperatuur. Stop deze diep in de grond en blijf aanaarden.

 

Champignons

 

Snij de steel van de champignon en stop deze in een vochtige grond (gemend met bijvoorbeeld koffiedik) waarbij je de bovenkant nog kunt zien. Zet op een donkere plek.

 

Sla, selderij, kool

 

Snij de stronk af en leg deze in een schaaltje met lauw water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Ververs het water om de paar dagen en spray ze een paar keer per week met water. Na ongeveer een week zie je de eerste bladeren groeien.

 

Avocado

 

Was de avocadopit. Steek hier vier tandenstokers in en plaats op een glas water (zorg dat de helft van de pit onder water staat). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Vervang het water om de 5 dagen. Knip de plant terug als hij ongeveer 15 cm is. Als dit nog een keer gebeurd is, zet hem in een pot met vochtige grond.

 

mooie post!

waarom moet de avocado terug worden gesnoeid?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie post dit. ;)

 

Mijn buurman uit Spanje mailde me van de week dat hij zijn oogst amandelen binnen heeft. Een deel minderverkoopbare noten gaat hij ontkiemen tot plantjes die weer uit kunnen groeien tot nieuwe bomen. een paar honderd gaan we bij mij planten op de finca. Zo hou je altijd continuïteit in de teelt.

 

minder verkoopbaar wil zeggen slechter, minder mooi neem ik aan. kun je niet beter de mooiste, beste noten uitzoeken om te laten kiemen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

minder verkoopbaar wil zeggen slechter, minder mooi neem ik aan. kun je niet beter de mooiste, beste noten uitzoeken om te laten kiemen?

 

Hij heeft de goede noten al verkocht, dus de noten die net iets minder zijn (technisch wel goed maar met een krasje om het maar zo te zeggen) laat hij ontkiemen. Anders hadden we de beste kunnen uitzoeken.:D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij het snijden van groente en fruit houden we regelmatig delen over die we niet gebruiken. Zonde natuurlijk! Daarom bewaren we de overblijfselen om te kijken of we hier weer verse producten van kunnen kweken. Wist je dat je bijvoorbeeld met de bovenkant van een ananas weer een nieuwe kunt laten groeien? Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

 

Ananas

 

Snij de groene kop van de ananas en verwijder al het fruit totdat je de wortelknoppen ziet. Zet deze 2 weken in het water. Zet de ananas over in een pot met grond of plant in de tuin.

 

Knoflook

 

Zet de knoflookteen met de punt naar boven in een pot met grond (of plant in de tuin). Hou de grond vochtig en zet op een zonnige plek.

 

Citroengras, prei, venkel, bosui

 

Zet ze met de wortel naar beneden rechtop in een glaasje water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Ververs het water dagelijks. Na ongeveer een dag of 4 zie de eerste stengels groeien. Oogst wanneer ze volgroeid zijn. Citroengras moet je overzetten naar een pot met grond of in de tuin planten. Met de andere kun je dit ook doen.

 

Gember

 

Week de gember een nacht in een glas met water. Stop in een vochtige grond en blijf water geven totdat de uitlopers opkomen.

Uien Stop de uiteinden in een pot met grond (of plant in de tuin) en bedek ze onder een dun laagje grond. Hou de grond vochtig. Je kunt de nieuw ontstane uienplantjes scheiden van de oude (hou de wortels in tact!) en deze in grond overplanten

 

Aardappelen

 

Gebruik een stukje aardappel waar ‘ogen’ inzitten. Droog een paar dagen op kamertemperatuur. Stop deze diep in de grond en blijf aanaarden.

 

Champignons

 

Snij de steel van de champignon en stop deze in een vochtige grond (gemend met bijvoorbeeld koffiedik) waarbij je de bovenkant nog kunt zien. Zet op een donkere plek.

 

Sla, selderij, kool

 

Snij de stronk af en leg deze in een schaaltje met lauw water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Ververs het water om de paar dagen en spray ze een paar keer per week met water. Na ongeveer een week zie je de eerste bladeren groeien.

 

Avocado

 

Was de avocadopit. Steek hier vier tandenstokers in en plaats op een glas water (zorg dat de helft van de pit onder water staat). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Vervang het water om de 5 dagen. Knip de plant terug als hij ongeveer 15 cm is. Als dit nog een keer gebeurd is, zet hem in een pot met vochtige grond.

 

Ik durf te wedden dat je die champignon nog nooit hebt getest op deze manier :p

De kans is zeer zeer klein dat dit werkt.

(Als het al werkt komt dit omdat er sporen op het steeltje waren gevallen cq er micileum is meegekomen en expliciet niet door dat steeltje.

 

Sla, selderij en kool eeuwig aan de praat houden? Ook daar heb ik een hard hoofd in.

Plaatsen in eens schaaltje en eeuwig laten groeien zoals je beschrijft gaat niet werken.

 

Greener

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik durf te wedden dat je die champignon nog nooit hebt getest op deze manier :p

De kans is zeer zeer klein dat dit werkt.

(Als het al werkt komt dit omdat er sporen op het steeltje waren gevallen cq er micileum is meegekomen en expliciet niet door dat steeltje.

 

Sla, selderij en kool eeuwig aan de praat houden? Ook daar heb ik een hard hoofd in.

Plaatsen in eens schaaltje en eeuwig laten groeien zoals je beschrijft gaat niet werken.

 

Greener

 

De champignon nog niet inderdaad, thanks for the heads up.

 

Sla, Selderij en kool dien je natuurlijk wel over te planten in grond zodra er een goed wortelsysteem is ontwikkeld. Eeuwig laten groeien in een schaaltje werkt niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Een edit op mijn vorige bericht lukte niet meer dus dan maar eventjes zo.

 

Ik heb dit nog niet zelf geprobeerd maar het schijnt schijnt dat als je moeite hebt met de avocado je deze ook kunt wikkelen in vochtig keukenpapier dan in een plastic zakje en wegleggen. zodra het zaadje open begint te scheuren gelijk in het water.

 

Binnenkort zelf even proberen, met mijn eigen avocado's nog geen geluk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...