Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 02/06/15 in alle zones

  1. Toen ik nog onder mijn ouders dak woonde had ik de eer bij mensen te wonen waar de tijd is blijven stil staan of in ieder geval veel trager vooruit kroop . Zo werd bijna alles zelf gekweekt en verbouwen . Zo werd er ook elk jaar een of meerdere varkens gekweekt ( vetgemest ) . Voor mijn tijd waren dit biggen uit eigen stal later toen mijn ouders nog hobby boer waren op 11ha werden de biggen aan gekocht . Toen ik het ouderlijk huis had verlaten had ik het varkens houden overgenomen . Ook mijn toenmalige vriendin haar ouders kweekte elk jaar een varkentje . En het dier kreeg elk jaar de naam Victor . Ik weet nog goed dat mijn vriendin bij mijn oom Victor kwam en mij naderhand zei die oom van jou heeft toch ook een zwijne naam . Maar ik dwaal af . Een biggetje dat je koopt is ongeveer 2 maand oud en weegt 15 kg . Ik kocht mijn big altijd eind januari begin februari . Als je het varkentje in een ruim hok op stro met zelf gefabriceerd voedsel kweekt duurt dit 8 maand of meer vooraleer het dier slachtbaar is dwz op zijn minst 120 kg weegt . De varkens die gekweekt werden bij mijn ouders wogen 180kg soms 200 . Nu wat eet een varken . Kortweg alles . Je mag alles aan een varken geven zolang het maar niet rot is . Oja ook geen afval van een varken .dat geef je aan de kippen . Mijn varkentje werden gekweekt op stro . En mijn vader zei altijd op gerstesto . De hoofdmaaltijd van mijn varken was gekookte aardappelen . Je hoeft ze niet te schillen wel te wassen om het grootste deel van de aarde te verwijderen . Daarop werd een grote schep roggemeel op gedaan . Verder kreeg het wortelen rapen en al het onkruid uit de moestuin met uitzondering van brandnetels . Het dier drinkt ook liters water . Om de x aantal dagen vers stro en om de maand het volledige hok uitschrobben . Een maal eind november begin december begon ik aan de slacht te denken . Voor je een varken slacht moet je wat voorbereidingen treffen . In België had je een slachtbewijs nodig dat kon je halen op het gemeentehuis . Nu mag thuis slachten niet meer . Jammer . Ook moest je wat boodschappen doen of misschien had je het al dan niet op voorraad . Een varken wordt ontdaan van al zijn haar ( na dat het dood is ) bij ons werd dat afgebrand . Doormiddel van een vuurhaard van stro . En dat moest dan nog roggestro zijn . Dus stro halen . Ook keuken zout gemalen witte peper en nootmuskaat . Ook pekelzout en witte azijn had je nodig . Bij mijn ouders werden de darmen schoongemaakt ik kocht darmen voor de worst . Ook een netje voor op de paté ajuinen misschien rozijnen broodkruim soms ook een stuk rosbief . ( dat is runds vlees ) verder had je potjes en zakjes nodig maar die had je normaal in huis . Een glas cognac en een fles jenever mocht je ook niet missen . Om een varken naar de eeuwige knor velden te helpen ben je min. met zijn drieën . Als je jou varkentje goed heb gekweekt loopt het vanzelf mee naar de slacht plaats . Als je er een hebt dat zo koppig is als een ezel moet je wel eens je familie naam zeggen of tegen God praten . Een rietenmand over de kop en achteruit laten lopen kan helpen . Een touw aan de achter poot kan ook helpen maar je kan ook het dijbeen uit de kom trekken . Verdoven kan met een elektrische schok in slachthuizen worden ze vergast er bestaat ook een soort pistool met pin om ze hersen dood temaken . In mijn tijd en ook in die van mijn ouders was een gevoelige tik met een grote sterile houten hamer voldoende . Eens dat gebeurt moet het even snel gaan . Een persoon bind de achterpoten samen . De tweede persoon steekt het varken in de hals en probeert niet de slokdarm en luchtpijp te raken . Een derde persoon komt toegesneld met emmer een steelpan om bloed op te vangen . Hoe meer bloed je kan redden hoemeer bloedworst je zal hebben . Je vangt het op met het steel pannetje ( persoon 2) en giet het in de emmer . Persoon drie begint te roeren in het bloed . Een varken bloed dood in ongeveer 5min. En je kan met wat ervaring wel 5 liter bloed op vangen .oja je laat het varken op zijn rechterkant vallen en je steekt links . Hart kant . Eens uitgebloed ga je het branden . Bijna een heel pak roggestroot gaat op en rond het varken . En je sreekt het in de fik . Je brand het overal links rechts boven en onder . Onder tussen moet persoon 3 nog steeds in het bloed roeren tot het koud is . Ongeveer 10°. Na het branden wordt het varken geschreept eigenlijk geschoren . Dat doe je met een groot slagersmes dat snijd en warm water . Met zijn tweeën ben je al gauw een uurtje bezig . Hoemeer haar je er vanaf haalt hoe minder er later in jou eten zal zitten . Eens daar mee klaar wordt het varken aan de achterpoten omhoog gehangen met de benen gespreid . Het dier word van tussen de achter poten naar beneden open gesneden . Vergeet vooral het geslachtdeel niet en de anus niet los te snijden . Eens je aan het borst been ben vallen de ingewanden er uit . Je zet best een kuip onder om de ingewanden op te vangen . Dan heb je eeb hoop darmen maag lever hard . De nieren blijven aan de karkas hangen . Lever en hart worden apart gehouden en voor de liefhebbers worden de darmen schoongemaakt . Dit is echt een stront werk . Ondertussen wordt de borstkast open gehakt en de longen er uitgehaald . De kop wordt in twee gehakt de binnenkant proper gemaakt met lauw en proper water . Alles wat je van plan bent te gebruiken wordt koel en insecten vrij opgeborgen de karkas ook . Die moet min. 12 u besterven . Nu komt de fles jenever boven terwijl ik als kind bij mijn ouder de lauwe half verschoerde en rauwe staart op peuzelde . Lekker . Wat hebben we nu al . Twee halve varkens . Een lever en een hart . De tong en een koffie kop hersenen . Een halve emmer bloed . Eventueel schoon gemaakt darmen . Over darmen schoonmaken ga ik niet verder uit wijken .
    3 punten
  2. Zoals beloofd, maar wel een beetje laat, hier de recepten. Had eerder geen tijd, beetje druk geweest met het omspitten van 30 m2 achtertuin............... Maar de moestuin is nu een feit, ben ik ff blij. Terug naar de recepten: Creme: 5 gr bijenwas 4 gr cacaoboter 40 ml amandelolie 45 ml gedest water (of spa blauw, kan ook) Smelt de oliën en vetten. Dit au bain marie (betekend vet in een bakje doen, dat bakje in een pannetje met water, en dan vuur onder de pan). Verwarm het water, ook au bain marie, en probeer dat zo te doen, dat ze allebei zo'n beetje de zelfde temperatuur hebben. Zet het gesmolten vet in je gootsteen, en terwijl je druppelsgewijs het water toevoegt aan het vet, blijf je kloppen met een mixer, of staafmixer. Voor de volhouders onder ons, dit kan ook met een klopper, maar dan duurt t langer Wanneer je een mooie emulsie hebt, kun je werkstoffen toevoegen, maar dat moet niet. Werkstoffen bv: kleipoeders, etherische oliën. Op SC heb ik er bv rozenhout olie en sinasappel olie in gedaan. Zeep 2 cake blikken, bekleed met bakpapier, of iets dergelijks waar je de zeep in kan storten als deze klaar is. Dit recept is voor zo'n 2 kilo. 1000 ml olijfolie 50 ml wonderolie (Castor olie) 400 kokosolie 207,4 gr NaOH (gootsteenontstopper, goedkope, met alleen witte korreltjes, geen vloeibare) 560,8 gedest water (of spa blauw, kan ook) Het is zaak, alles nauwkeurig af te wegen. Doe de vetten in een schaal, en smelt deze au bain marie. De volgende procedure moet omzichtig gebeuren, en met de grootste voorzichtigheid. Daarbij kinderen en huisdieren uit de buurt houden. Gebruik handschoenen, en eventueel een veiligheidsbril als je die hebt. Doe dit in een goed geventileerde omgeving, bij voorkeur buiten. Doe het water in een glazen pot, die groot genoeg is. Voeg daar de gootsteenontstopper korrels voorzichtig aan toe, doe dit nooit andersom Dus de korrels aan het water toevoegen Voorzichtig met een lepel doorroeren. Je zult merken dan, dat het water onmiddellijk warm wordt. Je kunt nu wel even koffie drinken ofzo, want de temperatuur van het gesmolten vet, en het loog (water met opgeloste korrels) moeten ongeveer gelijk zijn. Ik voel dit altijd even aan de buitenkant van de pot loog (voorzichtig !), en met een vinger aan t vet. Het duurt best lang, voordat het loog een beetje afgekoeld is, naar de temperatuur van het gesmolten vet. Wanneer de temperatuur volgens jou gelijk is, dan de schaal met gesmolten vetten in de gootsteen, en voorzichtig de loogoplossing erbij doen, en pas op voor spatten ! Met een oude staafmixer kun je dan gaan mixen (altijd de staafmixer onder de vloeistof houden, anders gaat t spatten !) Wanneer de emulsie gaat tracen (sporen trekken, net als bij bijna geklopte slagroom), kun je weer werkstoffen gaan toevoegen. Daarna kun je de emulsie storten in de cake blikken bekleed met bakpapier of wat je daarvoor wilt gebruiken. Bovenkant voorzichtig afdekken met bakpapier, en het geheel voorzichtig inpakken met een oude handdoek. Wegzetten op een veilige plaats, en de volgende dag kun je er stukken van snijden. De zeep moet 3 tot 6 weken rijpen, voordat je 'm kan gebruiken. Er zijn verschillende sites waar je allerlei informatie kan ophalen, bv: google maar eens op zeep maken, en je komt vanalles tegen. De zeepesizer is een handige tool, om uit te rekenen, bij de hoeveelheid vet die je hebt, de hoeveelheid gedest. water en NaOH (korrels) je moet gebruiken. Ik hoop dat jullie het nog een beetje weten (de aanwezigen), of begrijpen. Bij vragen, brand maar los. Veel succes, Dree Dit alles mogelijk gemaakt dankzij de les die ik van @Mrsjones gekregen heb
    1 punt
  3. Ik denk dat deze hier wel op zijn plek is. Sinds een paar jaar ben ik met ups and downs bezig krachttraining. Ik doe dat thuis met dumbbells omdat ik sportscholen echt niet leuk vind. Ik train zo vaak als kan, meestal 5 dagen in de week gericht op een spiergroep. Laatst kwam ik op een site met sportartikelen een TRX slingtrainer tegen. Hiermee train je met twee banden die je aan een deur bevestigd.Je kunt door gebruik te maken van je lichaamsgewicht oefeningen zo zwaar maken als je zelf wilt en dat met minimale middelen! Je hoeft de slingtrainer niet eens persé aan een deur te bevestigen, buiten kan ook als je maar een beetje stevige boompje beschikbaar hebt. Enige nadeel van het model wat ik zag was de prijs van € 300,-. Een beetje duur om het even uit te proberen....... Gisteren waren er echter slingtrainers in de aanbieding bij de Lidl voor de prijs van € 17,99. Dat vind ik een veel leuker prijs. Heb hem dus gehaald en vanochtend even snel geprobeerd. Mijn eerste conclusie is dat het leuk is. Sowieso is de afwisseling leuk, maar na een paar simpele oefingen voelde ik dat mijn spieren aardig aan het werk waren gezet. Wat ik zo lees op internet is dat je er niet direct een enorme spiermassa mee op zal bouwen, maar dat je wel het uithoudingsvermogen van je spieren traint. Zijn er meer mensen hier die wel eens met zo'm ding trainen? Je hebt inmiddels verschillende sets op de markt vanaf een euro of 30 maar de handige prepper kan hem makkelijk zelf maken natuurlijk. Voor die € 17,99 van de Lidl had ik echter niet eens de materialen los kunnen kopen dus vandaar dat ik niet achter de naaimachine ben gekropen. Je kunt met de slingtrainer kun je dus op een goedkope manier op veel plekken trainen en daarmee lijkt het me ook een aardig item voor de prepper die wat aan zijn conditie en kracht wil werken. Tijdens een SHTF kan dit goed van pas komen. Nog even wat links voor degenen die geen idee hebben waar ik het over heb. https://www.trxtraining.com/ http://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_training www.youtube.com/watch?v=NAEig9izpqc
    1 punt
  4. Ideale warmte en ook nog je prakkie warm maken erop..
    1 punt
  5. OK. Beter voor niks gezegd dan. Ik heb een aarding springtouw gekocht bij de Decathlon.
    1 punt
  6. Mooi verhaal Geert! Hier in Hongarije hebben veel mensen op het platteland nog een varken elk jaar voor de slacht. Jammer genoeg zit die wel zijn hele leven opgesloten en hebben ze niet het meest geweldige leven, al is het altijd beter dan in de bio-industrie. Ik heb zelf dus ook 3 varkens, 2 voor de slacht dit jaar en 1 om mee te fokken. Hier heten ze allemaal Betsy en zo zullen ze ook allemaal opnieuw blijven heten de komende jaren, net als Victor Hier hebben ze overigens een flink grote stal en in het voorjaar krijgen ze een weilandje tot hun beschikking, ze moeten wel een leuk leventje hebben. Mijn Betsy's zijn van begin december. De middelste is die niet geslacht gaat worden. Ik denk aan jou een goede hulp te hebben hier einde van het jaar
    1 punt
  7. Zover ik weet is er in de direct omgeving van NOP, Kop van overrijssel, geen "preppers"-club.. Maar ik kan me wel voorstellen dat er behoefte aan is. "De preppers"-clubjes die ik ken, komen nooit als zodanig naar buiten. Maar vinden zich vaak rond een thema, "bushcraft" of "Survival-runs", "motorrijdersclub", "mannenclubs", 4x4 clubs, de dynamische boogschietclub, scouting. cateringclub. airsoftclub etc, etc.. Zakelijk zijn er thema's als continuïteit van dienstverlening etc. OPS-SEC is altijd een belangrijk thema voor prepppers.. En opgenomen staan in het ledenbestand van een bekende preppers-club levert wat uitdagingen op. net zo goed, zal iemand niet zomaar een naam van club noemen op een forum, die minder dan drie "echt inhoudelijk" post heeft gestuurd. Ik zal zeker even de kat uit de boom kijken,
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...