Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 04/01/22 in alle zones

  1. Hallo, Graag wil ik een waternoodplan maken. Wat te doen bij SHTF. Enkele tientallen liters water in flessen op zolder hebben we al staan. Ik ben nu meer geïnteresseerd in wat te doen als een noodscenario langer duurt en die voorraad op raakt. Ik heb al een aantal jaren een lifestraw liggen maar ben nu eens iets meer gaan lezen over wat er verder nog aan risico's zijn (virussen, chemische verontreiniging). Zoekend naar informatie kom ik echter oplossingen tegen die volgens mij veel te luxe zijn. Topics over water gaan al snel over filtersystemen van honderden euro's die permanent in huis gebruikt kunnen worden. Ik zoek iets wat ik met een gerust hart op zolder kan leggen en vergeten. Ik zoek geen water-garantie, ik zoek iets wat de kans op overleven verhoogt. Een heel belangrijk nuanceverschil bij preppen vind ik. Het een en ander heeft ook te maken met de voorzieningen hier. Ik heb de luxe van twee waterputten in de tuin; eentje met elektrische pomp en eentje met handpomp. Verder hebben we een bosvijver met stilstaand water van ongeveer 200 meter doorsnee op een kwartiertje lopen en een stromend kanaal op een half uur lopen. Dit laatste stroomt wel langs allerlei akkers en ik lees dat dat zorgt voor chemische verontreiniging. Als laatste waterbron zou de Maas kunnen gelden; dit zit op drie kwartier fietsen. Wat is nu de beste bron om te gebruiken en hoe zou ik dit filteren?
    1 punt
  2. Een welgemeend advies : Iets met een gerust hart op zolder leggen en vergeten kun je beter met geen enkel onderdeel van je uitrusting of voorraad doen!! Regelmatig je spullen controleren en proberen of het nog wel voldoet voorkomt dat je voor onaangename verrassingen staat! Een waternoodplan is een prima plan,maar geeft idd geen garantie.Want alles hangt af van het soort onheil dat je overkomt. De beste waterbron is dan ook moeilijk te bepalen denk ik. Zelf zou ik mijn hoop niet vestigen op een bron die drie kwartier fietsen ver ligt.Kom je daar igv nood nog wel? En zover een hoeveelheid water meeslepen?? Hoe en waarin vervoer je dat dan, je fietst niet voor maar 5 liter zover! En geen enkele bron is bij een ramp echt te vertrouwen,ook regen- of grondwater niet. (dat klinkt niet erg hoopvol!) Persoonlijk zou ik dan op je eigen put met handpomp vertrouwen,je moet tenslotte wat. En dan koken als dat kan en dan evt nog je lifestraw ofzo. Voor goeie tips op dit gebied houd ik mij ook van harte aanbevolen hoor!! Succes !
    1 punt
  3. Bedankt voor de info @JJ&A Het zijn inderdaad niet de ideale krukjes, maar ze zijn niet duur, licht van gewicht, passen in of op mijn BOB/INCHBAG en je kan er zelfs nog op zitten (als je tenminste een niet al te grote kont hebt).
    1 punt
  4. Dit jaar voor het eerst snijbiet in de moestuin gezaaid en dit nu diverse malen gegeten. Snijbiet is erg simpel te kweken het groeit bijna op iedere grond, vergt weinig aandacht en zit bomvol vitamine C. Het leuke is dat je het in het voorjaar zaait, de bladeren oogst en het vanzelf doorgroeit voor de volgende maaltijd. Dit gaat zo'n beetje het hele jaar door totdat het kapot vriest. Ik ben dol op groenten die je het hele jaar door kan oogsten, net als de diverse soorten snijsla (Amerikaanse roodrand is hier favoriet), want je zit niet met een piekmoment in je oogst die je moet gaan inmaken of invriezen, nee, gewoon oogsten wanneer je zin hebt in een maaltje. Hoe simpel kan het zijn? Een groot voordeel is ook dat allerlei beestjes zoals slakken, rupsen en luizen, nagenoeg alles prefereren boven snijbiet. Erg makkelijke groente dus voor een beginnende moestuinier. Het laat zich zelfs eenvoudig kweken in potten, voor onze balkontuiniers: Er zijn diverse soorten, gele en rode snijbiet allemaal even makkelijk, de ouderwetse naam is Warmoes. De reden dat je deze 'vergeten' groente niet in de handel ziet is omdat het vrij snel verlept na oogsten, wat veel te lastig is voor de supermarkt. Je kunt het in de keuken gebruiken zoals je spinazie klaarmaakt en uiteraard zijn er legio recepten over te vinden: http://www.smulweb.nl/recepten/snijbiet Bij het oogsten snij ik de stengel laag bij de grond af, was de bladeren en gebruik die stengels als handvat om het water er af te slaan. Even naar buiten lopen en flink zwaaien met je bossen blad. De buren zullen me wel weer voor gek verklaren, maar gedoe met zo'n droogmolentje voor sla vind ik alleen maar lastig. Na wat experimenten ben ik erachter gekomen dat de stengel het meest bitter is van de plant, dus die verwijder ik door simpelweg het blad eraf te strippen. Daarna snij ik het in repen, een beetje net zoals andijvie. Een heel simpel recept vind ik nu het lekkerst. - Uitje fruiten in de pan, knoflookje erbij en dan een flinke hoeveelheid gesneden snijbiet blad, het spul slinkt zowat nog harder dan spinazie. Je hebt een flinke bos nodig per persoon, gelukkig groeit het even hard weer aan. - Wat peper en zout er bij en een scheutje room en dan laat ik het nog een minuut of 5 tot 10 langzaam garen. Creatievelingen doen er nog veel meer mee, het stevige blad is makkelijk te gebruiken om andere zaken in te pakken. Alles waar je spinazie voor gebruikt, kun je dit vervangen door snijbiet, soepen, hartige taarten, door de pasta, noem maar op. Naast makkelijk te kweken is het dus ook erg veelzijdig in de keuken en erg gezond. Echt een aanrader!
    1 punt
  5. Dik ding! Ben nu bezig met mijn tweede camper. Ben ook benieuwd naar de specs!
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...