Dit jaar voor het eerst snijbiet in de moestuin gezaaid en dit nu diverse malen gegeten.
Snijbiet is erg simpel te kweken het groeit bijna op iedere grond, vergt weinig aandacht en zit bomvol vitamine C.
Het leuke is dat je het in het voorjaar zaait, de bladeren oogst en het vanzelf doorgroeit voor de volgende maaltijd. Dit gaat zo'n beetje het hele jaar door totdat het kapot vriest.
Ik ben dol op groenten die je het hele jaar door kan oogsten, net als de diverse soorten snijsla (Amerikaanse roodrand is hier favoriet), want je zit niet met een piekmoment in je oogst die je moet gaan inmaken of invriezen, nee, gewoon oogsten wanneer je zin hebt in een maaltje. Hoe simpel kan het zijn?
Een groot voordeel is ook dat allerlei beestjes zoals slakken, rupsen en luizen, nagenoeg alles prefereren boven snijbiet.
Erg makkelijke groente dus voor een beginnende moestuinier.
Het laat zich zelfs eenvoudig kweken in potten, voor onze balkontuiniers:
Er zijn diverse soorten, gele en rode snijbiet allemaal even makkelijk, de ouderwetse naam is Warmoes.
De reden dat je deze 'vergeten' groente niet in de handel ziet is omdat het vrij snel verlept na oogsten, wat veel te lastig is voor de supermarkt.
Je kunt het in de keuken gebruiken zoals je spinazie klaarmaakt en uiteraard zijn er legio recepten over te vinden: http://www.smulweb.nl/recepten/snijbiet
Bij het oogsten snij ik de stengel laag bij de grond af, was de bladeren en gebruik die stengels als handvat om het water er af te slaan. Even naar buiten lopen en flink zwaaien met je bossen blad. De buren zullen me wel weer voor gek verklaren, maar gedoe met zo'n droogmolentje voor sla vind ik alleen maar lastig.
Na wat experimenten ben ik erachter gekomen dat de stengel het meest bitter is van de plant, dus die verwijder ik door simpelweg het blad eraf te strippen. Daarna snij ik het in repen, een beetje net zoals andijvie.
Een heel simpel recept vind ik nu het lekkerst.
- Uitje fruiten in de pan, knoflookje erbij en dan een flinke hoeveelheid gesneden snijbiet blad, het spul slinkt zowat nog harder dan spinazie. Je hebt een flinke bos nodig per persoon, gelukkig groeit het even hard weer aan.
- Wat peper en zout er bij en een scheutje room en dan laat ik het nog een minuut of 5 tot 10 langzaam garen.
Creatievelingen doen er nog veel meer mee, het stevige blad is makkelijk te gebruiken om andere zaken in te pakken.
Alles waar je spinazie voor gebruikt, kun je dit vervangen door snijbiet, soepen, hartige taarten, door de pasta, noem maar op.
Naast makkelijk te kweken is het dus ook erg veelzijdig in de keuken en erg gezond.
Echt een aanrader!