Vijf jaar verder, en nog steeds actueel. De (verplichte) implementatie van de slimme meters lijkt taaier dan men had verwacht. Eind dit jaar moeten 80% van alle meters vervangen zijn door slimme meters (EU eis!). Dat zal vermoedelijk wel lukken - inmiddels hebben al meer dan 4 miljoen huishoudens zo'n meter. Op dit moment weigert ca. 3% van de mensen de meter, om verschillende redenen. Vijf jaar geleden was dat vooral de angst voor misbruik/hacks en het gegeven dat de leverancier op afstand de meterstand kon uitlezen.
Nu gaat het meer om de op handen zijnde salderingsregeling en de teruglevergoeding. Met de klassieke ferrarismeter (draaischijfmeter) is niet te zien hoeveel er wordt gesaldeerd. Dan kan op termijn gunstig zijn voor de portemonnee - zolang deze meters nog gebruikt mogen worden. Als je op jaarbasis niet meer terug levert dan gebruikt, is de prijs per kWh die je voor je terug geleverde energie krijgt gelijk aan die je betaalt bij afname. Met een slimme meter kan voor elke kWh die je terug levert, een lagere prijs gegeven worden.
Daarnaast levert het continu meten heel veel privacy gegevens op. Niet alleen wanneer je opstaat of naar bed gaat, kookt of je auto laadt, maar ook wel TV programma je kijkt (aan de hand van stroomverbruik tijdens reclameblokken), hoe lang en wanneer je onder de douche staat etc.
Op dit moment kun je de slimme meter weigeren, en ook het uitlezen op afstand weigeren:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/slimme-meter-weigeren
Maar als de analoge meter aan vervanging toe is, kan op dit moment de digitale niet geweigerd worden. En om dat wettelijk te 'legaliseren', heeft het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken gemakshalve een lange lijst opgesteld met alle afgekeurde meters, met het afkeurjaar en verwijderjaar:
https://www.agentschaptelecom.nl/documenten/publicaties/2018/juli/16/overzicht-afgekeurde-meters