Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 10/16/15 in alle zones

  1. Bij het snijden van groente en fruit houden we regelmatig delen over die we niet gebruiken. Zonde natuurlijk! Daarom bewaren we de overblijfselen om te kijken of we hier weer verse producten van kunnen kweken. Wist je dat je bijvoorbeeld met de bovenkant van een ananas weer een nieuwe kunt laten groeien? Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Ananas Snij de groene kop van de ananas en verwijder al het fruit totdat je de wortelknoppen ziet. Zet deze 2 weken in het water. Zet de ananas over in een pot met grond of plant in de tuin. Knoflook Zet de knoflookteen met de punt naar boven in een pot met grond (of plant in de tuin). Hou de grond vochtig en zet op een zonnige plek. Citroengras, prei, venkel, bosui Zet ze met de wortel naar beneden rechtop in een glaasje water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Ververs het water dagelijks. Na ongeveer een dag of 4 zie de eerste stengels groeien. Oogst wanneer ze volgroeid zijn. Citroengras moet je overzetten naar een pot met grond of in de tuin planten. Met de andere kun je dit ook doen. Gember Week de gember een nacht in een glas met water. Stop in een vochtige grond en blijf water geven totdat de uitlopers opkomen. Uien Stop de uiteinden in een pot met grond (of plant in de tuin) en bedek ze onder een dun laagje grond. Hou de grond vochtig. Je kunt de nieuw ontstane uienplantjes scheiden van de oude (hou de wortels in tact!) en deze in grond overplanten Aardappelen Gebruik een stukje aardappel waar ‘ogen’ inzitten. Droog een paar dagen op kamertemperatuur. Stop deze diep in de grond en blijf aanaarden. Champignons Snij de steel van de champignon en stop deze in een vochtige grond (gemend met bijvoorbeeld koffiedik) waarbij je de bovenkant nog kunt zien. Zet op een donkere plek. Sla, selderij, kool Snij de stronk af en leg deze in een schaaltje met lauw water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Ververs het water om de paar dagen en spray ze een paar keer per week met water. Na ongeveer een week zie je de eerste bladeren groeien. Avocado Was de avocadopit. Steek hier vier tandenstokers in en plaats op een glas water (zorg dat de helft van de pit onder water staat). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Vervang het water om de 5 dagen. Knip de plant terug als hij ongeveer 15 cm is. Als dit nog een keer gebeurd is, zet hem in een pot met vochtige grond.
    4 punten
  2. Strikt genomen is maïsbrood een correcte vertaling van het Engelse woord cornbread. Het Nederlandse maïsbrood lijkt echter totaal niet op cornbread. Maïsbrood heeft de structuur van brood. Cornbread lijkt meer op stevige cake. De smaak is ook heel anders. Basis recept: Oven voorverwarmen op 190 graden C. Meng: 1.00 kop maïsmeel. Klik 1.75 kop bloem. 0.50 theelepel zout. 0.25 theelepels baking soda. Klik 2.00 theelepels bakpoeder. 0.25 kop suiker. Daarna toevoegen: 0.25 kop gesmolten boter. 1.00 groot ei. 1.25 kop melk. In een vorm gieten en 15 minuten in de oven. Variaties: Het recept is heel erg flexibel. - Vervang de boter door olijfolie, kokosolie of een willekeurige combinatie. - Vervang de melk (deels) door water. - Gebruik 2 of 3 eieren. - Voeg gesnipperde ui toe. - Voeg gesnipperde pepers toe. - Soms voeg ik een halve kop paprikapoeder toe. - Halveer suiker. Of (vrijwel) geen suiker. - Halve kop - Vervang de melk (deels) door magere kwark/yoghurt. Bakken in een, bij voorkeur gietijzeren, koekenpan werkt ook prima. Op een fornuis maar een kampvuurtje is ook prima. Soms bak ik wat korter. Dan is de kern nog deels semi-vloeibaar. Dan smaakt het naar snoepgoed. Vaak vervang ik het bakpoeder door bakingsoda. Het merk v/d ingrediënten maakt niets uit. Je kunt luxe meergranenbloem gebruiken maar ook de allergoedkoopste bloem die je kunt vinden. Het bovenstaande recept oogt waarschijnlijk erg chaotisch. Dat was mijn bedoeling omdat het aangeeft dat cornbread eigenlijk vrijwel niet kan mislukken. Dat is ideaal voor preppen :-)
    1 punt
  3. Wat uitleg over het verschil en de overeenkomst tussen baking soda en bakpoeder. WAT IS BAKING SODA? Baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout: allemaal hetzelfde. Je gebruikt baking soda om je baksels beter te laten rijzen. Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, ontstaan er kleine gasbelletjes die je baksel luchtig maken. Gebruik baking soda daarom alleen wanneer er een zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit, anders heb je kans op een vieze nasmaak en slechte werking. Eén theelepel baking soda vervang je voor 2,5 theelepel bakpoeder of wijnsteenbakpoeder WAT IS BAKPOEDER? Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda. Bakpoeder is een volledig voor jou in elkaar gezet rijsmiddel. Dit betekent dat alles al aan het rijsmiddel is toegevoegd: zout, zuur en een stabilisator. Om die reden hoeft er geen zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel te zitten. Wanneer je wel een zuur ingrediënt aan je baksel toevoegt kun je beter baking soda gebruiken. Doordat bakpoeder minder sterk is dan baking soda, zul je andere verhoudingen moeten gebruiken wanneer je het voor baking soda wil vervangen. Eén theelepel bakpoeder vervang je voor 1/3 theelepel baking soda Zelf bakpoeder maken? Mix dan twee delen wijnsteenzuur met één deel baking soda en één deel maizena.
    1 punt
  4. Na vier theorie avonden en acht praktijk ochtenden, mag ik me eindelijk gediplomeerd imker noemen . Vanavond was het theorie examen om de cursus af te sluiten. Alle 16 deelnemers zijn geslaagd. Nu moet ik het alleen nog in het echt gaan leren . Als je meer over bijen en bijenhouden wilt weten kan ik het echt aanraden om de cursus te gaan doen. In de basiscursus leer je de basis van gangbaar imkeren. Door de praktijk lessen wordt de theorie duidelijk. Wat me opviel is dat imkers allemaal een andere mening hebben en dat er veel gediscussieerd wordt binnen de club. Dus wat dat betreft lijken het wel preppers. Ik heb zelf nog geen volkje. Wel staat er in onze tuin een top-latten kast klaar. In het voorjaar krijg ik een volk om daar in te doen.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...