Deze week 98 kg appels gekocht. Ze zijn van vorig seizoen en verloren dus wat vocht. Uit 98 kg haalde ik 42 l sap. Naar mijn gevoel is dat wat weinig. Dit heeft ook te maken met het budgetpersje waarover ik beschik. Omdat ik vind dat te veel van de appel wordt weggegooid, ben ik begonnen met een testje waarbij ik 5l appelsap wil vergisten tot appelwijn van ongeveer 12°. Het voordeel is dat die kan bewaren. Eerst wil ik proberen met wijn, nadien wil ik een appelchampagne produceren.
In de toekomst wil ik de uitgeperste appelprut laten vergisten door er water en gist aan toe te voegen. Op die manier wil ik alle suikers uit de appels halen en gaat er niets verloren. Wat overblijft gaat in het compostvat.
De eerste 5 liter staat hier in de woonkamer te pruttelen. Als deze test lukt, heb ik nog wat spectaculairders in petto.Om een en ander tot een goed eind te brengen doe ik een beroep op vrienden met brouw-ervaring én kan ik een beroep doen op een paar chemici en biologen.
Een beeldje van de eerste test. De bolfles is voor een deel gevuld, het kleine flesje zal ik gebruiken om de vloeistof over te hevelen. Fascinerend om water in wijn te zien veranderen. Nog een reden om suiker te preppen. Je kan 'm omzetten in alcohol.
[ATTACH=CONFIG]18821[/ATTACH]