Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 02/23/15 in alle zones

  1. Al-jazeera rapporteert een nieuwe uitbraak van een dodelijke variant van de varkenspest in India. Het volledige artikel valt HIER te lezen. (let op is in het engels)
    1 punt
  2. Bij het doorspitten en opruimen van de voorraadkast bleek dat ik een tweetal flessen dunne bleek niet gerouleerd had. Deze flessen zijn twee jaar geleden aangeschaft en bewaard in een donkere, koele omgeving. Je ziet hier op de foto's dat de fles behoorlijk is ingedeukt. Ik heb er nog een pm aan gewijd aan @vheeswijk en we kunnen niets anders dan de conclusie trekken dat je niet meer er vanuit mag gaan dat deze flessen 5% van de werkzame stof natriumhypochloriet bevat. Een deel van de werkzame stof is vervallen en gassen zijn uit de fles gediffundeerd. (moeilijk woord voor verdampen door het materiaal van de fles heen) Het is bekend dat dunne bleek niet echt bar lang houdbaar is, maar de vraag is altijd hoelang. We kunnen nu in ieder geval de conclusie trekken dat twee jaar te lang is. Voor het zuiveren van water voor menselijke consumptie geldt de regel: Drie druppels dunne bleek per één liter water, dertig minuten laten inwerken (bij kamertemperatuur, per tien graden lager deze tijd verdubbelen) Hierbij wordt uitgegaan van een concentratie van 5% natriumhypochloriet en die vlieger gaat dus bij deze twee jaar oude flessen niet meer op. Het is dus verstandig om jaarlijks de dunne bleek op voorraad te rouleren indien je deze wilt gebruiken om water te zuiveren voor consumptie. Mocht het in je voorraad kast erg warm worden (op zolder bv.) dan zou ik voor de zekerheid dit zelfs vaker rouleren, want dan gaat ook zo'n vervalreactie veel sneller. Aangezien er geen houdbaarheidsdatum op dunne bleek staat is het handig deze te voorzien van de aanschaf datum, zodat je meer indicatie hebt dan alleen het indeuken van de fles. Deze ingedeukte flessen dunne bleek zijn natuurlijk niet onbruikbaar. Voor het ontsmetten van je toilet, jerrycans en andere containers gaat het niet om een vrij exacte dosering en zolang je neus je verteld dat het nog steeds flink naar chloor ruikt is het hiervoor bruikbaar. Opmerking: Is er nog steeds geen oplossing voor het dubbel tonen van afbeeldingen @Dr.Prepper?
    1 punt
  3. Het was inderdaad een open deur, te makkelijk, maar ik kon het niet laten
    1 punt
  4. Tsjee, daar zie je anders amper meer iets van! Goed gelukt die operatie!
    1 punt
  5. Het is mij duidelijk geworden dat chloorgas uit de plastic fles weg diffundeert waardoor een onderdruk ontstaat waardoor deze indeukt. Het idee van @Renanim is een goede. Overigens, als je hypochoriet-oplossing (dunne bleek) biij de chemicaliënboer koopt, dan is dat ook in donkere glazen flessen. Chloorgas diffundeert uiteraard niet door glas. Ik heb in een eerdere post al uitgelegd dat je dunne bleek voor waterzuiverings-toepassingen beter in (kleinere) bruine goed sluitende glazen flesjes kunt doen. @Geert meldt dat de in België verkrijgbare 18% (NaOCl) dunne bleek veel beter is. Dat is ook zo. Hoe hoger de concentratie NaOCl hoe stabieler de oplossing is. De "Dakin's solution" (zoekfunctie) is 1/10 verdunning van dunne bleek met wat Natriumbicarbonaat (NaHCO3) is zelfs maar 1 maximaal 4 uur houdbaar !!. Je kunt zelf indicator-papieren maken om de dunne bleek te testen: Je doopt strookjes van wit koffiefilter papier in rode wijn en legt deze te drogen. Een druppeltje van dunne bleek op deze violette papiertjes moet onmiddelijk een wit-gele vlek geven. Ook bij 1/10 verdunning. Bij hogere verdunningen werkt deze test niet goed meer. Zo kun je dunne bleek kwalitatief testen op "activiteit". @Wafels heeft in zijn (nog niet gepubliceerd) onderzoek naar de electrolytische bereiding van NaOCl deze methode verder uitgewerkt naar nog beter indicator-papier bereid uit Bramen (sap) op wit papier. Hij heeft veel meer gewerkt met het aantonen van NaOCl in dunne bleek en kan hierover wellicht posten. Overige interessenten: @Raycoupe @hayauchi @dR3
    1 punt
  6. HAHAHA Omhoog of omlaag, that's the question! Je kan de boom in! Da's ook verticaal evacueren, HAHAHA
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...