Bij het doorspitten en opruimen van de voorraadkast bleek dat ik een tweetal flessen dunne bleek niet gerouleerd had.
Deze flessen zijn twee jaar geleden aangeschaft en bewaard in een donkere, koele omgeving.
Je ziet hier op de foto's dat de fles behoorlijk is ingedeukt. Ik heb er nog een pm aan gewijd aan @vheeswijk en we kunnen niets anders dan de conclusie trekken dat je niet meer er vanuit mag gaan dat deze flessen 5% van de werkzame stof natriumhypochloriet bevat. Een deel van de werkzame stof is vervallen en gassen zijn uit de fles gediffundeerd. (moeilijk woord voor verdampen door het materiaal van de fles heen)
Het is bekend dat dunne bleek niet echt bar lang houdbaar is, maar de vraag is altijd hoelang.
We kunnen nu in ieder geval de conclusie trekken dat twee jaar te lang is.
Voor het zuiveren van water voor menselijke consumptie geldt de regel: Drie druppels dunne bleek per één liter water, dertig minuten laten inwerken (bij kamertemperatuur, per tien graden lager deze tijd verdubbelen)
Hierbij wordt uitgegaan van een concentratie van 5% natriumhypochloriet en die vlieger gaat dus bij deze twee jaar oude flessen niet meer op.
Het is dus verstandig om jaarlijks de dunne bleek op voorraad te rouleren indien je deze wilt gebruiken om water te zuiveren voor consumptie.
Mocht het in je voorraad kast erg warm worden (op zolder bv.) dan zou ik voor de zekerheid dit zelfs vaker rouleren, want dan gaat ook zo'n vervalreactie veel sneller.
Aangezien er geen houdbaarheidsdatum op dunne bleek staat is het handig deze te voorzien van de aanschaf datum, zodat je meer indicatie hebt dan alleen het indeuken van de fles.
Deze ingedeukte flessen dunne bleek zijn natuurlijk niet onbruikbaar. Voor het ontsmetten van je toilet, jerrycans en andere containers gaat het niet om een vrij exacte dosering en zolang je neus je verteld dat het nog steeds flink naar chloor ruikt is het hiervoor bruikbaar.
Opmerking: Is er nog steeds geen oplossing voor het dubbel tonen van afbeeldingen @Dr.Prepper?