Shalom,
Het hangt van 2 zaken af, de eerste vraag is wat voor kooktoestel je hebt, of liever gezegd, waar het van gemaakt is. Verreweg de meeste (kook)kachels en zelfs "hout"fornuizen van tegenwoordig van plaatstaal en dat kan niet zo heel erg goed tegen langdurige intense hitte. In zo'n apparaat stook je bij voorkeur geen, of beperkt, hardhout zoals eiken, beuken of esdoorn. Er bestaat namelijk het risico dat het ding gewoonweg vervormd. In gietijzeren fornuizen of kachels kun je veel heter stoken, daarnaast heb je ook de optie kolen (steenkolen -anthraciet & cokes) te stoken en natuurlijk houtskool. Ook moet je in de gaten houden dat houtsoorten als grove den, zwarte/oostenrijkse den, weymouth den, zeeden, douglasspar, fijnspar en berk zelfs relatief nat snel en goed branden, de inlandse hardhoutsoorten (eiken, beuken, es, els, esdoorn, kastanje, walnoot/okkernoot) moeten echt tot 20% relatieve vochtigheid gedroogd zijn. Houtsoorten als wilg, ceder, linde branden prima, maar heel erg snel, je blijft het aanslepen. Larix kun je beter vermijden, het wil zelfs droog niet bijzonder goed branden en als je gewaterd larix (voor het zagen afgezonken in water en daarna gedroogd) hebt gaat het eigenlijk helemaal niet meer. Het kwalificeerd zelfs als brandwerend bouwmateriaal
Hout drogen doe je het beste in houtschuren of op stapels (langs je huis, onder de regenlijn). Dit kan tot 2 jaar kosten, vooral kastanje en esdoorn duurt lang, en eigenlijk wil je alles dikker dan 10 cm minimaal 1 keer kloven, hoe lang en hoe dik hangt van je fornuis af (wat krijg je erin ), de houtsoort en de gewenste brandduur (hoewel het gebruikelijk is een houtfornuis brandend te houden, m.u.v. schoonmaak en onderhoud). Daarnaast wil je een ruime voorraad dun geloofd hout, bij voorkeur een mix van fijnspar, grove den en berk, als aanmaak en her-aanmaak houtjes. Denk echt aan 5 mm x 15 mm bij 300 mm of zoiets, echt dun spul, dit moet echt kurkdroog zijn.
Denk vooral vooruit, je zult minimaal een jaar, liefst langer, vooruit moeten denken en dat gebaseerd op je reeel verbruik, afhankelijk van je kooktoestel kan dat aardig oplopen. (volumes )
Yoni