Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 04/30/13 in alle zones

  1. Informatie document van fuiken over de wereld, met maten vis/krab vangst mogelijkheden ed. Het telt 65 pagina en is een vertaald document, dus taalfouten zul je zeker tegen komen , nl is niet mijn moedertaal. hoop dat dit weer een mooie aanvulling is. de download veel leesplezier, Hamster.
    1 punt
  2. Zelf graan verbouwen is gewoon niet realistisch; het is veel werk om het veld om te spitten; het is veel werk om te zaaien; het is veel werk om water te geven; om ongedierte weg te houden; om te oogsten; om te verwerken tot bruikbaar product... het kost vele malen meer energie dan het oplevert! Zet op datzelfde stuk grond boontjes, wortels en andere groenten en je eet veel meer voor veel minder werk! Granen verbouwen is alleen maar goed te doen als je machinaal te werk kunt gaan en grote velden hebt. Net als koeien enzo; kippen kan nog net omdat die niet zo heel veel ruimte nodig hebben, maar ook die vreten een hoop eten wat je anders zelf had kunnen opeten! Het hele idee van zelfvoorzienend zijn is (in mijn mening) dan ook onrealistisch. Als je dat wilt, dan zal je met een groep van zo'n 50 volwassenen een eigen dorpje moeten beginnen en samenwerken; dan kun je een heel eind komen. Als klein gezin kan je 't wel vergeten, zeker na de SHTF, want dan is 't niet alleen tuinieren meer wat moet gebeuren, maar ook hout hakken en verwerken om op te kunnen koken en het huis te kunnen verwarmen en om mee te kunnen bouwen; de omgeving in de gaten houden en wilde dieren en eventueel indringers weghouden. Realistisch gezien; als de SHTF, dan gaan we terug naar de middeleeuwen. Het lijkt mij verstandig om dus ook deels te denken zoals ze toen deden; een kasteeltje met een gracht er omheen, met daarbuiten velden voor voedsel, lijkt dan opeens niet meer zo belachelijk, maar wordt opeens weer een verstandig idee. Een veilige plek om te slapen en je spullen op te slaan, zonder dat 't belachelijk groot hoeft te zijn (een muur om je boederijen heen is nogal onmogelijk tenzij je idioot rijk bent). Ik denk dus ook dat prepper die echt serieus verwachten dat er straks iets goed fout gaat, een hele moeilijke keus te maken hebben, namelijk: Blijf je in Nederland, of moet je emigreren als je een serieuze kans wilt hebben. Voor mij persoonlijk is die keus al gemaakt; Nederland biedt niet de mogelijkheid om, als er een langdurige SHTF is, enige realistische kans van overleven te hebben. Halve land licht onder zeenivo; het is extreem overbevolkt en er is geen echte ruimte voor kleine dorpjes met mensen die graag zelfvoorzienend willen leven. Vorm groepen; regel een stuk land waarop je samen een "kasteel" neerzet (een groep huizen met een afgesloten gezamelijke dikke hoge muur er omheen) en waar omheen je de rest van je gebouwtjes hebt; boerderijen, houthakkers/timmerlui, smid e.d.; verbouw alvast een deel voedsel en zorg dat je alvast bomen plant enzo... Een moestuin is een leuke extra, maar er van leven? Nee, dat gaat niet. Als je er van wilt kunnen leven dan wordt het namelijk een boerderij en da's gewoon een dagtaak.
    1 punt
  3. Welkom in de wereld van het echte preppen.... Waar stond ook al weer dat het simpel was, geen tijd en energie kost? Het zal je nog wel meer mentale overwinningen kosten voordat je redelijk op orde bent. Geeft niks, elke wereldreis begint bij de eerste stap. Begin klein, een vierkante meter, in je tuin, balkon of desnoods wat grote potten voor je raam in het appartement. Leer en ga naar wat groters, je dat betekent mischien wel je appartement verlaten.... Ik ken niemand die met een ton cash binnen een paar weken prepper is geworden. Mentaal moet je stappen maken, je skills moeten groeien, je netwerk moet je opbouwen, je huis ga je aanpassen, je tuin ga je anders bekijken, je buren ga je anders bekijken, het leven ga je anders bekijken. En zelfs als er geen shtf zal dit alles je leven verrijken, maar simpel, even snel, zonder bloed zweet en tranen? Nee dat zal niet lukken, net zo min als al het andere dat de moeite waard is niet komt aanwaaien. Prep ze, Kans
    1 punt
  4. Toen wij nog op een grieks eiland woonde,maakte ik ,als wij naar het strand gingen, wel eens een fuik van een vergiet, met daarin wat stenen voor het gewicht, met daar overheen een t-shirt gebonden en een gat erin geknipt. En dan aan de binnenkant van het gat wat(nat) bloem/meel smeren,en zo vingen we kleine visjes/sardientjes die we daarna met bloem frituurde. Ook maakte ik een krabfuikje van een klerenhanger en een netje van sinaasappels of mandarijnen. Deze zal ik weleens weer maken en dan een foto van laten zien.
    1 punt
  5. @Raycoupe Bedankt voor je hulp en de uitleg! Nou ik je toch spreek; mooie provincie waar je in woont....
    1 punt
  6. Vroeger hadden we thuis een moestuin van ongeveer 200M2. Helemaal niet zo groot en al zeker niet in de buurt van bovengenoemde afmetingen. Toch weet ik nog, dat we in de sere twee grote vriezers hadden staan, waar de groenten van de tuin in gingen. Aan het eind van het seizoen, zat dat ding stampvol met spercibonen, wortelen, bieten, kool en prei. Ok, de spercibonen kwamen na de winter echt wel je neus uit, maar we aten bijna iedere avond uit de vriezers. Toegegeven, aardappels hadden we niet van eigen tuin, en tarwe ook niet. Maar wanneer je goed geprept hebt en voldoende rijst en pasta opgeslagen hebt, en misschien ook aardappelpuree, dan kom je met 200 M2 een heel eind in je groenten voorziening.
    1 punt
  7. @prepass en @f150 Een volkstuin goed benutten om zo veel mogelijk je eigen groenten verbouwen is niets romantisch aan hoor. Veel/sommige planten willen niet tot wasdom komen of worden opgevreten door bv konijnen Sterker nog het is soms hard werken maar als je het graag wilt doen om je eigen eten op een goed manier telen dan is niet gauw iets teveel hoor! En dan maar niet te spreken in een SHTF situatie. Veel mensen weten niet waar ze aan beginnen, anders begonnen ze er niet eens aan! Dus romantisch nee............... maar als wij de gehele winter van ons eigen groenten kunnen eten en die zijn niet bespoten en niet met kunstmest op gegroeid dan is dan genieten! Granen eten wij niet en als we bloem of zo iets willen dan halen we dat bij de natuur winkel. Helemaal zelf alles doen........nee maar wel veel en om te beginnen is dat best veel en daar kruipt veel tijd in.
    1 punt
  8. @f150: Ik denk dat je berekening behoorlijk in de buurt komt. Sommige methodes beloven je torenhoge opbrengsten, maar in de praktijk valt dat nog weleens tegen. Op zich is 4000 m2 voor 8 personen helemaal niet veel als je erover nadenkt, dat is ongeveer tweederde voetbalveld. 2 FTE werk met 8 mensen, ook dat is goed te doen, hou je vrije tijd over. Dus alleen een doekje voor het bloeden, juist niet. Als je cijfers kloppen (ook in de praktijk met soms tegenvallende oogsten) is het dus meer dan goed te doen! Jammer genoeg heb ik ook geen tuin van 500 m2 voor mezelf en is wellicht dat ook jouw grote probleem. In de praktijk gaat het uiteindelijk anders werken. Na een SHTF zal er ook weer samenwerking en ruilhandel komen. Graan en koolzaad bijvoorbeeld, zou je dan gemeenschappelijk verbouwen en verwerken. Evenals het houden van vee op graslanden en woeste gronden, zodat je daar geen apart voer voor hoeft te verbouwen. Elke kilo geitenvlees scheelt vele kilo's plantaardig voer. De truuk is uiteraard dat je ze niet moet gaan houden en voeren zoals we dat nu doen. Ik zelf heb maar 100 m2 maximaal om te verbouwen (150m2 bruto tuintje) en hoop in de toekomst ('t gaat super langzaam momenteel en dat ligt niet alleen aan het weer. ) daar heel veel van af te kunnen halen. Beginnen bij het begin, dus kruiden, tomaten, sla en diverse groenten die ik lekker vind. Aardappelen voor een jaar is nog wel te doen, maar rijst, tarwe en vlees zal ik moeten blijven kopen. Elk beetje onafhankelijkheid is al een stap in de goede richting.
    1 punt
  9. Na aanleiding van de workshop vuurboog van Riesie afgelopen Nunspeet meeting, was ik zelf thuis ook aan het oefenen en experimenteren geslagen,... Diversen soorten hout, maar ook met de vuurboog aan het stoeien geweest, toen moest ik even aan je post denken. Echter heb ik zelf een bucksaw in mijn Bob zitten, omdat dit veel efficiƫnter is op te bergen, hier heb je standaard een touw bij zitten om aan te spannen. Je zet het in elkaar, gaat hout zagen en het stokje waar je hem mee op spanning zet, gebruik je vervolgens als spindel. p.s. Het makkelijkste is om tijdens het werken van je bucksaw iets meer tijd te spenderen voor pen-en-gat verbindingen toe te passen, hier heb je later zoveel meer profijt van. Ter illustratie,...
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...