Ga naar inhoud
GENEGEERD

Kazen bewaren


Tanfana

Aanbevolen berichten

Iemand vroeg me hoe ik kaas opleg.

 

Op dit moment bestel ik eens per drie maanden drie of vier jonge kazen bij een groothandel. Wij eten ongeveer een kaas van 4,5 kg per maand. Als de nieuwe kaas binnenkomt zijn we meestal aan de laatste kaas van de vorige lading bezig.

Wij eten bijvoorkeur biologisch. Daarom kopen we bio kaas. We hebben ervaring met de kaas van boerderij de Vijfsprong, Remeker kaas en Aurora kaas. Helaas is Remeker 10 kg. Dat is voor ons te groot. Kies een kaas die je lekker vind. Als je bij een kaasboer in de buurt een hele of meerdere kazen tegelijk koopt is korting vragen natuurlijk altijd mogelijk.

 

De kazen hebben we op zolder op echte kaasplanken liggen. Kaasplanken zijn grenen planken. De planken zijn niet gelakt of zo. ( de vloer in de woonkamer hebben we van oude kaasplanken gemaakt, en we hadden nog net genoeg over voor de kaas) de ideale bewaartemperatuur is ong.12 graden.

De kazen leggen we zo op de plank. Om de week omdraaien. Onze zolder is iets te warm daardoor kunnen de kazen in de zomer zweten. Dat geeft niet want de planken kunnen daar tegen. Als een kaas begint te schimmelen kun je die onder de kraan wassen met koud water, goed afdrogen en op een ander stuk van de plank te leggen.

 

Jonge kaas is ong 4-6 weken

Jong belegen 8 weken

Belegen 4 maanden

Extra belegen 7 maanden

Oud 10 maanden

Overjarig 12 maanden en ouder.

 

Bij ons verschilt de ligtijd en dus leeftijd per kaas. Maar meestal laten we ze tussen de 1 en 3 maanden liggen. Dan zijn ze jongbelegen tot belegen. Als je van oude kaas houd kun je ze dus langer laten liggen.

 

Voor ik een kaas aansnij kijk ik of de kaas schoon is. Evt was ik de kaas, ik snij de kaas twee keer zodat ik een halve en twee kwarten heb. Op het snijvlak van de halve en een van de kwarten doe ik huishoudfolie. Dit moet zo strak mogenlijk. In plooien kan sneller schimmelvorming optreden. Knip het folie zo af dat er zo min mogenlijk folie op de korst van de kaas zit. Folie over de korst geeft ook schimmelvorming. Het kwart wat als eerste gegeten wordt doen wij in een diepvrieszak met ziplock.

De gesneden stukken kaas bewaren wij in de koelkast.

 

Omdat wij boerderijkaas hebben verschilt de smaak per kaas. Maar wij houden daar van. Als een nieuwe kaas wordt aangesneden houden we gelijk een proeverij.

 

Eet ze!

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • 9 maanden later...

Boter schimmelt vooral doordat er geen schoon mes gebruikt wordt als men gaat smeren. Boter zelf schimmelt niet, wordt hooguit ranzig, want vetten worden ranzig, ze krijgen geen groene stukjes. Als je groene stukjes op je roomboter hebt, is dat omdat je met een vies mes erin hebt zitten pulken en die etensresten gaan schimmelen, dat kan wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Boter schimmelt vooral doordat er geen schoon mes gebruikt wordt als men gaat smeren. Boter zelf schimmelt niet, wordt hooguit ranzig, want vetten worden ranzig, ze krijgen geen groene stukjes. Als je groene stukjes op je roomboter hebt, is dat omdat je met een vies mes erin hebt zitten pulken en die etensresten gaan schimmelen, dat kan wel.

Zo leer je weer eens wat, dankje!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog wat leerzaams dan...Voor het nemen van de boter uit de botervloot is er het botermesje

 

Een botermes (vaak: botermesje) is een onderdeel van het bestek waarmee boter vanuit de botervloot naar het bord en dus naar de boterham wordt gebracht.

 

Per tafel, of liever per botervloot, is één exemplaar aanwezig, zodat ieder van hetzelfde botermesje gebruik moet maken. Na het "transport" moet het mesje dan ook direct weer in de boter worden gestoken (of erop worden gelegd), zodat de volgende er gebruik van kan maken. Het uitsmeren van de boter op de boterham gebeurt met het eigen mes. Het wordt als een faux pas gezien de boter met het botermesje te smeren. Dit druist zó in tegen de etiquette dat de dader in sommige kringen als zeer onbeschaafd wordt gezien.

 

Ik herinner me inderdaad de woeste blik in de ogen als dat boter pakken verkeerd gedaan werd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...