hakin9 Geplaatst: 16 mei 2012 Delen Geplaatst: 16 mei 2012 Ik zou graag met een moestuin ed bezig zijn, maar helaas zijn we maar enkele maanden per jaar op de plek waar ik eea. langzaam wil opbouwen. Het onderhoud van een moestuin is dus ook niet haalbaar. Derhalve ben ik op zoek naar eetbaren zaken die zichzelf in stand kunnen houden. Wat we al hebben is (stond er al jaren oud): laurier (de eetbare versie) lekkere handappels, is nu een keer flink gesnoeid en zullen een zwaar jaar krijgen. Arme boom stond na 15 jaar verwaarlozing op omvallen maar nog wel gezond. reine claude druiven, flinke strengen die heel ver woekerden. Zijn nu een keer flink gesnoeid en zullen een zwaar jaar krijgen een aantal wilde pruim- peer- en appelachtigen waar we nog niets mee kunnen Wat we recent hebben geplant: Okkernoot (walnoot), gaat nog LANG duren eetbare pruim hollandse handperen (conference) abrikoos nectarine aardbeien (staan in een overgroeide moestuin die te weinig aandacht krijgt) kleine kruiden Daarnaast geen tekort aan brandnetels, kleefkruid en andere wilde zut, ergens nog een klont orignele mint en daarnaast een AH mint die het ook aardig doet. Zijn er echter ook groentes die zichzelf staande kunnen houden? Het meeste fruit is eind van de zomer, er is ook behoefte aan zaken die eerder in het jaar komen en mogelijk zelfs in de winter. De soorten hoeven niet persee voedsel te geven maar als soort in stand blijven zodat we ze wanneer gewenst kunnen uitkweken en vermeerderen. Iemand een idee / tips? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Preppie Geplaatst: 16 mei 2012 Delen Geplaatst: 16 mei 2012 Xychix, even uit de losse hand: De volgende groenten heb ik de winter over in de grond laten zitten om vroeg in het jaar te oogsten: wortelen, (wil je zaad winnen van wortelen = het tweede jaar een paar wortelen bloemen laten vormen en de zaden winnen) pastinaak, boerenkool rode bieten (degene die goed afgedekt waren met stro, hebben de winter goed doorstaan, de niet afgedekten waren verrot). koolraap (zie rode bieten) Nieuw-Zelandse plukspinazie is de beste spinazie plant in warme gebieden (zoals Porutgal), vraagt weinig verzorging en heeft al diverse winters overleefd = doet het in Nederland (en Portugal) prima. Sommige knoflooksoorten kunnen in de na-zomer gepland en in de lente/zomer geoogst worden. Maar ik heb niet zo op de soorten gelet en gewoon die uit de supermarkt in de grond gestopt (teentje voor teentje). Bijna allemaal zijn ze de winter goed doorgekomen en zijn nu bolletjes in de grond aan het vormen. Framboos (met name de rode soort) doet het prima (gaat wel de hele tuin door = regelmatig de nieuwe scheuten in het voorjaar verwijderen) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast oliestel Geplaatst: 16 mei 2012 Delen Geplaatst: 16 mei 2012 dan is het beste om op internet te zoeken naar: PERMACULTUUR ! dat staat voor alles wat jij wilt (denk ik) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinook Geplaatst: 17 mei 2012 Delen Geplaatst: 17 mei 2012 En check voor de kruiden het kruidentopic voor meerjarige / winterharde planten. Kruiden zijn altijd goed nl Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
offgrid Geplaatst: 17 mei 2012 Delen Geplaatst: 17 mei 2012 http://www.tuinsmakelijk.nl/Info%20eetbare%20bostuin.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 10 augustus 2015 Delen Geplaatst: 10 augustus 2015 Een struik die niet iedereen herkent als eetbare bessenstruik is de kornoelje. Hier meer info http://landentuinbouw.spinazieacademie.nl/2015/08/kornoeljebessen.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mar Miet Geplaatst: 10 augustus 2015 Delen Geplaatst: 10 augustus 2015 Wat dacht je van topinamboer. Een keer wat knolletjes planten en elke winter oogsten wanneer je wat nodig hebt. Elk knolletje wat blijft zitten wordt weer een nieuwe plant met knolletjes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 10 augustus 2015 Delen Geplaatst: 10 augustus 2015 Dit topic is al dik 3jaar oud . In de openings post wordt geschreven ,, ik ben maar een paar maanden terplaatse . Wel als je 3 maand terplaatse bent en dit in de lente zomer periode stop je de eerste dag aardappelen in de grond . En de dag voor jou vertrek kan je ze rooien . Maar tussen tijd kan je wel honderd soorten groenten zaaien en planten waarna je in een maand kan van eten . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 10 augustus 2015 Delen Geplaatst: 10 augustus 2015 Dit topic is al dik 3jaar oud . In de openings post wordt geschreven ,, ik ben maar een paar maanden terplaatse . Het is een oud topic, dat klopt Geert. Ik kies ervoor zoveel mogelijk in bestaande topics te posten die aansluiten op het onderwerp, omdat er al teveel topics zijn. Omdat topicstarter erg weinig aanwezig is in zijn tuin, leek een kornoelje mij dus goed passen in zijn tuin. Ik vond het wel belangrijk dit te posten, want denk ik dat weinigen weten dat de bessen eetbaar zijn of je met de kornoeljebessen jam kan maken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 10 augustus 2015 Delen Geplaatst: 10 augustus 2015 Een struik die niet iedereen herkent als eetbare bessenstruik is de kornoelje. Hier meer info http://landentuinbouw.spinazieacademie.nl/2015/08/kornoeljebessen.html ?? Het is toch niet zo dat Alle Kornoelje eetbaar is ! Want o.a de Rode Kornoelje is Giftig ( Bijna Zwarte bessen ) . De Gele Kornoelje ( Rode bessen ) en de Japanse Kornoelje zijn volgens mij wel eetbaar . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 10 augustus 2015 Delen Geplaatst: 10 augustus 2015 Gunst, lees je wel eens een link voor je reageert? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 10 augustus 2015 Delen Geplaatst: 10 augustus 2015 Gunst, lees je wel eens een link voor je reageert? Als ik het zelf mis heb dan mijn Excuses Dat van die Gele Kornoelje dat daar vermeld word dat ie eetbaar is daar heb je gelijk in . Dat had ik misschien achterwege kunnen laten in mijn reactie Ik heb die Link wel degelijk gelezen Staat niets over geschreven . En al helemaal niet over Giftig. Ik vind dat een heel verschil met de uitleg " Wrang als je geen zoetstoffen kunt toevoegen " de Rode Kornoelje wel te verstaan ! . Dat klinkt als Eetbaar ? Ja ze hebben het over Rode kornoelje ( Visfuiken maken van en Wrang van smaak ) . En dan zijn we er mij is geleerd dat de Rode Kornoelje ( Donkere bessen ) Giftig is . Heb ik het mis volgens jou Sorry dat ik er zo vaak op het woord Giftig terug kom en dit overdreven vermeld Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JJ&A Geplaatst: 10 augustus 2015 Delen Geplaatst: 10 augustus 2015 Ik zou graag met een moestuin ed bezig zijn, maar helaas zijn we maar enkele maanden per jaar op de plek waar ik eea. langzaam wil opbouwen. Het onderhoud van een moestuin is dus ook niet haalbaar. Derhalve ben ik op zoek naar eetbaren zaken die zichzelf in stand kunnen houden. Wat we al hebben is (stond er al jaren oud): laurier (de eetbare versie) lekkere handappels, is nu een keer flink gesnoeid en zullen een zwaar jaar krijgen. Arme boom stond na 15 jaar verwaarlozing op omvallen maar nog wel gezond. reine claude druiven, flinke strengen die heel ver woekerden. Zijn nu een keer flink gesnoeid en zullen een zwaar jaar krijgen een aantal wilde pruim- peer- en appelachtigen waar we nog niets mee kunnen Wat we recent hebben geplant: Okkernoot (walnoot), gaat nog LANG duren eetbare pruim hollandse handperen (conference) abrikoos nectarine aardbeien (staan in een overgroeide moestuin die te weinig aandacht krijgt) kleine kruiden Daarnaast geen tekort aan brandnetels, kleefkruid en andere wilde zut, ergens nog een klont orignele mint en daarnaast een AH mint die het ook aardig doet. Zijn er echter ook groentes die zichzelf staande kunnen houden? Het meeste fruit is eind van de zomer, er is ook behoefte aan zaken die eerder in het jaar komen en mogelijk zelfs in de winter. De soorten hoeven niet persee voedsel te geven maar als soort in stand blijven zodat we ze wanneer gewenst kunnen uitkweken en vermeerderen. Iemand een idee / tips? Ja je hebt ook nog de witte uitgave winterbloemen, Grapje. Aardperen (vaste plant) is ook een makkelijk product kan je ook in de winter oogsten de sneeuw wat verwijderen en een maaltje opgraven, herten zijn er ook dol op, dus trek je ook nog gratis vlees aan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bla Bla Geplaatst: 23 september 2015 Delen Geplaatst: 23 september 2015 Ander nootsoorten als Beuk en Eik kunnen aangenaam zijn. Duurt net als de Walnoot een tijdje, maar hebben verder geen onderhoud nodig. Verder zit ik dan ook te denken aan struiken als diverse bessen, waaronder de Drentse Krent. Hoeveel oppervlakte heb je ter beschikking? Anders gewoon op bepaalde plekken zakjes bio-zaad leeg kieperen en hopen op het beste. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Boer Charel Geplaatst: 23 september 2015 Delen Geplaatst: 23 september 2015 asperges, bosaardbeien, aardpeer,rabarber Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Waterval Geplaatst: 23 september 2015 Delen Geplaatst: 23 september 2015 Ja je hebt ook nog de witte uitgave winterbloemen, Grapje. Aardperen (vaste plant) is ook een makkelijk product kan je ook in de winter oogsten de sneeuw wat verwijderen en een maaltje opgraven, herten zijn er ook dol op, dus trek je ook nog gratis vlees aan. Als de vorst in de grond zit is dat wat lastig, opkuilen is een optie en afdekken met stro. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.