Gast IsaBo Geplaatst: 23 mei 2013 Delen Geplaatst: 23 mei 2013 De serie "little house on the prairie" speelt zich af rond 1870 in een arme familie. Hierdoor zie je hoe arme mensen in die tijd bijv. eten maakten of afwasten. Zo ook met brood bakken. In één aflevering bakt iemand brood in een aan één zijde open blik. Zie foto's Nu zal bij het maken van de serie zo'n 40 jaar geleden wel geprobeerd zijn echt gebruikte methoden te laten zien maar toch vraag ik me af of deze manier van brood bakken wel echt kan. Iemand enige ervaring? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast IsaBo Geplaatst: 23 mei 2013 Delen Geplaatst: 23 mei 2013 Link naar het filmpje. http://youtu.be/wqEs0SKctJM?t=2m37s Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
dixy Geplaatst: 23 mei 2013 Delen Geplaatst: 23 mei 2013 Ik krijg nu toch het gevoel dat ik al mijn hele leven door deze serie gestalked wordt..... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Alice Geplaatst: 23 mei 2013 Delen Geplaatst: 23 mei 2013 Ik heb geen ervaring. Maar ik denk zomaar dat dit niet kan, waarom hebben wij deze methode anders nog nooit gezien? Maar leuk experiment. Als ik een open haard had gehad had ik het geprobeerd Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast IsaBo Geplaatst: 23 mei 2013 Delen Geplaatst: 23 mei 2013 @dixy Voor mij is deze serie nr. 2 van de feel good series op tv. @Alice Misschien onbekendheid? Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder de lakens in een grote pan op het gasfornuis kookte en daarna de natte was in de badkamer door een mangel haalde. Maar wie kent deze methode nu nog? Ik heb ook geen open haard maar als ik aan zo'n groot blik kon komen ... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 23 mei 2013 Delen Geplaatst: 23 mei 2013 Grote blikken vind je bij Chinese, Turkse, Italiaanse restaurants. Van de (olijf)olie. Een kampvuur is vergelijkbaar met een open haard. Stapel wat stammetjes aan de achterkant. Om te drogen en voor de warmte-reflectie. @IsaBo @Alice Waarschijnlijk gaat het wel lukken. Gaan we even proberen toch, Alice? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Alice Geplaatst: 23 mei 2013 Delen Geplaatst: 23 mei 2013 Als er een groot blik is en als iemand een goed recept heeft voor brooddeeg. Als je het mij laat maken weet je zeker dat het mislukt. Ik ben nog een beginner met deeg. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bandoeng Geplaatst: 23 mei 2013 Delen Geplaatst: 23 mei 2013 Moet lukken hoor. In Indonesië hadden we ook zo'n oven , een blik die op een fornuis zet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Je kan in principe overal in bakken als je maar weet hoe . @Heksenboot en ik bakten een gewoon brood in de duts oven en datlukte ook . Waarom zou het niet lukken ineen blik . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Inderdaad @Geert en @Bandoeng. Iets andere methoden, maar zo voor het vuur moet ook kunnen, door stralingswarmte. Ik zou het blik nog wel wat isoleren, evt. Hee @Alice en @Geert, @Piroska heeft nog een leuke uitvinding: brood zonder kneden: http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/search/label/brood%20zonder%20kneden Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Inderdaad @Geer en @Bandoeng. Iets andere methoden, maar zo voor het vuur moet ook kunnen, door stralingswarmte. Ik zou het blik nog wel wat isoleren, evt. Hee @Alice en @Geert, @Piroska heeft nog een leuke uitvinding: brood zonder kneden: http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/search/label/brood%20zonder%20kneden Geert is met een T achter aan . Het eene probleem dat we hebben in de vrij natuur is we kunnen het niet laten rusten op kamer temperatuur . Daarom rijde ik het brood op de BBQ . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Ik heb je T weer ingeschonken @Geert, die moest ik nog even zetten..... Hmmm, dan zou je dus een soort hooikist moeten hebben, met een hete steen erbij ofzo. Experimenteren hoe warm het wordt binnen, met diverse maten stenen. Of misschien is het 's zomers overdag warm genoeg? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Voor een brood te bakken heb je 180 graden warmte nodig met een hooikist lukt dat niet volgens mij . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Voor een brood te bakken heb je 180 graden warmte nodig met een hooikist lukt dat niet volgens mij . Geert Meer hete stenen erbij? Moet lukken Geert. Ik heb nog een mooie dikke, compleet piepschuimen doos. Dat zal ik eens testen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Voor een brood te bakken heb je 180 graden warmte nodig met een hooikist lukt dat niet volgens mij . Geert Voor het rijzen van 't deeg zou zon hooikist wel kunnen werken en 's zomers is het gelukkig vaak wel warm genoeg. Volgens mij is dat wat @Heksenboot bedoelde. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Voor het rijzen van 't deeg zou zon hooikist wel kunnen werken en 's zomers is het gelukkig vaak wel warm genoeg. Volgens mij is dat wat @Heksenboot bedoelde. Dat bedoel ik, inderdaad. Thanx Ray, op mijn beurt snapte ik @Geert weer niet. Handig zo'n tolk. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Hoe was dat geen Nederlanders ? Om te rijzen moet het lukken in een hooikist maar om te bakken niet . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 24 mei 2013 Delen Geplaatst: 24 mei 2013 Hoe was dat geen Nederlanders ? Om te rijzen moet het lukken in een hooikist maar om te bakken niet . Geert Sja, hoe zal ik het zeggen? Dat ik ook wel eens verstrooid ben. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 25 mei 2013 Delen Geplaatst: 25 mei 2013 Brood bakken in een open blik gaat prima in een open haard als je een constante temperatuur kan verkrijgen. Onze voorouders en dus ook de pioniers in de US hadden die kennis. Op een kampvuur heb je meerdere factoren die het gebruik van een open blik moeilijker maken daarom gebruikte ze daar cast iron potten voor. Ik ben niet zeker, zouden die reeds gist gebruikt hebben? Groetjes Chin Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.