prepperpappa Geplaatst: 16 november 2012 Delen Geplaatst: 16 november 2012 Vandaag was ik weer vol trots m'n voorraadje aan het bekijken toen ik ineens merkte dat er een vochtig plekje onder en rond de doos met weckpotten lag. Wat blijkt..zijn de potten op een of andere manier gaan lekken en ze zijn ook niet meer vacuum. Toen ik de klip eraf haalde plopte de deksel gewoon open doordat er druk in zat.? Wat heb ik fout gedaan, heb nu 5 potten leeg moeten gooien en wil dat natuurlijk niet nog eens meemaken. Wat ik wel merkte tijdens/na het wecken was dat toen ik de potten omgekeerd wilde laten afkoelen, dat er toen wat vocht tussen de deksel en pot doorspoot. Er zaten onder andere aardappelen en spitskool in. Gelijk een tip aan een ieder: Controleer regelmatig je voorraad want ik baal hier wel van maar ben blij dat ik het nu zie en niet tijdens een SHTF situatie want dan zou het pas echt balen zijn om eten weg te moeten gooien. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast IsaBo Geplaatst: 16 november 2012 Delen Geplaatst: 16 november 2012 Ik denk dat het toch niet luchtdicht was en dat de druk erop kwam te staan door het gisten? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 16 november 2012 Delen Geplaatst: 16 november 2012 Echte weckpotten zet je na het wecken niet omgekeerd neer maar gewoon rechtop. http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/Het_Proces/het_proces.html Potten met een draaideksel zet je wel omgekeerd weg om af te koelen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 16 november 2012 Delen Geplaatst: 16 november 2012 Heb je in 'echte' weckpotten geweckt? Als je de originele weckpotten gebruikt hoef je ze namelijk niet omgekeerd te laten afkoelen. Gewoon uit het water halen met de wecktang (dan spuit er ook niets uit) en rustig laten staan. Als je potjes van HAK gebruikt en op 100 graden (kokend) weckt, hoef je de potjes ook niet op zijn kop te zetten. Door het afkoelingsproces (warm heeft meer volume dan koud) trekken de potjes zelf vacuum. Wat er nu waarschijnlijk is gebeurd, is dat doordat er vocht tussen het deksel spoot, er wat restjes tussen het deksel en het glas zijn gaan zitten. Hierdoor komt er toch lucht bij en wordt het vacuum opgeheven met als gevolg dat eea gaat rotten (gisten) Daarom is het ook altijd van groot belang dat je de potten goed afveegt met een schone (!) doek voordat je de deksels erop legt / draait. Jammer van dit verlies. Maar dit zal je de volgende keer waarschijnlijk niet meer gebeuren. Succes met je weckavonturen en verlies de moed niet Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepperpappa Geplaatst: 16 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 16 november 2012 Dank voor de tips. Ik wist het niet meer zeker dus heb gewoon op z'n kop af laten koelen voor de zekerheid. Had ik ergens gelezen dat dat goed was. Het zijn potten met zo'n deksel die er aan hangt en niet met die losse klips. heel zonde.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 16 november 2012 Delen Geplaatst: 16 november 2012 Toen ik de klip eraf haalde plopte de deksel gewoon open doordat er druk in zat.? Nog iets: die clips moet je er altijd afhalen. Hierdoor kun je controleren of je inmaakgoed nog goed is. Zeker nadat je net hebt ingemaakt is het erg verstandig om elke paar dagen je inmaakgoed te controleren. Je pakt dan de potten (uiteraard zonder clip) bij het deksel vast en houdt ze omhoog. Als het vacuum niet goed is of is opgeheven laat het deksel los en weet je dat je inmaak niet goed is. Als je deksels hebt met een hefboom, moet je die losmaken. Anders kun je niet zien of het vacuum is opgeheven of niet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kaiya Geplaatst: 16 november 2012 Delen Geplaatst: 16 november 2012 Als ik het goed begrijp heb je potten met een beugel gebruikt. Dit soort potten zou ik niet gebruiken om te wecken. Daarvoor kan je beter potten met met losse deksel, ring en clips gebruiken. De potten met een beugelsluiting gebruik ik om mijn bloem en rijst in te bewaren, geen muis die er dan bij kan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepperpappa Geplaatst: 17 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 17 november 2012 @Gardhu Ja is inderdaad verstandig regelmatig te controlen of je voorraad nog goed is. Nu zag ik het nog op tijd maar stel je voor dat ik dat pas gemerkt had in een SHTF situatie Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepperpappa Geplaatst: 17 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 17 november 2012 @Kaiya ja potten met beugels, zijn op zich goed om te wecken toch? Ik lees op allerlei sites dat die gewoon gebruikt kunnen worden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
retgals Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 Controleer voordat je gaat wecken de sluitring op kleine scheurtjes. Die ringen die met die potjes meegeleverd worden kunnen ouder zijn dan het glazen potje zelf. Ik heb bij een groothandel in rubber producten gewerkt en daar hadden wij die ringen standaard in voorraad. En vaak vond ik dan ringen die harder waren of stugger aanvoelde dan was dat al reden om die weg te gooien. Controleer ook voordat je de ring plaatst of de glazen rand geen oneffenheden heeft die bij het smelten van het glas ontstaan. Rechtop laten afkoelen is naar mijn idee het beste,Dan kan de stoom uit de pot door de ring naar buiten ontsnappen. Zou je die pot omkeren gaat de druk die niet kan ontsnappen de voedsel door de ring nu onder naar buiten persen,Hierdoor kan ook de pot knappen dus oppassen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kaat Geplaatst: 17 november 2012 Delen Geplaatst: 17 november 2012 @Kaiya ja potten met beugels, zijn op zich goed om te wecken toch? Ik lees op allerlei sites dat die gewoon gebruikt kunnen worden. Ook die beugels kun je er af halen na het wecken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast oliestel Geplaatst: 18 november 2012 Delen Geplaatst: 18 november 2012 bij mij zijn de weckringen ook altijd nat als ik ze gebruik, heb je ze misschien ook droog teogepast? en waren de potten wel helemaal afgekoeld voor ze in de doos kwamen? niet dat het ook condensvocht is? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
retgals Geplaatst: 18 november 2012 Delen Geplaatst: 18 november 2012 Voordat de ringen door middel van het vulcanisatie proces gevormd worden in een mal worden er weekmakers aan het ruwe product toegevoegd,Anders heb je ringen zo hard dat ze breken en die sluiten dus niets af. Die weekmakers zorgen ervoor dat de ring soepel wordt,Is een ring al aan het uitdrogen kan je dat al merken dat deze vettig aanvoelt. En ook dat ie stugger wordt. Een nieuwe ring plakt niet aan je vingers,Heb je een aantal nieuwe ringen die je nog niet op je potjes hebt kan je deze het beste bewaren in een afsluitbaar bakje met talkpoeder. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 18 november 2012 Delen Geplaatst: 18 november 2012 Leerzaam, ook voor ons. Jammer van je voedsel, maar volgende keer zeker weten beter. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kaiya Geplaatst: 18 november 2012 Delen Geplaatst: 18 november 2012 @Prepperpapa: Ik heb in het verleden ook de weckpotten met beugels gebruikt en nu gebruik ik de potten met losse deksel en clips. Als ik mijn resultaten uit het verleden vergelijk met die van nu, dan moet ik zeggen dat beugelpotten toch niet zo geschikt zijn om te wecken. Vandaar dat ik de beugelpotten nu voor andere dingen gebruik, voor mijn bloem en suiker bijvoorbeeld. Bij brouwland.nl is het "grote weckboek" te bestellen. Ik heb er veel aan. @ Retgals: Hele goede tip! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepperpappa Geplaatst: 18 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 18 november 2012 @Kaiya ok dan toch maar potten met losse deksels vragen aan de sint. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
odessa1944 Geplaatst: 18 november 2012 Delen Geplaatst: 18 november 2012 het komt puur door het op de kop zetten. ik heb een stuk of 7 weckboeken en nergens staat dat je ze op de kop moet zetten. ik weck zelf ook en 1 keer misgegaan omdat ik teveel chili con carne er in deed.tijdens het weckproces kookt de chili eruit, en komt er vloeistof tussen de rubber ring. dan is er geen goede afsluiting en trekt hij niet vacuum. door de weckpot op de kop te zetten lekt er vloeistof langs de rubber ring. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 26 november 2012 Delen Geplaatst: 26 november 2012 Ik hoop dat je de spitskool en sowieso alle groenten die je puur weckt toch wel goed geweckt hebt..russische roulette spelen met je gezondheid lijkt me niet erg leuk..Feiten: Wecken van vlees en groenten is alleen veilig bij een temperatuur van 120 graden celsius. De botulisme schimmel/bacterie wordt alleen dan gedood. Bij lagere temperaturen gebeurt dit niet. De bacterie is reukloos, smaakloos en onzichtbaar, en de perfecte voedingsbodem is je raadt het al neutrale groenten of vlees in een vochtige omgeving. De enige weckketel die dit aankan is de zgn All American Canner, helaas alleen verkocht in Amerika. En nee ook een hogedrukpan is niet toereikend, deze gaat maar tot 116 graden. natuurlijk zal het zo een vaart niet lopen, maar als je dan toch wilt wecken, gebruik dan de goede methode en niet een jampotje met schroefdeksel. Hieraan kan je niet zien of het fout gaat. Met de zgn echte weckmethode wel, de zgn weckpotjes met rubber ring en glazen deksel die vacuum trekt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Pretletter Geplaatst: 27 november 2012 Delen Geplaatst: 27 november 2012 Ik hoop dat je de spitskool en sowieso alle groenten die je puur weckt toch wel goed geweckt hebt..russische roulette spelen met je gezondheid lijkt me niet erg leuk..Feiten: Wecken van vlees en groenten is alleen veilig bij een temperatuur van 120 graden celsius. De botulisme schimmel/bacterie wordt alleen dan gedood. Bij lagere temperaturen gebeurt dit niet. De bacterie is reukloos, smaakloos en onzichtbaar, en de perfecte voedingsbodem is je raadt het al neutrale groenten of vlees in een vochtige omgeving. De enige weckketel die dit aankan is de zgn All American Canner, helaas alleen verkocht in Amerika. En nee ook een hogedrukpan is niet toereikend, deze gaat maar tot 116 graden. natuurlijk zal het zo een vaart niet lopen, maar als je dan toch wilt wecken, gebruik dan de goede methode en niet een jampotje met schroefdeksel. Hieraan kan je niet zien of het fout gaat. Met de zgn echte weckmethode wel, de zgn weckpotjes met rubber ring en glazen deksel die vacuum trekt. Samurai, de all american canner kan je kopen op ebay.....kost wel wat geld voor verzending Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 27 november 2012 Delen Geplaatst: 27 november 2012 hey pretletter, Ja ik weet het, je kan hem bestellen, gezien de veel goedkopere prijs in Amerika, en de verzendkosten erbij zou je net zo duur uit zijn als een hogedruk ketel hier. Ik heb echter een betere oplossing, namelijk het combineren van verschillende conserveer- methoden. Samen vormen ze de veiligste, en om actueel te blijven aan het onderwerp de meest bewaarzekere combinatie. Maar serieus, wecken moet je toch erg serieus doen, en vooral hygienisch. Bij mij raakt geen hand het potje ooit aan, totdat het vacuum op tafel gekoeld staat. Groenten en vlees weck ik per definitie niet tenzij in zuur/zoet ingemaakt. En als ik lees dat er potjes barsten en het wecken niet goed gaat, en dat met vlees en groenten, dan lopen de rillingen over mijn rug. Er schijnt veel onwetendheid te zijn. Mijn motto: Zorg eerst dat 100% van de potjes die je weckt lukt met bv jam en chutneys, en wacht dan 3 maanden, en kijk of ze nog goed zijn. Zoja, dan zou je het risico kunnen lopen groenten en vlees te wecken. Maar ook daar moet je de kennis hebben om de juiste zuur-zoet verhoudingen te weten.. Maar okay ieder neemt zijn eigen risico.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 27 november 2012 Delen Geplaatst: 27 november 2012 De WMF snelkookpannen halen ook een temp van 120 graden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 27 november 2012 Delen Geplaatst: 27 november 2012 hey fluitketel, Ik heb speciaal contact gezocht met een fabrikant over de temperaturen die een der beste en duurste snelkookpannen halen, en ze halen die toch niet. Als je een beetje onderzoek naar wecken hebt gedaan, en dan ben ik zover gegaan door er een wetenschappelijke benadering te nemen, dan kom je uit bij curves en grafieken.. Wecken lukt alleen als de temperatuur gegarandeerd die waarde behoudt, als het maar 1 graad omlaag gaat moet de tijd verlengd worden, ie begin je eigenlijk opnieuw te tellen. Probleem is dat de hogedrukketels geen temperatuurmeter hebben en de temperatuur geen gegarandeerde constante is met gewone hogedruk ketels.. Ik verwijs hierbij dan ook naar de onderzoeken die canners oftewel blikvoer fabrikanten doen.. Om het even simpel te zeggen, voor elke graad die je lager weckt gaat de tijd dat je moet koken exponentieel omhoog, daarom is een gegarandeerde temperatuur die constant op die waarde blijft zo belangrijk.. En bij een wat lagere temperatuur wecken mbt vlees en groente, zou het koken zo lang moeten zijn dat de groenten niet te eten zijn, neem maar sperzieboontjes als voorbeeld. De ervaren wecker zal je zeggen dat je ze beter kunt invriezen want er blijft niks van over.. Er is nog meer over te zeggen, maar kijken naar andere conserveermethoden en van alle de beste pakken, levert de beste methode op. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 27 november 2012 Delen Geplaatst: 27 november 2012 Net zelf geweckte spagettie saus gegeten. met vlees en groente. Volgens de botulimse regel zou ik nu al bijna dood moeten zijn. Vroeger werd alles gewekt en gingen ze er ook niet dood aan. Om nou alles uit te sluiten in het leven, dan heb je geen leven meer. Kijk ik snap dat je er zorgvuldig mee om moet gaan. Zonder twijfel. Maar ik denk dat de kans op botulisme echt wel te verwaarlozen is. Vroeger hadden ze de kennis niet in pacht en ik denk dat ze er veel gelukkiger mee waren. Ik wordt er persoonlijk een beetje kriegel van dat iedere reactie op inmaken hier op het forum gelijk wordt neergeslagen met de opmerking: van inmaken krijg je botulisme. En dat gebeurt niet alleen in dit topic, ook hier: http://preppers.nl/forum/threads/1673-Inmaken Het hele initiatief van mensen die een oude "ambacht" een verloren gegane kookwijze nieuw leven willen inblazen, hetzij om te preppen het zij om de opbrengst van de moestuin veilig te stellen. Dat hele initiatief wordt onderuit gehaald door een vreselijke angst voor botulisme te kweken. wecken is leuk. En dat moet niet uit het oog verloren worden. wecken gaat prima in een weckketel. Daar zijn ze voor gemaakt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
kcl Geplaatst: 9 augustus 2023 Delen Geplaatst: 9 augustus 2023 Bokaals omgekeerd gezet en 24u afkoelen.nadien zet ik ze gewoon rechtop ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
mevr.Grijpstra Geplaatst: 10 augustus 2023 Delen Geplaatst: 10 augustus 2023 Op 9-8-2023 om 07:39, kcl zei: Bokaals omgekeerd gezet en 24u afkoelen.nadien zet ik ze gewoon rechtop ? yep 👍! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.