Ga naar inhoud

Kaiya

Lid
 • Items

  25
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  midden nederland
 • Interesses
  kleding naaien, wecken, lezen, hardlopen, taartbakken, dansen
 • Beroep
  medisch microbiologisch analist

Kaiya's prestaties

Elementary prepper

Elementary prepper (2/11)

12

Reputatie

 1. De moderne versie van wat Oma gebruikte is echt heel veel gebruiksvriendelijker. Mijn moeder heeft in haar jeugd (ze is nu bijna 72) ook wasbaar gebruikt en heeft mij wel eens laten zien wat zij gebruikte. De mijne, zelfs de zelfgemaakte, zijn handiger. Geen gordeltje om mee te beginnen.
 2. Ik heb afgelopen maand het moderne wasbare maandverband uitgeprobeerd, zowel online gekocht als eigen fabrikaat. Het bevalt mij goed, zelfs het wassen vind ik meevallen. Vooral die van Charlie Bananas (heb ik ook niet verzonnen) is fijn. Wel synthetisch, maar kunnen zelf na een uurtje voorweken gewoon met een handwasje (in geval van nood) schoongewassen worden. Er zijn veel verschillende merken en aanbieders. Bij katoenenko.nl de Charlie Bananas, Momiji (gaat wel, glijt een beetje weg) en ecofemme (mijn god, wat een dik ding) geprobeerd. En bij cutecotton.nl de zelfmaak-paketten van myllymuksut (fins merk, heel fijn) en Little Gumnut (viel tegen, beetje te kort, wel lekker zacht)
 3. Even een up-date: Er komt nog geen wormenthee uit het kraantje, maar uit de bokashi-emmer kan ik al wel vocht aftappen (waarschijnlijk omdat ik heb valsgespeeld en onder het mom van "ook bacterien en andere micro-orgamismen hebben vocht nodig" heb ik een paar keer een glas water in de emmer gegooid) Mij valt op dat de planten in de tuin, die bokashi-vocht met water krijgen het beter doen dan de planten op het balkon, die gewoon water krijgen.
 4. @ Chinaka: Bedankt voor de informatie. Bij de bak waar mijn nieuwe huisdieren in wonen zit het kraantje helemaal onderin. Als ik jouw informatie eerder had geweten, dan had me niet druk gemaakt. In de, bij de wormen bijgeleverde, informatie stond dat het ongeveer 3 weken zou duren en dan zou er wormenthee zijn. Vandaar. Ik ga me er nu verder niet druk meer over maken en laat de wormen hun ding gewoon doen. Ze lijken het verder prima naar hun zin te hebben.
 5. @ Leidseprepper: Ik ben van plan om de emmerprut inderdaad eerst verder te laten composteren in een aparte bak. Maar zo ver ben ik nog niet. @Mrsjones: Ik denk dat je gelijk hebt, de wormen hebben het nog een beetje koud. Ik hoop, samen met de wormen, dat het snel beter weer wordt.
 6. Je kunt voor het spoelen van je neus ook een neti-pot of de modernere versie een rhino-horn (van plastic natuurlijk) gebruiken. Die laatste heb ik bij een drogisterij in utrecht gescoord.
 7. Gracht of brede sloot (al genoemd) met ophaalbrug en valhek (?) Honden (al genoemd) Ganzen (best goede waakdieren die een teringherrie kunnen maken, weet ik nog uit mijn tijd(je) als krantenmeisje) of ergens gelezen pauwen (ook tering herrie) Boomstammen (al genoemd) of grote keien (echt grote) of van rails obstakels maken in de vorm van drie stukken die in een soort kruisvorm aan elkaar gelast zijn Waterkanon (geen idee of daaraan te komen is, maar ik denk aan een soort blusinstallatie) Of zo'n ding dat tennisballen (of hockey- of honkballen, zijn harder) afschiet Maar als je veel open ruimte hebt dan kan er van alles op je land landen.
 8. http://www.duurzaamecologischleven.com/hoe-je-eigen-wormenbak-opstarten/ http://www.ecodorpbrabant.nl/html/wat-willen-wij/ontwerp/permacultuur/Z0-Wormenbak.php http://greenwayoflife.wordpress.com/2012/01/18/66-een-jaar-wormenbak/ http://greenwayoflife.wordpress.com/2012/01/18/66-een-jaar-wormenbak/ http://www.emwinkel.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=96009&category_id=960&option=com_virtuemart&Itemid=4&vmcchk=1&Itemid=4#.UaO2FJyDzwk Voor de liefhebbers wat linkjes (ben een beetje digibeet, ik heb gewoon copy/paste gebruikt, als ze niet werken, dan weet je nu waarom) Groetjes Kaiya
 9. Ik heb ruim een maand een wormenbak in de achtertuin en sinds een paar dagen ookeen bokashi-emmer in een keukenkastje. Dit om zelf compost te maken (of, in geval van de wormen, laten maken) Volgens de informatie die ik hierover heb kunnen vinden, zou ik, na ongeveer 3 weken, vloeistof uit de wormenbak af moeten kunnen tappen. Deze vloeistof (wormenthee) zou verdunt met water ook al aan de planten gegeven kunnen worden. Maar na ruim een maand nog geen wormenthee. De wormen lijken het best gezellig met elkaar te hebben trouwens. Bij de bokashi-emmer moet ik iedere dag vloeistof aftappen, maar je raad het al, ook daar nog niets. Nu zijn de wormenthee en het bokashi-fermentaat-vloeistof-spul bijproducten, het gaat mij in eerste instantie om het zelf composteren. Maar dat composteren heeft tijd nodig en ik zou de vloeibare variant in de tussentijd wel graag willen gebruiken. Zijn er mensen hier die ervaring met een wormenbak en/of bokashi-emmer hebben en mij wat tips kunnen geven? Alvast bedankt, Kaiya PS: ik heb geen klassieke composthoop omdat mijn tuin maar 2 bij 8 meter is;-) en mijn moestuintje 80 bij 160 cm. (plus een paar losse bakken)
 10. Ik heb een aantal jaar geleden een workshop vilten gedaan. Was erg leuk. Ik heb toen een tasje gemaakt en later nog een kleedje. Misschien toch die sloffen eens gaan proberen. Ik heb de materialen nog wel op zolder. Voor mensen die het overwegen, het is niet moeilijk, wel zwaar.
 11. Ik denk dat het wel kan in een snelkookpan, maar een weckketel of gewone pan is veel makkelijker en je kan meer potten in 1 keer wecken. Om de sporen van Clostridium botulinum, de veroorzaker van botulisme is verhitting tot 121 graden Celcius gedurende 20 minuten genoeg. Bij deze 15 minuten moet dan nog worden opgeteld de tijd die nodig is om 121 graden te bereiken en het daarna de tijd die nodig is voor de snelkookpan om af te koelen. Wanneer de sporen van C. botulinum uitgroeien tot bacterien, kunnen deze bacterien toxinen gaan produceren. Volgens de website van het RIVM (rijks instituut voor volksgezondheid en milieu) kunnen deze toxinen kapot worden gekookt bij 85 graden Celcius voor ten minste 5 minuten. Verder staat op de site van het RIVM: Verhitting boven 85°C gedurende 5 minuten inactiveert het botulinustoxine in gecontamineerd voedsel. De sporen kunnen in vlees, visconserven of eiwitrijke groenten in blik of glas de sterilisatie overleven en toxine produceren indien deze voedingsmiddelen boven 17°C worden bewaard, een laag zoutgehalte en een pH boven 4,6 hebben. Voedselbereiding in een snelkookpan (121°C, 20 minuten) doodt de sporen wel. Chloreren van drinkwater (1000 ppm) inactiveert het toxine. De "ouderwetse" manier van wecken bij een temperatuur van 100 graden Celcius is dus ook niet 100% veilig. PS: de snelkookpan van Ikea is erg klein.
 12. Ik ga weer fietsend naar mijn werk, dat komt op 1 uur per dag. Ben weer gaan "hard"lopen, heel langzaam opgebouwd met een minutenschema. Inmiddels kan ik een uur hardlopend volmaken. Ik geef toe dat ik niet echt hard ga, 1 km per 7 minuten. Maar het gaat steeds beter. Ben aan het trainen om een 10km wedstijd te kunnen lopen.
 13. @ Heksenboot: Ik heb geen idee hoeveel zuurstof er overblijft. Heb het gegoogled, maar daar werd ik niets wijzer van.
 14. Ik lees hier veel oplossingen om houders te maken of te kopen, fijn. Maar over verbranden gesproken.... Heeft er al iemand aan de verschillende smelttemperaturen van de verschillende materialen gedacht? Bijenwas, erg mooi, ruikt lekker enzo, maar heeft een hele hoge smelttemperatuur. Dus niet fijn als je ermee op je huid knoeit. Dinerkaarsen met stearine (of zoiets) erin hebben een lagere smelttemperatuur, rond de 50-55 graden Celcius. En dan zijn er nog kaarsen in zo'n plastic beker, vaak met een afbeelding van een heilige erop. Bijvoorbeeld bij de Xenos te koop, vaak gebruikt bij spontane bloemenzeeën na een gruwelijke moord of ongeluk. Deze bestaan voor een gedeelte uit olie en hebben daardoor een veel lagere smelttemperatuur. Vergeet alleen niet dat het metalen dekseltje wel gloeiend heet kan worden.
 15. Leuke discussie. Maar toch even over dat waxinelichtje, ik denk niet dat het gaat werken. Ik zal uitleggen waarom ik dat denk. Ik werk in een microbiologisch laboratorium. Bij mijn vorige werkgever Gebruikten wij waxinelichtjes in metalen kisten. In die kisten stonden de voedingsbodems waarop wij Neisseria gonorrhoeae kweekten (inderdaad de veroorzaker van druipers) Er werden veel SOA-testen en kweken gedaan daar. Deze bacterie heeft zuurstof nodig om te leven en een CO2 gehalte van ongeveer 5%. Door in de kist een waxinelichtje te branden werd het cO2 gehalte precies goed. Maar er blijft zuurstof in de kist aanwezig. Het waxinelichtje brand niet totdat alle zuurstof op is, het brand totdat het zuurstofgehalte zodanig is dat het niet meer branden kan. Bij mijn huidige werkgever gebruiken we de waxinelichtjes-methode als noodoplossing als de iets geavanceerdere CO2-stoof kuren heeft (gebeurd gelukkig bijna nooit) Voor de mensen die bij het openmaken van de voerton een bijna nieuw waxinelichtje denken te vinden....Dat klopt. Alleen is het lontje zodanig verknalt dat het kaarsje aansteken moeilijk wordt. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...