Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Yoyo

Recepten ...Koken met je voorraad

Recommended Posts

Hoe kook je met je voorraad? Een uitdaging of gewoon zoals altijd? Ik persoonlijk kook het liefst zo vers mogelijk. Mijn basisvoorraad bevat dan ook veel standaard ingredienten als bloem, suiker,zout,kruiden,gist,eipoeder,melkpoeder, crisco, etc. Gezien mijn grote hobby ben ik altijd op zoek naar goede recepten. Liefst e nummer vrij! Ook recepten met houdbare -lees blik- zijn van harte welkom! Wie kan mij verblijden?

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Op zoek naar viruspreventie-producten, waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga snel naar www.prepshop.nl!

Ik kan zelf niet goed koken, maar heb o.a. 12 grote blikken Mountain House waarmee ik rijst kan combineren met chili con carne, sweet and sauer pork, etc. Op die manier heb je toch de nodige afwisseling.

Daarnaast heb ik nogal wat blikken met groenten (bonen, mais), champignons, corned beef en sardientjes.

Bovendien drie dozen (36) MRE's. Daarin zitten ook limonadepoeder, smaakversterkers (kruiden) en snoep.

 

In geval van een SHTF houd ik de volgende volgorde aan:

- eerst de vriezer en koelkast leeg eten;

- daarna de voorraadkast;

- dan de MRE's in combinatie met Mountain House;

- uiteindelijk worden we óf gered óf de honger zal toeslaan ...

 

Kannibalisme is een optie ... :p

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Hier staat in het Engels, helemaal onderaan, een recept om bananen in te maken. Heel eenvoudig pureren, citroensap erbij en inmaken/wecken.

http://preparednesspro.com/canning-bananas-and-pear-butter/

 

deze bananenpuree kun je dan gebruiken voor allerlei recepten:

 

How can you use canned bananas? Lots of great ways. Pancakes, banana syrup, cakes, muffins, bread, smoothie sweetener and flavors, and it also makes a delicious frozen treat if you’ve got access to that in a crisis scenario.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

1/2 zak aardappelen (1.5 kilo)

6 takjes rozemarijn, naaldjes gerist

2 tl grof zeezout

4 el olijfolie

2 bollen knoflook

 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en halveer ze. Doe de aardappelen in de met het bakpapier beklede braadslee of ovenschaal. Voeg de rozemarijn en het zeezout toe en besprenkel met de olie. Haal de tenen knoflook los en meng de ongepelde tenen erdoor. Bak ca. 50 min. in de oven tot de aardappelen goudbruin zijn. Schep regelmatig om. Serveer met (een deel van) de knoflook, knijp deze dan eerst uit de velletjes.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

500g gaar en warm spaghetti

3 e olijfolie

1 zeer fijn gesnipperde ui

3 teentjes knoflook fijn

2 e peterselie fijn(droog of vers)

1 vol t basilicum fijn(droog of vers)

1 e ansjovis pasta(verkrijgbaar bij visboer) of anders 2 ansjovis uit blik, fijn

3 blikken tonijn naturel gevlokt(zo 600 g in totaal)

1 t kurkuma(geelwortel)(of saffraan,maar dan erg duur)

450g tomaat uit blik fijn

1/2 t zout

1/4 t peper

1 e aromat

 

 

1. Verwarm olie en fruit ui glazig(goed gaar).

2. Voeg ansjovis en knoflook toe en fruit even.

3. Doe de kruiden en specerijen erbij en roer even.

4. Voeg tomaten erbij en laat dit mengsel gaar worden.

5. Roer tonijn door inhoud van pan en maak door en door warm.

6. Vermeng met warm spaghetti....

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Witte bonen in tomatensaus plakjes ontbijtspek, fijn gesneden

gekruid rundergehakt

1 grote ui

1 tot 2 tenen knoflook, fijn

1 e droge peterselie

1/4 t kerriepoeder

 

 

1. Bak spekjes uit en haal uit pan.

2. Fruit ui en knoflook tot glazig.

3. Bak nu de gehakt met kerrie en peterselie mee in pan tot rul.

4. Voeg nu de bonen in tomatensaus en uitgebakten spekjes toe en laat geheel goed warm worden.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Grote blik mais

5 e zelfrijzend bakmeel

4 e suiker

3 e gesmolten boter

250 ml melk

2 eieren

 

Meng alle ingredienten tot glad geheel en bak tot gaar en mooi van kleur bij 200*C.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik kook altijd op gevoel, volg eigenlijk alleen ooit basisrecepten voor brood/cake/ander beslag, maar experimenteer altijd naar hartenlust. Wel maak ik alles "from scratch" dus zonder e-nummers, of héél weinig ;)

 

Als ik zo eens gauw door mijn lang houdbare preps heen kijk krijg ik wel wat inspiratie (al heb ik meestal meer inspiratie als ik honger heb :p )

 

voorbeeldje uit de losse pols ;)

 

vegetarische burgers[/u

neem 1 ei pp, en gooi daar wat paneermeel bij (tot je er ballen van kunt draaien)

voeg toe wat je uit blik hebt, kikkererwten, mais, champignon, erwten, worteltjes, wat je hebt of lekker vind.

Breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder, kerrie (ook hier, wat je lekker vind, of een goede combi bij je groenten)

Bakken in de pan.

 

Soepen vind ik trouwens ook echt een topper als het om eten uit je kast gaat! Gooi wat je hebt, of over hebt in een pan (eventueel vooraf uitje fruiten) water erbij (1/2 ltr of 1 ltr, wat je wil) bouillonblokje erbij (ja... e-nummers!) koken, pureren (met de staafmixer of eventueel stamper als je zonder stroom zit)

 

Wij eten aan het einde van de week altijd allesjes-soep of allesjes-stamp van de restjes groenten.

 

Mocht je aardappelen hebben, maak eens een aardappel-ei salade! Aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden (is ook sneller gaar dan grote stukken!) eitjes koken, en ook klein snijden. Beetje mayo (en yoghurt als je hebt, anders azijn of citroensap voor t zuurtje) erover, knoflook (-poeder), paprikapoeder, dille, zout en peper... Af laten koelen, heerlijk!

 

Zo, nu doen mn vingers zeer! ;) Hoop dat je er iets mee kunt!

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

Hierbij een Amerikaans kookboek, waarbij nagenoeg alle recepten bestaan uit zaken die je in je basis voedselvoorraad kunt rouleren.

Geen pakjes, zakjes oid. Maar (gedroogde)appels, meel van zelfgemalen tarwe, suiker etc.

Ik heb er al veel recepten in zien staan die zeker de moeite waard zijn.

 

PDF Kookboek

Let op, het duurt even voor de pagina geladen is: klik hem dus niet meteen weg.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

Koken met melkpoeder

 

Mocht je overigens melkpoeder in je voorraad hebben en deze willen gebruiken (bijvoorbeeld omdat het tegen de THT aan zit) dan heb je wellicht veel aan het volgende recept:

 

Magicmix

Het is een basis voor saus, soep, pudding enz.

doe 150g bloem, 250g boter (op kamertemperatuur) en 300g melkpoeder in een kom en mix dit met je mixer of stop alles in je keukenmachine en mix alle ingredienten tot het een korrelige massa is geworden.

Stop dit in een luchtdichte pot o.d. en zet het in de koelkast.

De houdbaarheid van magicmix is gelijk aan de houdbaarheid van de boter die je gebruikt. neem daarom zo vers mogelijke boter.

 

voor een witte basis(room)saus voeg je 250 ml water toe aan 65-70g magicmix.

Op half hoog vuur aan de kook brengen tot het begint te bubbelen.

Wel stevig met de garde blijven roeren, het brand vrij snel aan.

Je kan het oppeppen door er kaas of kruiden aan toe te voegen.

 

Tompoezen met magicmix

Bereid 100g suiker, 100g magicmix, 3 el custardpoeder en 250 ml water op de zelfde manier als hierboven beschreven voor de witte saus.

Laat het afkoelen. Doe ondertussen een paar plakjes bladerdeeg in de oven en bak ze zoals op de verpakking staat.

Als alles afgekoeld is snij je de bladerdeeg in stukken. Doe op een van de stukken bladerdeeg de afgekoelde vulling en leg er een ander stuk bladerdeeg bovenop.

Om alles af te maken giet je er nog een beetje zelfgemaakte glazuur (poedersuiker vermengen met net genoeg water dat het vloeibaar word) over. Smullen maar!

 

voor chocoladepudding vervang je de custardpoeder voor cacoa, deze word dan niet zo stijf als de vulling maar is superlekker als toetje met een beetje graspte chocolade(letter) erover.

Let erop dat je bij het afkoelen de pudding en de vulling afdekt anders krijg je zo`n velletje erover.

Eet smakelijk!

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

En bijgaand nog een paar amerikaanse recepten met Magic Mix

Lemon Pepper Chicken Saute

4 chicken breasts

2 T. butter

1 c. baby carrots, quartered length wise

1/3 c. sliced green onions

1 c. chicken broth (I made mine from bouillon…so much cheaper)

1/2 c. MAGIC MIX

2 t. lemon pepper

1/4 c. sour cream or cream cheese

1 t. parsley flakes

In large skillet, melt butter over medium heat. Saute chicken 7-10 minutes per side or until done; remove from skillet. Keep warm.

Add carrots and onions to skillet. Saute 2 minutes. Pour in chicken broth, lemon pepper, MAGIC MIX (remember you can add MAGIC MIX directly to a hot liquid with OUT it clumping!) Stir with wire whisk until thickened. Simmer 2 minutes. Add sour cream/cream cheese and parsley. Simmer 2 minutes. Spoon over chicken and serve over rice

Gravy

I’ve used magic mix to make gravy to go with roasted chicken, pot roast and of course turkey.

Here’s what you do: Measure out your broth (be it chicken, turkey or roast), pour in a sauce pan, and add 2/3 cup magic mix per cup of broth. Depending on how salty your broth is, you may want to add salt and pepper. Heat on medium and whisk it as it heats. It will come to a boil. I let mine boil for a minute while whisking, then turn it off. Stir in a dash of Kitchen Bouquet (optional). That’s it!

 

*Something important that can affect the quality of your gravy is that I separate out the fat from the broth and use just the broth to make the gravy. Leaving the fat in is tasty, and works when making gravy the traditional way, but it doesn’t work well with this method.

I would start with 1/2 cup magic mix per cup of broth and see how you like that consistency, then add more by 1/4 cup and heat to a boil until you figure out what is just right for you.

 

 

Cream soup

Serves 4

4 cups water

1 cube or 1 tsp bouillon granules

2 cups Magic Mix

Add one or more of the following

3 cups cooked carrots, mashed

3 potatoes,cooked and chopped

1 tablespoon onion

1 can chopped clams

1package chopped spinach, cooked

1 can cream-style corn

1 tablespoon chopped onion

Combine water, Magic Mix and bouillon in a saucepan. Stir over medium heat until slightly thick. Add desired ingredients. Heat thoroughly.

________________________________________

White Sauce

Makes 1 cup

2/3 cup Magic Mix

1 cup water

In a saucepan combine Magic Mix and water., Stir rapidly over medium heat until it starts to bubble. (note- use magic sauce for all recipes calling for a white or cream sauce.)

Macaroni and Cheese

Serves 4

1 cup white sauce from Magic Mix

1 cup uncooked macaroni

4-5 ounces of grated cheese (about 1 cup)

1/2 to 1 teaspoon salt or garlic salt

Cook macaroni in boiling water until tender. Drain. Combine macaroni, white sauce, cheese and add seasoning. Heat through.

________________________________________

Magic Mix Pudding

Makes 4 1/2 cup servings

1/2 cup sugar

1 cup Magic Mix

1 teaspoon vanilla

2-3 tablespoons cocoa(opt)

2 cups water

Combine Magic Mix, sugar, and cocoa in saucepan and mix well. Add water, stir over medium heat until pudding begins to bubble. Add vanilla and beat. Cover and cool.

________________________________________

Magic Mix Whipped Topping

6 tablespoons instant(3 1/2 non-instant) dry milk

1 cup boiling water

2 Tablespoons cold water

1 teaspoon vanilla

2 tsp unflavored gelatin

2-4 tablespoons sugar

Dissolve the milk in the cup of water and scald. Soak the gelatin in cold water. Combine the scalded milk, dissolved gelatin and sugar. Stir and chill in the refrigerator until it jells. Now Beat the mixture until it acquires the consistency of whipped cream. Add the vanilla and whip again.

 

Magic Mix - Pudding

1/2 C. Sugar

1 C. Magic Mix

2-3 T. Cocoa (optional)

2 C. Water

1 t. Vanilla

 

Combine Magic Mix, sugar and cocoa in saucepan and mix well. Add water, stir over medium heat until pudding bubbles. Add vanilla and beat. Cover and Cool.

 

Magic mix - White Sauce

2/3 C. Magic Mix

1 C. Water

 

In saucepan combine Magic Mix and water. Stir rapidly (I use a wire wisk) over medium heat until it starts to bubble. (Use Magic Mix White Sauce for all recipes calling for a white or cream sauce.)

 

Magic Mix - Cream of Chicken Condensed Soup

1 C. Magic Mix

3/4 C. Chicken Broth (either from a can, bouillion, or liquid from canned chicken)

1 t. Dry Parsley

Dash of Onion Salt

 

Mix together with wire whisk over medium heat, stirring constantly. Bring to a boil and remove from heat.

 

Magic Mix - Vegetable Cheese Sauce

1 C. water

2/3 C. magic mix

1/4 C. cheddar cheese, shredded (or powdered cheese + white bean powder)

 

Combine water and magic mix in a pot over medium high heat. Stir constantly with whisk until it bubbles and thickens. Stir in shredded cheese until melted in sauce. (or if you are using food storage only, stir in powdered cheese to taste. Add 1 tsp white bean powder to thicken if needed)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

Recepten met peulvruchten

Bruine bonen met spek

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo voorgeweekte Friese Woudbonen of bruine bonen of afgespoelde bruine bonen uit blik.

400 g gerookte spek aan een stuk of 2 stukken van 200 g elk

2 uien in dunne halve ringen gesneden.

olie om spek in uit te bakken

peper

iets zout om bonen in te koken

appelmoes, zelfgemaakt of uit pot

Bereidingswijze

1. Kook bonen met zout in 35-45 min. gaar. (de vliesjes van bonen mag wel breken maar bonen moet niet stuk gekoken zijn)

2. Snijd spek in 5 mm plakken.

3. Bak spek uit tot krokant maar niet helemaal uitgedroogd. En haal uit pan met schuimspaan.

4. Fruit uien in vet op middelvuur tot mooi donker goudgeel. En voeg spek weer toe aan ui en vet.

5. Giet bonen af en maak verder op smaak met peper.

6. Serveer in diepe borden.

7. Garneer met vet, ui en spek en serveer er appelmoes bij. (appelmoes is een moet!)

Serveertips

Verder als garnituur kan er ook stukjes augurk bij geserveerd worden.

 

Hachee van bruine bonen

200 g bruine bonen

1/2 liter bonenwater

40 g boter

250 g uien

1 laurierblaadje

5 kruidnagels

2 eetlepels tomatenpuree

1/2 dl azijn

10 g bloem

20 g aardappelmeel

zout en peper

Was en week de bonen een nacht in water.

Zet ze op met het weekwater en kook ze daarin gaar. Voeg na 1 uur naar smaak zout toe.

Laat de bonen op een vergiet uitdruipen en vang het vocht op.

Maak de uien schoon, snijd ze in dunne ringen en fruit die in de boter bruin, samen met de specerijen.

Voeg het kookvocht, de tomatenpuree en de azijn toe en bind het vocht met het met water aangemengde aardappelmeel en de bloem.

Maak de saus op smaak af met zout en peper en stoof er op een zacht vuur de bonen in.

Zorg ervoor dat de bonen niet stuk koken.

Geef gekookte aardappelen bij dit gerecht.

 

Linzenschotel

500g blonde linzen (ook wel bruine, grauwe of groene linzen genoemd)

3 worteltjes of een stuk van een winterpeen

2 preien

1 grote ui

1/2 selderijknol , geschild

een pak gezeefde tomaat

scheutje wijn, wit of rood

100g ontbijtspek, in plakjes

2 laurierbladen

paar teentjes knoflook

2 a 3 vastkokende aardappels, geschild

tabasco of sambal oelek

bouillonblokjes, rund of groente

balsamicoazijn

olijfolie

2 grove rookworsten van de slager

Bereiding:

Snijd de preien in ringetjes, de ui in snippers, de peen, selderij en aardappelen in piepkleine blokjes, het spek en de knoflook heel fijn.Verhit een flinke bodem olijfolie in een grote soeppan, doe het spek erbij en vervolgens alle groente. Fruit dit alles op middelhoog vuur een minuut of tien - onderwijl omscheppen. Voeg een scheut wijn toe en de gezeefde tomaat, daarna de linzen, laurier en twee liter kokend water. Laat alles een uurtje heel zacht koken tot de linzen goed zacht zijn. Laat de worst 20 minuten wellen en snijd hem in plakjes.

Doe nooit zout of bouillonblokken bij linzen voor ze gaar zijn, anders blijven ze stug!

Zet op de gare soep een paar tellen de staafmixer, maar pas op: pureer de soep niet helemaal, het merendeel moet als zodanig herkenbaar blijven, de soep moet goed gebonden zijn maar geen puree. Voeg eventueel meer water toe, om de soep op gewenste dikte te krijgen, en voeg dan pas bouillonblokken naar smaak toe, een flinke scheut tabasco en balsamicoazijn naar smaak. Doe de worst erbij en dien op met beboterd brood.

 

Bonenschotel

ingrediënten voor 4 personen

200 g droge witte bonen

3 uien

2 teentjes knoflook

1 snee boerenham van 150 g

1 koffielepel olijfolie

1 kruidentuiltje

zout

versgemalen peper

Bereiding

Zet de bonen de avond ervoor in de week.

Pel de volgende dag de uien en versnipper ze. Pel ook de lookteentjes en plet ze met de platte kant van een mes. Snij de ham in grote blokjes en verwijder zoveel mogelijk vet.

Verhit de olie in een grote braadpot. Bak de blokjes ham op matig vuur. Let erop dat het vet smelt zonder te verbranden. Doe de uien erbij en laat 5 minuten stoven onder voortdurend roeren.

Giet de bonen af en laat ze uitlekken. Doe ze samen met het kruidentuiltje en de look bij de ham. Voeg geen zout toe. Vul aal met water tot de bonen net onder staan en roer.

Leg het deksel op de pot en laat 45 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Roer af en toe.

Breng nu op smaak met zout en peper. Laat nog eens 15 minuten pruttelen tot de bonen zacht zijn. Let er wel op dat ze niet tot moes koken.

Haal het kruidentuiltje uit de bereiding en dien meteen op.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

Falafel

200 gram gedroogde kikkererwten

1 theelepel bakpoeder

1 ui

1 teentje knoflook

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel gemalen koriander

0,5 eetlepel zout

1 eetlepel citroensap

olijfolie

1 liter water

3 eetlepels peterselie

1 teentje knoflook

5 eetlepels tahin

2 eetlepels citroensap

zout

snufje komijn

 

 

Bereidingswijze voor Falafel

Doe de kikkererwten met het bakpoeder en water in een kom en laat het 24 uur weken. Laat de kikkererwten in een zeef uitlekken. Pel en snipper de ui en per er de knoflook boven uit. Pureer de kikkererwten met de ui en 1 teentje knoflook en meng er de komijn, koriander, zout en citroensap door. Vorm van het mengsel balletjes van de grootte als een stuiter. Verhit een flinke scheut olie in de koekenpan en bak de balletjes in 5 minuten rondom knapperig bruin en gaar. Hak de peterselie fijn. Pers de knoflook er boven uit en voeg de citroensap en 1 deciliter water toe en meng alles tot een sausje. Breng het op smaak met zout en komijn. Schep het mengsel in een klein schaaltje en zet het op een groot bord. Lag de falafelballetjes er om heen.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

Vegetarische worst

 

een radicale stap: vegetarische worsten.

• 250 gram gare bonen of erwten naar keuze (kikkererwten, kidneybonen, wat u wenst). Geen tofu gebruiken, dat wordt korrelig en niet lekker.

• 2 eieren

• 50 gram bloem

• 4 gram zout

• een snufje peper

• een kunstdarm, te halen bij je slager

• Kruiden naar keuze. Experimenteer maar lekker

Hak de bonen of erwten met de keukenmachine zo fijn als je wenselijk acht. Voeg de overige ingrediënten toe. Meng goed, met de hand of met de keukenmachine. Laat de kunstdarm enkele minuten weken in wat lauw water. Vul de darm met behulp van een lepel. Minder luchtbellen is beter. Bind af met wat keukentouw en pocheer de worst gedurende een half uurtje in water van 80-90 graden. Dat is water waar zich nét geen belletjes vormen. Laat afkoelen onder de kraan. Serveer koud of heropgebakken in plakjes.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Cardhu

Zelf gemaakte kip kerrie:

400 gram kip (filet)

2 eetlepels geroosterd mild kerrie poeder

klontje boter

1 ui

1 tomaat

1 eetlepel water

wat bloem

Zout

ongeveer 1 glas melk of yoghurt

1 blikje met stukjes ananas

(Basmati) rijst

De ui snipperen en fijnmalen in de vijzel of met je keukenmachine. Mix daar ongeveer 2 eetlepels kerrie kruiden door. Maak er een papje van door er 1 eetlepel water aan toe te voegen.

Snijd de kipfilet in blokjes. Leg 2 eetlepels bloem in een kom en voeg daar zout aan toe. Haal de stukjes kip door de bloem heen, zodat de kip ermee bedekt is.

Laat de ananas uitlekken.

Snijd de tomaat in kleine stukjes en verwijder het hart en de zaadlijsten.

Begin met de rijst te koken, zoals je dat gewend bent.

Smelt een klontje boter in de pan. Zodra het schuim wegtrekt doe je het kerriepapje in de pan en bak je dat al roerbakkend een minuut of vijf mee op half vuur, tot je het wat ziet kleuren en stevig wordt.

Voeg dan de kip toe en bak deze op hoog vuur rondom dicht.

Voeg de ananas toe en bak deze ook mee.

Doe daarna de tomaat erbij.

Voeg een handje currybladeren toe voor een heerlijke geur en smaakbeleving. Roerbak het een beetje door tot het wat steviger wordt.

Gebruik je melk? Voeg dan ongeveer een 200ml toe en kook het langzaam in. Doordat de kip bedekt is met een laagje bloem bindt dat vanzelf tot een saus. Laat het zachtjes inkoken tot het een licht gebonden saus is.

Wil je wat varieren? Voeg dan eens appel, sinaasappel of mandarijntjes toe.

 

Kip Kerrie (2)

• Kipfilet

• Kerriepoeder

• 4 of 5 kippen boullionblokjes

• Prei of zakje groenten

• Groot blik ananas

• Melk

• Bloem

Neem een grote pan! Een wok is erg praktisch hiervoor.

Kip in blokjes snijden en halfgaar bakken in ruim boter met peper, zout en flink wat kerrie (bij mij gaat er in totaal zo'n 30 gram doorheen!)

Verkruimel vervolgens de boullionblokjes er overheen.

Doe er ruim bloem bij. Goed doorroeren. Net zolang bloem toevoegen zolang je al het wit makkelijk weg kan roeren.

Laat dit vervolgens rustig bruin bakken (wordt een beetje kruimig).

Voeg vervolgens de ananas met het sap toe en melk. Als het te dik wordt, extra melk toevoegen. Eventueel ook peper,zout, boullionblokje en/of kerrie toevoegen.

Voeg de prei of het zakje groenten toe.

Serveren met rijst.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Koken met je voorraad is niet zo moeilijk. met een paar ingredienten en wat kruiden valt er altijd wel iets eetbaas van te maken. Het probleem is hoe je het gaar krijgt in een survivalsituatie. Je hebt dan niet de beschikking over een 4 pits gaststel en komen alleen eenpansgerechten in aanmerking. Zijn hele goeie kookboeken over:confused:

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Kookboeken die nuttig zijn om te hebben en om uit te koken in magere tijden zijn die uit de tweede wereldoorlog. Ik heb er pas nog een gekocht op marktplaats die gaat over koken met rantsoenen en dingen die op de bon zijn....ook surrogaten worden erin vernoemd.het is dit boekje:http://www.antiqbook.com/books/bookinfo.phtml?nr=1266425606&l=nl&seller= maar er zijn toen natuurlijk meerdere van dat soort boeken verschenen.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast IsaBo

vegetarische chili

 

paprika 2x

1 grote of 2 kleine uien

3 of 4 teentjes knoflook

1 cup mais

2 blikken tomatenblokjes

2 blikken kidney bonen

1 blik zwarte bonen

1 theelepel oregano

1 theelepel komijn

1 1/2 theelepel chilipoeder

zout toevoegen naar smaak als het klaar pp.

 

Wij eten dit nu al regelmatig en vinden het erg lekker. Je kunt het iets minder spicy maken door de chilipoeder te minderen. De paprika is te vervangen door andere groenten wat je in de natuur vindt. Maar het geheel is te maken met blik en gedroogde kruiden. Hoe langer je het laat sudderen hoe meer smaak. Laat je het kort sudderen gebruik dan wat zout.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Hierbij een Amerikaans kookboek, waarbij nagenoeg alle recepten bestaan uit zaken die je in je basis voedselvoorraad kunt rouleren.

Geen pakjes, zakjes oid. Maar (gedroogde)appels, meel van zelfgemalen tarwe, suiker etc.

Ik heb er al veel recepten in zien staan die zeker de moeite waard zijn.

 

PDF Kookboek

Let op, het duurt even voor de pagina geladen is: klik hem dus niet meteen weg.

 

Goudmijn!!! :) Hartelijk dank voor deze link!

 

En bijgaand nog een paar amerikaanse recepten met Magic Mix

 

Wat is "Magic Mix"? Ik heb bij 'zoeken' geprobeerd maar daar kwam alleen deze post uit.

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...