Davena Geplaatst: 10 oktober 2012 Delen Geplaatst: 10 oktober 2012 Er zijn in Nederland diverse tamme kastanjebomen (eetbare kastanjes met een puntje bovenaan). Helaas niet veel in het Noorden, maar wanneer het gaat om bomen op openbaar terrein dan is iedereen vrij daar een aantal kastanjes te gaan verzamelen en op te slaan. Zie een overzicht van de locaties van 'monumentale' tamme kastanjes...http://www.monumentaltrees.com/nl/nld-tammekastanje/ Wanneer iemand daar in de buurt woont, wil je ook een tasje voor mij verzamelen:D ? Goed laten drogen voordat je ze opbergt, anders gaan ze schimmelen. Ook in de Amsterdamse leidingwaterduinen zijn veel bramen te vinden, http://awd-bossie.blogspot.nl/2009/08/bramen-plukken-awd.html Vlierbessenstruiken zijn ook goed te vinden en in het begin van de zomer handig voor jam/ranja e.d. http://plazilla.com/wilde-eetbare-planten-vlier Wie kent er fruitbomen op openbaar terrein? Misschien leuk om meer van dit soort locaties te delen? (had even op tamme kastanjes gezocht en geen topic gevonden.. dus hoop dat ik geen dubbele topic maak...) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Redhotchiliprepper Geplaatst: 10 oktober 2012 Delen Geplaatst: 10 oktober 2012 Ik had m al in een ander topic gepost maar zal de link nog eens plaatsen: http://wildplukwijzer.nl/ Nog niet alle plaatsen hebben input gehad en staan er in, maar wel erg interessant om te bekijken! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 10 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 10 oktober 2012 Ik had m al in een ander topic gepost maar zal de link nog eens plaatsen: http://wildplukwijzer.nl/ Nog niet alle plaatsen hebben input gehad en staan er in, maar wel erg interessant om te bekijken! Sorry Redhotchiliprepper... ik had niet gezocht op wildplukken oid. Maar bedankt voor de tip! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast jolanda Geplaatst: 10 oktober 2012 Delen Geplaatst: 10 oktober 2012 Centrum in Emmen appel/peren bomen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 10 oktober 2012 Delen Geplaatst: 10 oktober 2012 Ik had m al in een ander topic gepost maar zal de link nog eens plaatsen: http://wildplukwijzer.nl/ Nog niet alle plaatsen hebben input gehad en staan er in, maar wel erg interessant om te bekijken! dank voor het platsen.ik weet best wat plekken op de utrechtse heuvel rug. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Greener Geplaatst: 10 oktober 2012 Delen Geplaatst: 10 oktober 2012 Ik weet een vijftal rijk dragende walnoten te staan. Afgelopen maandag wilde ik gaan rapen doch liep er heel wat meer volk... Ach ja, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Greener Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aeron Geplaatst: 10 oktober 2012 Delen Geplaatst: 10 oktober 2012 Ik denk dat het het beste is om gewoon goed om je heen te kijken. Als ik hier in de buurt wandel met de honden vind ik al gauw veel voedselbronnen (per seizoen verschillend natuurlijk). Berkensap (enkel voorjaar voordat de plant bladeren gaat krijgen - rond maart) Vlierbloesem voor siroop, heerlijk, maar pluk niet alle bloesem want later in het jaar krijg je er vlierbessen van voor jam en siroop. Tamme kastanjes Hazelnoten Japanse Duizendknoop (een "onkruid" dat naar Rabarber smaakt) Paardenbloem (gooi er wat zand over en ze kleuren wit waarna je de bladeren kunt eten als sla. Op die manier staan ze dan ook bekend als "Molsla" omdat het wel eens voorkomt dat een mol omhoog graaft en zo de paardenbloemen begraaft waarna je enkel het zand maar hoeft weg te halen. Bramen Bosbessen Appels/peren (kijk maar eens goed langs de kant van de weg, uit het fruit die uit de auto of tijdens het fietsen worden weggegooid willen nog wel eens fruitbomen opkomen) Beukenootjes (in kleine hoeveelheden kun je ze rauw eten maar bij te veel zijn ze giftig. Als je ze roostert/bakt zijn ze niet meer giftig) Eetbare paddestoelen Brandnetels (soep, thee) Lampionplant (iedereen kent dat leuke plantje met die oranje lampionnetjes wel. Wat mensen niet weten is dat hierin een eetbare bes zit die lekker zoet smaakr, let wel op dat je ze voorzichtig opent want anders komt de bes tegen de buitenrand aan en gaan de bessen bitter smaken) Er is vast nog wel meer wat ik nu vergeet op te noemen en er is veel meer waarvan ik gewoon niet weet dat het eetbaar is (eetbare vruchten, stengels, wortels etc,). Ik ben van plan een boekje te kopen met alle eetbare wilde planten erin. Kan je leven redden als je ooit in het wild moet overleven. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hamster Geplaatst: 11 oktober 2012 Delen Geplaatst: 11 oktober 2012 kijk eens op deze site http://www.plukdestad.nl/kaart.html er staat zelfs bij wanneer je kunt oogsten en wat er voor handen is Er zijn in Nederland diverse tamme kastanjebomen (eetbare kastanjes met een puntje bovenaan). Helaas niet veel in het Noorden, maar wanneer het gaat om bomen op openbaar terrein dan is iedereen vrij daar een aantal kastanjes te gaan verzamelen en op te slaan. Zie een overzicht van de locaties van 'monumentale' tamme kastanjes...http://www.monumentaltrees.com/nl/nld-tammekastanje/ Wanneer iemand daar in de buurt woont, wil je ook een tasje voor mij verzamelen:D ? Goed laten drogen voordat je ze opbergt, anders gaan ze schimmelen. Ook in de Amsterdamse leidingwaterduinen zijn veel bramen te vinden, http://awd-bossie.blogspot.nl/2009/08/bramen-plukken-awd.html Vlierbessenstruiken zijn ook goed te vinden en in het begin van de zomer handig voor jam/ranja e.d. http://plazilla.com/wilde-eetbare-planten-vlier Wie kent er fruitbomen op openbaar terrein? Misschien leuk om meer van dit soort locaties te delen? (had even op tamme kastanjes gezocht en geen topic gevonden.. dus hoop dat ik geen dubbele topic maak...) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 11 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 11 oktober 2012 @hamster, dank je wel... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hamster Geplaatst: 13 oktober 2012 Delen Geplaatst: 13 oktober 2012 @lotte20 we zijn hier om te delen (ook al heet ik hamster) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 13 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 13 oktober 2012 Rozenbottels zijn vaak ook overal te vinden, daar kun je goed jam van maken en is ook nog een bron van Vit. C. http://www.tuinadvies.nl/rozenbottels_soorten.htm http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=915 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 13 oktober 2012 Delen Geplaatst: 13 oktober 2012 De spar, de grove den alom te vinden in Noord Europa zowel de naalden als de binnenbast kunnen gekookt worden en bevatten vitamine C. Van de grove den kan je ook de zaadjes eten. Let wel op! Er staan namelijk nogal veel Corsicaanse dennen hmmm ik dacht op de Veluwe en deze zou niet eetbaar zijn. Even uitkijken dus. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Richard Friesland Geplaatst: 13 oktober 2012 Delen Geplaatst: 13 oktober 2012 Laat alsjeblieft ten alle tijden paddestoelen staan zelfs een expert heeft moeite of giftig van niet giftig te onderscheiden en de voedingswaarde is dermate laag dat er geen reden is om het risico te lopen!!!!!!!!!!! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 13 oktober 2012 Delen Geplaatst: 13 oktober 2012 Laat alsjeblieft ten alle tijden paddestoelen staan zelfs een expert heeft moeite of giftig van niet giftig te onderscheiden en de voedingswaarde is dermate laag dat er geen reden is om het risico te lopen!!!!!!!!!!! Ik was aant wachten op zo'n response. Gelijk heb je. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Alex Geplaatst: 13 oktober 2012 Delen Geplaatst: 13 oktober 2012 Duindoornbessen zijn op veel plaatsen hier te vinden. Voordelen; veel mensen weten niet dat de bessen eetbaar zijn en ze zijn rijp vanaf september/oktober. Nadeel: Zijn niet echt lekker, je moet ze eigenlijk verwerken in bijvoorbeelde een limonade of jam. Ook kan je het beste handschoenen aan doen; een grote emmer vullen en thuis de troep eruit filteren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vantazzy Geplaatst: 13 oktober 2012 Delen Geplaatst: 13 oktober 2012 Vlier (bessen zijn licht giftig als je ze rauw eet, maar bloesem kun je eten. de bessen kun je eten maar niet in grote hoeveelheden. Ruwe berk = de bladeren in het voorjaar zijn eetbaar, als vervanger voor sla en als je een gaatje boort van 2 tot 3 centimeter in de stam, het sap komt eruit gesijpeld, dat kun je drinken, maar maak het gat wel weer dicht na extrahering van het sap zodat de boom niet doodgaat. Een volwassen boom kan anderhalve liter sap produceren per dag. Je herkent de ruwe berk aan de witte schors. Dus als je in een bos zit vol berkenbomen zit je goed qua drinken. Het sap bevat suikers, vitamine C en etherische olien. Eikels = Eikels zijn elk jaar in grote hoeveelheden te vinden. (in de overheid ook overigens) Tal van dieren eten deze vruchten, maar ook mensen kunnen ze eten. Eikels smaken uit zichzelf bitter en hebben best veel bewerking nodig voordat ze lekker zijn. In grote hoeveelheden is de bittere stof uit eikels giftig, dus het is belangrijk ze goed te wassen. Tip: Als je eikels gaat verzamelen, verzamel dan alleen eikels die er gaaf uitzien, er mogen geen gaatjes inzitten. Wanneer er gaatjes in zitten, kan dit wijzen op de eikelboorder. Eikelpap = Verzamel eerst zoveel mogelijk eikels en laat ze drogen. Pel ze, zowel de harde schil als het dunne bruine velletjes. Maal de eikels fijn en was het in een zeef. Was het lang, om de bittere stoffen eruit te halen. Stopt de fijne eikels in een pan en voeg hier water aan toe. Als richtlijn geldt dat je evenveel water als eikelmeel toevoegt. Meng het geheel tot een papje en kook het een half uur. Voeg eventueel bessen en honing toe vlak voor het eten. Eikelbrood = Kook de eikels en pel ze. Stamp ze weer fijn tot bloem en was het geheel. Laat de bloem drogen alvorens het te mengen met gewone bloem, ongeveer een 1 op 1 verhouding . Maak er schijfjes van. Voeg een snufje zout en wat water toe en bak ze in een pan met een klontje boter. Paardenbloem (die tip van Aeron kende ik nog niet van dat zand erop gooien, zal ik volgende keer es doen, ik at ze gewoon rauw of gooide ze heel snel in kokend water en snel weer eruit) Bloem kun je ook eten, maar omdat dit snel groeiend onkruid is, kun je beter de bloem zichzelf laten uitzaaien, dus meer bladeren. De stengel zou ik niet eten, zowiezo onkruid waar melkachtig vocht uitkomt niet voor consumering, maar werkt ideaal tegen irritatie van de huid (rode plekjes enzo) Madeliefjes: bloem, bladeren en steel Brandnetels: Bovenste delen van de brandnetel, eerst even koken Zevenblad: bladeren en steel eetbaar Vogelmuur: ik weet dat je ze kunt eten, maar welke delen weet ik niet Weegbree: zelfde verhaal als bij de vogelmuur En de jonge knopjes van de spar zijn eetbaar, eerst de naalden verwijderen en dat stukje is best lekker eigenlijk, kun je gebruiken als kruid... Denne-appels, ook goed te doen (wel pakken als de klepjes nog dicht zijn, dan zitten de zaden er nog in) ja duhh... En viooltjes kon je ook eten, maar ik las ergens dat je wilde en tamme viooltjes hebt en dat daar weer een verschil in eetbaarheid in zat maar ja... En bepaalde paddestoelen he... Eekhoorntjesbrood kun je eten, dat leerden we al op de basisschool. En nog een aantal zwammen maar ben niet zo'n schimmelliefhebber, hoewel champignons en die bruine variant wel erg lekker zijn daar niet om, prima vleesvervanger (voor de smaak) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 14 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 14 oktober 2012 Ik heb op een rommelmarkt een boekje gevonden over 'wilde ' bloemen en struiken, bij sommige staat er idd bij dat ze eetbaar zijn, wel handig met een tekening erbij... misschien een tip voor de anderen zonder groene vingers?zijn vast ook wel te vinden bij de kringloop. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 15 oktober 2012 Delen Geplaatst: 15 oktober 2012 Ik heb op een rommelmarkt een boekje gevonden over 'wilde ' bloemen en struiken, bij sommige staat er idd bij dat ze eetbaar zijn, wel handig met een tekening erbij... misschien een tip voor de anderen zonder groene vingers?zijn vast ook wel te vinden bij de kringloop. Ze doet het weer he ! Een veldgids echt een prima aankoop. Laat me je daar een kleine aanwijzing geven als je opzoek gaat en je vind iets dat eetbaar is noteer dat, dag, datum, weersomstandigheden, plaats en ook de omgeving etc. Misschien ook snel een foto met je gsm. Heel veel planten hebben, nou niet direct een symbiose maar wel een voorkeur om in elkaars nabijheid te groeien, leven . Bv: Bij brandnetels staat altijd wel hondsdraf of dovenetel. Helpt je van die vervelende prikkels af. Veel succes met je boekje. Groetjes Chinaka Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 15 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 15 oktober 2012 Ze doet het weer he ! Een veldgids echt een prima aankoop. Laat me je daar een kleine aanwijzing geven als je opzoek gaat en je vind iets dat eetbaar is noteer dat, dag, datum, weersomstandigheden, plaats en ook de omgeving etc. Misschien ook snel een foto met je gsm. Groetjes Chinaka Dank voor de goede tip, dat zal ik doen! Had idd al een tamme kastanje gevonden op fietsafstand, daar ga ik vanmiddag nog even een tasje van ophalen. Probeer ze te wassen en te drogen.. eens kijken hoe lang dat dan houdbaar is. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 15 oktober 2012 Delen Geplaatst: 15 oktober 2012 Dank voor de goede tip, dat zal ik doen! Had idd al een tamme kastanje gevonden op fietsafstand, daar ga ik vanmiddag nog even een tasje van ophalen. Probeer ze te wassen en te drogen.. eens kijken hoe lang dat dan houdbaar is. Je kan daar ook een pasta van maken zoals pindakaas ( Vies he!) Ik lust wel kastanje pasta maar pindakaas NO WAY haha Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 15 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 15 oktober 2012 Je kan daar ook een pasta van maken zoals pindakaas ( Vies he!) Ik lust wel kastanje pasta maar pindakaas NO WAY haha Dat is een goed idee! heb je een recept? Anders google ik even, ik ben nl. allergisch voor pinda's... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 15 oktober 2012 Delen Geplaatst: 15 oktober 2012 Dat is een goed idee! heb je een recept? Anders google ik even, ik ben nl. allergisch voor pinda's...Oeps ik heb gisteren net alles op mijn e-reader gezet en die in haar eigen "I don't like CME's" baggie gestopt. En dus toegeplakt. Als het echt nodig is haal ik ze er wel terug uit hoor. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 15 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 15 oktober 2012 Oeps ik heb gisteren net alles op mijn e-reader gezet en die in haar eigen "I don't like CME's" baggie gestopt. En dus toegeplakt. Als het echt nodig is haal ik ze er wel terug uit hoor. Ik google dan zelf wel even, maar misschien had je een eigen twist aan het recept gegeven die erg lekker was... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Amero Geplaatst: 16 oktober 2012 Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 @Chinaka, even een vraagje ter verduidelijking. De spar en de grove den zijn twee verschillende bomen. Bedoel je dat van beiden gegeten kan worden? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 21 oktober 2012 Delen Geplaatst: 21 oktober 2012 @Chinaka, even een vraagje ter verduidelijking. De spar en de grove den zijn twee verschillende bomen. Bedoel je dat van beiden gegeten kan worden? Volgens wat ik weet wel http://www.woodcraftsurvival.nl/survivaltechnieken/voedsel/Eetbare_planten_vruchten_van_West_Europa/eetbare_bomen.htm, http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Den#Grove_den En zou het alleen die Corsicaanse soort zijn die niet eetbaar is. Ik ben geen botanicus hoor maar als er twijfel bestaat , dan liever niet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.