Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Log in om dit te volgen  
MyronPrps

Zelf paddenstoel verbouwen.

Recommended Posts

Hallo Iedereen,

 

Ik mag af en toe graag youtube afspeuren voor wat nieuwe recepten en een van mijn favorieten hierbij zijn de recepten van Jun uit Japan. Jun laat vaak zien waar zijn producten vandaan komen en in een video van hem laat hij zien hoe hij langs gaat op een paddenstoelen kwekerij

 

Hier de Link voor de nieuwsgierigen onder ons.

 

Na een beetje speurwerk zag ik dat je deuvels kunt kopen met de sporen van de paddenstoelen die je wilt welke je dan in rottend loofboomhout inbrengt en dan nat houdt.

 

Nu klinkt dit allemaal erg simpel maar net iets te simpel.

 

Dus ik was eigenlijk benieuwd naar jullie ervaringen en of ideeën of juist suggesties.

 

Eigen paddenstoelen kweken leek mij een leuk idee in mijn eigen stukje bos, zeker als het zichzelf kan vermeerderen.

 

Bedankt voor het lezen.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Op zoek naar waterfilters, branders, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga snel naar www.prepshop.nl!

Ik heb in het verleden meerdere malen met Shitake deuvels gewerkt op verschillende houtsoorten.

Was allemaal goed te doen en net zo makkelijk zoals je overal leest.

Waarom in het verleden en niet in het heden? Twee punten:

 

A: Duurt veels te lang. Stammetjes moeten nog helemaal afbreken voordat je ook maar aan oogst mag gaan denken.

B: Opbrengst is niet hoog genoeg. Als hobby leuk om een paar keer te doen maar niet om echt van te kunnen leven.

 

Als je met mycelium aan de slag wil kan ik je het volgende topic aanraden:

 

https://forum.preppers.nl/topic/13248-stropharia-telen/

 

Dit is nog vele malen makkelijker dan met deuvels te gaan werken 😉

 

 

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Op 21-1-2020 om 09:17, Greener zei:

Ik heb in het verleden meerdere malen met Shitake deuvels gewerkt op verschillende houtsoorten.

Was allemaal goed te doen en net zo makkelijk zoals je overal leest.

Waarom in het verleden en niet in het heden? Twee punten:

 

A: Duurt veels te lang. Stammetjes moeten nog helemaal afbreken voordat je ook maar aan oogst mag gaan denken.

B: Opbrengst is niet hoog genoeg. Als hobby leuk om een paar keer te doen maar niet om echt van te kunnen leven.

 

Als je met mycelium aan de slag wil kan ik je het volgende topic aanraden:

 

https://forum.preppers.nl/topic/13248-stropharia-telen/

 

Dit is nog vele malen makkelijker dan met deuvels te gaan werken 😉

 

 

 

Bedankt voor de tip dat is zeker een goede!

 

Ik zat eraan te denken zelf shiitake te verbouwen in mijn bos zoals de paddenstoelkweker in het filmpje, ruimte genoeg waar ik toch nooit bijkom en die laatik lekker dan hun gang gaan en heb ik af en toe verse opbrengst daar.

 

De stropharia ga ik zeker naar kijken, binnenkort een voortuin op het oosten maar met huizen aan de andere kant dus dat word de meeste schaduwrijke plek van het gehele huis en is dan super om dit te telen, 

 

Wat vind jij zelf van de smaak valt het ergens mee te vergelijken?

 

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
6 minuten geleden, MyronPrps zei:

 

Bedankt voor de tip dat is zeker een goede!

 

Ik zat eraan te denken zelf shiitake te verbouwen in mijn bos zoals de paddenstoelkweker in het filmpje, ruimte genoeg waar ik toch nooit bijkom en die laatik lekker dan hun gang gaan en heb ik af en toe verse opbrengst daar.

 

De stropharia ga ik zeker naar kijken, binnenkort een voortuin op het oosten maar met huizen aan de andere kant dus dat word de meeste schaduwrijke plek van het gehele huis en is dan super om dit te telen, 

 

Wat vind jij zelf van de smaak valt het ergens mee te vergelijken?

 


De smaak is te vergelijken met die van een biefstuk. Beetje peper en zout doet wonderen. 

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Op 22-1-2020 om 13:07, Greener zei:


De smaak is te vergelijken met die van een biefstuk. Beetje peper en zout doet wonderen. 

Tijdens een noodsituatie of als erbij dus zeker een handige om erbij te hebben, ik houd je op de hoogte van de vooruitgang

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Net toevallig de laatste stammetjes neergezet, die zijn geënt met shi take. De rest met oesterzwammen, daar heb ik al een oogst van gehad van ruim twee kilo en had nog niet alles geplukt toen. Die stammen waren deze zomer geent. JPEG_20200125_171214_7023130831331277312.jpg

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Heeft iemand hier ervaring met het kweken in zakken op zaagsel?

Lijkt me een stuk makkelijker, en neem aan dat je ook de hoeveelheid en timing van productie beter kan plannen.

 

 

kings-in-gro-bags.jpg

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
23 minuten geleden, Vladimir zei:

Heeft iemand hier ervaring met het kweken in zakken op zaagsel?

Lijkt me een stuk makkelijker, en neem aan dat je ook de hoeveelheid en timing van productie beter kan plannen.

 

 

kings-in-gro-bags.jpg


Ik heb meerdere soorten op zakken met houtzaagsel gekweekt.

Qua timing heeft deze methode inderdaad de voorkeur mits je de ruimte hebt om zakken in verschillende stadia te kunnen huisvesten. Vergeet ook de bakken niet om de luchtvochtigheid op peil te houden als je het helemaal volgens het boekje wilt doen.

Qua gemak is een patch in de tuin een stuk gemakkelijker. Geen rommel in huis en een flink grotere opbrengst.

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Op het moment is een patch geen optie ivm verhuisplannen, helaas.

Binnenkort maar eens wat broed kopen en gaan experimenteren. 🙂

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik wil beginnen met de stropharia op de houtsnippers. We hebben straks een mini voortuintje met een zeer ruime achtertuin.

 

Ik wou in de voortuin een simpel fruitboompje omdat het niet al teveel zon krijgt dus perfect voor de stropharia.

 

Shiitake deuvels ga ik in mijn eigen bos verspreiden zoals de shiitake boer in het filmpje van mijn eerste post. Het kost me dan alleen de deuvels, dat het lang duurt is niet zo erg omdat het toch in een rustig stukje bos zn best mag doen.

 

Nu nog kijken hoe ik hier allemaal aan ga beginnen.

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Voor paddestoelen  in het bos. Ik heb dat jaren lang gedaan. Het werk geweldig. Je zoek oude omgevallen  bomen in de schaduw, doe de sporen in diepe groeve of gaten. Je kun op heel veel plek doen met veel verschillende pado. En steeds oogsten als je een paar laat staan , krijgen je ze steeds opnieuw zonder moeite. Lazy guerilla Gardening. Ga ik gewoon weer doen, hier in het bos. 

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Paddestoelen vereisen vocht en een hoge luchtvochtigheidsgraad. Ik heb er geen ruimte voor. En voor die paar champignons, ga ik naar de winkel. Vaak is kopen goedkoper dan zelf verbouwen. Hoe etisch het ook klinkt. Wees realistisch.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Daarnaast, om paddenstoelen te verbouwen dien je enorm klinisch te werk te gaan. Anders kweek je naast de paddenstoelen nog een aantal andere ongewenste gasten.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Dit hangt geheel van de soort af.

Er zijn genoeg eetbare soorten waarbij het mycelium dusdanig agressief is dat het zonder steriele werkplekken perfecte resultaten geeft. 

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...