Ga naar inhoud

AD FUNDUM

Lid
  • Items

    43
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door AD FUNDUM

  1. Tja, verlichten kunnen we nog altijd met kaarsjes, koken op een propaangas-fornuis en ons verwarmen met de hout/kolenkachel, maar een minimum aan elektriciteit lijkt me toch geen overbodige luxe. Alleen al om op de hoogte te blijven wat er in de wereld gebeurt (televisie, internet, telefoon..) en om tijdens stroomonderbrekingen de diepvries gaande te houden. Het zou nooit de bedoeling zijn om écht alles via een generator te laten lopen want dan lijkt brandstof aankoop heel duur en de opslag ervan idd. een probleem. Ik kan echter moeilijk inschatten wat voor dergelijk -dagelijks- gebruik een minimaal vermogen van de generator noodzakelijk maakt.
  2. Het zal ongetwijfeld al eens een item geweest zijn in één van de rubrieken over energie, maar ik heb er zo toch direct niets over gevonden, vandaar mijn vraag: Heeft er iemand goede of minder goede of zelfs slechte ervaringen met bepaalde merken stroomgeneratoren? Met het sombere toekomstbeeld in België door dreigend elektriciteitstekort en mogelijke stroomafsluitingen in hele regio's lijkt het me niet geheel onlogisch zo'n ding in huis te halen om zelf wat te voorzien in de noodzakelijkste stroombehoefte. Uiteraard prijst elk merk z'n eigen waar de hemel in, maar ik zou liever afgaan op recensies van gebruikers... Wat te kopen en wat zeker niet. Honda levert blijkbaar zeer degelijke generatoren maar lijkt me wel prijzig! ..Of toch z'n geld waard?
  3. Ik heb een opslag van goed 500 liter puur kraantjeswater, al zeven maand nu, in donkere gesloten jerrycans, zonder enige toevoeging of chloor in een kelderruimte. Nog steeds perfect van kleur en geur of smaak en ik vermoed dat er de komende 6 maand geen verandering in komt. Na 1 jaar ga ik het wel zelf uit eigen beweging vernieuwen.
  4. Mijn grootmoeder gaf me 30 jaar geleden al Elixir d' Anvers op een watje, maar mij lijkt het dat elke sterke alcoholoplossing wel wil helpen om de boel tijdelijk te verdoven. Ik vond het in elk geval lekker
  5. Ik ken het probleem! Elektriciteit valt uit, stookolie op, problemen met de gastoevoer.... Ik heb een hout/kolenkachel die heel zuinig is, NOOIT meer afhankelijk van elektriciteit of aardgastoevoer!!
  6. Zelf heb ik een Ssangyong Kyron 4x4 (nu al 6 jaar), kostprijs toen: dik 24.000 euro (opties inbegrepen) Een trekhaak en aanhangwagen (samen dik 1.500 euro) niet inbegrepen, exclusief All terrain banden (nog eens 700 euro). Ik ben over alles dik tevreden behalve over de Ssangyong! Gigantisch veel problemen mee! Elektronisch een grote ramp, mechanisch niet veel beter, steeds van het ene --dure--probleem in het andere... Tot hier toe, buiten de normale onderhoudsbeurten en normale slijtagekosten, dik 3.500 euro aan herstellingen, sensors die kapot gaan of foute melding geven, voorverwarming diesel stuk, egr klep stuk, alarm die afgaat tijdens het rijden.. Altijd wel iets met die Koreaanse rotzooi! Zeker AF TE RADEN voor wie er van uit gaat dat hij een auto koopt die voor alles geschikt is.. Ruw terrein is ook af te raden! Preppers: Koop NOOIT een Ssangyong!! Het is gewoon rotzooi!!!!!!
  7. Jobs, mij lijkt het logisch dat je gaat boren waar je uitlaat van de kachel zit die je wilt gaan plaatsen, ongeacht wat de ondergrond is, behalve hout natuurlijk want dat gaat branden! Met een klokboor van 125 mm (dit is meestal de diameter van een kacheluitgang) boor je in no time een mooi perfect rond gat in steen of beton met een electrische steen/klopboor. Zorg er zeker voor dat je in het rookafvoerkanaal zit en bv. niet in een technische schacht!! En eens je 100% zeker bent dat het een rookafvoer is, let wel op dat in je rookkanaal enkel jouw kachel aangesloten is!! Anders zou jij -of je buur- wel een terugslag kunnen krijgen van rook en verbrandingsgassen. Let ook dat je schouwuitgang boven de nok van het dak uitkomt en volledig vrij staat ivm met afvoer van rook en gassen. Laat ook je rookkanaal 1 keer per jaar reinigen door een erkende firma, vooral met houtkachels wil er nogal eens een schouwbrand ontstaan door ontbranding van o.a. harsen uit het hout die zich afzetten op de binnenzijde van de schouw. Mocht je rookkanaal weinig 'trek' hebben (je kan dit testen door een stuk krantenpapier voor het gat in brand te steken, een goed trekkende schouw zal de vlam naar binnen 'zuigen' terwijl je bij een slechte schouw amper beweging in het vlammetje zal zien) dan kan dit te wijten zijn aan scheurtjes of barsten in het rookkanaal die zorgen voor 'valse trek' en het aanzuig-effect van de schouw afneemt. Plaats dan bij voorkeur een dubbelwandig rookkanaal in de schouw indien dit technisch mogelijk is, dus wanneer de diameter van het al bestaande rookkanaal breed genoeg is om er een tube in te steken. Maak ook de bovenzijde van je schouw regenbestendig door er bv. een kap op te plaatsen. Veel succes ermee!
  8. Kijk eens op (web)shops die oude legerstock verkopen. ik heb er zelf een tijdje geleden een zeer stevige metalen kist gekocht, ijzersterk met metalen sluitingen, 80 x 50 x 30 cm. en door een oversluitend deksel volledig waterdicht voor 50 euro. Daar kan je heel veel spullen veilig in kwijt.
  9. Diamantje, iedereen kan een Makro pasje aanvragen (in België toch), ook als particulier en kopen aan dezelfde voorwaarden (behalve dan de btw recuperatie die je in bepaalde gevallen kan terugkrijgen als je dingen voor de zaak koopt). Maar misschien kan je gewoon een pasje lenen van iemand die er wel één heeft, niemand controleert dat en mischien doe je zelfs de eigenaar van het pasje een plezier door de factuur op zijn naam te zetten.
  10. Ik vind persoonlijk een Makro stukken aangenamer om te winkelen dan bv. een AH, een Delhaize of een Aldi of Lidl. Je kan -aan redelijke- prijzen, zeker niet de absoluut goedkoopste, een grote voorraad indoen zonder dat mensen je raar bekijken! Al eens in een Aldi gestaan met 50 losse blikken ravioli, 50 blikken erwten, 50 bokalen stoofvlees? Dan pas gaan ze je raar bekijken! Een kar vol blikvoer! In een Makro is het de gewoonste zaak van de wereld als je aan komt zetten met 200 rollen wc papier en alles wat ik hierboven opnoem, zelfs in handige groothandelsverpakkingen zodat het minder in en uitladen gedoe is. Ik ga maandelijks naar Makro voor de wat grotere aankopen of om ...wat reserve aan te leggen...
  11. Dat zou ik in geen geval doen!!!! Meestal zijn dampafvoeren maar zeer lichte constructies van plastic of licht metaal wat zeker zou doorbranden bij grote hitte van bv. een kachel. Je gaat ook rekenening moeten houden met de 'trek' van de schouw. Een schouwuitgang moet bij voorkeur boven het hoogste punt van je huis uitkomen en zo veel mogelijk vrijstaand zijn anders krijg je gegarandeerd terugslag van rook en roetdeeltjes. Maar aansluiten op de keukenkap: NIET DOEN!!
  12. Persoonlijk vind ik een budget van 500 euro toch wat aan de lage kant om een kwalitatief 'beter' product in huis te halen. Ik zou rekenen op een dikke 1.000 a 1.200 euro om iets -nieuw dan, geen tweedehands- in huis te halen waar je nog jaren lang plezier en warmte van hebt. Houtkachels vind je tegenwoordig in elke doe het zelf maar mij lijkt de kwaliteit maar pover! Dun plaatstaal, made in China, zal wel kromtrekken na een harde winter denk ik? Zelf heb ik een Efel hout/kolenkachel in gietijzer, (Belgische makelij) weegt 190 kg. en heeft een capaciteit van 9-11 KWdie zeer goed voldoet als verwarming voor een doorsnee woning met twee slaapkamers, echt koken doe ik er niet op, ik houd wel eens een pan soep warm of laat er wel eens iets langzaam op sudderen, maar het zou perfect mogelijk zijn om eten op te bereiden. Mij lijkt het dat je beter wat meer kan investeren in een degelijk produkt dat veel langer zal meegaan en waar je ook nog wisselstukken kan voor kopen als het eens mis loopt.
  13. Wat zou er mis zijn met duiven? Vroeger -40 jaar terug- werd dit voorgeschreven als je wat moest 'aansterken'. Duiven, en dan vooral jonge duiven zijn zeer voedzaam en hebben een sterke smaak. Een tip, die trouwens opgaat voor alle gevogelte is dat je na het -zo humaan en snel mogelijk- slachten en het laten uitbloeden, dus enkele minuten na de keelsnede met het kopje naar beneden zodat ze zo veel mogelijk bloed verliezen, ze een minuutje moet onderdompelen in goed heet water (geen kokend water, maar wel goed heet), de pluimen komen veel makkelijker los, je elemineert huidparasieten en de pluimen stuiven niet meer op. Ook zo snel mogelijk de ingewanden verwijderen zonder organen of darmen stuk te knijpen en goed doorbakken. Ik heb er geen problemen mee!
  14. Mijn grootouders hebben de 2de wereldoorlog overleefd, sindsdien hadden ze steeds een 'voorraadje' voor als het eens wat minder ging. Waren dit dan 'preppers'? Nee, ze waren voor(uit)ziend want ze hadden al eens vreselijk barre tijden meegemaakt met voedsel en brandstofschaarste, ze wisten wat het was om te overleven op bijna niets en in de kou te zitten zonder licht of verwarming! En ze wilden het niet opnieuw beleven.!! Preppen is volgens mij enkel maar een voorzichtig gezonde visie op de toekomst, een toekomst die ze al hebben in de PIIGS landen en die mogelijks ook onze contreien zal bereiken, we hopen allemaal van niet, maar enige voorbereiding kan veel leed besparen!
  15. De uitleg van Roeier klopt helemaal, ik ben ook -redelijk nieuw- in de sector. Ik heb gezorgd voor een flinke basis aan blikvoeding, water, brandstof, lang houdbare producten (rijst, suiker, zout, specerijen,bloem ...) maar evengoed dingen die onbeperkt houdbaar zijn en die je een heel leven lang zeker zal gebruiken (toiletpapier, koffiefilters, theelichtjes, lucifers, aanstekergas,..) en telkens ik nu boodschappen doe neem ik wel iets 'extra' mee die ik eigenlijk niet direct nodig heb, maar waarvan ik vind dat het tot een basisreserve zou moeten behoren. Ik heb een gezin met 3 en ik vind dat je minstens een periode van +/- 3 maand zou moeten kunnen overbruggen zonder te winkelen of aan enig comfort zou moeten inboeten. (da's enkel mijn idee, sommigen spreken hier over een reserve tot 1 jaar, voor mij niet haalbaar wat betreft stockage en budget). Maar eens je een goeie basis hebt iets als extra meenemen zal zeker geen extra belasting op je budget zijn. Die 'goeie basis' daar kruipt wel wat geld in heb ik al gemerkt, maar is zeker geen verloren geld!
  16. Ik verwarm met een hout/kolenkachel en verbruik per 24 uur +/- 10 kilogram steenkool (kost in België 450 euro per 1.000 kilogram voor degelijke antraciet 20/30, thuis geleverd), dus met wat geluk kom ik met een 1.500 kilogram de winter door. Ik heb wel de volledige schouw bezet en uitgewerkt met zogeheten 'speksteen' een zeer zacht maar zeer zwaar gesteente, een tegeltje 30 x 30 cm, 1 cm dik weegt meer dan 3 kilo, die gigantisch de warmte absorbeert en werkt als een accumulator. Nadat m'n kachel gedoofd is voelen de tegels na 4 a 5 uur nog zeer warm aan en heb ik dus nog steeds -gratis- verwarming! Ook voor koken ben ik nu volledig onafhankelijk van een electriciteit of aardgasnet. Een degelijke 4 pits kookplaat, een propaanleiding van 2 meter, gat door de muur boren en een fles gas van 20 kilogram buiten met een kastje erover zou moeten volstaan om 6 maand op te koken (voor een gezin van 3), kostprijs van een fles gas: 40 euro en een -eenmalige- 15 euro waarborg voor de fles. Dus eigenlijk hoeft een beetje zelfvoorzienend worden geen fortuin te kosten!
  17. Goei tip! Is trouwens ook zo met breeklichtjes, te koop in alle maten en kleuren (vissers gebruiken die dingen ook om 's nachts de dobber te zien ondergaan). Als je die na een paar uur niet meer nodig hebt, leg ze in een diepvriezer, dan stopt de chemische werking die het licht geeft. Als je nadien terug nood hebt aan een handige verlichting neem je ze gewoon terug uit de diepvries en ze gaan weer licht geven. Van waxine lichtjes wist ik het eerlijk gezegd niet.
  18. Bedankt voor de tip Eva, ik vroeg me ook al af welke nu de beste koop zijn. Ik had een voorraadje ingedaan van Makro waar 6 branduren opstaat, maar na een uur of 5 en een half is het toch einde oefening bij de meeste.
  19. AD FUNDUM

    Water

    Ik heb vandaag een voorraadje aangelegd om het eens uit te proberen. Gewoon enkele nieuwe, ongebruikte, ondoorzichtige jerrycans, eerst grondig omgespoeld om eventueel aanwezig stof of productierestjes te verwijderen en nadien afgevuld met gewoon kraantjeswater, zonder enige toevoeging, noch van chloor of iets anders, puur natuur.. Ik heb ongeveer 200 liter in een donkere frisse kelder. Ik ga nu opvolgen hoe smaak, kleur, geur e.d. varieërt na elke week... Dus als ik binnen een week of 3 niets meer schrijf heb ik het iets te lang gehouden
  20. Bedankt voor de tip! Ik had eerlijk gezegd nog zover niet gekeken (Groentje hé)
  21. Ik zou het gewoon eerlijk uitleggen aan m'n dokter, dat ik me een heel stuk geruster zou voelen met wat voorraad in huis, voor ze de prijzen van medicijnen weer opslaan. Ik denk niet dat een beetje dokter daar een probleem van maakt? Via internet zou ik NOOIT pillen kopen!
  22. Ik heb nu pas het filmpje gezien. Respect voor de man die de grijze massa aanzet tot nadenken! Aan sommige -negatieve- reactie's te zien zijn er bij die zelfs niet beschikken over die grijze massa! Ik vermoed dan ook dat dergelijke negatieve reactie's eerder ontstaan uit dommigheid of jeugdige overmoed, gebrek aan inlevingsvermogen of het niet willen zien van mogelijke problemen. Zolang de Facebook pagina met de 2000 virtuele vrienden het maar blijft doen ...
  23. Is water dan eigenlijk niet onbeperkt houdbaar? Als je nu water oppompt uit de grond (waar het ook al X - aantal jaren inzit) ga je het sowieso moeten filteren en/of koken. Wanneer je nu water opslaat in glazen flessen en voor gebruik nog even kookt zou het toch perfect moeten te gebruiken zijn, ongeacht of het nu 1 jaar of 100 jaar in die fles zit. Uiteraard onder voorwaarde dat de stop op de fles blijft en afgeschermd van zonlicht (algvorming, ik weet niet of het mogelijk is)? Plastic flessen zou ik niet gebruiken want je merkt het al aan de smaak wanneer je bv. een fles water in de auto hebt liggen in de zomer en het water wordt enkele dagen na elkaar warm overdag en 's nachts weer afkoelt, begint het een heel onsmakelijke zurige bijsmaak te krijgen. Heeft er iemand ervaring met DEGELIJKE waterfilters? Want toch blijkbaar wel veel rommel op de markt ook (Made in China vertrouw ik voor geen haar, toch niet wanneer mijn leven er zou kunnen van afhangen)
  24. Mayo cannule (goedkoop en doeltreffend om een vrije luchtweg te verzekeren, voorkomt terugval van de tongbasis voor de luchtpijp bij bewusteloze personen), eenvoudig in te brengen. Flaconnetje bleekwater (ontsmetting in geval van nood, instrumenten e.d.) Aspi Venin (handig dingetje om insecten angels te verwijderen, te krijgen bij elke apotheek) Lucifers (in geval van nood kan je hiermee naalden, scharen, scalpels e.d. mee ontsmetten), zelfs gif neutraliseren, bv. bij een steek door een Pietermannetje, wat aan de Ned en Belgische kust toch een veel voorkomend visje is, klein maar giftig. Analoge koortsthermometer (zonder batterijen dus). Gewoon pakje druivensuiker (in geval van hypo-glycemie, suikertekort) Aspirine, Immodium, actieve kool (Norit) lijken me ook altijd handig, naast een voorraadje persoonlijke medicatie voor eigen gebruik. Flesje Iso-Betadine ontsmetting (In een extra plastic zakje want eens die dingen geopend zijn durven ze wel eens gaan lekken).
×
×
  • Nieuwe aanmaken...