Erelijst
Populaire inhoud
Toont inhoud met de hoogste reputatie op 11/27/21 in alle zones
-
Ooit ook wel is over een onderzoek gelezen dat vanaf je vijftigste levensjaar de doorbloeding etc.. naar je hersenen verminderd en dit op de langere termijn voor hersenziektes kan zorgen. Een natuurlijke bloedverdunner zou dit kunnen voorkomen. Ik slik iedere dag Ginkgo Biloba plus.2 punten
-
Ik Ben sinds kort aan het wecken. Heb verschillende merken glazen. En ook die dikke ringen nodig hebben. Na wat expirimentele dingen doe ik twee platte ringen van weck. Op elkaar. En wecken maar. Sluiten perfect af. Sap ingemaakt en perennial en appels en appelmoes. En nu ga ik kip proberen.1 punt
-
Zijn er dingen die je zelf kunt doen om dementie te voorkomen? Onderzoek laat zien dat maar liefst een op de drie vrouwen ooit in haar leven dementie krijgt. Hoewel het aantal mannen daarentegen iets minder is, blijven de cijfers schokkend. Een groot deel van onze bevolking krijgt dus vroeg of laat met dementie te maken, maar de vraag is nu: kun je hier zelf eigenlijk ook iets tegen doen? Om erachter te komen of dit daadwerkelijk kan, spreekt Radar met psycholoog en epidemioloog Sebastian Köhler, onderzoeker bij het Alzheimer Centrum Limburg en universitair hoofddocent van de Universiteit Maastricht. Köhler houdt zich al jarenlang bezig met de vraag of je ook zelf dementie kunt voorkomen en deelt zijn kennis met ons. Dit kun je zelf doen om de kans op dementie te verkleinen Om maar meteen het verlossende antwoord te geven: je kunt zelf inderdaad heel wat invloed uitoefenen op de gezondheid van je hersenen. Misschien niet geheel onverwachts, maar een gezonde levensstijl draagt eigenlijk al veel bij aan het uitstellen of eventueel voorkomen van dementie. Köhler licht toe: ‘Voor een groot deel zijn het oude bekenden: gezond eten, voldoende bewegen, weinig alcoholgebruik, het vermijden van een hoge bloeddruk en overgewicht, stoppen met roken en het goed onder controle houden van chronische condities zoals diabetes en hart- en vaatziektes dragen allemaal bij.’ Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl helpt om dementie uit te stellen, waarbij vooral de verschillende factoren samen (bijvoorbeeld: gezond eten én meer bewegen) een positief effect hebben. Of dementie hiermee ook echt te voorkomen is, wordt nog onderzocht. ‘Zorg ervoor dat je nieuwsgierig blijft’ Daarnaast is het volgens de de onderzoeker ook de zaak om het brein actief te houden. ‘Wij zeggen dan: blijf nieuwsgierig in het leven. Lees boeken, ga naar musea, leer nieuwe dingen zoals een taal of het bespelen van een instrument. Het is allemaal heel goed voor je brein.’ Bovendien zou sociaal actief blijven ook goed werken. Köhler haalt een onderzoek aan, waaruit bleek dat mensen die in hun vrije tijd lid waren van sociale organisaties of verenigingen een lager risico liepen om dementie te krijgen. ‘Als je met iemand in gesprek bent, deel je namelijk ideeën en ga je op anderen in. Dit stimuleert je brein heel erg’, aldus de neuroloog-epidemioloog. Een app voor gezondere hersenen Het Alzheimer Centrum Limburg ontwikkelde bovendien een gratis app, MijnBreincoach, waarmee je je eigen hersen gezond kunt houden door dagelijkse oefeningen en uitdagingen. In het begin vul je een vragenlijst in om te kijken of je risicofactoren hebt die de gezondheid van je brein beïnvloeden. Zo kun je zien of je bijvoorbeeld ongezond eet, waarna je hier een aantal weken aan kunt werken om dit te verbeteren. De app stuurt iedere dag een kort berichtje, met een weetje, een quiz of bijvoorbeeld een uitdaging om kleine stappen te zetten naar een gezond brein. Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol Er zijn dus heel wat dingen die je zelf kunt doen om je brein gezond te houden en de slechte invloeden te weren. Köhler benadrukt daarnaast echter ook graag dat het niet alleen ‘aan jezelf ligt’ als je dementie ontwikkelt. ‘Omgevingsfactoren lijken namelijk ook een grote rol te spelen. Hoewel hier nog wel veel meer onderzoek naar gedaan moet worden, lijken luchtvervuiling en geluidsoverlast al samen te hangen met dementie. Zo bleek dat een hogere belasting door fijnstof statistisch gezien meer kans geeft om dementie te krijgen.’ Een opvallend gegeven is daarnaast dat veel mensen lijken te denken dat het krijgen van dementie uitsluitend genetisch bepaald is. Dit weerlegt de onderzoeker echter: ‘De genen blijken minder dan tien procent van het totale risico te verklaren. Alleen bij dementie op jonge leeftijd, dus voor het 65e levensjaar, is er vaak een sterke genetische bijdrage. Op latere leeftijd is de omgeving belangrijker: heb jij wel de tijd en ruimte om naar buiten te gaan, om gezond te eten of om veel vrije tijd in te plannen en zo minder of geen stress te hebben. Echter, het grootste gedeelte van het risico kunnen we nog niet goed verklaren En hoewel uit onderzoek bleek dat mensen de genen als mogelijk bepalende factor zagen voor het ontwikkelen van dementie, bleken andere ziekten als diabetes of depressie juist over het hoofd gezien te worden. Want hoewel genen slechts een erg klein aandeel kunnen hebben, kan een ziekte als diabetes of depressie juist wel een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van dementie. Dit kun je doen als je je zorgen maakt Dementie is dus veelvoorkomend, maar de aandoening uit zich meestal pas op latere leeftijd en het risico op het krijgen ervan kan met een gezonde leefstijl dus flink verlaagd worden. Hoewel het geen kwaad kan om je eigen hersengezondheid goed in de gaten te houden, is er volgens Köhler lang niet altijd reden om meteen in paniek te raken wanneer je wel eens iets vergeet. Dus laat jij soms je sleutels thuis liggen of weet je even niet meer hoe de nieuwe buurvrouw heet? ‘Geen zorgen. Iedereen vergeet wel eens wat, maar dementie is anders dan alledaagse geheugenmissertjes. Denk aan zaken als het fornuis aan laten staan, de sleutel terugvinden in de koelkast of je sokken in de keukenkast.’ De onderzoeker vervolgt: ‘Maar maak je je echt zorgen, praat er dan altijd met je huisarts over. Deze kan je zorgen wegnemen of een eerste screeningstest met je doen om te kijken of er iets aan de hand is. Zo kun je eventueel ook doorverwezen worden naar een geheugenpoli voor een goede diagnostiek om het een en ander uit te sluiten.’ Misschien heeft de heer @vheeswijk nog aanvullende tips???1 punt
-
Sind de verhuizing 3 jaar geleden wel een beetje aangerommeld in de achtertuin, maar dat is toch beperkte ruimte als je er ook een vijver en kippenren en sierplanten in hebt staan. 2 jaar geleden dus op de wachtlijst laten zetten voor een moestuin op het complex in de buurt. Niet te ver weg, bijna op route van/naar zoontje's school, mooie oppervlaktes en jeugdsentiment want mijn opa heeft daar ook heel lang een tuin gehad. Ein-de-lijk ongeveer anderhalve maand geleden een tuin aangeboden gekregen en aangenomen. 238 m2, kunstof huisje erop, watertank, vijver erin, iets van 8/9 fruitbomen, druif, 2 rabarberpollen, vijgenboompje, en een redelijk grote notenboom (als daar een liefhebber voor is, gratis op te halen, wel zelf uitgraven), en waarschijnlijk nog wel het een en ander kleins. Gezien de tijd van het jaar ben ik nu dus voornamelijk bezig met het grote werk aan de layout, tegels verplaatsen om vakken te maken, snoei, e.d. Kan niet wachten om er écht mee aan de slag te kunnen en weer heerlijk verse eigen oogst te hebben.1 punt
-
Verweg de grootste kostenpost is het huis verwarmen. Mijn verbruik bij het verwarmen is 600m3 per jaar. ( complete jaarverbruik 830m3) Ik gaan nu voor het eerst proberen om zoveel mogelijk te verwarmen met de warmtepomp van de airco. Met mijn zonnepanelen zit ik al aan de max die ik kwijt kan. Ik heb ze zelfs gewoon recht aan de schutting hangen. Ik heb al mijn panelen tegen inkoopsprijs kunnen bemachtigen🤭 Ik hoop dat er ooit wel een redelijk energiezuinige elektrische CV-ketel uitgevonden wordt en er 1000wp zonnepanelen op de markt zijn.1 punt
-
Heb het gezien op een ander medium. Geweldig! Je ziet natuurlijk niet alles in zo'n filmpje, dat hooguit 10 minuten duurt. In het eggie kost het veel meer tijd. En wellicht heeft deze gast veel ervaring. Uit eigen ervaring weet ik dat het bouwen van een onderkomen met natuurlijk materiaal veel voldoening geeft en ik raad iedereen aan dit zelf eens te doen. Ga er vervolgens een nacht of meer in slapen. Het bouwen van zoiets heeft geen zin, vind ik, als je er niet wil verblijven. Ga er leven en ervaar dat zo'n natuurlijke woning een echt huis kan worden. Relativerend! Ik heb meerdere keren een aantal dagen achtereen in zo'n zelfgebouwd huisje midden in de natuur gewoond. Ik vond het geweldig. Weinig spullen en eten mee. Ik word letterlijk en figuurlijk zo licht als een veertje. Een bijzondere belevenis. Ik heb me grondig voorbereid, een proces van jaren. Door mijn ervaringen heb ik meer waardering gekregen voor de natuur. Vooral ook omdat ik op sommige momenten direct van haar afhankelijk ben. Geeft zij eten? Ik probeer altijd van tevoren, mentaal, een menu kaart samen te stellen van ingrediënten die ik ter plekke kan vinden. Maar ik weet: ik ben compleet afhankelijk van haar grillen. En dan het weer! Elke prepper zou zoiets eens moeten ervaren.1 punt
-
Deze posting is vooral bedoeld voor die preppers die bang zijn voor chemie of daar slechte herinneringen aan hebben op de middelbare school. Ik ben een researcher, ook in de medicinale chemie, maar heb de laatste jaren voor mijn pensioen ook voor de klas gestaan o.a. voor 15-jarigen, die alleen maar leuke dingen wilden doen. Als het maar knalt, maar zelf medicijnen maken was ook best "kek". In de hieronder beschreven simpele procedure wordt calcium ontsloten uit kippenei-schalen, dus zoals men dat zegt uit de "biofase", uit een biologische bron en geïsoleerd als calcium acetaat, een medicijn tegen hyperfosfatemie (een chronische nierinsufficiëntie dat alleen op recept verkrijgbaar is.) Dit medicijn kunt u daarna naar behoeven omzetten in een preparaat tegen osteoporose. U pelt een hardgekookt ei dat goed is "afgeschrikt" met koud water. Probeer zoveel mogelijk de vliesjes en stukjes ei van de schalen te verwijderen. Na het nuttigen van het ei doet u de schalen in een niet al te klein borrelglas en drukt u de schalen op de bodem van het borrelglas met de duim fijn. Hierop schenkt u schoonmaakazijn tot het borrelglas voor 2/3 is gevuld. Het mengsel gaat na enige tijd schuimen en er komt een gas vrij (CO2). Nu en dan het mengsel omroeren met een sate-stokje, potlood, of iets dergelijks. Na ongeveer 4-8 uur is het schuimen gestopt, waarna u het borrelglas afgiet in een klein trechtertje met een klein plukje watten in de steel. Het filtraat, dat is de vloeistof die door het trechtertje gaat, opvangen en overbrengen naar een schoteltje of ondiep schaaltje. Dit schaaltje met de nagenoeg heldere vloeistof zetten op de centrale verwarming of een thee-lichtje om de verdamping van water te bevorderen. Er blijft tenslotte een koek van een wit poeder achter (ca. 2 gram) van bijna puur calciumacetaat. Het poeder mag heel zwak naar azijn ruiken. Met uw survival mes of multitool kunt u de massa lossteken en in een klein potje bewaren. Het is een geneesmiddel (overigens alleen op recept verkrijgbaar) en een voedings-additief (E263) . Google ook op calciumacetaat en hyperfosfatemie. Eigenschappen: Houdbaarheid: oneindig lang (mits droog bewaard). Goed oplosbaar in water. Toepassingen: Calciumacetaat is toegelaten als voedingsadditief (E263), en wordt gebruikt als zuurteregelaar of als conserveermiddel in brood. Het is ook een geneesmiddel dat voorgeschreven wordt bij verhoogd fosfaatgehalte van het bloed (hyperfosfatemie), een gevolg van chronische nierinsufficiëntie. Calciumacetaat vormt in de darmen een onoplosbaar complex met fosfaat, en dit complex wordt uitgescheiden via de feces. Zo daalt het serumgehalte aan anorganisch fosfaat. Calciumacetaat bindt ook fluoride in water, dus als u de Volkskrant leest en tegen fluoride bent dan heeft u hier een prima middel (speldeknopje in 1 L water en een half uur laten staan). Calcium-suppletie. U ziet dat calciumacetaat geheel anders wordt gebruikt in medische toepassingen dan calciumcitraat . U zult zich afvragen, ik kan nu calcium ontsluiten uit kippe-ei schalen, waarom kan ik dit dan niet gebruiken voor de bot-groei van mijn baby of peuter tijdens de SHTF-scenario als zuivelproducten nauwelijks meer te verkrijgen zijn? Geen nood! U mengt wederom in een borrelglas met een beetje water een theelepel van uw zelf gemaakte calciumacetaat, een theelepel citroenzuur en een theelepel (alle afgestreken) zuiveringszout toe. Even wachten tot het bruisen ophoudt en u heeft plotseling een calcium suppletie voor de botgroei. Hoe kan dat dan? Citroenzuur "steelt" als het ware het calcium van het calciumacetaat en vormt dan calciumcitraat . Dat noemt men "complexvorming". Zo simpel is dat. U heeft plotseling een calcium-preparaat met een geheel ander werkingsspectrum. Hieraan moet echter worden toegevoegd dat de bereiding van calciumcitraat uit een eerdere posting veel professioneler is, tot een zuiverder product leidt en gemakkelijker is op te schalen tot echt grote hoeveelheden. Als u uw eigen preparaat niet vertrouwt kunt u uw preparaat oplossen in water voor de kippen, waarmee de recycling van (bio)-calcium weer rond is. De kip verwerkt dit weer in ei-schalen. Als u tijdens de SHTF niet kunt beschikken over kippeneischalen dan kunt u ook schelpen of stukjes marmer gebruiken als calcium-bron voor exact dezelfde ontsluiting. Dezelfde procedure! Preppen: schoonmaakazijn zuiveringszout (toepassingen: nog te posten) klein trechtertje watten satéstokjes (ook voor jagen met blaaspijp, nog te posten). Have fun! @vheeswijk (huischemicus)1 punt
-
Hoeveel ijzer heeft u per dag nodig Een volwassen man (vanaf 22 jaar) heeft per dag 9 mg ijzer nodig; voor een volwassen vrouw (vanaf 22 jaar) is dat 15 mg. De ijzerbehoefte van vrouwen is hoger door het ijzerverlies met de menstruatie. Zwangere vrouwen hebben 11 tot 19 mg nodig en tijdens het geven van borstvoeding ligt de behoefte op 20 mg ijzer per dag. Vrouwen na de overgang verliezen minder ijzer. De dagelijkse behoefte is dan 8 mg ijzer. IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten. Tekort aan ijzer Een tekort aan ijzer of anemie, kan symptomen geven als vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, bleekheid en kortademigheid. Het probleem doet zich doorgaans bij baby's, jonge kinderen, adolescenten en vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ijzer opname IJzer (Fe) is een mineraal dat nodig is voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine, dat in de rode bloedcellen zit, zorgt voor het zuurstoftransport naar de verschillende weefsels. Slechts een klein gedeelte van het ijzer uit de voeding wordt maar geadsorbeerd. De adsorptie van plantaardig ijzer gaat heel moeizaam. Dit is dan ook de reden dat vegetariërs een groter risico lopen om een ijzerdeficiëntie te krijgen. De opname van plantaardig ijzer in de bloedbaan wordt bevorderd door vitamine C. Het is dus beter om ijzer samen met een sinaasappel of vitamine C preparaat in te nemen. Innemen van calcium is af te raden, daar gelijktijdige inname van calcium een reductie in de ijzerabsorptie veroorzaakt. Een glas melk bij het eten zal dus de ijzeropname verlagen. De mineralen koper en mangaan helpen echter ijzer te absorberen. Zelf suppletie maken of kopen? Ik heb nagedacht over een eenvoudige receptuur om zelf een ijzersuppletie te maken (bv. uit accuzuur {zwavelzuur} en staalwol of niet-roestvrijstalen spijkers), maar een goede suppletie in de vorm van groen ijzersulfaat is zó gemakkelijk te verkrijgen en zó spotgoedkoop dat iedere prepper gemakkelijk voor een paar euro's kilo's in huis haalt. Het is dan ook te gebruiken als een ruilmiddel WTSHTF. Ferro en Ferri Even een beetje eenvoudige scheikunde om de ijzeropname in het lichaam te begrijpen. Ijzer komt voor in drie vormen in de natuur: Het metaal ijzer (Fe) zoals we dat kennen In mineralen of stoffen in een geel-groene vorm Fe(II) of (ferro-) In mineralen of stoffen in een rood-bruine vorm Fe(III) of (ferri-) Alleen de groene vorm Fe(II) of ferro bevattende stoffen zijn in principe geschikt voor opname in het lichaam terwijl bv. sabbelen op een roestige spijker (de rood-bruine vorm, Fe(III), ferri) ons ijzer-gebrek niet zal kunnen oplossen. Voor de atoom-fysicus is ijzer gewoon ijzer, maar voor de chemicus en ons eigen lichaam ligt dat ingewikkelder. Schitterende overzichten: hier en daar. Ijzer(II)sulfaat Het meest gebruikte en toegankelijke preparaat voor de ijzer-suppletie is ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat). De goedkoopste vorm en wat onzuivere vorm wordt gebruikt voor de bestrijding van mos in gazons (11,13 euro per 5 kg). Veel tuincentra hebben deze vorm. Deze vorm is in noodgevallen (SHTF) bruikbaar na omkristalliseren maar ik zou het niet direct adviseren voor inwendig gebruik, zeker niet als er geen sprake is van een noodsituatie (WTSHTF). Veel betere en zuiverder alternatieven zijn: Uiterst zuiver (Hinmeijer chemie): De hekserij.nl 250 gram 5 euro. Licht verontreinigd met Fe(III)sulfaat. De krijgermuziek.nl: Polycolor.bv: Ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat) zijn blauw-groene kristalletjes. Droog in goed gesloten pot bewaren. Echter géén extra droogmiddel toevoegen. In wat onzuivere vorm kan dit product licht verontreinigd zijn met bruine spikkeltjes ijzer(III)sulfaat dat niet resorbeerbaar is maar ook niet stoort bij de ijzer(II) opname. Zie discussie hierboven. Maak geen voorraad-oplossing in water om te bewaren en te druppelen om te doseren. Bij lang staan aan de lucht zal de groene Fe(II) oplossing overgaan naar rode Fe(III) die niet resorbeerbaar is. Deze omzetting kan worden tegengegaan met een mespuntje vitamine C. Het enige nadeel is dat u het poeder zelf moet doseren of de dosering moet ijken in termen van mespuntjes of schroevendraaierpuntjes (multitool). De juiste dosering dient u zelf op te zoeken door te googelen op "ijzer suppletie", "anemie", "bloedarmoede", "ijzer(II)sulfaat", vanwege mogelijk juridische implicaties voor mij. Ik ben tenslotte geen arts. Ik ben voor diagnose, indicatiestelling en voorschrijven nóch geschoold nóch bevoegd. Maar de meeste artsen en apothekers kunnen en zullen u niet eens helpen als de SHTF. Rekenen en doseren met Ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat) Blijf altijd beneden doseringen van Ijzer(II) van 40 mg/dag. Blauw-groen ijzer(II)sulfaat bevat 20% ijzer(II). Dus de maximale dosis ijzer(II)sulfaat mag niet meer zijn dan 200 mg (0,2 gram) per dag uitgaande van een biologische beschikbaarheid van tweewaardige (II) ijzerverbindingen van 46–100%. Los het ijzer(II)sulfaat of ferrosulfaat op in een paar ml water in een borrelglas met een mespuntje vitamine C. Neem nooit tegelijkertijd melk of een calcium suppletie. Preppen van Fe(II). Ik heb gezocht in de Nederlandse Voedingsmiddelen Tabel naar producten die veel ijzer bevatten, maar dit bleek een hachelijke onderneming omdat de waarden van ijzer de totalen zijn zowel van Fe(II) als Fe(III) zijn, en we weten al dat Fe(III) niet tot nauwelijks wordt opgenomen. Wel viel me onmiddellijk op dat bouillonblokjes (overigens goed te preppen) een hoge waarde aan ijzer hebben (20 mg per 100 gram voedingsmiddel) aan ijzer. Dit (dierlijke) ijzer is gebonden aan hemoglobine en is goed resorbeerbaar. Het preppen van bouillonblokjes is overigens afgezien van het ijzer-gehalte al erg belangrijk. Bouillonblokjes droog bewaren. De prep-vriendelijke gedroogde gisten doen het ook goed. Een ander product, de Roosvicee Ferro is een vruchtenlimonade siroop waaraan extra ijzer is toegevoegd. De toevoeging "Ferro" leert u nu onmiddellijk dat het om de goed opneembare Ijzer(II) gaat. Een aandachtspunt voor de prepper. Gebruik zelf aangeschafte ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat) alleen voor als de SHTF! Prep Bouillonblokjes Prep gedroogde gisten (ook om andere redenen) Prep ook Vitamine C {assisteert opname ijzer(II)} Prep Roosvisee Ferro Prep ijzer(II)sulfaat (ferrosulfaat) @vheeswijk (huischemicus)1 punt
-
Kan je even geen kudo geven op dit moment, die hou je tegoed! Super topic dit, dank!1 punt