Aziatische mensen hebben de Wok is ontwikkeld omdat ze het voedsel snel klaar hadden , om zo doende zo weinig mogelijk brandstof te hoeven gebruiken.
Het eten wordt heel fijn gesneden om vervolgen op hoog vuur snel gaat te zijn ook wel roerbakken genoemd het voedsel word snel dicht geschroeid met behoud van vitaminen en mineralen.
Het voedsel is daar door nog gezonder en smakelijker.
Drie stenen zoeken en met hout een goed vuurtje maken.
Is smakelijk, gezonder en bespaar behoorlijk.
Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton. Eeuwen geleden groeide er nauwelijks hout en vuurbronnen waren er dus schaars. Dat betekende dat men gedwongen was tot economisch koken. De oplossing was groenten en vlees in kleine stukjes snijden en in een bolle pan, boven een hoog vuur, snel bakken.2 sep. 2021
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wok
Ook wordt de wok gebruikt om voedsel te stomen, stoven, braden, frituren, roken, koken of blancheren.
Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]
Omdat koolstofstaal snel roest, wordt de wok in de traditionele keuken direct na gebruik gloeiend heet onder een hete kraan zonder schoonmaakmiddel met een bamboe wokborstel (een bundel gespleten bamboestengels bijeengebonden aan de top) of een (afwas)borstel gereinigd. Vanwege de hete bereidingstechniek en omdat de koolstofstalen wok nooit ontvet mag worden vormt zich bij gebruik een dun laagje koolstof op het oppervlak wat het de kenmerkende anti-aanbakeigenschappen geeft. Er wordt dan ook weleens gezegd hoe zwarter de wok hoe beter de kok. De combinatie van bakken op hoge temperatuur en deze laag zorgt voor de karakteristieke wok smaak en aroma. In het Standaard Kantonees wordt dit "wok hei" genoemd, een wat romantische term die vrij vertaald 'de adem van de wok' betekent.